واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: تاریخچه روان.شناسی قانونیرمان.های جنایی، فیلم.های سینمایی و برنامه.های تلویزیونی، علاقه.مندی به روان.شناسی قانونی را در سال.های اخیر به نحو قابل ملاحظه.ای افزایش داده است. تعداد برنامه.های دانشگاهی که به ارائه مدرک دوگانه در روان.شناسی و حقوق می.پردازند و تعداد فارغ.التحصیلان روان.شناسی قانونی به طور مداوم رو به افزایش است. با وجودی که روان.شناسی قانونی تنها چند سالی است که به عنوان یک رشته تخصصی جداگانه از سوی انجمن روان.شناسی آمریکا پذیرفته شده است امّا خاستگاه این رشته تخصصی به تأسیس نخستین آزمایشگاه روان.شناسی در آلمان توسط:void(window.open('popup/history08.asp','6','width=600, height=600, location=no, menubar=no, status=no, toolbar=no, scrollbars=yes, resizable=no'))" target="_blank"> ویلهلم ووندت باز می.گردد. در این مقاله به طور خلاصه با رویدادهای عمده و اشخاص کلیدی در این رشته روبه رشد آشنا می.شویم.
پژوهش.های اولیه
مک کین کاتل (J. Mckeen Cattell) نخستین پژوهش.ها را در زمینه روان.شناسی شهادت دادن انجام داده است. او در سال 1895 چند مجموعه پرسش در اختیار دانشجویان دانشگاه کلمبیا قرار داد و از آنان خواست که ضمن پاسخگویی به پرسش.ها، میزان اطمینان خود به پاسخ.هایشان رانیز برآورد کنند. نتایج به دست آمده، نشانگر میزان شگفت.انگیزی از بیدقتی بود و همین امر سایر روان.شناسان را ترغیب کرد که به آزمایش.هایی در زمینه شهادت عینی بپردازند.
آلفرد بینت (Alfred Binet) با الهام از کارهای کاتل، پژوهش او را تکرار کرد و نتایج آزمایش.های دیگر روان.شناسی که مربوط به رشته حقوق و دادگاه.های جنایی بود را مورد مطالعه قرار داد. کارهای او در زمینه آزمایش هوش نیز در توسعه روان.شناسی قانونی اهمیت بسزایی داشته است و بسیاری از ابزارهای ارزیابی که بعداً ساخته شدند بر پایه کارهای او بوده.اند.
ویلیام استرن (William Stern) نیز موضوع اظهارات شهود را مورد مطالعه قرار داده است. در یک آزمایش، از دانشجویان خواسته شد که نظرشان را در مورد دعوای دو همکلاسی که شاهدش بودند به طور خلاصه بنویسند. استرن دریافت که خطا در بین شاهدان بسیار شایع است و چنین نتیجه.گیری کرد که هیجانات و عواطف باعث کاهش دقت در اظهارات شهود می.گردد. (استرن، 1939) استرن به مطالعه درباره شهادت دادن ادامه داد و پس از مدتی، نخستین مجله علمی در زمینه روان.شناسی کاربردی را پایه.گذاری کرد.
روان.شناسی در دادگاه.ها
همزمان در اروپا نیز روان.شناسان به عنوان شاهد خبره در برخی دادگاه.های جنایی حضور یافتند. در سال 1896، روان.شناسی تحت نام آلبرت فون شرنک نوتزینگ در یک دادگاه جنایی درباره تاثیرات تلقین.پذیری بر شهادت شهود، شهادت داد.
اعتقاد عمیق هوگو مانستربرگ (Hugo Munsterberg) در باره این که روان.شناسی دارای کاربردهای عملی در زندگی روزمره است نیز در توسعه روان.شناسی قانونی نقش داشته است. در سال 1908، مانستربرگ کتاب خود تحت عنوان در جایگاه شهود را منتشر نمود و از به کارگیری روان.شناسی در موضوعات قانونی حمایت کرد. مانستربرگ علیرغم مشارکت.هایش در این زمینه، مورد استقبال روان.شناسان دیگر و همچین جامعه قضایی قرار نگرفته است.
لوئیس ترمن (Lewis Terman)، روان.شناس دانشگاه استنفورد، در سال 1916 شروع به به.کار بستن روان.شناسی در اِعمال قانون نمود. او پس از تجدید نظر در آزمون هوش بینت، از آزمون جدید استنفورد-بینت برای ارزیابی هوش متقاضیان کار در حرفه.های مرتبط با اعمال قانون استفاده کرد.
در سال 1917، ویلیام مارستون (روان.شناسی که قبلاً دانشجوی مانستربرگ بود) دریافت که فشارخون حداکثر شریانی (سیستولیک)، ارتباطی قوی با دروغگویی دارد. این کشف بعداً به طراحی دستگاه.های مدرن دروغ.سنج انجامید.
پس از جنگ جهانی دوم
توسعه جدّی و مهم در زمینه روان.شناسی قانونی، پس از جنگ جهانی دوم به وقوع پیوست. در بسیاری از دادگاه.ها، روان.شناسان به عنوان شاهد خبره به ادای شهادت ومشاوره پرداختند و نظر آنان در رأی دادگاه تاثیر گذار گشت.
تکامل روان.شناسی قانونی ظرف سه دهه گذشته ادامه یافته است. افزایش تعداد برنامه.های دانشگاهی که به ارائه مدرک دوگانه در روان.شناسی و حقوق می.پردازند و نیز پیدایش رشته تخصصی روان.شناسی قانونی، دلیلی بر این ادعاست. در سال 2001، انجمن روان.شناسی آمریکا رسماً روان.شناسی قانونی را به عنوان یک رشته تخصصی در حوزه روان.شناسی اعلام نمود.
هم اکنون 7 مجله تخصصی در زمینه روان.شناسی قانونی تنها در آمریکا به چاپ می.رسد.
افراد کلیدی در روان.شناسی قانونی مک کین کاتل- روان.شناسی شهادت دادن را مورد مطالعه قرار داد. هوگو مانستربرگ – غالباً به عنوان پدر روان.شناسی کاربردی نامیده می.شود. آلفرد بینت – کارهای او در زمینه آزمون.های روان.شناسی، پایه بسیاری از ارزیابی.های نوین قرار گرفته است. ویلیام استرن – به پژوهش در زمینه دقت اظهارات شهود پرداخت. ویلیام مارستون- ارتباط بین فشارخون و دروغگویی را کشف کرد. ترجمه: کلینیک الکترونیکی روان.یار
منبع "History of Forensic Psychology", Kendra Van Wagner, 2007
http://psychology.about.com
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 272]