واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: پيك هاي ديپلماسي ايران؛ با تدبير و دور انديشانه
پيام تبريك آقاي احمدي نژاد به عنوان رئيس جمهوري اسلامي ايران به « اوباما » به مناسبت انتخاب وي به رياست جمهوري آمريكا اقدامي بي سابقه در تاريخ 30 ساله نظام جمهوري اسلامي است
اينگونه پيام ها در دنياي ديپلماسي بسيار كم و نادر اتفاق مي افتاد، از آن جهت كه تاكنون سابقه نداشته هيچ رئيس دولتي از سوي ايران به منتخب مردم امريكا براي رهبري اين كشور تبريك بگويد.
هر چند محمود احمدينژاد پيشتر براي جرج بوش نامه يي نوشت و در آن وي را به تغيير رفتار توصيه كرد، اما اينك كه دو سال از آن تاريخ مي گذرد، و وي در مديريت سياسي تصميم مي گيرد، همپاي رهبران كشورهاي ديگر به رئيس جمهوري جديد آمريكا شادباش بگويد.
مطمئناً نامه هاي احمدي نژاد نيازمند فضاي جديد در آمريكا بود كه اين فضا با شكستن سكوت و دگرگوني ها در اين كشور ايجاد شد و زمينه اي را نير فراهم كرد تا نامه هاي مثل نامه تبريك به پست ديپلماسي ايالات متحده ارسال شود.
امر مسلم اين است كه ارسال پيام تبريك براي اوباما، اقدامي متعارف و يك تابوشكني است كه اگر در يك پروسه حساب شده صورت گرفته باشد براي كشور و نظام مفيد خواهد بود.
گفتن اين نكته نيز حائز اهميت است كه در سياست خارجي فرصت اقدامهاي بديع و كمسابقه به ندرت پيش ميآيد و به راحتي قابل تكرار نيست.
در فضايي آكنده از بياعتمادي بين دو كشور و با وجود دشمنيهاي سابقهدار آمريكا، اگر ارزيابي از اقتضائات اين باشد كه ابتكاري براي آغاز فصل جديدي در روابط دو جانبه به صلاح است بيش از يكبار نميتوان از ظرفيت نوشتن نامه مستقيم رئيس جمهور به رئيس جمهور سلطهجوي كشور متخاصم بهره جست.
اين پيام در نگاه اول نشان ميدهد كه دكتر احمدينژاد موفقيت اوباما را ناشي از اراده اكثريت شركت كنندگان در انتخابات آمريكا ميداند كه با حضور در انتخابات، رييس جمهور خود را انتخاب كردند، پس در واقع اين پيام تبريك نه تنها به اوباما بلكه به هواداران آن نيز محسوب مي شود.
بديهي است در آن مقطع كه او، صرفا يك كانديدا بود، ايران نمي بايست پاسخ رسمي به گفته هايش مي داد ولي اينك كه اوباما توانسته است عنوان رييس جمهور منتخب ايالات متحده آمريكا را به خود اختصاص دهد، بهترين فرصت بود كه در قالب يك پيام تبريك، پاسخي به اظهارات متعدد او درباره مذاكره با ايران داده شود.
هم اينك با نامه احمدي نژاد، اوباما رييس جمهور منتخب آمريكا، در موضع پاسخ قرار گرفته است در حالي كه او پيش از اين با اعلام اينكه آماده گفت و گو با ايران است، تهران را در موضع پاسخ قرار داده بود.
نكته ديگر اين است كه عدم پاسخ اوباما به اين نامه، مي تواند، ايران را از معرض اين اتهام كه "مذاكره گريز" است دور كند و در مقابل آمريكايي ها را با چنين اتهامي مواجه سازد و اين، البته براي دولت آتي آمريكا كه با شعار "تغيير" بر سر كار مي آيد، چندان راهگشا نخواهد بود.
از سوي ديگر با توجه به شعار تلاش براي تغيير اوباما تنها انتخاب وي مي تواند تغييرات مثبتي در رابطه با سياست هاي منطقه و اطراف ايران از قبيل عراق و افغانستان داشته باشد، و لذا اوباما به عنوان اولين رييس جمهور سياه پوست مي تواند رويكردهاي متفاوتي با دولت هاي سابق كاخ سفيد اتخاذ كند.
عملكرد دو حزب دموكرات و جمهوريخواه در 30 سال عمر نظام جمهوري اسلامي ثابت كرده است كه هر دوي آنها از نظر كلي پيرو يك سياست هستند و خصومت با ملت ايران به دليل انقلاب بيدارگري كه با همت اين ملت به پيروزي رسيده و نفوذ آمريكا را از ايران قطع كرده محور اصلي سياست آنها در قبال اين ملت است . بنابر اين كاملا بديهي است كه انتخاب « اوباما » به عنوان نامزد حزب دموكرات آمريكا نمي تواند واقعه اي باشد خارج از دايره سياست خصمانه اي كه در طول 30 سال گذشته اين حزب و حزب جمهوريخواه در قبال جمهوري اسلامي ايران دنبال كرده اند.
اوباما حتي در مذاكره اي كه با ساركوزي رييس جمهور فرانسه داشته است، وي را براي تحريم ايران تشويق كرده بود.
اظهارات «اوباما» در دوران تبليغات انتخاباتي هم عليه ايران و به نفع رژيم صهيونيستي كاملا واضح و آشكار بود و همراهي وي با صهيونيست ها آنهم با سرعت و غلظتي كه اوباما نشان داده وفاداري او به آنچه در تبليغات انتخاباتي وعده داده بود را به اثبات رسانده است.
او در اولين اقدام يك يهودي وابسته به اردوگاه صهيونيسم را به رياست تشكيلات كاخ سفيد برگزيد و با اين اقدام به رژيم صهيونيستي چراغ سبز داد.
به هر حال، بايستي احمدي نژاد را به خاطر اقدام اخير او ستود. زيرا اين اقدام نشان داد در شرايط كنوني كه دستگاه هاي رسانه اي ضدايراني تلاش مي كنند، چهره اي مصالحه گريز و خشن از كشورمان به نمايش بگذارند، قطعا چنين حركت هايي مي تواند در راستاي ترميم وجهه بين المللي ايران ارزيابي شود.
اينك زمينه اي باز شده تا سياستمداران ايالات متحده بدانند كه جمهوري اسلامي ايران هيچ دشمني با آمريكا و مردم آن ندارد، بلكه مشكل اتخاذ سياست هايي است كه با اصول جمهوري اسلامي ايران مغاير است.
به نظر ميرسد هم اكنون كه اين پيام ارسال شده، شرط بهرهگيري از فرصتهاي مشترك نيز فراهم شده باشد، البته اين موضوع بستگي به رفتار تيم مديريتي دولت دارد، چرا كه اگر اين رفتارها با مديريت مدبرانه همراه شود، مي تواند فرصت ها و موقعيت هاي زيادي را براي كشورمان به وجود آورد.
دوشنبه 20 آبان 1387
باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران
« خبرگزاري ايسكانيوز»
دوشنبه 20 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]