واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: (به دلیل جذابیت جلسه و نکته.ها و طنز فراوان سازندگان «ساختمان پزشکان»، کافه سینما امیدوار است به زودی ویدیوی بخش.های مهم آن را در اختیار کاربران.اش قرار دهد.)
کافه سینما-شیدا عارف: سه.شنبهٔ گذشته فرهنگسرای رسانه، با حضور عوامل مهم سازنده مجموعه ساختمان پزشکان یکی از متفاوت.ترین و پرازدحام.ترین روز.های خود را سپری کرد. جلسهٔ نقد و بررسی سریال «ساختمان پزشکان» به عنوان اولین سریال تلویزیونی در سلسله جلسات «اتاق رسانه» برگزار شد.
سروش صحت، محراب قاسم.خانی، هومن برق.نورد، شقایق دهقان و فرناز رهنما از جمله عوامل حاضر در این نشست بودند. امیر قادری منتقد ثابت اتاق رسانه ضمن تعریف از این سریال، «ساختمان پزشکان» را یکی از نخستین برنامه.هایی دانست که موفق شده نمونه درست و ایرانی شده.ای از سیتکام.ها را به شبکه.های تلویزیونی داخلی بیاورد و سروش صحت ابتدا به این سوال پاسخ داد: آیا از قبل به این هدف که نمونهٔ تازه.ای از سریال.های طنز را در ساخمان پزشکان تجربه کنید فکر کرده بودید؟
صحت در در ابتدای توضیحات خود دربارهٔ چگونگی کارگردانی و ساخت این سریال گفت: این هدف را نداشتم ولی دوست داشتم سریالی بسازم که با مخاطبان عام تلویزیون ارتباط برقرار کند و نظر مخاطبان خاص تلویزیون را هم جذب کند.
در ادامهٔ جلسه یکی از خبرنگاران در خصوص شایعه.ای مبنی بر دخالت یکی از مدیران سیما در دیر پخش شدن ساختمان پزشکان پرسید که سروش صحت ضمن ابراز بی.اطلاعی از این شایعه گفت: من واقعا نمی.دانم که این حرف حقیقت دارد یا نه. فقط می.دانم که مسئولین سیما از این.که روان.شناس.ها و پزشکان نسبت به ساخت این سریال واکنش منفی نشان دهند نگران بودند و ما هم سعی کردیم با کمی دستکاری و تغییرات جزیی و حتی اضافه کردن یک شخصیت دیگر جلوی این واکنش.ها را بگیریم و بعد از ساخت سریال هم هیچ واکنش تندی از این قشر نشنیدیم.
امیر قادری با اشاره به جنس فیلمنامه.های محراب و پیمان قاسم.خانی و شباهت به برخی از تولیدات خارجی گفت: به نظر من یکی از امتیازات محراب قاسم.خانی این است که تحولات روز سینما و تلویزیون ایران را دنبال می.کند!
محراب قاسم.خانی هم که درتمام طول جلسه با لحن طنز خود به سوالات پاسخ می.داد پاسخ داد: ما در کارهای قبلی.مان هم از فرمول.های سریال.های (Sitcom) استفاده کردیم. مثل معرفی بازیگران با تجربه.ای که ممکن است برای مخاطبین آشنا نباشد. ولی به هر حال در کار.ها حساسیت.هایی تزریق می.شود که ما را به سمت یک فرمول سیت.کام ایرانی هدایت می.کند. ما همیشه سعی می.کنیم کار جدید بسازیم. گاهی این اتفاق می.افتد و گاهی نمی.افتد. ولی در ساختمان پزشکان جاه.طلبانه پیش رفتیم و انگار که همه در یک مسابقه حضور داشتیم و سعی می.کردیم که کار بهتری ارائه دهیم.
قاسم.خانی ضمن عدم هماهنگی این.گونه از سریال.ها با شرایط تولید در کشورمان گفت: فرمول.های آن.ها با شرایط ما هم.خوانی ندارد. به خصوص از نظرمدت زمانی که آن.ها در اختیار دارند.
در ادامهٔ جلسه خبرنگار خبرگزاری ایرنا از بهنام تشکر، بازیگر نقش نیما پرسید: با توجه به تجاربی که سال.ها در تئا.تر کسب کردید از این.که در سریال.های طنز تلویزیون ماندگار شوید هراسی نداشتید؟
بهنام تشکر با اشاره به این.که برای پذیرش بازی در این نقش نگران بوده است گفت: من پیش.تر سروش صحت و پیمان قاسم.خانی را می.شناختم ولی بعد از قبول این نقش به سمت بازی کمدی نرفتم و روند قصه.پردازی سریال ساختمان پزشکان هم به گونه.ای است که بر مبنای اتفاقات و موقعیت به طنز می.رسد و با توجه به این دو عامل دیگر از این.که در سریال.های طنز ماندگار شوم نگران نیستم. و این.که جز شخصیت خانم شیرزاد (شقایق دهقان) سایر بازیگران هم جدی بازی می.کنند.
یکی از خبرنگاران حاضر در جلسه ضمن تمجید از نوع طنز برادران قاسم.خانی و تفاوت طنز.پردازی آنان با آثار هجوآلود و هزل دربارهٔ چگونگی ایجاد طنز موقعیت در کلیت داستان فیلملنامه.های ایشان پرسید که قاسم.خانی در جواب گفت: من هنوز نمی.دانم فرق طنز و هجو و هزل چیست! و از این تعارف سر در نمی.آورم! من فکر می.کنم که کمدی خوب داریم و کمدی بد. و کیفیت کار می.تواند به میزان مسئولیت.پذیری و وسواس نویسندگان بیشتر ارتباط دارد. هیچ وقت برای ما جذاب نبوده که روی این.که بازیگری بیاید و صرفا با بازی خودش فیلمنامه را طنزآمیز کند حساب نکردیم. سعی کردیم داستان صحیحی بنویسم و موقعیت.های صحیحی خلق کنیم تا بازیگری که در آن موقعیت.ها قرار می.گیرد بتواند آن نقش را به خوبی ایفا کند. قاسم.خانی در خصوص تفاوت این.گونه از سریال.ها و شرایط تولید در کشور خودمان گفت: در این چند سالی که فیلمنامه می.نویسم به این نتیجه رسیدم که فرمول.های آن.ها با شرایط این.جا هم.خوانی ندارد. آن.ها هر قسمت را در سی دقیقه می.سازند و ما باید در ۴۰-۵۰ دقیقه داستان را تعریف کنیم. از طرفی آن.ها می.توانند داستان نگویند ولی ما باید داستان و اتفاق و جزئیات حوادث را تعریف کنیم. ریتم سریال.های آن.ها تند.تر است و گاهی از یک جمله به راحتی می.گذرند در حالی که.. همان یک جمله می.تواند دستمایه.ای برای یک قسمت سریال.های ما باشد.
یکی از حضار با اشاره به متفاوت بودن این سریال با آثاری که شقایق دهقان و سروش صحت در آن.ها بازی کرده.اند، نوآوری در نگارش دیالوگ.ها که به جنس گفت.و.گو.های سریال.های خارجی شباهت داشت را موفق ارزیابی کرد و گفت: آیا پرداخت این دیالوگ.ها الهام گرفته از این آثار بوده است یا ایده.هایی بوده است که خودتان به.شان رسیدید؟
سروش صحت هم در پاسخ به این سوال گفت: مگر می.شود اثری را ببنیم و دوست داشته باشیم ولی تاثیر نگیریم؟! قطعا دیدن فیلم.ها و سریال.های مختلف تاثیرگذار خواهد بود اما مسئله این است که من در این کار به نسبت سریال قبلی.ام تجربه.های بیشتری کسب کرده بودم و با یک تیم رویایی سرو کار داشتم چه تیم بازیگران و چه تیم نویسندگان موقعیتی را به وجود آورد که به همهٔ انتخاب.هایی که در ذهن داشتم رسیدم.
