واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: سياست - نگراني از بسته شدن فضاي مطبوعاتي در آستانه انتخابات
سياست - نگراني از بسته شدن فضاي مطبوعاتي در آستانه انتخابات
اعظم ويسمه: توقيف موقت هفتهنامه «شهروند امروز» در آستانه انتخابات رياستجمهوري نگرانيهاي اهالي رسانه درخصوص برخورد حذفي و اعمال محدوديت براي نشريات منتقد را فراهم ساخته است. در اين ميان، برخي از نمايندگان از جمله علي لاريجاني رئيس مجلس بر فضاي آزاد رسانهاي تاكيد و عنوان كرد: «اصولا فضاي كار رسانهاي بايد در نهايت آرامش و گستردگي باشد و اين قطعا به برگزاري يك انتخابات سالم كمك خواهد كرد.» روحالله حسينيان از چهرههاي شاخص اصولگرايان مجلس نيز با انتقاد از توقيف هفتهنامه «شهروند امروز» گفت كه با بستن «شهروند امروز» موافق نيستم و معتقدم در صورتي كه شكايتي از يك نشريه صورت بگيرد، بايد آن را ببندند. نماينده تهران با تاكيد بر اينكه «با مباني فكري و مواضع شهروند امروز كاملا مخالف هستم»، تصريح كرد: «بنده با مواضع شهروند امروز مخالف هستم، اما معتقدم دستاندركاران اين نشريه هم بايد زباني براي بيان مطالب خود داشته باشند.» به اعتقاد روحالله حسينيان، «وجود نشرياتي همچون شهروند امروز باعث ميشود يك جدال فكري در جامعه بهوجود آيد و ديگران هم به تكاپو بيفتند و براي رشد كشور تلاش كنند.» حكم توقيف هفتهنامه شهروند امروز روز شنبه از سوي دبيرخانه هيات نظارت بر مطبوعات به صاحب امتياز اين نشريه ابلاغ شد. شهروند امروز يكي از نشريات موفق اصلاحطلبان در يك سال گذشته بود كه با تيراژ چشمگير با اقبال بخش قابلتوجهي از افكار عمومي از جمله نخبگان، روشنفكران، دانشگاهيان و طبقه متوسط جامعه روبهرو شد.
در اولين روز اعلام اخبار توقيف شهروند امروز، برخي از اعضاي هيات نظارت عنوان كردند دليل برخورد با اين نشريه انتقادات آن از دولت نهم بوده است، اما دبيرخانه هيات نظارت بر مطبوعات در اطلاعيه خود اعلام كرد: «هفتهنامه شهروند امروز به استناد بند «ب» ماده هفت قانون مطبوعات و تبصره ماده 12 اين قانون به علت انتشار نشريه بهگونهاي كه اكثر مطالب آن مغاير با زمينه انتشار مندرج در پروانه صادره است و بيتوجهي دستاندركاران اين نشريه به تذكرات قبلي به اتفاق آرا راي به توقيف آن داد. در اين اطلاعيه تاكيد شده است: «زمينه انتشار هفتهنامه شهروند امروز بر اساس مجوز صادره اقتصادي، فرهنگي و ورزشي است، در حالي كه اكثر مطالب اين نشريه همخوانياي با زمينه انتشار آن نداشته است. اما هيات نظارت بر مطبوعات براي توقيف موقت شهروند امروز به مواردي استناد كرده است كه به موجب تبصره ماده 12 قانون مطبوعات جزء استثنائات صلاحيت هيات نظارت در بررسي نشريات است و هيات نظارت در اين موارد نميتواند رأسا اقدام به توقيف موقت نشريهاي نمايد. با نزديك شدن به انتخابات رياستجمهوري دهم به نظر ميرسد از هماكنون فشار بر مطبوعات در دستور كار برخي جريانات سياسي قرار گرفته است.
