واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: گزارش كوتاه - نشست پاريس بدون نتيجه پايان يافت 1+5 در انتظار اوباما
دنياي اقتصاد- مجيد اعزازي:همانطور كه هفته گذشته ديپلماتهاي آمريكايي پيشبيني ميكردند، نشست روز پنجشنبه نمايندگان اعضاي گروه 1+5 در پاريس تحت تاثير دوران انتقال قدرت در آمريكا بدون نتيجه و تنها با تاكيد بر رويكرد دو سويه عليه برنامه هستهاي ايران پايان يافت.
باراك اوباما رييس جمهور منتخب آمريكا كه پيشنهاد گفتوگوي مستقيم و بدون شرط با ايران را ارائه كرده است، 20 ژانويه سال 2009 (حدود 65 روز ديگر) قدرت را به طور رسمي از جورج بوش تحويل خواهد گرفت، اگر چه بوش طي ماههاي اخير سياست ملايمتري را در قبال ايران در پيش گرفته به گونهاي كه حتي پيشنهاد گشايش دفتر ديپلماتيك واشنگتن در تهران را از طريق مجاري ديپلماسي عمومي به طور غيررسمي مطرح كرده است، اما برخي منابع خبري از فشار دولت بوش بر ساير اعضاي گروه 1+5 براي تشكيل نشست پاريس خبر دادهاند. دولت كنوني آمريكا پيش از اين، در شهريورماه سال جاري، به منظور به نمايش گذاشتن اتحاد اعضاي گروه 1+5 كه پس از بحران قفقاز مورد ترديد واقع شده بود، در حاشيه مجمع عمومي سازمان ملل با اعمال فشار تنها توانست اعضاي گروه ياد شده را به تصويب قطعنامهاي عليه ايران متقاعد كند كه بر اساس آن هيچ گونه تحريم تازهاي عليه تهران اعمال نميشود. قطعنامه چهارم شوراي امنيت سازمان ملل تنها بر تحريمهاي پيشين تاكيد ميورزد.
به گزارش روزنامه اينترنشنال هرالد تريبون، برناردكوشنر،وزير خارجه فرانسه پس از نشست روز پنجشنبه هفته گذشته پاريس درباره اين كه آيا در مذاكرات گروه 1+5 نتيجه يا راهكار جديدي درباره پرونده هستهاي ايران ارائه شده يا خير، اعلام كرد كه رايزنيهاي اين گروه در هفتههاي بعدي براي برداشتن گامهاي بعدي در اين مسير ادامه مييابد. پس از نشست پاريس، وزارت خارجه فرانسه نيز بيانيهاي كوتاه منتشر كرد كه در آن هيچ گونه نشاني حاكي از ابتكارات مهم يا گامي جديد به پيش در آن ديده نشده است. در بيانيه وزارت خارجه فرانسه آمده است: اين نشست به شركتكنندگان اجازه داد وضعيت فعلي را بررسي كنند و درباره مسيري كه در پيش داريم گفتوگو كنند. شش قدرت جهاني در هفتههاي آينده به مشورت با يكديگر در زمينه گامهاي بعدي ادامه خواهند داد. در اين بيانيه همچنين تصريح شده است كه به نمايندگان گروه 1+5 بر اهميت رويكرد دوسويه خود در قبال ايران كه تحريمها و مشوقها را دربر دارد، تاكيد كردند.
