واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: زهرا كشوري/ با گذشت يك سال از آن هنوز برنامه.اي براي حل معضل آلودگي.هاي مرگبار كه سالانه 4 هزار تهراني را روانه بهشت زهرا مي.كند انجام نشده است.
ميزان تابش اشعه ماوراي بنفش در دو روز گذشته در تهران به عدد 7 /12 رسيد تا شوراي شهر و شهرداري آژير قرمز نسبت به ايجاد سرطان پوست و مشكلات بينايي در ميان پايتخت نشينان را به صدا درآورند. همچنين ريزگردهاي داخلي و خارجي همچنان به پيشروي خود ادامه مي.دهند تا سرطان معده و مشكلات تنفسي از سوي ديگر به تهراني.ها هجوم بياورد. حالا شوراي شهر مي.خواهد بداند كه مسئولان سازمان حفاظت محيط زيست در دو سال گذشته چه فعاليت.هايي انجام داده.اند كه آلودگي.ها در تهران هر روز خطرناك.تر مي.شود؟
UV ميزان تابش اشعه ماوراي بنفش
پيش از اينكه محمدهادي حيدرزاده، مشاور محيط زيست شهردار از افزايش UV ميزان تابش اشعه ماوراي بنفش خورشيد خبر دهد، رئيس شوراي شهر تهران خواستار تعطيلي استخرهاي روباز شهر براي جلوگيري از ابتلا به سرطان پوست شده بود. البته تاثير افزايش UV تنها به سرطان پوست پايتخت نشينان محدود نمي.شود و به گفته حيدرزاده بينايي آنها را نيز نشانه رفته است. در حالي كه عددUV براساس استاندار بايد 11 باشد، اين عدد در تهران به 7 /12رسيد.
به گفته حيدرزاده طي دو روز گذشته از 11 صبح تا 4 بعدازظهر ميزان تابش خورشيد در بالاترين حد بوده به طوري كه از واحدهاي زيرمجموعه شهرداري تهران خواسته شد كه حتي در صورت امكان از تردد كارگران در اين ساعت جلوگيري يا تمهيدات بهداشتي را رعايت كنند.
حيدرزاده بيش از هرچيزي اجرايي نشدن برنامه كاهش آلودگي هوا را مقصر ايجاد آلودگي.هاي مرگبار در تهران و ساير شهرهاي بزرگ كشور مي.داند.
برنامه كاهش آلودگي هوا قرار بود در طول 10 سال گذشته، عوامل آلودگي پايتخت را ساماندهي كند اما اين برنامه فراموش شد ويك.سال بعد از به پايان رسيدن مهلت 10 ساله استانداري و سازمان حفاظت محيط زيست كشور اعلام كردند كه اين برنامه.ها قابليت اجرايي نداشته. است. آنها برنامه دوباره.اي نوشته.اند كه تمام برنامه.هاي 10 ساله كاهش آلودگي هوا را در خود داشت. تنها تفاوت برنامه جديد كه سازمان حفاظت محيط زيست متولي انجام آن بود در ميزان سال.هاي در نظر گرفته شده است. آنها سه سال زمان را براي حل معضل آلودگي هوا در نظر گرفتند. اما با گذشت يك سال از آن هنوز برنامه.اي براي حل معضل آلودگي.هاي مرگبار كه سالانه 4 هزار تهراني را روانه بهشت زهرا مي.كند انجام نشده است.
يكي از برنامه.هايي كه بايد در طول 10 ساله گذشته انجام مي.گرفت و در برنامه دوم سازمان حفاظت محيط زيست هم پيش.بيني شده بود خروج خودروهاي فرسوده بود. اما نه تنها اين برنامه اجرا نشده كه با سكوت سازمان حفاظت محيط زيست، معافيت معاينه فني خودروها از دو سال به پنج سال افزايش يافت تا همچنان آلودگي.هاي خودروها سلامت تهراني.ها را تهديد كند. هرچند سازمان حفاظت محيط زيست بعد از آن اعلام كرد كه اين تصويب دسته.گلي است كه نيروي انتظامي ومجلس به آب داده و سعي خواهند كرد تا قانون را لغو كنند. البته خبر خوشي هم از سمت بهارستان شنيده نمي.شود. «نادرقاضي.پور»عضو كميسيون صنايع و معادن در مجلس شوراي اسلامي در تازه.ترين گفت.وگوي خود اعلام كرده كه منتقدان5 ساله شدن قانون معاينه فني خودروها به دنبال درآمدزايي براي خود هستند: «۵ سال زمان مناسبي براي معاينه فني خودروهاست و كساني كه به دنبال تغيير اين قانون هستند به اين دليل است كه كاهش سن معاينه فني براي آنها سود خواهد داشت.» از سوي ديگر منتقدان مي.گويند از آنجا كه كيفيت ماشين.هاي ايراني نسبت به اروپايي كمتر است بايد خودروهاي ايراني هر سال به معاينه فني بروند اما قاضي پور مي.گويد: «اينگونه نيست. وقتي كه ماشيني بر اساس استانداردها توليد مي.شود و به آنها شماره داده مي.شود و كيفيت آن نيز توسط نيروي انتظامي تاييد مي.شود چطور ممكن است در عرض يك.سال به معاينه فني نياز داشته باشد.»
