واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: انگليس و امريكا تكيه.گاه.هاي كميته تروريستي مجازات
علي دواني
در ميان اوراقي كه در لابلاي كتابهاي خطي آيت.الله محدث قمي به دست آمد، يكي هم نوشته كوتاهي است كه از طرف افراد «كميته مجازات دموكرات مشهد» بعنوان تهديد وي از سخناني كه در انتقاد از امريكائي.ها در منبر ايراد كرده بود، برايش ارسال داشته. اند.
عين آن نوشته اين است: «آقاي آقا شيخ عباس قمي! پدر سوخته! شنيدم كه در منبر از امريكائي.ها حرف بد مي.زنيد،. اگر شنيده شد كه دومرتبه از اين گونه مزخرفات بگوييد و تكذيب نكنيد همين دوشنبه به ضرب گلوله شكمت را مثل سگ پاره پوره خواهيم كرد.
كميته مجازات دموكرات مشهد»
اين در وقتي بوده كه مرحوم حاج شيخ عباس در مشهد اقامت داشته،. و ماه مبارك رمضان در مسجد گوهرشاد ياجائي ديگر منبر مي.رفته است. آن مرحوم در حاشيه.ي همان دستخط با مركب قرمز نوشته است: «در چند سال قبل در ماه رمضان احقر منبر مي.رفتم. در اواخر ماه اين كاغذ را براي من فرستادند، و آن روز دوشنبه كه موعد بود روز يك.شنبه آن، من به ديدن حاجي.ها رفتم... مبلغي دفعتاً براي من رسيد از حاجي.ها، همان وقت من هم به حج مشرف شدم و دموكرات هم از بين رفت.»
مي.بينيم كه مرحوم حاج شيخ عباس بر اثر سخناني كه زمان اقامت مشهد درمنبر راجع به نفوذ و خطر امريكائي.ها گفته است، از طرف «كميته.ي مجازات دموكرات مشهد» كه يك انجمن سري بوده است، تهديد به قتل مي.شود و روز قبل از موعد، كه به ديدن حاجي.ها رفته بود، وجهي في.الحال به او مي.دهند، و او نيز همان روز عازم حج مي.شود، دموكرات هم از بين مي.رود و قضيه منتفي مي.گردد. اين حج،. حج سوم آن مرحوم در سال 1341 ه. بوده كه از مشهد عازم شده است.
براي آگاهي از كار دموكراتها در دفاع از امريكائي.ها و نقشي كه در كميته.ي مجازات داشته. اند، از نويسنده.ي پژوهشگر آقاي عبدالله شهبازي خواستيم كه در اين خصوص ما را مطلع كنند، و ايشان هم لطف كردند، نوشته.ي ايشان را در اين مورد عيناً مي.آوريم كه گوياي اندكي از بسيار است:
بسمه.تعالي
حسب.الامر جناب آقاي دواني مطالب زير درباره.ي فعاليت. كميته.ي مجازات و نامه آن دال بر تهديد به قتل مرحوم حاج شيخ عباس قمي، به دليل اظهارات ضد .آمريكايي ايشان، به استحضار مي.رسد:
ريشه.هاي تهديدات تروريستي عليه علما به دوران مشروطه باز مي.گردد و در اين دوران نام دو تن از تشكيل.دهندگان كميته مجازات، كه بعدها علني شد، به چشم مي..خورد: ابوالفتح.زاده و منشي..زاده.
سابقه فعاليتهاي تروريستي اسدالله خان و سيف.الله خان ابوالفتح.زاده، و ميرزاده ابراهيم خان سرتيپ (منشي.زاده) حداقل به سال 1324 و فعاليت در «انجمن غيرت» باز مي.گردد كه به رياست ميرزاابراهيم.آقا تبريزي، نماينده.ي تبريز و عضو لژماسوني بيداري ايران، تشكيل شده بود. فعالين اين انجمن گردانندگان كميته مجازات بعدي هستند: سرتيپ اسدالله خان ابوالفتح زاده نايب اول انجمن و ابراهيم منشي.زاده نايب دوم انجمن بودند. محمد.نظر خان مشكوه.الممالك، صندوقدار لژ بيداري ايران، نيز از پايه.گذاران انجمن غيرت بود.
