واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: نقد متون علوم اسلامي (تأثيرپذيري اقتصاد اسلامي از قرآن)/ 64ويژگي خاتميت قرآن است كه امكان تعامل منطقي ميان علم و دين را برقرار ميكند
گروه انديشه: از آنجا كه قرآن داراي ويژگي خاتميت است، ميتوان يك تعامل منطقي بين علم و دين برقرار كرد، زيرا قرآن مكفل سعادت بشري تا روز قيامت است و در تمام زمانها ميتواند نيازهاي بشر را تأمين كند.
«علياصغر هادوينيا»، مؤلف «فلسفه اقتصاد در پرتو جهانبيني قرآن كريم»، در گفتوگو با سرويس انديشه خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، در مورد پاسخدهي به سؤالات حوزه علوم انساني با استفاده از نص قرآن كريم، گفت: محققان مسلمان بايد ابتدا فرضيات موجود و مسائل و پرسشهاي اصلي كه تا امروز در علوم انساني مطرح شده است را بررسي و جمعآوري كنند و آنگاه با پيشفرض پاسخگيري از قرآن كريم با استفاده از مباني فلسفي و كلامي به استنتاج از آن بپردازند.
وي با تأكيد بر اينكه آگاهي ما از ديدگاههاي موجود در حوزه علوم انساني قبل از پژوهشهاي قرآني فقط با هدف شناسايي موضوع است، گفت: اين آگاهي از ديدگاههاي موجود در جهت كالبدشكافي نظريات موجود است، زيرا تنها از اين راه ميتوان جنبههايي مطرح شده را شناسايي و پرسشهاي اصلي را يافت تا با اشراف كامل از وجوه مطرح شده و مورد بحث به دنبال پاسخ از كتاب منزل باشيم.
اين نويسنده با تأكيد بر اينكه ارتباط دين و علم بايد مشخص شود، اظهار كرد: از طرفي موضوع محوري علوم، انسان است و از سوي ديگر دين، خود را موظف به تأمين سعادت بشر كرده است. بنابراين موضوع علم و دين واحد هستند كه البته از جنبههاي متفاوت به انسان و سعادت آن مينگرند.
وي در ادامه خاطرنشان كرد: در رابطه تنگاتنگ علوم انساني و قرآن بايد موضوعات و سؤالات اساسي را جمعآوري كرد و براي گريز از امكان خطا در تشخيص موضوع، بايد از از منبع وحي بهره يافت.
هادوينيا در ادامه افزود: ميتوان يك تعامل منطقي بين علم و دين برقرار كرد، زيرا قرآن داراي ويژگي خاتميت است؛ يعني مكفل سعادت بشري تا روز قيامت شده و مدعي است در تمام زمانها ميتواند نيازهاي بشر را تأمين كند؛ از سوي ديگر داراي ويژگي جامعيت است.
وي با اشاره به اين كه قرآن براي خود محدوديتي ذكر نكرده است، گفت:جامعيت قرآن خلاف حضور عقل نيست و همانطور كه ذكر شد، بهرهگيري از علوم با نيروي عقل براي دوري از تخيلگرايي است تا نياز بشر درك شود حتي اگر انديشمندان به فهم درستي نايل نشده باشند.
هادوينيا در پاسخ به پرسش خبرنگار ايكنا مبني بر امكان اسلامي كردن مباني علوم انساني گفت: اسلامي كردن علوم با استناد به منابع وحي حداقل چيزي است كه قرآن كريم در راستاي سعادت بشر در اين دنيا براي انسان ارزاني داشته است.
وي در ادامه تأكيد كرد: با توجه به اينكه عقل در بسياري از پيشفرضها نقصان دارد، بنابراين بستن راه وحي براي بشر كه به دنبال يافتن ناشناختههاست، غير منطقي است و بديهي است كه او نبايد در كسب معرفت خود را محدود كند، بلكه بايد به هر راهي توسل جويد.
مؤلف كتاب فلسفه اقتصاد در پرتو جهانبيني قرآن كريم، با توجه به دو ويژگي جامعيت و خاتميت قرآن كريم خاطرنشان كرد: قرآن ظرفيت تأمين مباني علوم انساني را به نحو حداكثري يا اعتدلالي دارد، در حالي كه يافتن اين پيشفرضها براي عقل بشري هزينهبردار و زمانبر است. به كساني كه معتقدند كلام وحي تنها ميتواند حداقلي از نيازهاي بشر را برآورده كند، بايد گفت توجه به تاريخ اسلام، نشان ميدهد كه مسلمانان به اين قابليت قرآن قائل بودند و پيام وحياني را مختص به آخرت نميدانستهاند، بلكه آيات الهي مبين نوعي اتحاد ميان دنيا و آخرت است.
سه شنبه 14 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 278]