واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
◊
آشنایی باموشک های بالستیک
موشک های بالستیک از آن جمله سلاح هایی هستند که حتی اگر کارآیی نیز نداشته باشند به خودی خود بسیار پر سروصدا از لحاظ سیاسی هستند.
موشک های بالستیک از آن جمله سلاح هایی هستند که حتی اگر کارآیی نیز نداشته باشند به خودی خود بسیار پر سروصدا از لحاظ سیاسی هستند. تاریخچه موشک های بالستیک به جنگ دوم جهانی و موشک آلمانی V۲ با برد ۲۳۰ کیلومتر بر می گردد.
موشک های بالستیک از آن جمله سلاح هایی هستند که حتی اگر کارآیی نیز نداشته باشند به خودی خود بسیار پر سروصدا از لحاظ سیاسی هستند. تاریخچه موشک های بالستیک به جنگ دوم جهانی و موشک آلمانی V۲ با برد ۲۳۰ کیلومتر بر می گردد. شاید یکی از دلایل پرآوازه بودن این سلاح ها این بود که اکثر کشورهای جهان تا ۲۰ سال پیش نیز سلاحی برای مقابله با موشک های بالستیک نداشتند.
ـ موشک بالستیک: موشک های بالستیک سلاح هایی هستند زمین به زمین برای ضربه زدن به اهداف راهبردی نظامی، صنعتی و… دشمن. این موشک ها به صورت بعد از پرتاب تا ارتفاع مشخصی بسته به برد موشک با حرکت زاویه دار حرکت می کنند و بعد به سمت هدف شیرجه می روند(یک حرکت قوسی شکل). مثلا موشک های بالستیک قاره پیما با این روش انحنای کره زمین را دور می زنند. موشک های بالستیک شامل دو نوع تاکتیکی با برد ۱۰۰۰ کیلومتر و راهبردی با برد بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر هستند. موشک های راهبردی بالستیک که از نظر برد به سه دسته ۱- موشک های میان برد با برد ۱۰۰۰ تا ۳۵۰۰ کیلومتر ۲- موشک های دور برد با برد ۳۵۰۰ تا ۸۰۰۰ کیلومتر ۳- موشک های قاره پیما با برد بیشتر از ۸۰۰۰ کیلومتر. این نوع موشک ها بیشتر دارای نقش هسته ای هستند.
موشک های بالستیک به دلیل سرعت عمل بالا به سرعت به عنوان یک حامل کلاهک اتمی مطرح شد. همچنین به دلیل اینکه تا اوائل دهه ۱۹۹۰ هیچ سلاح موثری بر ضد موشک های بالستیک وجود نداشت این موشک در نقش متعارف نیز به طور گسترده ای وارد خدمت شد. روس ها در دهه ۱۹۵۰ با ساخت موشک کوتاه برد اسکاد بازار بزرگی را به دست آوردند و اسکاد به عنوان پرفروش ترین موشک بالستیک جهان هنوز هم بعد از گذشت ۵۰ سال در بسیاری از کشورها در خدمت است. این موشک در کره شمالی تولید شد و در حدود ۱۰۰۰ عدد از این موشک توسط کره شمالی به کشورهای مختلف از جمله ایران صادر شد. هر دو مدل B و C اسکاد در ایران با نام شهاب ۱ و ۲ تولید شد. ایران در جریان جنگ ایران و عراق مورد حمله صدها موشک اسکاد از سوی عراق قرار گرفت. امروزه با در نظر گرفتن هزینه بالای این موشک ها نسبت به موشک های کروز، دقت کمتر نسبت به موشک های کروز و همچنین انعطاف پذیری کمتر نسبت به موشک های کروز، موشک های بالستیک در نقش کوتاه برد متعارف چندان طرفداری ندارند. موشک های بالستیک دارای دقت کمتر و شعاع خطای بیشتری نسبت به موشک های کروز دارند و همچنین موشک های کروز را می توان بر ضد سطح وسیعی از اهداف مانند کشتی های جنگی به کار برد که این یکی به دلیل سیستم متفاوت آنها است. همچنین موشک های بالستیک از روی زمین، از پرتاب گرهای ثابت و یا متحرک پرتاب می شوند ولی موشک های کروز را به راحتی با کمی تغییر می توان از هوا، دریا، زیردریا و زمین پرتاب کرد برای نمونه موشک کروز تاماهاوک دارای انواع زمین پرتاب، زیردریایی پرتاب و کشتی پرتاب است و حتی برنامه ساخت مدل هوا پرتاب آن نیز زمانی در دسترسی بود. موشک های بالستیک یا برای پرتاب از زیردریایی ساخته می شوند و یا زمین (حتی هیچ موشک بالستیک نیست که بتوان آن را با کمی تغییر برای هر دو حالت پرتاب به کار برد). با وجود این موشک های بالستیک امتیازی دارند که موشک های کروز ندارند و آن امتیاز سرعت زیاد آنها است. هم اکنون هیچ موشک کروزی نیست که دارای برد بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر باشد و سرعت آنها بیش از سرعت صوت. سرعت موشک های بالستیک بیش از ۴۰۰۰ کیلومتر در ساعت است. سرعت در جنگ اتمی یک مسئله مرگ و زندگی است از این رو موشک های بالستیک دوربرد و یا قاره پیما که می توانند یک یا چند کلاهک اتمی را در فاصله ۱۰۰۰۰ کیلومتر در عرض یک ساعت و نیم به هدف برسانند در حال حاضر با هیچ سلاحی قابل جایگزین نیست ولی در نقش متعارف و زیر ۱۰۰۰ کیلومتر کشورها به سرعت در حال به خدمت گرفتن موشک های کروز زمین پرتاب هستند.