فضاي ناعادلانه رسانهاي در آستانه انتخابات
برخورد با نشريات اصلاحطلبان در شرايطي صورت ميگيرد كه فضاي ناعادلانه رسانهاي براي جريانات سياسي حاكم است. صداوسيما به عنوان رسانه ملي تنها به پوشش اخبار بخش خاصي از جريانات سياسي كشور اقدام ميكند و در مقابل تخريبهاي شديد نسبت به جريان اصلاحطلب در بخشهاي خبري مختلف رسانه ملي وجود دارد. عملكرد صداوسيما بهگونهاي بوده كه از هماكنون برخي از نمايندگان بحث تحقيق و تفحص از عملكرد صداوسيما را مطرح كردهاند. تجربه انتخابات گذشته نشان داده هرچه به فضاي انتخابات نزديكتر شويم عملكرد جناحي صداوسيما در حمايت از يك جريان سياسي و تخريب چهره جريانات ديگر شدت بيشتري ميگيرد. در شرايطي كه رسانههاي اصلاحطلب نگران برخورد و حذف با نشريات خود هستند، طي يكي، دو ماه اخير دو روزنامه جديد خورشيد و وطن امروز از سوي مسوولان دولتي راهاندازي شده است. صاحب امتياز روزنامه خورشيد سازمان تامين اجتماعي است و وطن امروز توسط مهرداد بذرپاش، مديرعامل سايپا و از اعضاي شاخص ستاد انتخاباتي محمود احمدينژاد در انتخابات رياستجمهوري دوره نهم منتشر ميشود. هفته گذشته علي بنايي، نماينده قم در تذكري كتبي خطاب به وزير رفاه و تامين اجتماعي و رئيس سازمان تامين اجتماعي نسبت به انتشار روزنامه خورشيد از بودجه بيتالمال تذكر داد. در فضايي كه برخي از مقامهاي دولتي با بودجه بيتالمال هر روز بر تعداد نشريات مكتوب و سايتهاي خبري خود در فضاي مجازي ميافزايند، بسياري از جريانات سياسي اصلاحطلب امكان انتشار نشريه را ندارند و نشريات اندك باقيمانده از جريان اصلاحطلبان نيز تحت فشار و با خطر توقيف مواجه هستند.
انتقاد به رسانههاي منتقد
در چنين شرايطي، محمدحسين صفارهرندي وزير ارشاد و آيتالله احمد جنتي دبير شوراي نگهبان طي هفته گذشته انتقادات شديدي را عليه مطبوعات مطرح كردند. اين عضو كابينه نهم در مراسم بزرگداشت احمدبنموسي (ع) (شاهچراغ) در شيراز، خود و همكارانش را مسوول پاكسازي فضاي رسانهاي دانست و گفت: «بهرغم تمام تلاشهايي كه بنده و همكارانم براي پاك ساختن محيط رسانهاي، مطبوعات و خبرگزاريها ميكنيم اما كساني هستند كه به جان عقيده مردم افتادهاند.» او با بيان اينكه دولت نهم مقابل اعتقادات مردم فروتني و خضوع كامل دارد، اعلام كرد: «با كساني كه بخواهند منافع مردم را قرباني شهوات و مسائل شخصي كنند، برخورد ميكنيم؛ نبايد به اسم اطلاعرساني، كار خبري و ارائه تحليل، دروغ تحويل مردم داده شود.» احمد جنتي، دبير شوراي نگهبان نيز در خطبههاي نمازجمعه تهران با اشاره به سخنان اخير مقام معظم رهبري مبنيبر اينكه «اين فضاي بيبندوباري در حرف زدن و اظهارنظر عليه دولت، مسائلي نيست كه خداوند به آساني از آنها بگذرد»، تصريح كرد: برخي براساس هواي نفس و بدون اينكه به ضرر و مفاسدي كه پديد خواهد آمد، بينديشند، هرچه از دهانشان درميآيد، ميگويند. وي افزود: دولت با جان كندن كار ميكند البته ممكن است اشتباهاتي هم داشته باشد اما اينطور به جانش افتادن و تخريب و تضعيف كردنش، گناهي است كه خداوند به آساني از آن نميگذرد. وقتي فتنه ميآيد تر و خشك را ميسوزاند و قطعا كساني كه سكوت ميكنند هم در امان نخواهند بود.
در جلسه هيات نظارت چه گذشت
روز گذشته حسن كامران، نماينده اصفهان و عضو هيات نظارت بر مطبوعات درباره علت توقيف شهروند امروز گفت كه ايراداتي كه در هيات نظارت به هفتهنامه شهروند امروز گرفته شد، مربوط به مباحث شكلي نشريه و نه محتوايي آن بود. به گفته كامران، در جلسه روز چهارشنبه گزارشي از سوي وزارت ارشاد در اختيار اعضاي هيات نظارت قرار گرفت كه اعضا براساس آن بررسي موارد مطرح درباره برخي از نشريات از جمله شهروند امروز را در دستور كار خود قرار دادند. كامران درباره عدم حضور همه اعضاي هيات نظارت و رايگيري غيابي از افراد براي توقيف شهروند ميگويد: از هفت عضو هيات نظارت شش عضو حضور داشتند و تنها نماينده مطبوعات در جلسه حضور نداشت. محمدحسين صفارهرندي گرچه در اين جلسه حضور نداشته، اما معاون او از سوي وزير ارشاد راي داده است. كامران تنها غايب جلسه را حسين انتظامي، نماينده مديران مسوول مطبوعات در هيات نظارت، معرفي كرد. اين در حالي است كه شنيدهها از حضور تنها چهار عضو اين هيات در جلسه مذكور حكايت دارد كه در صورت صحت اين خبر، با توجه به تركيب هفت نفره هيات نظارت بر مطبوعات جلسات اين هيات بايد با حضور پنج نفر رسميت يابد و نه چهار نفر. نماينده اصفهان همچنين درباره برخي تحليلها مبنيبر همزماني توقيف شهروند امروز پس از بيانات مقام معظم رهبري و انتقادات ايشان از بيبندوباري در سخن گفتن و عملكرد مطبوعات ميگويد: «به هيچ وجه اين موضوع در جلسه هيات نظارت مطرح نبود.» نماينده ناظر مجلس در هيات نظارت بر مطبوعات تاكيد كرد: «اعضاي هيات نظارت هنگام تشكيل جلسه اطلاعي از متن سخنراني رهبري در جمع دستاندركاران حج نداشتند و تنها دليل برخورد با شهروند انتشار مطالبي در زمينه غيرمجوز اين نشريه بوده است.» كامران درباره احتمال رفع توقيف و حل مشكلات هفتهنامه شهروند تاكيد كرد: «مسوولان اين نشريه ميتوانند به دادگاه شكايت و موضوع را پيگيري كنند.»
