تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 15 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):روزه امساك از خوردن وآشاميدن نيست بلكه روزه،خوددارى ازتمامى چيزهايى است كه خداوندسبحان ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1838102516




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

‌صدايي كه آشناست راديو‌ هنوز‌‌ زنده ‌‌است‌


واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: ‌صدايي كه آشناست راديو‌ هنوز‌‌ زنده ‌‌است‌
جام جم آنلاين: پيش از آن كه غول چراغ جادو از جعبه تلويزيون خارج شود و همه چيز و همه كس را مجذوب خود كند، اين راديو بود كه يار غار و رفيق تنهايي و مونس شب‌هاي طولاني زمستان بود. هنوز هم كه وارد دكان‌هاي پيرمردهاي كسبه مي‌شويد، انس و الفت آنان را با راديو بخصوص با آن جعبه‌هاي قديمي كه گاهي به اندازه تلويزيون 14 اينچ بود خواهيد ديد. در ميان مشاغل مختلف نيز جايگاه راديو متفاوت بود.


مثلا كاركرد اين رسانه شنيداري در قهوه‌خانه‌ها، آرايشگاه‌ها و خياطي‌ها، بيش از جاهاي ديگر بود و گاهي در جايي مثل قهوه‌خانه‌ها، نوعي ابزار تبليغاتي و عاملي براي جلب مشتري مي‌شد، اما امروزه با گسترش تلويزيون و جاذبه‌هاي بصري كه در ذات آن است، راديو به تدريج جايگاه خود را از دست داد و در واقع تصوير بر صدا غالب شد.

گرچه نوستالژي راديو در حافظه تاريخي مردم باقي ماند و همچنان نيز يك موقعيت تاريخ‌مندي دارد. تولد تلويزيون و توليد برنامه‌هاي گوناگون آن در ابتدا، گرچه راديو را با بحران مخاطب روبه‌رو كرد و باعث ريزش طيف زيادي از شنوندگان و تبديل آن به بينندگان شد، اما بنابر يافته‌هاي علم ارتباطات در نهايت و در گذر زمان، هيچ رسانه‌اي نتوانست جاي رسانه ديگر را بگيرد يا به مرگ آن منتهي شود.

امروزه شاهديم كه با گسترش انواع شبكه‌هاي تلويزيوني و ماهواره‌اي و ديگر وسايل ارتباط جمعي، راديو نيز طرفداران زيادي دارد و همچنان جذابيت خود را حفظ كرده است. اين جعبه صدا البته در ميان برخي از طبقات اجتماعي و گروه‌هاي سني و برخي از مشاغل و موقعيت‌هاي زندگي، گستردگي بيشتري دارد.

مثلا زنان خانه‌دار، دانشجويان در خوابگاه و رانندگان تاكسي و اتوبوس، از اين رسانه استفاده بيشتري مي‌كنند يا در گروه‌هاي سني بالاتر كه هم حوصله شلوغي تلويزيون را ندارند و هم نسبت به راديو حس نوستالژي و انس ديرينه دارند، راديو جايگاه ارزشمندتري دارد. بسياري از مخاطبان راديو مثلا از برنامه راه شب يا شب بخير كوچولو يا قديمي‌ترها از برنامه گلها، خاطرات زيادي دارند و اساسا راديو نسبت به مديوم‌هاي ديگر از حس آرامش و سكون دل انگيزتري برخوردار است كه برعكس هياهوي تلويزيون فضاي آرام و فرحبخشي براي مخاطبش ايجاد مي‌كند اما اين تنها امتياز راديو نسبت به تلويزيون نيست.

ويژگي‌ها و به اصطلاح جامعه شناسان، كار ويژه‌هاي راديو را مي‌‌توان در چند مورد برشمرد. يكي اين كه راديو بسيار راحت در دسترس است و علاوه بر وسايل نقليه از طريق راديوهاي همراه در خيابان و پارك نيز مي‌توان از آن استفاده كرد. دوم اين كه نياز به نگاه كردن ندارد يعني مخاطب مي‌‌تواند در عين اين كه به فعاليت ديگري مشغول است، از برنامه‌هاي آن استفاده كند. چه بسا زنان خانه‌داري كه در عين آشپزي و رسيدگي به امور منزل به راديو نيز گوش مي‌كنند. سوم زنده بودن برنامه‌هاي راديويي است.

اكثر توليدات راديويي به شكل زنده پخش مي‌شوند و اين ويژگي‌ بر تازگي و هيجان آن مي‌افزايد. راديو نسبت به رسانه‌هاي ديگر سرعت بيشتري در اشاعه اخبار دارد و بخش‌هاي متعدد خبري در آن، كارايي خوبي در اطلاع‌رساني دارد.

به‌طور كلي راديو در گذشته دو كاركرد ويژه داشت يكي بخش موسيقي و ديگري اخبار كه نسبت به تلويزيون بيشتر بود. اما امروزه راديو نيز مثل تلويزيون به شكل تخصصي‌تري گسترش يافته كه مخاطبان خاص خود را دارد.