كوشنر پيش از نشست پاريس نمايندگان كشورهاي آمريكا، فرانسه، انگليس، روسيه، چين و آلمان گفته بود كه ما همواره حامي تحريمها و نيز گفتوگو بودهايم و اين روند بايد ادامه يابد. وي با بيان اينكه اوباما در طول دوران مبارزات انتخاباتي خود از احتمال گفتوگوي واشنگتن و تهران صحبت كرد، اظهار كرده بود كه اين موضوع به رييسجمهور آمريكا بستگي دارد كه با آغاز زمامداري خود آن را به مرحله اجرا بگذارد. يكي از مقامهاي وزارت خارجه آمريكا نيز روز چهارشنبه گفته بود كه نشست پاريس براي اين تشكيل ميشود تا ببينيم وضعيت مشوقها چگونه است و در قبال ايران چه گامهايي ميتوانيم برداريم. وي افزوده بود: با وجود اينكه تحريمها در حال تاثيرگذاري هر چه بيشتر بر ايران هستند، واشنگتن اميد كمي به اين كه ايران از درخواستهاي گروه 1+5پيروي كند، دارد. اين در حالي است كه با وجود تشديد اقدامهاي دولت بوش عليه تهران و حمايت متحدان آن در اتحاديه اروپا، آنها هنوز نتوانستهاند روسيه و چين را در زمينه لزوم اعمال تحريمهاي جديد سازمان ملل عليه ايران متقاعد كنند. اين در حالي است كه حدود دو ماه پيش، در پي شكاف در گروه 1+5، برخي از ديپلماتهاي آمريكايي از تلاش بوش براي ائتلاف جديدي خارج از اعضاي شوراي امنيت سازمان ملل عليه ايران با نام «ائتلاف اراده» خبر داده بودند. در آن زمان برخي از منابع غربي، ايتاليا و همچنين تركيه را جايگزين مناسبي براي روسيه و چين در ائتلاف جديد ضدايراني ارزيابي ميكردند. با اين حال، از آنجا كه دوران حكومت بوش رو به پايان است و رييسجمهور منتخب آمريكا داراي مواضعي كاملا متضاد با دولت بوش است و همچنين از آنجا كه اوباما تمايل مذاكره مستقيم و بلاواسطه با ايران را پنهان نكرده است، به نظر ميرسد، طرح تشكيل ائتلاف اراده به تاريخ پيوسته يا دست كم براي زماني نسبتا طولاني به محاق فراموشي سپرده شده است.
گروه 1+5 مشوقهاي اقتصادي و سياسي تازه خود را در بهار سال جاري به مقامهاي تهران ارائه كرده است و در عين حال هشدار داده است كه در صورتي كه ايران به خودداري از پيروي از درخواستهاي اين گروه ادامه دهد با تحريمهاي جديدي روبهرو خواهد شد. خاوير سولانا، رييس سياست خارجي اتحاديه اروپا نمايندگي 1+5 را در گفتوگو با ايران بر عهده دارد، هفته گذشته پيشنهاد گفتوگوهاي هستهاي بيشتري با ايران را داد.
اين در حالي است كه به گفته مقامهاي آمريكايي انتظار نميرود چنين گفتوگوهايي در صورتي كه به وقوع بپيوندد، نتايجي به دنبال داشته باشد، بهخصوص در زماني كه انتقال قدرت از دولت جورج بوش، رييسجمهور آمريكا به گروه باراك اوباما، رييسجمهور منتخب آمريكا در حال اجرا باشد. سخنگوي وزارت امور خارجه ايران دوشنبه هفته گذشته گفته بود كه ايران نامه تازهاي از خاوير سولانا، مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا دريافت كرده است. موضوع نامه سولانا تكرار پيشنهاد پيشين 1+5 مبنيبر توقف تحريمهاي شوراي امنيت عليه ايران در برابر تعليق غنيسازي اورانيوم اعلام شده است. بر همين مبنا، سولانا خواستار آغاز دور تازه گفتوگوها ميان ايران و 1+5 شده است. آخرين گفتوگوي ايران و گروه 1+5 مربوط به ديدار سعيد جليلي دبير شوراي امنيت ملي ايران با سولانا در ژنو سوئيس است كه بيستويكم مرداد (يازدهم اوت) برگزار شد.
به گفته منابع غربي اين گفتوگوها نتيجه مشخصي در بر نداشت، اما به گفته مقامهاي ايراني در جريان اين نشست، ايران سوالات خود را درباره آنچه كه «ابهامات» در بسته پيشنهادي اروپا خوانده، با سولانا در ميان گذاشت. شوراي امنيت سازمان ملل متحد، تاكنون با تصويب چهار قطعنامه، از ايران خواسته است تا غنيسازي اورانيوم را متوقف كند، اما ايران اين درخواست را «غيرقانوني» ميخواند و گفته كه آن را اجرا نخواهد كرد. آمريكا، كشورهاي غربي و اسرائيل، ايران را به تلاش براي توليد سلاحهاي هستهاي متهم ميكنند، اما ايران ضمن رد اين اتهام، همواره گفته است كه برنامه هستهاي اين كشور داراي مقاصد صلحآميز است و هدف از آن صرفا توليد انرژي است.
شنبه 25 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 147]