واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: جشن 40سالگي مجلهي دانشكدهي ادبيات دانشگاه فردوسي
خبرگزاري دانشجويان ايران - مشهد
سرويس: فرهنگ و ادب - كتاب
مراسم بزرگداشت 40سالگي مجلهي دانشكدهي ادبيات و علوم انساني دانشگاه فردوسي مشهد برگزار شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در خراسان رضوي، هادي وكيلي - رييس دانشكده ادبيات دانشگاه فردوسي مشهد - در اين مراسم كه با عنوان «چهل سال تكاپوي مجله دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه فردوسي» در تالار فردوسي اين دانشكده برگزار شد، گفت: اين مجله همچون يك انسان، دوران طفوليتش را سپري كرده و به كمال رسيده است. وقتي اولين شماره را نگاه ميكردم، مقالههايي از اساتيدي برجسته وجود داشت و مشابه هر انساني كه حق والدين دارد، حق كساني كه اين مجله را عرضه كردند، بايد پاس داشت.
او با اشاره به آيهاي از قرآن، گفت: در اين آيه بر حق والدين، بويژه حق مادر، سفارش ميشود. انساني كه متولد ميشود، يك دوره كودكي و شيرخوارگي دارد و سپس اين طفل بزرگ ميشود و به 40سالگي مي رسد و اين مجله هم مانند انساني است كه در 40سالگي به سن تكامل رسيده است.
همچنين در اين مراسم، فاطمي - مديرمسؤول اين مجله و استاد دانشگاه - اظهار داشت: اين مجله آيينهاي است از گذشتگان؛ تلاشهايي كه بزرگان، استادان و هيأتعلمي انجام دادند. البته متأسفانه در مجله مشكلاتي دست و پاگير نيز وجود دارد كه بايد تلاش همكاران بر رفع اين مشكلات باشد و 40سالگي اين مجله حاكي از به كمال رسيدن آن است.
وي افزود: براي اين گزينش بايد معيارهايي درنظر گرفته شود و بعضي از اين گزينشها ذاتي است؛ ذاتي به اين معني كه بالأخره بايد يك قوت فكري در مقاله باشد.
او با بيان اينكه خوشبختانه اين مجله در بحث زبان و ادبيات فارسي رتبه اول را داشته است، اظهار داشت: بيشتر مواقع، اين مجله در بين ساير مجلهها، رتبهاش در حوزه زبان و ادبيات اول بوده؛ ولي در حوزه علوم انساني، رتبهاش پايينتر است؛ چرا كه براي آنها، مسائل حاد امروز مهم بوده است.
او همچنين تصريح كرد: ما ميراثدار بزرگان ادبيات گذشته هستيم و تلاش كرديم در ارائه بهروز مجله موفقتر باشيم و همه بزرگان اعتراف داشتند كه در حوزه ادبيات، بهترين مجله است؛ ما سعي كرديم اجازه ندهيم آن پايهها سست شود و اميدواريم اين مجله و موفقيت و اقبالش تداوم داشته باشد.
همچنين در اين مراسم، محمدجعفر ياحقي - مدير قطب علمي فردوسيشناسي دانشكده ادبيات - اظهار داشت: مجله دانشكده ادبيات همانطور كه دكتر وكيلي به آن اشاره كرد، حالت مادرانگي و محوري دارد.
او با بيان اينكه اين مجله بسيار موفق است، افزود: در كنار اين مجله، سه مجله ديگر نيز چاپ ميشود و اميدوارم اين رقم بيشتر شود.
وي گفت: از چند سال پيش قرار بود اين مجله تخصصي شود و ابتدا مجله تاريخ را منتشر كرديم و در زمينه جغرافيا و علوم اجتماعي اين كار صورت گرفت و اكنون در مسير اخذ مجوز علمي - پژوهشي هستيم و اين يك عنوان آكادميك است كه مجلات بايد در سطحي قرار گيرند كه چاپ مقاله در آنها امتيازات بالاي علمي داشته باشد و مجله ما خوشبختانه از اول اين امتياز را داشته است.
ياحقي تصريح كرد: براي ارتقا گرفتن، استادان موظفاند كه در اينگونه مجلات مقالاتشان را چاپ كنند و براي اين مسأله، جريان دشواري براي انتخاب مقاله وجود دارد و يك بررسي توسط سردبير و مدير مجله صورت ميگيرد و سپس به شوراي تحريريه ميرسد و اگر قابليت طرح را داشت، براي مجله آماده ميشود.
