واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي اجمالي به ديدارهاي بردي محمداف با مقامات آلمان و اتريش
عشق آباد رييس جمهوري تركمنستان در سفر اخيرش به آلمان و اتريش نشان داد كه اين كشور درتلاش براي خروج از انزواي سياسي و كاستن از حجم تبليغات رسانههاي غربي و سازمانهاي حقوق بشر در زمينه مسايل نقض حقوق بشر است.
برخي مقامات و رسانههاي غربي و همچنين سازمانهاي حقوق بشر بارها در دوره رياست جمهوري صفرمراد نيازاف از نقض حقوق بشر و نحوه اداره اين كشور با روش مستبدانه انتقاد ميكردند.
البته اين انتقادها همچنان باشدت كمتر ادامه دارد ولي مقامات غربي معتقدند كه در طول رياست جمهوري قربان قلي بردي محمداف وضعيت حقوق بشر در تركمنستان در مقايسه با دوره نيازاف بهتر شده است.
ديدارهاي رييس جمهوري تركمنستان با نگلا مركل صدراعظم آلمان يكي كشورهاي تاثير گذار در سياستهاي بينالمللي براي بردي محمداف بسيار بااهميت بود.
به همين دليل سفر رييس جمهوري تركمنستان به آلمان بطور گسترده از سوي رسانههاي اين كشور پوشش خبري داده شد و قرار است مشروح اين سفر همراه با تصاوير از چهارشنبه شب در شبكههاي تلويزيوني اين كشور پخش شود.
رييس جمهوري تركمنستان در ديدار با مركل سفر خود به آلمان را سرآغاز فصل نوين در روابط دو كشور عنوان و تاكيد كرد كه تحكيم روابط دوجانبه به تامين صلح و امنيت در منطقه ، مبارزه با تروريسم ، جناياتهاي سازمان يافته و مواد مخدر كمك ميكند.
بردي محمداف بطور تلويحي از سياست آلمان در قبال اين كشور تمجيد و تاكيد كرد كه آلمان در سياست راهبردي اتحاديه اروپا در منطقه آسياي مركزي بويژه تركمنستان فعالتر عمل ميكند.
رييس جمهوري تركمنستان درباره موضوع انتقال گاز ابن كشور به كشورهاي اروپايي سخن گفت و تاكيد كرد كه همكاريها در اين بخش از نيمه اول سال ۲۰۰۷ميلادي روند رو به رشدي برخوردار بوده است.
بردي محمداف به امضاي بيانيه مشترك در ماه مه (ارديبهشت (۸۷سال ۲۰۰۸ ميلادي بين اين كشور و اتحاديه اروپا اشاره و تاكيد كرد كه تركمنستان بر تنوعسازي صادرات گاز خود پايبند است .
برخي كارشناسان سياسي اين سخنان بردي محمداف را بر جدي بودن تركمنستان در زمينه صادرات گاز به اروپا تلقي ميكنند.
با اين وجود، عشق آباد تاكنون جواب روشني در زمينه ميزان و نحوه مشاركت خود در طرح خط لوله ناباكو به اروپاييها نداده و همواره براي صادرات گاز وعده داده است.
بردي محمداف در ديدار با مركل خواستار افزايش حضور شركتهاي آلماني در تركمنستان شد و گفت كه اين شركت همراه خود فناوريهاي نوين را در بخش هاي مختلف به اين كشور وارد ميكند.
صدراعظم آلمان نيز براي تعريف از رييس جمهوري تركمنستان گفت كه برلين براي سفر رهبر تركمنها اهميت زياد قايل است و در آينده نيز روابط دو كشور توسعه خواهد يافت.
وزير امور خارجه آلمان كه در اواخر حيات نيازاف به تركمنستان سفر كرده است در ديدار با بردي محمداف گفت كه روابط دو كشور در دو سال اخير فعالتر شده است.
فرانك والتر اشتاين ماير تاكيد كرد كه آلمان به دقت تحولات تركمنستان را پيگيري ميكند و گسترش همكاري با اين كشور در اولويت بخش خارجي سياست برلين قرار دارد.
وزير امورخارجه آلمان در حقيقت نظريه پرداز اصلي در زمينه گسترش روابط با كشورهاي آسياي مركزي به منظور جلوگيري از نفوذ بيش از حد چين و روسيه و همچنين استفاده از منابع انرژي اين كشورهاست.
برخي كارشناسان معتقدند كه در سفر بردي محمداف به آلمان هيچگونه توافق نامهاي امضا نشد و رييس جمهوري تركمنستان در اين سفر تنها ميخواست شركتهاي آلماني را براي مشاركت بيشتر در طرحهاي اين كشور دعوت كند.
سفر رييس جمهوري تركمنستان به اتريش كه هر دو كشور از سياست اصل بيطرفي در جهان برخوردار هستند از نظر گسترش روابط در بخش صنعت نفت و گاز اهميت داشت.
به همين دليل رييس جمهوري اتريش در ديدار با بردي محمداف گفت كه ذخاير سرشار نفت و گاز تركمنستان بر علاقه مندي گسترش با اين كشور افزوده است.
هاينز فيشر از سياست تنوعسازي رييس جمهوري تركمنستان در زمينه صادرات گاز استقبال و تصريح كرد كه اتريش در اين راستا كمكهاي لازم را به طرف تركمني ارايه خواهد كرد.
كشورهاي اتحاديه اروپا بويژه آلمان و اتريش به شدت نيازمند گاز منطقه آسياي مركزي بويژه تركمنستان هستند ولي تاكنون در زمينه صدور گاز اين منطقه به اروپا به راه حل قطعي دست نيافته اند.
هرچند خط لوله انتقال گاز سه هزار و ۲۰۰كيلومتري قرار است از كشورهاي تركيه ، روماني ، بلغارستان و مجارستان به اتريش برسد ولي نمايندگان كشورهاي اروپايي تاكنون موفق به اخذ موافقت قطعي اين كشور در زمينه مشاركت در طرح انتقال گاز ناباكو نشده اند.
البته برخي رسانههاي غربي خبر از موافقت صدور سالانه ۱۰ميليارد مترمكعب گاز تركمنستان ازطريق اين خط لوله را مخابره كردهاند ولي هنوز عشق آباد در اين زمينه مطلبي را بطور رسمي اعلام نكرده است.
به نظر ميرسد، تركمنستان تا چند سال آينده بنا به دلايلي از جمله اختلاف اين كشور با آذربايجان بر سر ميدان گازي كه تركمنها سردار و آذري ها گپز مينامند نتواند گازي را به اين لوله تزريق كند.
در اجراي اين طرح بايد آذربايجان و تركمنستان به همراه چند كشور ديگر نقش اصلي تامينكننده گاز اين خط لوله گاز باشند ولي عشق آباد با وجود سفرهاي مكرر مقامات اروپايي هنوز تمايل قطعي خود را در مشاركت در اجراي اين طرح نشان نداده است .
اما، سفر بردي محمداف به اروپا بويژه آلمان و اتريش احتمالا تركمنستان را براي حضور جدي در زمينه مشاركت در اين طرح متمايل كند كه هنوز از نتايج اين سفر در اين زمينه گزارشي مخابره نشده است.
چهارشنبه 29 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 159]