واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: آموزش الكترونيكي ،آموزش آينده
از آنجا كه به كارگيري آموزش الكترونيكي باعث صرفهجويي در زمينههاي مختلف ميشود دولت ميتواند با سرمايهگذاري اصولي، اساسي و فراهم كردن زيرساخت مناسب و سياستگذاري صحيح از اين موضوع حمايت كند.
كارشناسان ميگويند: آموزش الكترونيكي براي اين است كه هر فرد با هر استعداد در هر مكاني بتواند از آموزش استفاده كند و براي صدور مدرك در اين نظام آموزشي بايد آزمونهاي استاندارد در فضاي مجازي از تمام دانشآموختگان گرفته شود تا سطح علمي فارغالتحصيلان مشخص شود.
آموزش الكترونيكي، آموزش آينده جهان خواهد بود كه دانشگاههاي فعلي را به موزه تبديل خواهد كرد.
محمد عشقي استاد دانشگاه ميگويد: در حاليكه جهان در آموزش الكترونيكي شاهد پيشرفتهاي چشمگيري است، ما رفتن به اين سمت را غيرلازم و حتي تزييني ميدانيم و منتظريم نتايج دانشگاههاي جهان را در اين زمينه ببينيم و آن زمان شروع كنيم كه قطعاً دير است.
در حال حاضر با وجود زيرساختهاي اينترنتي ميتوان آموزش الكترونيكي را شروع كرد. اين نوع آموزش در تمام جهان از آموزش غيرحضوري شروع شده است. آنها ميدانند چگونه بايد به دانشجويي كه حضور فيزيكي او را درك نميكنند، آموزش بدهند.
البته اين كار به تمرين نياز دارد و نخستين كساني كه بايد آن را تمرين كنند، اساتيد هستند. در اين ميان براي اولين بار، دانشگاه پيامنور به آموزش غيرحضوري روي آورد و تجربيات آنها در راهاندازي يك سيستم آموزش الكترونيكي ميتواند بسيار مفيد باشد.
محمدرضا ركنالديني مدير اجرايي آموزش الكترونيكي دانشگاه صنعتي شريف ميگويد: وزارت علوم، تحقيقات و فناوري در اين حوزه تنها به مجوز دادن براي آغاز به كار دانشكدهها و موسسات آموزشي و ارائه مدرك به فارغالتحصيلان اكتفا كرده است در حالي كه ميتواند با تعيين استاندارد آموزشي در اين حوزه و سامان دادن به شيوههاي آموزشي صحيح و اطمينان از سطح علمي فارغالتحصيلان دورههاي مجازي، در مسير توسعه كمي و كيفي اين دورهها نقش بازي كند.
بهر صورت بايد با ايجاد استاندارد و كنترل كيفي آموزشي، اين نوع آموزش كه ميتواند بسيار مفيد باشد را گسترش داد و بر آن نظارت كرد تا مشكلاتي چون تعطيلي موسسات آموزشي بعد از گذشت زمان و صرف وقت و هزينه از سوي دانشجويان پيش نيايد.
بسياري از شركتها در جهان براي آموزش نيروي خود در نقاط مختلف به جاي فرستادن مربي آموزشي و صرف هزينههاي سنگين از آموزش الكترونيكي بهره ميبرند و به صرفهجويي و سودهاي فراواني دست مييابند؛ شركتهاي ايراني نيز ميتوانند با درخواست از موسسات آموزشي و دانشگاهها به منظور ايجاد محتواي ديجيتالي براي آموزش كاركنان خود با صرف هزينه كمتر، آموزشي با كيفيت يكسان را به تمام نيروهايشان در تمام مناطق كشور ارائه دهند و آموزش الكترونيكي به اين ترتيب فعاليتهاي مشترك بين بخش صنعت و دانشگاه را باعث شود.
ركنالديني با تاكيد بر اين كه پيادهسازي آموزش الكترونيكي به عنوان آموزشي نو در كشور بايد با فرهنگسازي آغاز شود، اظهار ميدارد: آموزش مجازي تعاملات زيادي با اينترنت دارد و ميتوان با استفاده از امكانات ICT دانشجويان را به بهترين نحو آموزش داد و فرآيند يادگيري را در آنها با كم كردن رفت و آمدها تسريع كرد.
او ادامه ميدهد: وزارت ارتباطات و فنآوري اطلاعات ميتواند با فراهم كردن زيرساختهاي لازم با پهناي باند مناسب آموزش الكترونيكي را ميسر كند به نحوي كه توان برگزاري كلاسهاي آنلاين به وجود آيد.
از سوي ديگر دانشگاهها نيز ميتوانند با ايجاد شبكههاي مشترك و قرار دادن نتايج علمي خود بر بستر اينترنت داشتههاي خود را در اختيار ديگران گذاشته و در معرض نقد قرار دهند همچنان كه اين امر به رشد ICT در كشور و به ويژه در سطح آموزش عالي كمك شاياني ميكند.
در اين ميان بايد خاطرنشان كرد: فرهنگسازي در حوزه آموزش الكترونيكي در بين اساتيد شرط اول ايجاد اين نوع آموزش چه آنكه تقريباً تمام اساتيد حاضر در كشور در سيستمهاي سنتي آموزش ديدهاند اما اين اساتيد با فرهنگسازي و آموزش ميتوانند به صورت الكترونيكي تدريس كنند.
عشقي با تاكيد بر اين كه براي فهميدن اين كه آموزش غيرحضوري و الكترونيكي چگونه بايد باشد به بررسي جدي پژوهشي نيازمنديم، تصريح ميكند: در آموزش الكترونيكي روش ياددهي به دانشجو متفاوت است و آموزش اساتيد براي استفاده از اين روش اهميت دارد.
اين استاد دانشگاه با اشاره به اين كه موانع تكنولوژيكي نيز در مسير رسيدن به آموزش الكترونيكي فعال وجود دارد، موانع انساني را مهمتر و رفع آنها را مستلزم صرف زمان بيشتر دانسته و خاطرنشان ميكند: بدنه اصلي يك سيستم آموزش الكترونيكي شامل 70 درصد استاد، 20 درصد دانشجو، 10 درصد تكنولوژي است و اين ميتواند بگويد كه كار بايد از كجا شروع شود.
البته ناگفته نماند آموزش الكترونيكي نميتواند جايگزين آموزش سنتي شود و تنها بايد به عنوان مكمل از آن استفاده كرد. همچنان كه دانشگاههاي بزرگ جهان با وجود امكانات مناسب زيرساختي، آموزش سنتي خود را حذف نكردهاند، زيرا محتواي ديجيتالي به عنوان مبحثي مهم در آموزش الكترونيك توسط نيروي انساني محقق و فعال در محيطهاي دانشگاهي ايجاد ميشود.
جمعه 17 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 186]