• توضیحات فنی
ـ سوخت: موشک های بالستیک در مخازن سوخت خود، دو نوع ماده یکی به عنوان سوخت و دیگری اکسیژن حمل می کنند. موشک های بالستیک یا سوخت مایع هستند و یا سوخت جامد، از آنجایی که موشک های بالستیک طی پرواز در مرحله حرکت به نقطه اوج خود از اتمسفر خارج شده برای اینکه بتوانند همچنان به حرکت ادامه دهند و سوخت خود را بسوزانند باید مخازن سوخت هوا را با خود حمل کنند البته از ترکیبات دیگری نیز در نقش هوا در موشک های مختلف استفاده می شود.
ـ سوخت مایع: موشک های سوخت مایع از دو مخزن یک برای حمل ترکیبی با قابلیت اکسیژن و دیگری سوخت حمل می کنند. برای نمونه اولین موشک بالستیک جهان یعنی V۲ از ترکیب الکل و اکسیژن مایع بهره می برد. موشک های سوخت مایع را تنها در زمان پرتاب از سوخت پر می کنند از این رو زمان آماده کردن آنها زیاد است.
ـ سوخت جامد: از دهه ۱۹۶۰ سوخت جامد توسط آمریکایی ها ابداع شد که ترکیبی از اکسیدکننده و سوخت به صورت جامد در آن وجود داشت. با این کار زمان آماده کردن موشک از چند ده ساعت به کمتر از ۳۰ دقیقه کاهش پیدا کرد.
ـ توان تحرک: برخی از موشک های بالستیک دارای سکوی آتش متحرک مانند یک پرتاب گر بر روی یک تریلر و یا یک واگن قطار تغییر یافته هستند. برخی دیگر نیز دارای سکوی آتش ثابت مانند سیلوهای زیرزمین و یا سکوهای ثابت بر روی زمین هستند.
ـ نوع کلاهک: موشک های بالستیک دو نوع کلاهک متعارف و غیرمتعارف را حمل می کنند. کلاهک های غیرمتعارف مانند کلاهک های اتمی و شیمیایی و کلاهک های متعارف مانند کلاهک های انفجار قوی، خوشه ای، آتش زا (ناپالم) را می توان نام برد.
ـ کلاهک اتمی: هنگامی که گفته می شود کلاهک اتمی مثلا دارای قدرت انفجار ۲۰۰ کیلوتن است یعنی قدرت انفجار این کلاهک برابر با قدرت انفجار ۲۰۰ هزار تن مواد منفجره TNT است و یا وقتی گفته می شود ۳ مگاتن یعنی قدرت انفجار این کلاهک برابر با انفجار ۳ میلیون تن ماده منفجره TNT می باشد.
ـ کلاهک مجتمع اتمی: این نوع کلاهک ها از نوع میرو هستند. در واقع بر روی کلاهک اصلی موشک چند کلاهک کوچکتر اتمی وجود دارند که هرکدام دارای یک سیستم هدایت جداگانه هستند. موشک در مرحله شیرجه رفتن این چند کلاهک را پرتاب کرده و این قابلیت وجود دارد که هرکدام از این کلاهک ها به یک هدف جداگانه مثلا به یک شهر حمله ببرند. (حکایت یک تیر چند نشان)
ـ کلاهک انفجار قوی: کلاهکی که از مواد انفجاری متعارف مانند TNT یا C۴ یا مواد منفجره دیگر پر شوند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 264]