واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: اكبر تركان عنوان كرد نوذري به خواست رئيس جمهور مديران نفت را تغيير داد
گروه اقتصادي؛ اكبر تركان را ديگر مي توان آخرين مدير نفت دولت خاتمي در دولت نهم دانست كه به رغم اينكه بارها تا مرز بركناري پيش رفت باز هم به كار برگشت، اگرچه از سمت اجرايي و مديرعاملي نفت و گاز پارس كنار گذاشته شد و به معاونت برنامه ريزي وزرات نفت بسنده كرد اما در نفت ماند تا حزب اعتدال و توسعه هم در نفت بي نماينده باقي نماند. معاون برنامه ريزي وزارت نفت در گفت وگويي طولاني با خبرگزاري فارس كه نزديك به دولت اصولگرا است به مواردي اشاره كرد كه غلامحسين نوذري بارها آن را تكذيب كرد و از جمله تغييرات در نفت را اراده خود دانست. تركان اما نه تنها اين تغييرات را خواست نوذري ندانست بلكه آن را خواست رئيس دولت نهم دانست. تركان البته وقتي از بيژن زنگنه سخن به ميان آمد او را مديري تيزهوش و بهترين وزير نفت بعد از انقلاب دانست و مافياي نفت را كه دولت نهم با شعار برچيدن آن روي كار آمد براي چندمين بار پياپي تكذيب كرد و گفت؛ معتقدم آقاي احمدي نژاد پس از سه سال نظرشان در مورد مافياي نفت غير از نظر روز اول است. البته او در لفافه گفت سياست دولت دليل بركناري مديران نفت است. بخشي از اين گفت وگو در پي مي آيد.
---
-آقاي تركان به نظر شما انتخاب نوذري از سوي احمدي نژاد براي وزارت نفت عجيب نبود؟
اگر آقاي نوذري مورد پسند آقاي رئيس جمهور نبود كه معرفي نمي شد.
-فكر نمي كنيد چون گزينه ديگري نبود و مجلس هم به نامزدهاي پيشنهادي رئيس جمهور جواب نه داده بود، مجبور شد نوذري را انتخاب كند؟
نه، چه اجباري؟ يعني واقعاً در صنعت نفت كسي نيست؟ فكر مي كنيد آقاي نوذري تدابير آقاي احمدي نژاد را اجرا نكرده؟ تمام كساني كه رئيس جمهوري خواست تغيير كردند. ايشان وزير خوبي هستند. بالاخره رئيس جمهور براي اداره كشور حق دارد بگويد من مي خواهم آرايش مديرانم اين گونه باشد.
-اصرار رئيس جمهور بر انتخاب مديران وزارت نفت دليل اعتقاد ايشان بر وجود مافيا در اين بخش نيست؟
مگر اينها كه عوض شدند مافيا بودند؟ اگر مافيا بودند بايد بگوييم مافيا رفت.
-اگر مافيايي در كار نبوده پس بايد بپذيريم كه تغييرات سياسي است.
هيچ يك از مديراني كه تغيير كردند رفتار سياسي نداشتند. بعيد مي دانم به رفتار سياسي متهم شده باشند.
-شما در دولت احمدي نژاد يكي از مسوولان رده بالاي نفتي هستيد، در انتخاب وزير نفت بحث هاي زيادي صورت گرفت. آقاي احمدي نژاد از روز اول حساسيت زيادي روي وزارت نفت داشت. از همان ابتدا بحث مافياي نفتي را مطرح كرد. شما به اين مافيا اعتقاد داريد؟
بنده چنين اعتقادي ندارم. من معتقدم آقاي احمدي نژاد نيز پس از سه سال نظرشان غير از نظر روز اول است.
-چرا از همان ابتدا مافياي نفتي مطرح شد؟
به نظر من به دليل اطلاعات كم. اگر مافيايي هست پس چرا نشستيم نگاه مي كنيم؟ مگر كشور دستگاه قضايي ندارد؟ وزارت اطلاعات ندارد؟ اينكه بگوييم وزارت اطلاعات در 30 سال گذشته در مسير خوبي نبوده و در دولت آقاي احمدي نژاد فقط مسيرش خوب است كه حرف غلطي است. ما سال هاي سال است، وزارت اطلاعاتي داريم كه موضوعات را پيگيري كرده. اگر اين حرف ها را بگوييم يعني سال هاي سال وزارت اطلاعات و دستگاه قضايي خواب بوده و مافيا زنده است و همچنان نفت كشور را اداره مي كند.
-وجود مافياي نفتي فقط نظر رئيس جمهور نبود. وجود دارند كساني كه هنوز معتقد به وجود اين مافيا هستند.