راديو قرآن، راديو سلامت، راديو گفتگو، راديو پيام، راديو فرهنگ، راديو تجارت و ... هر‌كدام با توليد برنامه‌هاي خود به نيازهاي مختلف مخاطبان، پاسخ مي‌‌دهند. در واقع باتخصصي‌ شدن راديو، اين وسيله ارتباطي ديگر جنبه سرگرمي صرف را ندارد و به اطلاع‌رساني، آموزش و فرهنگ‌سازي هم مي‌پردازد.

در عصر ارتباطات و اطلاعات كه جامعه شبكه‌اي بر ساختار اجتماعي و مناسبات انساني ما حاكم شده است بدون رسانه نمي‌توان زيست و جهان تعطيل مي‌شود و گويي راديو، صداي اين جهان رسانه‌‌اي است. راديو نسبت به تلويزيون از يك كاركرد روان‌شناختي هم برخوردار است. فقدان تصوير در راديو به توليد تصور در ذهن مخاطب مي‌‌انجامد و او با خيال‌پردازي به واسطه صدا و بهره‌گيري از قدرت تخيل به تصوير‌سازي از آنچه مي‌شنوند مي‌پردازد و اين موجب نوعي تعامل دروني‌تر با راديو در مقايسه با تلويزيون مي‌شود.

به‌همين‌دليل‌است‌كه‌متخصصان ارتباطات؛ راديو را رسانه‌اي گرم مي‌دانند به اين معني كه مخاطب در برابر آن منفعل نيست و با خيال‌پردازي، ارتباطي فعال با آن دارد. اين قوه تخيل بويژه در برخي برنامه‌ها مثل پخش زنده مسابقه ‌هاي ورزشي هيجان و شور زيادي به برنامه مي‌دهد و بر جاذبه آن مي‌افزايد يا مثلا در موقع انتخابات و اعلام آراي نامزدها، راديو به دليل سرعت در خبررساني، جذاب‌تر از رسانه‌هاي ديگر است.

يكي ديگر از قابليت‌هاي راديو كه نسبت فرهنگي و تاريخي با مخاطبان ايراني هم دارد قصه‌گويي و داستان‌پردازي است. پيش از گسترش راديو و تلويزيون قصه‌گويي مادربزرگ‌‌ها و خاطره‌گويي پدربزرگ‌ها، ابزار سرگرمي مردم بود.

اگر چه تلويزيون با ساخت و توليد فيلم و سريال به تصورسازي و پويايي قصه‌ها كمك كرده است، اما مردم ما علاقه ديرينه به شنيدن قصه دارند. بيشتر مخاطبان راديو به برنامه قصه ظهر جمعه علاقه زيادي داشتند و اساسا قصه‌هاي راديو يكي از پرطرفدارترين ژانرهاي راديويي است كه سنخيت فرهنگي بالايي با مخاطبان ايراني دارد.

روان‌شناسي اجتماعي جامعه ايران نشان‌ مي‌دهد فرهنگ ملت ما بيشتر شنيداري است و ايرانيان علاقه زيادي به شنيدن و گوش دادن سخنراني و نقل قول‌ها دارند. لذا راديو بر اين مبنا مي‌تواند بيشتر مورد توجه قرار گرفته و در هياهو و جذابيت‌هاي بصري تلويزيون گم نشود.

وقتي رسانه‌اي با آداب و رسوم و فرهنگ ملي و مذهبي مخاطبان مي‌آميزد از ماندگاري بيشتري برخوردار خواهد شد. قديم‌ترها دعاي سحر و ربناي راديو، صفاي بيشتري به سفره‌هاي افطار ما مي‌بخشيد و زمزمه‌هاي دعاي سحر در كنار سفره سحري با راديو امكان‌پذير مي‌شد كه امروز با برنامه‌هاي تلويزيوني سحرگاهي، تجربه‌پذير نيست. به جرات مي‌توان گفت انسان معاصر تحت هجوم تصاوير قرار گرفته است.

صداي حقيقي در هياهوي صوتي دنياي ديجيتال گم شده است و به گوش نمي‌رسد. در حالي كه در گفتار و عنوان‌بندي هميشه صدا مقدم بر تصوير بوده است، مي‌گفتند راديو و تلويزيون و مي‌گويند صداوسيما، اما در ماوراي اين دو پديده گاهي صدايي به گوش نمي‌رسد و همه مجذوب و مبهوت تصويرند! هرچند نگارنده معتقد است بايد مخاطب‌سنجي كرد تا هم طيف و تعداد مخاطبان راديو با تلويزيون را سنجيد و هم به علل گرايش هر دو گروه به رسانه مورد علاقه خود پي برد و هم براي مخاطب‌سازي و افزايش شنوندگان راديو مبتني بر داده‌هاي آماري برنامه‌ريزي كرد. رسانه ملي تنها تلويزيون نيست. راديو را نبايد فراموش كرد و تنها صداست كه ماندني است!

سيدرضا صائمي
 پنجشنبه 23 آبان 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[مشاهده در: www.jamejamonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن