واضح آرشیو وب فارسی:ابتکار: جزييات توافق ايران، قطر و روسيه براي همكاري گازي ; اولين جلسه كميته فني مثلث گازي برگزار شد
اولين جلسه كميته فني "تروئيكاي گازي" در دوحه -پايتخت قطر -برگزار شد و سه كشورايران، قطر و روسيه به بررسي دورنماي اجراي طرح هاي مشترك از استخراج گاز گرفته تا توزيع آن در بازارها صحبت كردند. در اين ميان كميسيون اروپا كه مانند هميشه با نگراني هرگونه همگرايي توليد كنندگان گاز را بدرقه مي كند، روز پنجشنبه گزارش جديدي در باره امنيت انرژي در اتحاديه اروپا ارائه داد كه در آن اولويت اصلي كاهش وابستگي برخي از كشورهاي عضو به شركت انحصاري گازپروم روسيه است. همچنين وظايف مربوط به توسعه هر چه سريع تر كريدور گازي جنوب كه براي صدور گاز تركمنستان و آذربايجان به اروپا با دور زدن روسيه در نظر گرفته شده است، اعلام خواهد شد. اين درحالي است كه در اواسط ماه اكتبر، آلكسي ميلر رئيس گازپروم، غلامحسين نوذري -وزير نفت ايران و عبداله بن حامد العطيه -وزير انرژي قطر در تهران به عنوان نمايندگان سه كشور عمده توليد كننده گاز با در اختيار داشتن حدود 60 درصد از ذخاير كشف شده جهان براي اولين بار مذاكرات سه جانبه اي برگزار كردند و در اين مذاكرات به توافق رسيدند كه همكاري در زمينه گازي را به صورت سه جانبه بررسي كرده و روند ايجاد سازمان دائمي كشورهاي صادر كننده گاز را تسريع بخشند. براساس گزارش هاي رسيده، ايران پيشنهاد داده است كه به اين سازمان وظايف مشخصي داده شود و دفتر مركزي آن در تهران تاسيس شود، اما روسيه در اين مورد پيشنهاد مي كند كه سازمان به شكل جلسه اي بوده و ارگان هاي دائمي آن در منطقه بي طرف سوييس مستقر شود. اتحاديه اروپا بسيار خوددارانه به نشست هاي روسيه، ايران و قطر واكنش نشان داده است. مارك فرانكو رئيس نمايندگي كميسيون اروپا در مسكو اعلام كرده است: درباره تدابيري كه روسيه براي صادرات خود اتخاذ مي كند، يا همكاري با ديگر كشورهاي صادر كننده بايد بر اساس تاثير اين اقدامات بر بازار و امنيت صدور انرژي قضاوت كرد. اگر آنها به امنيت صادرات كمك نكند و سطح رقابت را پايين آورد آن وقت است كه ما در باره اقداماتمان فكر مي كنيم. اما اين در صورتي است كه اين تدابير تاثير منفي بر امنيت، رقابت و مصرف داشته باشد. در همين حال به گزارش خبرگزاري ها از متن گزارش كميسيون اروپا در خصوص اوضاع انرژي كه در بروكسل مطرح مي شود، تحويل گاز از منطقه حاشيه درياي خزر با دور زدن روسيه به عنوان اولويت عالي اروپا مطرح خواهد شد. در همين حال به صراحت اعلام مي شود كه برخي از كشورها به طور كامل وابسته به گاز روسيه هستد و آنها بايد به سرعت با توسعه زيرساخت ها به سيستم اروپايي تامين انرژي همگرا شوند.
مايع سازي گاز ايران در قطر
به گزارش ايسنا، روزنامه كامرسانت نيز در گزارشي جزيياتي از چگونگي همكاري كشورهاي صادركننده گاز مطرح كرده است. براساس اين گزارش، جزئياتي از پروژه گازپروم روسيه با شركت گاز مايع قطر و شركت ملي نفت ايران مشخص شده است و قرار بر اين بوده كه در نشست دوحه، موسسه اي مشترك براي استخراج گاز در ايران و مايع سازي آن در قطر تاسيس شود. موسسه مشترك خط لوله اي از ميدان پارس جنوبي ايران تا منطقه راس لافان قطر مي سازد. به هر يك از موسسين 30 درصد از پروژه تعلق مي گيرد و 10 درصد ديگر نيز به شركت هايي تخصيص داده مي شود كه مي خواهند گاز را بفروشند. در اين ميان از CNPC چين و Kogas كره جنوبي نام برده مي شود. يك منبع آگاه در دولت روسيه توضيح داد: در چارچوب پروژه برنامه ريزي مي شود كه زيرساختهاي لازم براي استخراج گاز در پارس جنوبي ايجاد شود، خط لوله در اعماق خليج فارس به قطر احداث شده و در استان راس لافان قطر، موسسه توليد گاز مايع ساخته شود.
حضور شريك چهارم از خريداران گاز
10 درصد ديگر در موسسه مشترك، به چهارمين شركت كننده كه هنوز نامشخص است، خواهد رسيد. اين خبر را منبعي در گازپروم نيز تاييد كرد و گفت: چهارمين شركت كننده با توجه به بازار فروش گاز انتخاب خواهد شد. والري نستروف كارشناس روس مي گويد كه قطر چندي پيش قراردادي با چين براي عرضه 7 ميليون تن گاز مايع امضا كرد و از اين رو گاز اين موسسه مشترك مي تواند به چين عرضه شود. بدين ترتيب چهارمين شركت كننده مي تواند كمپاني CNPC چين و يا Kogas كره باشد.
ارزش احتمالي پروژه
تاريخ ايجاد موسسه مشترك، ميزان سرمايه اوليه، حجم استخراج و پالايش اعلام نشده است. نستروف پروژه را "حداقل 4 ميليارد دلاري" ارزيابي مي كند. اين كارشناس معامله ديگري را نيز در نظر دارد كه طي آن چندي پيش ايران به چين پيشنهاد داد از يكي از فازهاي پارس جنوبي در ازاي 6.3 ميليارد دلار بهره برداري كند. كارشناسان معتقدند كه حضور قطر امكانات جديدي در پروژه ايجاد مي كند. پارس جنوبي در نزديكي قطر است و بيش از 100 تا 150 كيلومتر فاصله ندارد و بخشي از ميدان نيز در خاك قطر قرار دارد كه در آنجا "گنبد شمالي" ناميده مي شود. كارشناسان معتقدند كه حضور قطر در پروژه به كاهش ريسك فروش گاز ايران كمك مي كند. ميخائيل كورچمكين خاطرنشان مي كند كه "اين كشور خارجي، نزديك و محل مناسبي است كه در آن براي گاز ايراني شناسنامه خارجي صادر كرد تا مشمول تحريم آمريكا نشود".
جمعه 24 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابتکار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 144]