واضح آرشیو وب فارسی:سازمان خبری اقتصاد ایران: زيان افزايش ارزش دلار براي اقتصاد ايران
نوسانات دلارتهران - خبرگزاري اقتصادي ايراناكونيوز:صاحب نظران از ادامه روند كاهش قيمت نفت خام و افزايش ارزش دلار ابراز نگراني كرده و در مورد تاثير منفي اين تحولات بر درآمدهاي ارزي كشور هشدار داده اند.
به گزارش خبرگزاري اقتصادي ايران،رامين پاشايي فام معاون اقتصادي بانك مركزي ايران گفته است كه اگر قيمت نفت به كمتر از 60 دلار و 60 سنت دلار در هر بشكه برسد، اقتصاد ايران با مشكلات بزرگي مواجه خواهد شد.
به گفته معاون اقتصادي بانك مركزي، اگر قيمت نفت در حد 60 دلار و 60 سنت باشد در پنج ماه باقي مانده از سال خورشيدي درآمد نفتي ايران حدود چهار ميليارد دلار كاهش خواهد يافت.
در پي بروز بحران مالي جهاني، قيمت نفت در بازارهاي جهاني، از 147 دلار در هربشكه به مرز 60 دلار رسيده است.
به اين ترتيب، كاهش قيمت نفت در بازارهاي جهاني، درآمدهاي نفتي ايران را به كمتر از نصف كاهش مي دهد و اين نگراني وجود دارد كه قيمت نفت به پائين تر از اين رقم نيز برسد.
به گفته آقاي پاشايي فام، دو سناريو پيش بيني شده است كه در سناريو اول، مانده حساب ذخيره ارزي در پايان سال صفر در نظر گرفته شده است و بر اين اساس قيمت هر بشكه نفت نبايد كمتر از 60 دلار و 20 سنت باشد.
در سناريوي دوم پيش بيني شده كه مانده حساب ذخيره ارزي در پايان سال به ميزان سال گذشته باشد، كه در اين سناريو قيمت هر بشكه نفت نبايد از 85 دلار و 60 سنت كمتر شود.
مانده حساب ذخيره ارزي كه مازاد درآمدهاي نفت در آن نگهداري مي شود، در سال گذشته به طور رسمي اعلام نشده است اما گفته مي شود كه اين رقم بيشتر از ده ميليارد دلار نبوده است.
به گفته معاون اقتصادي بانك مركزي اگر قيمت نفت در حد 85 دلار 60 سنت باشد مانده حساب ذخيره ارزي به بيشتر از 23 ميليارد دلار خواهد رسيد.
بر اساس اين پيش بيني اگر قيمت نفت در حد 60 دلار باشد مانده اين حساب به صفر مي رسد.
زيان چهار ميليارد دلاري
به گفته پاشايي فام محاسبات بانك مركزي نشان مي دهد كه افزايش ده درصدي ارزش دلار در پنج ماه اول سال جاري حدود چهار ميليارد و 200 ميليون دلار از ارزش داراييهاي ارزي ايران كاسته شده است.
در حالي كه معاون ارزي بانك مركزي تاكيد دارد كه افزايش ارزش دلار بيشتر از چهار ميليارد دلار زيان به ايران وارد كرده اما محمد علي خطيبي نماينده ايران در اوپك گفته است، تقويت بيست درصدي ارزش دلار، بخشي از كاهش درآمدهاي نفتي را جبران كرده است.
براساس اين گزارش خطيبي گفت "دلار 20 درصد تقويت شده است يعني اگر قيمت هاي نفت 55 درصد افت كرده باشد با تقويت بيست درصدي دلار، درآمد نفت در واقع 35 درصد كاهش يافته است."
ارزش دلار در بازارهاي جهاني رو به افزايش است و نرخ هر دلار در بازار ايران نيز براي اولين بار از مرز هزار تومان فراتر رفته است.
ايران سال گذشته اعلام كرد كه سهم دلار را در ذخاير ارزي خود به حداقل رسانده و معاملات نفتي خود را به ارزهاي ديگري نظير يورو (پول واحد اروپايي) انجام مي دهد.
طرح جايگزيني ارزهاي ديگر به جاي دلار بعد از خودداري ايران از تعليق غني سازي اورانيوم و احتمال رويارويي فزاينده با آمريكا بر سر برنامه اتمي در دستور كار قرار گرفت و دولت ايران يك سال پيش اعلام كرد كه نفت خود را به طور كامل با ارزهايي غير از دلار آمريكا مي فروشد.
مقامات دولتي بارها در سال گذشته با دفاع از تصميم خود مبني بر تغيير سبد ارزي از دلار به ساير ارزهاي معتبر به خصوص يورو، تاكيد داشتند كه تصميم آنها به موقع بوده است زيرا از يك سو قيمت دلار كاهش يافته و از سوي ديگر ارزش يورو پول واحد اروپايي افزايش پيدا كرده است.
سازمان اوپك بهاي نفت خود را به دلار تعيين مي كند اما يك سال پيش محمود احمدي نژاد رئيس جمهوري ايران در نشست سران اوپك در عربستان، دلار آمريكا را "تكه كاغذي بي ارزش" خواند و از اعضاي اوپك خواست تا نفت خود را با پول واحد ديگري غير از دلار بفروشند.
برخي معتقد بودند كه تصميم سال گذشته ايران به دليل افت ارزش دلار در بازارهاي جهاني، تاحدودي به نفع اين كشور تمام شد اما اكنون با بالا رفتن ارزش دلار، گزارشها حكايت از آن دارد كه بالا رفتن ارزش دلار زيان سنگيني را به ايران وارد كرده است.
انتهاي پيام//
سه شنبه 21 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سازمان خبری اقتصاد ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 97]