واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: تاخير شش ساعته پرواز تهران- عسلويه
سرمايه: پرواز 781 تهران-عسلويه متعلق به شركت هواپيمايي «آسمان» روز گذشته به علت نقص فني با شش ساعت تاخير مواجه شد.به گزارش خبرنگار «سرمايه» روز گذشته پرواز 781 شركت هواپيمايي «آسمان» كه از تهران عازم عسلويه بود در ساعت هفت صبح انجام شد اما پس از برخاستن هواپيما به مدت 20 دقيقه به علت نقص فني مجدداً در فرودگاه مهرآباد تهران به زمين نشست. براساس اين گزارش در حالي كه مسافران به مدت شش ساعت در فرودگاه سرگردان بودند كسي حاضر به پاسخگويي به مسافران اين پرواز نبود.
پس از رفع نقص فني كه علت آن بسته نشدن چرخ هواپيما عنوان شده است پرواز 781 تهران- عسلويه پس از شش ساعت تاخير انجام شد.
به اعتقاد مسوولان هوايي ميزان تاخيرات با توجه به آمار بالاي جابه جايي مسافر و كمبود ناوگان هوايي چندان چشمگير نيست.
همچنين در برخي مواقع پروازها به دليل اهميت محوري سلامت مسافران دچار تاخير يا لغو مي شود اما در برخي مواقع به رغم وجود خطر براي مسافران بروز تاخير ممكن است موجبات نارضايتي مسافران را در پي داشته باشد و به هيچ طريقي قابل جبران نباشد چراكه ممكن است مسافري بنا به دلايلي بخواهد پروازش راس ساعت انجام شود و هيچ توجيهي براي او قابل قبول نباشد اما بهترين راهكاري كه ايرلاين ها مي توانند در چنين مواقعي براي كاهش اثرات رواني آن بر مسافران داشته باشند برخورد مناسب و پاسخگويي به مسافران است كه تا حدودي مي تواند از ايجاد استرس و نگراني مسافران بكاهد.
ايرلاين ها معتقدند ميانگين تاخير پروازي در ايران 17 دقيقه است در حالي كه ميانگين تاخيرات پروازي كشورهاي اروپايي نيز تقريباً همسطح ايران است.
در ايرلاين هاي خارجي شايد تعداد پروازهاي تاخيردار با ايرلاين هاي ايراني برابري كند اما زمان تاخير هر پرواز در اكثر مواقع بيشتر از 15 دقيقه نخواهد بود و به سرعت هواپيماي ديگري به هنگام بروز نقص فني جايگزين خواهد شد اما در ايران تعداد پروازهاي تاخيردار به نسبت پايين است در حالي كه زمان تاخير به شدت طولاني است كه گاه به شش ساعت در مواردي حتي به يك روز و در نهايت لغو پرواز مي انجامد.
بروز تاخير در پروازها را نامناسب بودن شرايط جوي عملكرد ايرلاين ها و نقص فني هواپيما، كمبود ناوگان و... مي توان دانست كه عمده ترين دليل آن نقص فني هواپيما و فرسودگي ناوگان در كشور است كه البته وجود شرايط تحريم براي ايران توانسته است مشكلات زيادي را براي ايرلاين هاي داخلي به همراه آورد زيرا به دليل كمبود ناوگان مناسب در شرايط بحران نمي توان هواپيماي جايگزين در نظر گرفت و پرواز را به سرعت انجام داد.اين در حالي است كه در ساير نقاط جهان به هنگام بروز نقص فني بلافاصله هواپيماي جايگزين مورد استفاده قرار مي گيرد و از طولاني شدن تاخير پروازها جلوگيري مي شود.يكي از مسوولان سازمان هواپيمايي درخصوص بالا بودن تاخير پرواز در كشور اظهار داشت: «چنانچه تاخيري در پروازها بروز پيدا كند بايد به دنبال سه ركن اساسي (فرودگاه ها، ايرلاين ها و ناوگان) تاثيرگذار بود چراكه تاخير محصول اين سيستم است. ايرلاين ها بايد بدانند كه بايد به اندازه توانايي شان مسافر جابه جا كنند به اين مفهوم كه چنانچه نقص فني در هواپيما به دليل عمر بالا وجود دارد به جاي
10 ساعت پرواز در روز به هشت ساعت پرواز بسنده كنند.»
سه شنبه 28 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 4092]