فرناز رهنما هم پیرو حرف صحت اضافه کرد: من به عنوان یک مخاطب فکر می.کنم که آقای صحت و تیم نویسندگان در تلاش بودند که دیالوگ.ها به شکلی ادا شود که جدید به نظر برسد و بازیگرانی برای بازی در این سریال انتخاب شوند که مخاطب آن قدر با آن.ها آشنایی نداشته باشد که بتواند عکس العمل.هایشان را پیش.بینی کند و صرفا با اتکا به آن.ها بخندد. رهنما در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در خصوص پرداخت شخصیت منفعل و غیر قابل پیش.بینی نازنین گفت: یکی از مهم.ترین مشخصه.های این شخصیت عدم اعتماد به نفس اوست. چرا که یکی از بیماران دکتر افشار بوده که پس از آشنایی با هم ازدواج کردند ولی همچنان بعضی اختلالات روانی.اش درمان نشده و با توجه به عدم اعتماد به نفسی که دارد هم به خانواده همسرش احترام می.گذارد و هم با همسرش برخورد می.کند.
یکی دیگر از خبرنگاران حاضردر فرهنگسرای رسانه در خصوص ممنوعیت سازمان صدا و سیما در تولید سریال.های تلخ و نیاز مردم به آثار طنز صحبت کرد و نظر سروش صحت دربارهٔ لزوم آثار جدی و تلخ پرسید که صحت هم بدون هیچ انتقادی به این ممنوعیت گفت: جواب سوال.تان را نمی.دانم. ما به خیلی چیز.ها نیاز داریم و حق با شماست!
همین خبرنگار به دیالوگ.های سریال اشاره کرد و آن.ها را سرشار از جسارت دانست و گفت: با توجه به این دیالوگ.ها آیا مجبور به حذف جملات و کوتاه کردن تعداد قسمت.های سریال نشدید؟
سروش صحت هم ضمن رد شایعاتی مبنی بر حذف تعداد زیاد قسمت.های سریال این.گونه پاسخ داد: موارد حذفی این سریال به قدری کم بوده است که من نمی.توانم به مورد خاصی اشاره کنم ولی به نسبت سریال.های قبل کمتر بوده است و از طرفی حذف تعداد قسمت.های سریال به علت همزمانی با ایام ماه رمضان بوده و از آنجایی که پخش این سریال باید تا قبل از آغاز ماه رمضان تمام شود تعداد قسمت.ها را از ۷۰ قسمت به ۵۵ قسمت رساندیم.
خبرنگار دیگری علت عدم واکنش.های هماهنگ بازیگران و رفتار خونسرد آن.ها را جویا شد و صحت به عنوان کارگردان سریال در پاسخ گفت: من و نویسندگان این کار اعتقاد داشتیم که نباید فقط درگیر کنش.ها باشیم و در تمرین.ها، جای عکس العمل.ها را مشخص کنیم و عکسل العمل.ها، کنش.ها، عدو غلو آمیز بودن رفتار و سکوت.ها را در ضبط هماهنگ کرده و با همراهی کارگردان تلویزیونی ثبت کنیم. به همین دلیل بار.ها پیش آمده بود که به خاطر دو تا سه ثانیه سکوت و یا مکث طولانی یکی از بازیگران سکانس.ها را دوباره ضبط کنیم.
خبرنگار دیگری ضمن تاکید بر متفاوت بودن شخصیت خانم شیرزاد دربارهٔ چگونگی شکل.گیری این نقش سوال کرد. دهقان هم در پاسخ گفت: خوشحالم که می.گویید متفاوت بازی کردم چرا که همیشه به این.که نقش خانم.های خنگ را بازی می.کنم متهم می.شوم! من خیلی به متن مقید بودم و سعی می.کردم که به لحن و ریتم آن برسم. فقط نگران بودم که بازی در این نقش به تیپ نزدیک شود و درچندین قسمت اول هم این اتفاق افتاد ولی سعی کردم جلوی آن را بگیرم. او دربارهٔ بازی در نقش منشی گفت: وقتی برای یک نقش، شغل یا قشری را انتخاب می.کنیم به این معنی نیست که کلیهٔ افرادی که به آن شغل مشغول.اند این گونه.اند. اما درباره این نقش بگویم که به نظر من همهٔ منشی.ها اعتماد به نفس بالایی دارند و این تنها ویژگی شیرزاد و دیگر منشی هاست.
یکی از خبرنگاران به ضعیف بودن شخصیت نیما در مقابل همسر، خانواده و همکارانش اشاره کرد و این عامل را یکی از دلایل افت سریال در چند قسمت اخیر دانست. محراب قاسم.خانی هم در جواب گفت: من فکر می.کنم نویسنده.های ما خیلی عقده.ای.اند و از زنان.شان توسری می.خورند! اما ما چنین شخصیتی را در شب.های برره و پاورچین و مسافران هم داشتیم. بهنام تشکر هم اضافه کرد: در قسمت.های بعدی خواهید دید که نیما افشار چقدر قوی است!