قاضي پور درحالي از خودروهاي توليد داخل كشور دفاع مي.كند كه يكي از علل آلودگي.هاي هواي پايتخت به گفته بسياري از كارشناسان و مسئولان، نقص در خودروهاي ساخت داخل كشوراست كه البته تا به امروز هيچ يك از كارخانه.هاي ساخت آن زير بار مسئوليت خود نرفته.اند وهمچنان به كار خود بدون توجه به وضعيت محيط زيست ادامه مي.دهند.
اما آلودگي.ها و ريزگردها بي.توجهي به اظهارات موافقان با افزايش معافيت فني خودروها، همچنان ادامه دارد تا تهديدهاي جديدي براي سلامت 12 ميليون شهروند تهراني منجر شود. آلودگي.ها در پايتخت آنقدر بنيادي شده كه به گفته مشاور شهردار نه تنها تعطيلي.ها به كاهش آنها منجرنمي شود بلكه آمارها نشان از افزايش آلودگي.ها در روزهاي تعطيل مي.دهد. تعطيل شدن ادارات ومدارس تنها راه حل مسئولان در سال.هاي اخير براي حل معضل آلودگي بوده كه تجربه نشان مي.دهد هيچ تاثيري ندارد.
در نهايت هم حيدرزاده تنها راه اصولي براي رسيدن به هواي پاك بدون مرگ را اجراي برنامه جامع كاهش آلودگي هوا مي.داند.
ريزگردها و تفاهم.نامه.هاي بي.سرانجام
سازمان حفاظت از محيط زيست وسازمان جنگل.ها، مراتع وآبخيزداري كشور در دو سالي كه ريزگردهاي عربي به تهران رسيده.اند، ميزبان هيات.هايي از كشور عراق و سوريه بوده.اند و تفاهم.نامه..هايي هم با كشور تركيه، يكي ديگر از مقصران آلودگي 22 استان كشور داشته.اند اما هيچ يك از اين تفاهم.نامه.ها ونشست.ها به حل معضل دردناك ريزگردها منجر نشده.است. براساس اين تفاهم..نامه با كشور تركيه قرار بود كه طرف ترك 770 مترمكعب بر ثانيه آب براي تامين آب رود فرات در اختيار طرف عراقي قرار دهد اما در عمل در حدود 250 مترمكعب بر ثانيه را تامين كرده كه اين در واقع يك سوم تعهد است.
عملكرد ترك.ها باعث شد دولت عراق براي جبران كم آبي به حفر چاه.هاي عميق دست بزند.كشور عراق تنها در سال.هاي 2008 و 2009، نزديك به 2 هزار و 800 حلقه چاه عميق در منطقه بين النهرين حفر كرده است تا بتواند آب كشاورزي و شرب در اين منطقه را تامين كند، اين در حالي است كه پيش از اين تاريخ كل چاه.هاي حفر شده، هزار و 500 حلقه چاه بوده است.اين رفتارها خود به افزايش معضل ريزگردها منجر شد.از سوي ديگر عراقي.ها از همان ابتدا آب پاكي را روي دست دولتمردان ايراني ريختند واعلام كردند كه مبارزه با آلودگي.ها با توجه به مشكلات عديده اين كشور، در اولويت برنامه.هاي آنان نيست.
عراقي.ها علاوه براينكه حجت را با همتايان ايراني خود تمام كردند خواستار كمك مالي و آبي هم به كشورشان شده.اند كه سازمان حفاظت محيط زيست درحضور خبرنگاران به آنها وعده كمك داد. بعد از آن هم كارشناسان سازمان جنگل.ها حرف.هاي «محمدجواد محمدي.زاده» رئيس سازمان حفاظت محيط زيست مبني بر پرداخت اعتبار مالچ پاشي در عراق از سوي اين كشور را تكذيب و اعلام كرد كه اين هزينه به طور كامل از سوي ايران تامين مي.شود اما به تازگي رئيس سازمان جنگل.ها اعلام كرده كه عراقي.ها خود اين هزينه را پرداخت خواهند كرد.
هزينه.اي كه صرف ترويج وارشاد كشاورزان اين منطقه براي مبارزه با ريزگردها خواهد شد. تناقض.گويي.هاي دوساله همزمان با افزايش ريزگردها در داخل كشور باعث اعتراض ونااميدي بسياري از كارشناسان ازبرنامه.هايي كه قراراست انجام بشود شده.است. از سوي ديگر استاندار تهران اعلام كرده راهي براي حل معضل ريزگردها درداخل كشور نيست. مسئله به تذكر نمايندگان مجلس به رئيس.جمهوري هم كشيده.است اما از اين رهگذر هم آبي كه بتواند به پاك شدن آسمان ايران از اين آلودگي.ها منجر شود، گرم نشده ا ست و كار را به جايي رسانده كه عملكرد سازمان محيط زيست، رئيس شوراي شهر را هم نااميد كرده تا آنجا كه «مهدي چمران» خواستار حضور مسئولان زيست.محيطي كشور براي ارائه گزارش درباره فعاليت.هاي خود در خصوص كاهش آلودگي.ها بويژه در زمينه ريزگردها شده.است.
تهران امروز
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 119]