ياحقي همچنين گفت: وقتي مقالههاي عالي را انتخاب ميكنند، سطح كيفيت مجله بالا ميرود و اين مجله از نظر استناد و ارجاع هم در سطح بالايي قرار ميگيرد. مقالات با حساسيت خاصي گزينش و براي چاپ در مجله انتخاب ميشوند و اين تلاشها و ظرافتهايي كه در كار اين مجله وجود دارد، سبب ميشود تا ارزش آن هم بالا رود و فقط مقالات برگزيده و منتخب در آن چاپ ميشود و هر مقالهاي چاپ نميشود؛ به اين دليل، مجله دانشكده ادبيات، مجلهاي برگزيده است؛ اين مجله ويژهنامههاي زيادي دارد و شايد تعدادشان به 10 تا 12 هم برسد.
مهدي محقق - رييس انجمن آثار و مفاخر فرهنگي - نيز در سخناني گفت: چهل عدد كمال است و مجله دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه فردوسي نيز به كمال خود رسيده است.
او تصريح كرد: قدما ميگويند وارد هر علمي كه ميشويم، بايد تعريف علم و موضوع علم را بدانيم؛ اينگونه كه مسائل آن علم عارض بر چه چيزي ميشود، مثلاً موضوع علم پزشكي بدن انسان است و هر حكمي كه در اين علم مطرح ميشود، عارض بر بدن انسان است.
رييس انجمن آثار و مفاخر فرهنگي تصريح كرد: پرسشي كه در اينجا مطرح ميشود، اين است كه موضوع علم ادبيات چيست؟ موضوع ادبيات فارسي، نظم و نثر فارسي است؛ نظم به شعر فارسي گفته ميشود كه پيوسته است و نثر به غير شعر گفته ميشود كه گسسته است.
محقق افزود: بايد نگريست كه شعر موسيقياش چه بوده است؛ مثلاً شعر در زمان جاهليت بدآموزي داشت و هرجا كه صحبت از مذمت شعري است، منظور همين شعر جاهلي عربي است، كه هدفش، لهو و لعب و عيش و نوش بوده كه در قرآن هم آمده است؛ اين گمراهان هستند كه به دنبال شعرا ميافتند، ولي درواقع شعراي ما منعكسكننده فرهنگ ما هستند.
او افزود: قرآن و حديث و امثال و اشعار عرب و علم پزشكي و داروشناسي، علم فلسفه و ساير علوم در شعر فارسي هست. انواع و اقسام علوم در شعر فارسي مندرج است و عرفان هم اصل است و در آثار مولانا، سنايي، حافظ و... بوده؛ بنابراين فرهنگ مملكت ما در ديوانهاي شاعران ما مندرج است.
عضو شوراي عالي علمي دايرةالمعارف بزرگ اسلامي درباره ارزشمندي شعر فارسي اظهار داشت: براي فهميدن شعر عربي كافي است تا با صرف و نحو عربي آشنا باشيم و لغتهاي آن را بدانيم؛ اما شعر فارسي اينگونه نيست. شعر فارسي دشوارتر است؛ زيرا از همه علوم در آن وارد شده است و اين نشاندهنده علم كافي و كامل شعراي ما است.
وي افزود: يك شعر، مشكلش فلسفي است و شعري ديگر، مشكل كلامي دارد و در اين شعرها، اصطلاحات علمي به كار رفته، كه درك آن را سختتر ميكند؛ ولي در هر صورت، ادبيات فارسي جامع تمام مزيتهاي فرهنگهاي مختلف بوده است و نيز در شعر فارسي، قرآن و احاديث امامان (ع) منعكس شده است، كه اين نيز پرباري و ارزشمندي ادبيات فارسي را نشان ميدهد.
وي خاطرنشان كرد: پيشنهاد كردم اين مجله فهرست موضوعي داشته باشد؛ چون حاوي موضوعات متنوعي از قبيل فلسفه، كلام، زبانشناسي، ادبيات تطبيقي و... است و اين كار به دانشجو كمك ميكند تا مقاله مورد نظر را به آساني پيدا كند و آنچه كه مسلم است، اين مجله پربار، منعكسكننده علم و دانش اين دانشكده است.
گفتني است در اين مراسم، آخرين شماره مجله دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه فردوسي توسط تقوي - سردبير نشريه - رونمايي شد. همچنين از سردبيران پيشين اين نشريه تقدير شد.
انتهاي پيام
جمعه 17 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 215]