واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: امروز پنجاهمین سالگرد پرتاب نخستین انسان به فضا است. یوری گاگارین، کیهان.نورد روس موفق شد طی 108 دقیقه یک.بار زمین را دور بزند و اتحاد جماهیر شوروی را به بزرگ.ترین افتخار فضایی نایل کند.
آنا تاتارووا و نوه کوچکش ریتا داشتند سیب.زمینی.ها را برداشت می.کردند که ظاهر مردی با لباس عجیب نارنجی و کلاهی بزرگ که تمام سرش را پوشانده بود، باعث وحشت آنها شد. مرد که 300 کیلومتر دورتر از محل مورد نظر و بدون کپسول فضایی جایی نزدیکی یک روستا فرود آمده بود،. کلاه فضایی.اش را از سر بیرون آورد و فریاد زد: «من یک دوست هستم، یک دوست» و در جواب آنا که پرسید آیا واقعا از فضا آمده است، گفت: «باید همین.طور باشد».
این مکالمه می.تواند آغاز یک داستان علمی.تخیلی باشد یا شما را به یاد سریال «وی» بیندازد اما بسیار باارزش.تر از این حرف.هاست. آنقدر که پس از گذشت 50 سال، برملا شدن آن، حرف.و.حدیث.های بسیاری به دنبال داشته است.
امروز 12 آوریل / 23 فروردین، پنجاهمین سالگرد 108 دقیقه سرنوشت.ساز برای دانش فضانوردی و اولین سفر انسان به فضا است. درست 50 سال پیش در چنین روزی فضاپیمای وستوک-1 از پایگاه فضایی بایکونور در قزاقستان کنونی به فضا پرتاب شد تا همراه با تنها سرنشین آن یوری گاگارین، کیهان.نورد روسی، ظرف مدت 108 دقیقه و با سرعت 27400 کیلومتربرساعت، یک دور کامل در مدار زمین پرواز کند و به روسیه بازگردد.
شنیده.ها حاکی از این بود که اولین فضاپیمای ایالات متحده بیستم آوریل همان سال به فضا پرتاب خواهد شد و به همین دلیل روس.ها، فاصله زمانی میان یازدهم تا هفدهم آوریل را برای اولین پرواز به مدار زمین در نظر گرفتند. مراحل اولیه پرواز با موفقیت و بدون هیچ نقصی انجام شد و از آنجا که عکس.العمل گاگارین یا هر انسان دیگری در برابر تجربه شرایط بی.وزنی، غیرقابل. پیش.بینی بود، کنترل خودکار به وستوک-1 سپرده شد. امکان کنترل انسانی نیز در صورتی که فضانورد هشیار و سلامت باشد، پیش.بینی شده بود و گاگارین می.توانست با باز کردن پاکت رمز، شماره 25 را به دستگاه.های کنترل بدهد و کنترل پرواز را به دست بگیرد.
همه چیز تا عبور از قاره آفریقا خوب پیش می.رفت اما مشکلات زمانی آغاز شد که ترمزها ارسال سوخت مایع را از کار انداختند. مطابق پیش.بینی.ها می.بایست 10 تا 12 ثانیه بعد کابل.های اتصال پاره شوند و کپسول پرواز به سمت زمین را آغاز کند، اما کابل.ها جدا نشد و اتصال بخش.های پیش.بینی.نشده به کپسول باعث چرخش سریع و غیرقابل.کنترل آن به دور خود شد.
در نهایت جو زمین و حرارت بالای برخورد با آن، با سوزانندن کابل.ها کپسول فضایی و گاگارین را نجات داد و شرایط دوباره به حالت عادی بازگشت. با نزدیک.شدن به زمین و در ارتفاع 7هزار متری، گاگارین طبق برنامه.ریز قبلی از کپسول خارج شد و با چتر نجات در جایی 300 کیلومتر دورتر از محل محاسبه.شده فرود آمد.
فرود او در این منطقه نتیجه یک اشتباه محاسباتی بود اما فرود آمدن با چتر نجات پیش از آغاز پرواز هماهنگ شده بود. با این حال مقامات روسی این پرواز را موفق و فرود گاگارین را در محل پیش.بینی شده و همراه با کپسول فضایی اعلام کردند.
رازی که تنها چند. ماه پس از فرود روی زمین، گاگارین طی دیدار کوتاه در لندن برای اریک وینکل براون، خلبان نیروی دریایی سلطنتی بریتانیا که دشمن و از رقبای جنگ سرد به.شمار می.آمد، فاش کرده بود؛ نزدیک به 50 سال مسکوت ماند تا در نهایت توسط آنتون پروشین، روزنامه.نگار روس در کتاب «108 دقیقه.ای که جهان را تغییر داد» برملا شود.
سال.های اوج جنگ سرد بود و مقامات شوروی سابق نمی.خواستند فرصت برد این رقابت تنگاتنگ را به دلیل مشکلات فنی یا محاسبات اشتباه از دست بدهند. آنها به شهادت پیرز بیزونی، مأمور سابق کا.گ.ب و کتاب تازه.اش «مرد ستاره.ای: حقایقی در مورد افسانه یوری گاگارین» حتی 7 سال بعد با علم به اینکه سایوز-1 بیش از 200 مشکل امنیتی و فنی برای پرواز دارد، با اعمال فشار به کیهان.نوردان، ولادیمیر کوماروف، از فضانوردان برجسته شوروی را که سال.ها نام او جزء اطلاعات محرمانه این کشور به.شمار می.رفت، از دست دادند. (کوماروف طی برخورد فضاپیمای سایوز-1 به زمین کشته شد).
8 سال پس از اولین سفر انسان به فضا و تنها 1 سال پس از کشته.شدن گاگارین در یک سانحه هوایی که راز آن هرگز بر ملا نشد، با قدم.گذاشتن نیل آرمسترانگ، فضانورد آمریکایی مأموریت آپولو روی کره ماه، بشر توانست قدم بلند تازه.ای در شناخت کیهان بردارد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 221]