سروش صحت هم در ادامه گفت: شخصیت محوری ساختمان پزشکان نیماست و ما تمام داستان را بر اساس روابط نیما شکل دادیم. مثل رابطهٔ نیما با همسرش، با برادرش و همکارانش در تک.تک قسمت.ها به عنوان داستان اصلی مورد استفاده قرار می.گیرد.
یکی از منتقدین حاضر در سالن به عدم پذیرش شخصیت نیما افشار از سوی خانواده و همکارانش اشاره کرد و آن را مغایر با قوائد جامعه و فاقد اعتماد به نفس دانست. بهنام تشکر هم در پاسخ گفت: این شوخی در فیلمنامه وجود داشت. ممکن است هر شخص دیگری هم این ویژگی را داشته باشد. چیزی که برای ما مهم بود این است که ما اول شخصیت را در نظر داشتیم و بعد روان.شناس بودن او.
امیر قادری به شباهت شخصیت اصلی داستان به کاراکترهای جک لمون اشاره کرد که همیشه می.خواهد جایی در جامعه داشته باشد. تشکر ضمن تائید این حرف به شباهت رابطهٔ ناصر و نیما و زوج جک لمون و والتر متیو اشاره کرد و گفت: در این شکل از رابطه یکی از آن دو نفر همیشه می.خواهد خود را ثابت کند و دیگری با خونسردی نابودش می.کند. درست مثل نیما و برادرش ناصر. این را که گفتید به یاد زوج لمون در فیلم.هایش، یعنی والتر ماتئو افتادم که نقش هومن برق.نورد قرار است قطب مقابل را کامل کند.
در دقایق پایانی جلسه امیر قادری از حضار خواست اگر انتقادی از سریال دارند مطرح کنند چرا که تمامی حرف.ها و سوالات در جهت ستایش سریال بوده است!
بعد از این گفتهٔ مجری اتاق رسانه، یکی از خبرنگاران با انتقاد از تحقیقات کم نویسندگان در خصوص روان.شناسی نشان دادن بیماران روانی و افرادی که دچار اختلالات روانی هستند را توهین.آمیز دانست. محراب قاسم.خانی هم با بیان این.که تحقیقات مختصری داشته و از دو مشاور روان.شناس و روان.پزشک هم کمک گرفته است گفت: ما با طنز سر و کار داریم و برای نزدیک شدن به قصه، دور شدن از واقعیت ایراد محسوب نمی.شود. هر اثری هدف خودش را دارد. این سریال مستند تخصصی نیست که به شکل علمی درباره بیماری.ها توضیح دهد. من به اندازه کافی تحقیق کردم به هر حال یا باید واحد.های روان.شناسی را پاس می.کردم یا به همین شیوه تحقیق می.کردم که فکر می.کنم کافی است.
بحث میان خبرنگار مورد نظر و محراب قاسم.خانی تا دقایقی ادامه داشت و هر یک از دو طرف سعی داشتند ادلهٔ خود را برای اثبات حرف.شان مطرح کنند. خبرنگار مورد نظر به تفاوت بین اختلال روانی و مشکل روانی و شیوهٔ درمان بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی و مراحل درمان اشاره داشت و قاسم.خانی هم توجه به این مسائل را خارج از حوزهٔ نویسندگی.اش دانست.
در پایان این جلسه امیر قادری با اشاره به آشنایی قدیم خود با سازنده ساختمان پزشکان، این سریال را نزدیک.ترین اثر به جنس شوخی و طنز مورد پسند صحت در این سال.ها دانست و صحت هم گفت: در این کار همهٔ شرایط برای ساخت سریال مورد علاقهٔ من وجود داشت. هم از نظر تیم بازیگران و نویسندگان و هم حضور سایر عوامل.
اولین جلسهٔ نقد و بررسی سریال.های تلویزیون در اتاق رسانه سینمای ایران با اهدای لوح تقدیر از سوی سید صادق پژمان، رئیس فرهنگسرای رسانه به پایان رسید.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 165]