افزايش برخوردها با مطبوعات در آستانه انتخابات
در اين حال، برخي از نمايندگان مجلس معتقد هستند هرچه به انتخابات رياستجمهوري آينده نزديك شويم، احتمال برخورد با نشريات مستقل و منتقد افزايش خواهد يافت. اين دغدغه نمايندگان موجب شده تا برخي از اعضاي فراكسيون اقليت در تذكر كتبي به حسين صفارهرندي، وزير فرهنگ و ارشاد نسبت به برخورد با نشريات تذكر دهند. در مقابل سه نفر از اعضاي فراكسيون اصولگرايان از جمله جلال يحييزاده، ميرتاجالديني و ستار هدايتخواه در تذكري كتبي به وزير ارشاد بر ضرورت اتخاذ تدابير لازم و تسريع براي رفع نگراني رهبر انقلاب در مورد بيبندوباري برخي از مطبوعات تاكيد كردند. اما علي مطهري، نماينده تهران و عضو كميسيون فرهنگي مجلس با تاكيد بر اينكه علت توقيف مجله شهروند امروز بايد بررسي شود، گفت: بايد بررسي كنيم آيا توقيف اين هفتهنامه درست بوده يا خير؟ وي تصريح كرد: مجلس بايد نسبت به برخورد با نشريات حساس باشد. خبرنگاري از احتمال برخورد با مطبوعات در آستانه انتخابات رياستجمهوري و بسته شدن فضاي رسانهاي كشور سوال كرد و خطاب به مطهري گفت: «اوباما پس از آنكه در آمريكا راي آورد، انتخاب خود را نتيجه وجود دموكراسي و آزادي بيان دانست. آيا نبايد در كشور ما نيز اين آزاديبيان به رسمت شناخته شود؟» مطهري پاسخ داد: بنده قبول دارم اظهارات اوباما تا حدي درست است. گرچه ما معتقديم در آمريكا دموكراسي واقعي نيست. اما يك آزادي نسبي هست كه ما نميتوانيم آن را انكار كنيم.
علي مطهري در ادامه درباره برخورد با شهروند امروز به بهانه نقد دولت گفت: «متاسفانه اين نقيصه در ما وجود دارد و ما بايد نقاط ضعف خود را قبول كنيم.» اين عضو ارشد فراكسيون اصولگرايان تاكيد كرد: آزاديبيان تا آنجا كه موجب نفاق و ضلالت و گمراهي نشود بايد براي جريانات سياسي و نشريات محفوظ باشد. مطهري گفت كه موضوع توقيف شهروند امروز و دلايل آن را پيگيري خواهد كرد. ستار هدايتخواه، عضو فراكسيون اصولگرايان و كميسيون فرهنگي مجلس نيز تاكيد كرد: «ما معتقد هستيم در نظارت بر مطبوعات هيات نظارت نبايد به هيچ وجه ملاحظه گرايش سياسي افراد را داشته باشد.» هدايتخواه كه با انتقادات خبرنگاران نشريات اصلاحطلب درباره تهديد به برخورد با مطبوعات جريان آنها و توقيف روزنامهها و هفتهنامه شهروند امروز در آستانه انتخابات مواجه بود، تصريح كرد: «نبايد در برخورد با رسانهها ملاحظه سياسي وجود داشته باشد. اگر رسانهاي در انتقاد از دولت مرتكب اشتباه شود، هيات نظارت بدون در نظر گرفتن جريان سياسي آنها بايد برخورد داشته باشد.» اما علي لاريجاني در حاشيه بازديد از نمايشگاه آستان قدس رضوي در راهروهاي پارلمان به خبرنگاران وعده پيگيري و بررسي دلايل توقيف هفتهنامه شهروند امروز را مطرح كرد.
دوشنبه 20 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 77]