واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: جهان - ديكتاتوري پايان يافت
جهان - ديكتاتوري پايان يافت
گروه بينالملل:توافقنامه امنيتي عراق همچنان روزهاي فراز و فرود را پشت سر ميگذارد. در شرايطي كه كابينه اين كشور با امضاي اين توافقنامه به نوعي تصويب آن را بلامانع دانسته است به نظر ميرسد كه نخستوزير عراق همچنان با اعلام حمايت از اين توافقنامه به دنبال جلب نظر مساعد نمايندگان نسبت به آن است. نوريمالكي، نخستوزيري عراق در سخناني خطاب به مردم اين كشور در تشريح اين توافقنامه تاكيد كرد كه اين امر مقدمه محكمي براي بازگرداندن حاكميت كامل به عراق طي سه سال آينده است. نوريالمالكي، نخستوزير عراق اظهار داشت: ميخواهم در اين شرايط حساسي كه كشور در آن قرار گرفته است، درباره مسئله مهمي كه به حال و آينده عراق مربوط است سخن بگويم و اين امر مهم توافقنامه عقبنشيني نيروهاي خارجي از عراق و سازماندهي فعاليتهاي آنها طي حضور موقتشان در عراق است. وي ادامه داد: عراق از يك نظام ديكتاتوري رها شد و به همت ملتش توانست از خطر جنگ طايفهاي كه تروريستها و بقاياي نظام سابق سعي در ايجاد آن داشتند نجات يابد و امروز با شرايط مهم و ويژهاي روبهرو است كه مهمترين آن بازگشت حاكميت ملي به كشور است كه به دليل قطعنامههاي بينالمللي پس از حمله به كويت از بين رفته و عراق تا به امروز تاوان آن را پرداخت ميكند. نظام سابق كشور، عراق را پس از 35 سال جنگ و توطئه به يك كشوري تبديل كرد كه حاكميتش ناقص و با انواع قطعنامههاي بينالمللي تحريم شد و مردم آن محروم و در جهان به انزوا كشيده شدند. مالكي در ادامه با مخاطب قرار دادن هموطنانش گفت: مذاكراتي سخت و پيچيده با طرف آمريكايي انجام داديم كه اين مذاكرات در چند مرحله به بنبست رسيد و طي آن تغييرات و اصلاحاتي در پيشنويس آن به دليل پافشاري مذاكرهكنندگان عراقي نسبت به ضرورت ايجاد توافقنامه در برگيرنده حاكميت كامل عراق انجام شد. من به عنوان نخستوزير از آغاز مذاكرات كه چند ماه به طول انجاميد، بر ضرورت مشاركت سازمانهاي قانوني و تمامي احزاب سياسي در مذاكرات تاكيد داشتم و به شكلي هماهنگ شوراي رياستجمهوري و اعضاي شوراي سياسي امنيت ملي را كه در بر گيرنده نمايندگان احزاب سياسي عراق هستند، در جريان تمامي مراحل مذاكرات قرار ميدادم.
وي افزود: ما مقابل گزينههاي دشواري قرار گرفته بوديم؛ يكي تمديد حضور نيروهاي خارجي و ماندن تحت منشور هفت سازمان ملل متحد كه اين امر به معناي تداوم حاكميت ناقص عراق و تحمل تمامي پيامدهاي منفي آن بود و گزينه ديگري كه ما پيشرو داشتيم، ايجاد يك پوشش قانوني براي حضور نيروهاي خارجي در عراق پس از پايان سال جاري ميلادي و گزينه دشوارتر ورود ما به مذاكرات با آمريكا بود كه هدف اصلي از آن از همان اولين روز مذاكرات بازگرداندن حاكميت كامل ارضي، اقتصادي، زميني، هوايي و دريايي به عراق بود. وي خاطرنشان كرد: حاكميت ناقص براي عراق و حضور نيروهاي خارجي در آن خطر بزرگي بود و ما را كه از حكومت ديكتاتوري رهايي يافته بوديم و تلاش ميكرديم به تجربه دموكراتيك دست يابيم، با مشكل روبهرو ميساخت. نخستوزير عراق تصريح كرد: اين توافقنامه موجب خروج نيروهاي آمريكايي از شهرهاي عراق تا پايان ماه ژوئن 2009 ميشود و اين يك جدول زماني غيرقابل تمديد است و ديگر آنكه نهايتا موجب خروج كامل اين نيروها از آب و خاك و آسمان عراق تا پايان دسامبر 2011 خواهد شد كه اين جدول زماني نيز غيرقابل تمديد است. پارلمان عراق حق موافقت يا مخالفت با توافقنامه را دارد و دوره ديكتاتوري در عراق كه هرگونه تصميمگيريهاي خطرناك اعم از جنگها و ديگر تصميمگيريها بدون آگاهي و موافقت مردم انجام ميشد، به پايان رسيده است.
