واضح آرشیو وب فارسی:سازمان خبری اقتصاد ایران: مشاركت ايران و تركيه در ساخت خط لوله انتقال گاز عسلويه
وزير نفت خبر داد:تهران - خبرگزاري اقتصادي ايراناكونيوز:درصورت نهايي شدن طرح توسعه فازهاي 23،22 و 24 پارس جنوبي با تركها، خط لوله 1800 كيلومتري عسلويه تا مرز بازرگان با مشاركت دو طرف ساخته خواهد شد.
به گزارش خبرگزاري اقتصادي ايران، "غلامحسين نوذري" - وزير نفت - با بيان اين مطلب اظهار كرد: مذاكرات درخصوص توسعه 3 فاز پارس جنوبي با حضور حلمي گولر- وزير انرژي تركيه - در تهران پيگيري ميشود.
وي با اشاره به تشكيل كميتههاي همكاري مشترك افزود: در اين نشست درباره احتمال افزايش گاز صادراتي به تركيه نيز بحثهايي انجام شده است.
تفاهمنامه اوليه ايران شامل يك پكيج كلي در تابستان سال گذشته بين وزير انرژي و منابع طبيعي تركيه و وزيري هامانه - وزير سابق نفت - امضا شد. در اين راستا توسعه فازهاي 22، 23 و 24 پارس جنوبي به طرف تركيهاي واگذار و قرار شد كه تركها با سرمايهگذاري خود و در چارچوب قراردادهاي بيع متقابل اين سه فاز را توسعه دهند. اگرچه اواسط دي ماه همان سال، آخرين مهلت تصميمگيري تركيه در پارس جنوبي بود كه البته از طرف اين كشور اعلام نتيجه بررسيها در اين فرصت انجام نشد.
در اين راستا در ماههاي گذشته بحثهاي مختلفي از جمله مذاكره براي افزايش حجم گاز صادراتي به تركيه در زمستان مطرح شد. همچنين چندي بعد تركيه امضاي قرارداد گازي با ايران را به ايجاد تغييرات قابل قبول براي سرمايهگذاران بينالمللي در خصوص سيستم قراردادهاي بيع متقابل (بايبك) منوط و طرف ترك تاكيد كرد كه در تفاهم نامه امضا شده، تركيه براي سرمايهگذاري ريسكهايي را متقبل شده است، ولي براساس ارزيابيها، اين قرارداد براساس شرايط فعلي قراردادي امضا نخواهد شد و اين پروسه زمانبر خواهد بود.
نوذري نيز در پي آن با اشاره به اينكه پيش از اين مقامات تركيه از اصلاح قراردادهاي بيع متقابل اطلاع نداشتند و شناخت آنها مربوط به شرايط پيش از اصلاح بود، به ايسنا گفته بود كه در اين راستا در مذاكرات اخير در تركيه توضيحاتي مبني بر اصلاحات انجام شده و تغيير قراردادهاي بيع متقابل به آنها داده شد.
گفتني است، در تيرماه سال گذشته نيز در پي سفر سيد كاظم وزيري هامانه به آنكارا، تفاهمنامه انتقال گاز ايران به اروپا از خاك تركيه امضا و مقرر شد كه تركيه در توسعه پارس جنوبي سرمايه گذاري و مشاركت كند. به اين ترتيب دسترسي به اين هدف، ساخت خط لولهاي جديد با ظرفيتي بالا علاوه بر خط لوله موجود ميان ايران و تركيه را طلب ميكند كه گاز ميدان پارس جنوبي را از عسلويه و از طريق خط لوله و مسير تركيه به سمت اروپا هدايت خواهد كرد.
همچنين در مذاكرات بيشتر يك ماه بعد از آن بين حلمي گولر و نوذري - سرپرست وقت وزارت نفت - صادرات 20 درصد گاز استحصال شده از فاز هاي 22 تا 24 پارس جنوبي معادل 35 ميليارد متر مكعب در سال، ساخت خط لوله جديد براي انتقال گاز از ميدان گازي پارس جنوبي تا مرز تركيه و دريافت اجازه ترانزيت گاز ايران از تركيه براي صادرات به اروپا و همچنين دادن اجازه ترانزيت گاز تركمنستان از ايران به تركيه مورد توافق قرار گرفت.
در اين باره نوذري گفته بود در اين زمينه توافق كرديم يك شركت تشكيل دهيم تا كار ساخت خط لوله عسلويه تا مرز تركيه و همچنين از تركيه تا اروپا را انجام دهد.
در همين حال روز گذشته، منابع خبري اعلام كردند كه تركيه خواستار دريافت گازطبيعي بيشتري از ايران شده است.
يك مقام ارشد ترك در اين باره به پرس تي.وي گفت: آنكارا از ايران خواسته كه صادرات گاز طبيعي به تركيه را تا سطح 8 ميليارد متر مكعب افزايش دهد.
منابع حاضر در وزارت انرژي تركيه اعلام كردند كه اين كشور همچنين از ايران خواسته است گاز را با تخفيف در اختيار اين كشور بگذارد تا سرمايهگذاريهاي لازم مورد نياز در اين بخش جبران شود.
اين منابع افزودهاند: وقتي به سرمايهگذاريهاي مورد نياز در اين بخش نگاه ميكنيم و هزينههاي ترانزيت و غيره را درنظر ميگيريم، مشخص ميشود كه انتظار ميرود چه تخفيفي ارايه شود؛ انتظار ميرود اين تخفيف حداقل بين 50 تا 100 دلار بهازاي هر هزار متر مكعب باشد.
به گفته منابع دولت تركيه، اين كشور هر هزار متر مكعب گاز ايران را به قيمتي بالغ بر 300 دلار در هرهزار متر مكعب وارد ميكند.
انتهاي پيام//
يکشنبه 26 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سازمان خبری اقتصاد ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]