واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: پايداري اثرات توسعه ناهمگون
با به ثمر رسيدن انقلاب اسلامي و شروع عصر جديدي از دوره معاصر در نتيجه درك صحيح مسئولان از پيشينه كشور در طي اين دوره تلاشهاي فراواني براي پر شدن شكافهاي توسعه ناهمگون با رسيدگي به ساير مناطق كشور انجام شده و ميشود، ليكن به دليل پايداري آثار و تبعات منفي دورههاي پيشين و همچنين رعايت نكردن ضوابط و اقتضائات اجتماعي، اقتصادي، فرهنگي و سياسي در بسط و ارتقاي توسعه ملي، الزامات پيچيدهاي در عناوين و اشكال مختلف براي دوام و بلكه افزايش روند تقاضاي سفر به تهران و سفر در تهران و ساير كلانشهرهاي كشور بروز كرده است.
در اين وضع عليرغم اذعان تمامي مسئولان به ضرورت ايجاد توازن در توسعه ملي و درك مخاطرات و عوارض زيانبار ناشي از توسعه نامتوازن و تاثير اساسي آن در افزايش هزينههاي حملونقل، اقدام سازمانيافته و فرابخشي كه در مرحله نظر و عمل منطبق با اصول علمي بوده و به كنترل و كاهش روند ديرينه و رو به تزايد جذب سفر به تهران و سفر در تهران منجر شود تاكنون صورت نگرفته است.
در ساليان اخير اصلاح و تقويت زيرساختهاي شهري براي تسهيل جريان ترافيك و كاستن از عوارض مخرب آن بيش از پيش مورد توجه متوليان شهر تهران قرار گرفت و هر يك از دستگاههاي مسئول متناسب با مسئوليت، اختيارات و مقدورات خود اقدامهاي مختلفي را با صرف هزينههاي مادي و معنوي فراوان انجام دادهاند.
اعمال استاندارد هاي زيست محيطي در توليد و ورود خودرو، سربزدايي از چرخه سوختهاي فسيلي، جايگزيني سوختهاي غيرآلاينده، ساخت معابر غيرهمسطح، اصلاح هندسي معابر همسطح، گسترش شبكه بزرگراهي، راهاندازي مترو، افزايش ظرفيت ناوگان حمل و نقل عمومي، اصلاح قوانين و مقررات راهنمايي و رانندگي بر مبناي تشديد مجازات و ارتقاي سطح آموزش همگاني، عمده اين اقدامها را تشكيل ميدهد كه هر يك به نوبه خود سودمند بوده است.
با اين وجود در نتيجه توسعه نامتوازن كه ادامه مركزيت تهران را در فعاليتهاي مختلف اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي به دنبال داشته و دارد در حال حاضر به طور روزانه حدود 12 ميليون سفر درونشهري با انگيزههاي مختلف در تهران انجام و گذشته از آن با گذشت هر روز 1400 دستگاه خودرو جديد به تعداد خودروهاي شخصي در تهران افزوده ميشود.
در اين شرايط، رانندگان تهراني مجبورند كه از هر يكصد هزار كيلومتر مسافت روزانه، مقدار 60 هزار كيلومتر را صرف يافتن مكاني مجاز براي پارك خودرو كنند و در بحث آلودگي هوا نيز قرار گرفتن در معرض استنشاق بيش از 170 كيلوگرم انواع گازهاي سمي مهلك ناشي از احتراق سوختهاي فسيلي منتشر شده در آسمان تهران سهم سالانه هر يك از ساكنان تهران است.
تفاوت تاملبرانگيز نحوه استفاده از خودرو شخصي در كشور ما در مقايسه با ممالك توسعهيافته كه در گرايش روزافزون جامعه ما به استفاده كنترل نشده و غيرضروري از خودرو شخصي نمود يافته از علل اصلي افزايش حجم ترافيك در سطح تهران و شهرهاي بزرگ كشورمان و از جمله رفتارهاي ناهنجار ترافيكي است كه در نگاهي واقعبينانه نه به دليل برتري فرهنگ عمومي جوامع توسعهيافته بر فرهنگ عمومي جامعه ما، بلكه معضلي است كه قبل از هر چيز به علت توسعه غيرعلمي كشور در زندگي روزمره مردم ما خصوصا ساكنان و مسافران شهرهاي بزرگ مانند تهران نهادينه شده است.
از اينرو ناگفته پيداست هر فرد با هر فرهنگي در شرايط فعلي حاكم بر ترافيك تهران قرار بگيرد، بدون شك استفاده از خودرو شخصي را بر وسايل نقليه عمومي ترجيح ميدهد. اين موضوع دركنار معضل استفاده از خودروهاي فرسوده و كيفيت نامطلوب در توليد خودروهاي داخلي از دلايل عمده در افزايش مصرف انرژي در بخش غيرمولد به عنوان يكي از معضلات و تهديداتي است كه در سالهاي اخير اقتصاد كشور ما را به چالش كشيده است.
سه شنبه 14 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 174]