واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: محبيان در تحليل فضاي انتخابات: ـ شكاف اصلاحطلبان آرمانگرا و عملگرا ـ دو صف جدي اصولگرايان؛ منتقدان و معتقدان ـ هوش سياسي ناطق و كريستال خاطرات موسوي
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسي
يك عضو موسس حزب نوانديشان ايران اسلامي گفت: شرايط فعلي حاكي از آن است كه موجي از استقلالطلبي در درون جناحها وجود دارد كه با سد تعارف و ابهام مهار شده است؛ اين مساله در ميان اصولگرايان واضحتر است.
شكاف اصلاحطلبان آرمانگرا و عملگرا
امير محبيان در گفتوگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) افزود: در ميان اصلاحطلبان؛ شكاف ميان آرمانگرايان يا ايده آليستهاي اصلاحطلب كه در حول محور خاتمي گرد آمدهاند و عملگراها يا پراكتيكيها كه حول محور كروبي جمع شدهاند، جدي است ولي اين به معناي آن نيست كه امكان سازش يا معامله ميان آنها نيست.
وي با بيان اينكه " در مورد تعامل ميان اصلاحطلبان چهار احتمال وجود دارد" ادامه داد: اولين احتمال آن است كه اين دو جريان كه گرفتار محوريت دو چهره اصلي كروبي ـ خاتمي شدهاند، به كانديداي جديدي كه داراي ظرفيت اجماعي است تن دهند؛ فيالمثل با حضور فردي چون ميرحسين موسوي (عليرغم اما و اگرها) به توافق با هم براي حضور متعادل در كابينه او تن دهند.
وي گفت: سناريوي دوم آن است كه كروبي به نفع خاتمي البته با دريافت چند پست حساس براي اعضاي حزب خود كنار رود. سناريوي سوم آن است كه خاتمي با دريافت چند پست كليدي (ولو چند معاونت كه نياز چالش براي راي اعتماد از مجلس اصولگرا نباشد) به سود كروبي كنار رود و چهارم آنكه اين دو به تنازع با هم ادامه داده و فضا را به رقيب واگذارند.
كانديداي مطلوب "كارگزاران" فردي غير از خاتمي و كروبي است
دو صف جدي ميان اصولگرايان؛ منتقدان و معتقدان
وي همچنين با بيان اين تحليل كه " در ميان اصولگرايان دو صف جدي پديد آمده است؛ منتقدان احمدينژاد و معتقدان او" ادامه داد: تكليف معتقدان احمدينژاد روشن است و وي را كانديداي قطعي اصولگرايان دانسته و حضور هر كانديداي موازي را خدمتگزاري به اصلاحطلبان ميدانند.
اين تحليلگر مسائل سياسي معتقد است: از طرف ديگر، منتقدان احمدينژاد در ميان اصولگرايان نيز خود به دو گروه تقسيم شدهاند؛ گروهي كه خطر رقيب را جدي دانسته و در صورت شدت گرفتن احتمال برد رقيب اصلاحطلب، وحدت را بر روي احمدينژاد ضرورت ميدانند. اينان از ترس رقيب به ويژه خاتمي و نه عشق احمدينژاد زير پرچم حمايت از وي جمع ميشوند. به عبارتي با دل خونين لب خندان خواهند آورد و پس از پيروزي و رفع خطر رقيب مجددا به صف منتقدان و شايد هم تندتر از قبل باز خواهند گشت.
در سياست ايران اشارهها گاهي از نشانهها قويتر است
وي ابراز عقيده كرد: اما گروهي ديگر از اصولگرايان منتقد برآنند كه نبايد در ذهن جامعه حساب همه اصولگرايان با حساب احمدينژاد يكسان دانسته شده و با شخصيت محور شدن اصولگرايي همان بحراني كه براي اصلاحطلبان رخ داد، يعني افول اصلاحات با افول خاتمي اين بار براي اصولگرايان رخ دهد. اينان به زبان حال سخن معروف ناپلئون را گوشزد ميكنند كه؛ از كساني كه با شما مخالفند نترس بلكه از كساني بترس كه با شما موافقند ولي آنقدر جرات ندارند كه عدم موافقت خود را آشكارا به شما بگويند. اينان در زمان افول قدرت و حتي قبل از پايان دوره تندتر از هر مخالفتي به شما هجوم خواهند آورد. لذا اينان مايلند احمدينژاد را به سود اصولگرايي كنار نهند يا حداقل اگر قدرتشان اجازه دهد به نوعي اداره كنند. اينان معتقدند اگر امروز وي را با فردي اصولگرا كه علايق كار تيمي دارد، تعويض نكنيم، فردا بايد شاهد كنار رفتن اصولگرايي و احمدينژاد با هم باشيم. اين رقابتها بر حسب شرايط و نشانههاي فعلي ممكن است تا پايان ادامه يابد، ولي در سياست ايران اشارهها گاهي از نشانهها قويتر است.
هوش سياسي و ناطق نوري
وي درباره احتمال حضور افراد جريانساز و موثر در تغيير آرايش سياسي گروههاي سياسي نيز با بيان اينكه " ناطق نوري از هوش سياسي قابل توجهي برخوردار است" خاطرنشان كرد: تحليل او از شرايط عليرغم اصرارهاي پارهاي از دوستدارانش به گونهاي است كه عدم تمايل خود را براي حضور اعلام كرده است. ناطق نوري به درستي ميداند كه عوامل به كنترل درآورنده كنشهاي سياسي اصولگرايان مدتهاست تضعيف شده و هيچكس در حالت طبيعي نميتواند اجماع اصولگرايان را به سود خود كسب كند.
كريستال خاطرات ميرحسين موسوي در برابر سنگپراكنيها
وي همچنين اظهار كرد: ميرحسين موسوي از ظرفيتهاي بالايي برخوردار است كه ميتواند نقاط قوت خاتمي را بدون نقاط ضعف براي اصلاحطلبان داشته باشد، ولي براي مجاهدين انقلاب و مشاركتيها عليرغم تعارفات، كانديداي مطلوب نيست چون او تحت تاثير اوامر تشكيلاتي قرار نميگيرد و خود را بزرگتر از آن ميداند كه فرمانبر كسي گردد؛ فراموش نكنيم كه افراطيون همين خرده را بر خاتمي هم ميگرفتند كه او همه جا با ما همراه نبود. ميرحسين از سوي ديگر ميداند كه عواملي كه پيشترها او را از كانديداتوري اصلاحطلبان باز ميداشت هنوز وجود دارد ولي در هر حال موسوي بدون شك از توان اجماعي بالاتري در ميان اصلاحطلبان برخوردار است و گفتمان عدالتگرايانه او ميتواند شعارهاي احمدينژاد عدالتطلب را خنثي كند، ولي جاذبههاي خاطرات مسيرحسين براي جذب نسل جوان تا چه حد است؟ معلوم نيست. ضمن آنكه آيا ميرحسين مايل است با كريستال خاطرات خوب و تصوير نسبتا مثبت از خود كه با سختي آن را تاكنون حفظ كرده است، به ميدان پر از سنگپراني انتخابات اين دوره وارد شود؟
انتهاي پيام
چهارشنبه 29 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 168]