مخالفت جريان صدر با توافقنامه ادامه دارد
جريان صدر همچنان مخالف به امضا رسيدن توافقنامه امنيتي عراق آمريكاست. يكي از اعضاي فراكسيون صدر در اين خصوص اعلام كرد كه توافقنامهاي كه در پارلمان قرائت شد، همان توافقنامه امنيتي، اقتصادي و فرهنگي طولانيمدت بود و آنطور كه دولت ادعا كرده بود توافقنامه عقبنشيني نيروهاي اشغالگر نبود. حسين شنشل در ادامه افزود: دولت اشغالگر در اين چارچوب استراتژيك تمام بندهايي را كه منافع خودش را در عراق تامين ميكند، تضمين كرده است. رهبران فراكسيونهاي پارلماني تاكيد كردند كه آنها توافق كردهاند تنها توافقنامه عقبنشيني در پارلمان عراق بررسي شود، اما ناگهان با قرائت توافقنامه اقتصادي و فرهنگي طولانيمدت روبهرو شدند. اين امر نشان ميدهد كه آنها تنها عراقيها را گمراه نكردند بلكه اكنون اعضاي پارلمان را نيز گمراه ميكنند. اين نماينده عراقي گفت: فراكسيون صدر درخصوص قرائت نخست اين توافقنامه به دادگاه عالي دادخواست ارائه خواهد كرد و تمام اعضاي گروههاي پارلماني موضعگيري جريان صدر را در قبال توافقنامه تاييد خواهند كرد. از سوي ديگر منابع عراقي در پارلمان اين كشور اعلام كردند: تعدادي از اعضاي پارلمان از فراكسيونهاي مختلف به بهانههاي متعدد به منظور اجتناب از تصويب توافقنامه، عقبنشيني و پارلمان را ترك كردند.
نگراني تركيه از امضا قرارداد امنيتي بغداد- واشنگتن
وزارت امور خارجه تركيه در موضعي نهچندان مثبت اعلام كرد كه امضاي توافقنامه بغداد- واشنگتن اين كشور را مجبور ميكند براي انجام عمليات هوايي عليه حزب كارگران كردستان تركيه (پكك) اجازه بگيرد. وزارت امور خارجه تركيه دولت عراق را دولتي تحت تاثير گروههاي كرد دانست. به گفته اين منابع رجب طيب اردوغان، نخستوزير تركيه و جورج بوش، رئيس جمهور آمريكا توافقنامهاي را در زمينه اعطاي مجوز از سوي آمريكا به تركيه براي اجراي عمليات هوايي عليه پكك در شمال عراق امضا كردند چراكه آمريكا بر حريم هوايي عراق نظارت دارد. توافقنامه بغداد و واشنگتن در برگيرنده بندي است كه ميگويد امكان استفاده از خاك عراق براي حمله به كشورهاي همجوار وجود ندارد، اما هنوز روشن نشده است چطور ميتوان اين امر را اجرا كرد. نوري مالكي، نخستوزير عراق هياتي را امروز عازم تركيه ميكند تا از درخواستهاي تركيه آگاه شود و مسوولان تركيه را در جريان توافقنامه بغداد و واشنگتن قرار دهد.
پيشنهاد چلبي براي امضاي توافقنامه امنيتي با كشورهاي همسايه
رهبر حزب كنگره ملي عراق پس از ديدار با آيتاللهالعظمي سيستاني، ضمن كماهميت توصيف كردن توافقنامه عراق و آمريكا، امضاي توافقنامههاي امنيتي بين عراق و كشورهاي همجوارش را خواستار شد. احمد چلبي رهبر حزب كنگره ملي عراق، پس از ديدار با آيتالله سيدعلي سيستاني در يك كنفرانس خبري در نجف اظهار داشت: حاكميت عراق مافوق همه چيز قرار دارد و امنيت از حاكميت نشأت ميگيرد، همانطور كه رشد و توسعه نيز از حاكميت ناشي ميشود. چلبي ايجاد توافقنامههاي امنيتي بين عراق و كشورهاي همسايه را خواستار شد و افزود: نهايتا آمريكا عراق را ترك خواهد كرد و من معتقدم كه تامين امنيت در اين منطقه بايد بين كشورهاي آن صورت گيرد و لذا خواهان ايجاد تفاهم منطقهاي بين كشورها براساس احترام به حقوق بشر و امنيت مشترك با همسايگان آن به ويژه عراق، سوريه، تركيه و ايران هستيم. رهبر حزب كنگره ملي عراق از نوريالمالكي، نخستوزير اين كشور خواست تا از واشنگتن بخواهد پيشنويس طرح خروج عراق از منشور هفت سازمان ملل متحد را به شوراي امنيت ارائه دهد.
پنجشنبه 30 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 147]