اين اتهام به بخش بزرگي از نيروهاي انقلاب است. نفت در تمام پيكره اش بچه هاي انقلابي دارد. يادمان نرود كه نفت همراهي خود را با انقلاب و امام از ابتدا و از اعتصابات شروع كرده است. نفت از ابتدا، انقلابي ترين نيروها را داشت و در جنگ پايمردي خود را نشان داده است. يك روز توليد و صادرات نفت قطع نشد. اين بچه ها خون دادند. اين همه شهيد نفت، ثابت نمي كند كه نفت مملو از حزب اللهي است. انصاف است كه بگوييم نفت مافيا دارد.
-اين مسائل نافي ضعف هاي موجود در نفت نيست؟
كجا ضعف ندارد؟
-شايد يكي از دلايل وجود حساسيت روي اين وزارتخانه به دليل حياتي بودن و نقش آن در تامين بودجه كشور و اداره آن است.
حملات دشمنان انقلاب براي اين است كه انقلاب را قطع نخاع كنند به همين دليل به نفت حمله مي كنند. آيا اگر كسي نفت را از پا بيندازد، انقلاب را قطع نخاع نكرده؟
-آقاي تركان راه اندازي فازهاي 9 و 10 در آبان قطعي است؟ بعضي از كارشناسان مي گويند راه اندازي فاز 9 قطعي است اما فاز 10 ابتداي سال بعد خواهد بود.
ممكن است راست بگويند.
-از نظر شما بهترين وزير نفت بعد از انقلاب چه كسي است؟
به نظر من آقاي زنگنه آدم كاردان و باهوشي است. اگر از ميان همه وزرايي كه در اين ادوار بودند سه وزير باهوش را فهرست كنم، زنگنه يكي از آنها است.
-و دوتاي ديگر؟
محمد علي نجفي و بانكي هم به نظر من تيزهوش بودند.
-پيش بيني شما از آينده نفت كشور با توجه به ظرفيت سازي هايي كه شده چيست؟
اشكال اساسي ما الان اين نيست كه به 5/4 يا 5 ميليون بشكه توليد برسيم. اشكال از اين است كه هيولايي وجود دارد كه هر چه توليد كنيم، مي خورد و آن مصرف داخلي است. در حال حاضر يك ميليون و 650 هزار بشكه نفت به پالايشگاه ها مي دهيم. تقريباً روزي 200 هزار بشكه فرآورده وارد مي كنيم يعني بيش از يك ميليون و 800 هزار بشكه نفت فقط در داخل مصرف مي شود.
-بحث جايگاه ما در اوپك نيز مطرح است...
بله، وقتي توليد كنيم، نتوانيم صادر كنيم و همه را بخوريم چه فايده يي دارد، در اوپك رتبه بندي و سهميه بندي بر مبناي صادرات نيست، بر مبناي ميزان توليد است.
-اگر ظرفيت سازي نكنيم چي؟ جايگاهمان در اوپك حفظ مي شود؟
حالا اگر اين ظرفيت سازي صورت گرفت و همه را خورديم چه كمكي به اقتصاد كشور مي كند.
-به اقتصاد نه ولي در رتبه بندي هاي اوپك كه بي تاثير نيست.
براي صواب مي خواهيم رتبه بندي داشته باشيم يا براي درآمد.
-چرا نتوانيم صادر كنيم؟
براي اينكه همه را مصرف مي كنيم.
-شما قبلاً گفتيد از سال بعد بنزين تك نرخي و به قيمت 400 تومان عرضه مي شود.
اين يك پيشنهاد است. بايد به مجلس برود و قانون آن تصويب شود.
-يعني ممكن است به عنوان پيشنهاد در لايحه بودجه 88 گنجانده شود؟
الان لايحه يي كه در دولت براي طرح تحول اقتصادي تصويب شده و به مجلس مي رود در آن پيشنهاد شده است. پيشنهاد دولت اين است كه ظرف سه سال به 90 درصد قيمت فوب خليج فارس به علاوه هزينه هاي مترتب برسيم.
-الان قيمت فوب چند است؟
روز به روز تغيير مي كند. اما الان هر تن 800 تا 900 دلار است.
-آزادسازي نرخ بنزين در لايحه بودجه 88 نيز هست؟
اگر لايحه تحول اقتصادي زودتر از بودجه تصويب شود حتماً آثار خود را در بودجه 88 مي گذارد.
-پلكاني اجرا مي شود؟
گفته شده ظرف سه سال اجرا شود. اين در اختيار دولت است كه چگونه تنظيم كند. پيشنهاد نفت اين است كه سال اول با 400 تومان شروع شود.
سه شنبه 14 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 300]