ابوالفتح.زاده به همراه دو برادرش حاجي خان و نصرالله خان از بريگاد قزاق مستعفي شده و به مشروطه.خواهان پيوستند. پس از انحلال مجلس، او به همراه منشي.زاده با لباس مبدل به تنكابن گريخت و از آن جا رهسپار رشت و مازندران شد و در ماجراي قتل آقابالاخان سردار و شورش گيلان شركت داشتند. به نوشته ملك.زاده، آنها پنهاني به تهران آمدند و در خانه.اي در قلهك (يعني منطقه تحت نفوذ سفارت انگليس) مستقر شدند و «با ساير مشروطه.خواهان كه به آن جا پناهنده شده بودند به تشكيل مجامع و مسلح كردن افراد براي جنگ نهايي با استبداد پرداختند.»
چون مجاهدين به رشت نزديك شدند، «ابوالفتح.زاده و برادران و پيروانش» به آنها پيوستند و در تمام جنگها شركت كردند. منشي زاده نيز كه در جنگ مجلس از فرماندهان نظامي بود، به همراه ابوالفتح زاده به گيلان رفت و «يك سال تمام با آزاديخواهان آن سامان همقدم بود.» و بعد به تهران آمد و در خفا عده.اي را مسلح كرد. (ملك.زاده، 4، 742)
ابوالفتح.زاده به همراه برادرانش در فتح تهران نقش داشت و همو بود كه قواي مشروطه.خواه را براي نخستين بار به حمله به خانه.ي مرحوم حاج شيخ فضل.الله نوري ترغيب كرد: «دو ساعت به غروب مانده، نصرالله خان،. برادر ابوالفتح.زاده، خسته و فرسوده وارد مسجد سپهسالار شد و از طرف ابوالفتح.زاده به سرداران ملي اطلاع داد كه در حدود دو هزار نفر از اتباع حاجي شيخ.فضل.الله و شيخ محمود وراميني و آخوند آملي به سركردگي صنيع حضرت و شيخ محمود و سيد.جمال ما را از پشت سر مورد هجوم قرار داده.اند و اگر آنها را متفرق نكنند موقعيت ما در خطر خواهد افتاد.» بدين ترتيب، سالار فاتح مازندراني و افرادش و جمعي از گرجيان با پرتاب بمب و تيراندازي «رشته انتظام قشون حاجي شيخ.فضل.الله را از هم پاشيدند»!! (ملك.زاده، 6، 1205)
در ترورهاي مرموز زمان محمد.علي شاه و پس از آن، سرنخ سرانجام به همين هسته تروريستي وصل مي.شود. مثلاً در قتل اتابك (21 رجب 1325) برادر عباس آقا، قاتل اتابك، به نام حسن.آقا در خانه حاجي.خان، برادر فطن.الملك، پنهان بوده و سپس ابراهيم منشي.زاده او را در خانه.ي خود پنهان مي.كند. (نوايي، فتح تهران، صص 131 ـ 13 )
در ماجراي ترور نافرجام محمد.علي شاه (25 محرم 1326) حيدرخان عمواوغلي شش نفر تروريست خود را به خانه.ي ابوالفتح.زاده مي.برد. (رائين، حيدرعمواوغلي، صص 92.ـ 93)
در ترور نافرجام مرحوم حاج شيخ.فضل. الله نوري (16 ذيحجه 1326) عامل اصلي كريم دواتگر، تروريست معروف بعدي در كميته مجازات است، و در اين ماجرا عوامل سرشناس سفارت انگليس، چون ميرزا محمد.نجات خراساني، شركت دارند و مستر اسمارت، نماينده.ي سفارت انگليس، در محل بازجويي متهمين حاضر مي.شود تا به قول تقي.زاده كسي نتواند به تروريستها «زور بگويد.» (تقي.زاده زندگي طوفاني، ص 142)، مي.دانيم كه حسين.خان.الله نيز در قتل مرحوم سيد.عبدالله بهبهاني شركت داشت. (فخرايي، گيلان، 198، ملك.زاده، تاريخ انقلاب مشروطيت، ج7، ص 1336)
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 160]