واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: گفتوگو با دبير دومين جشنواره شعر و موسيقي مازندران
جشنواره- همشهري آنلاين:
فرهود جلالي، دبير دومين جشنواره شعر و موسيقي مازندران در گفتوگويي با همشهريآنلاين از ويژگيهاي اين جشن و اهداف آن ميگويد.
* دومين جشنواره شعر و موسيقي مازندران را با چه پشتوانه اي برگزار مي كنيد؟
دو سال پيش در ۲۶ ارديبهشت ماه، همايشي تحت عنوان «شبي با شعر و موسيقي مازندران» در تالار وحدت برگزار كرديم كه با استقبال خوب مازني هاي مقيم تهران روبه رو شد. اين تجربه به ما آموخت، اقوام مختلف ايراني علي رغم حضور در پايتخت، تعلقات فرهنگي مربوط به قوم خود را همچنان دارند و اگر بستر مناسبي پديد آيد، استقبال مي كنند. به همين دليل تصميم گرفتيم با همكاري خانهها و انجمنهاي فرهنگي مازندران، دومين دور آن را باشكوه بيشتر و در مكاني بزرگ تر برگزار كنيم.
* انگيزه شما از برگزاري نخستين جشنواره شعرو موسيقي مازندران چه بود؟
در عصر حاضر با فشار روز افزون رسانه هاي جديد، فرهنگ سنتي اقوام ايراني آسيب هاي فراواني را ديده و در نتيجه به سرگشتگي نسل جديد دامن زده است. چنين رويكردي در واقع براي ما به منزله روزنه اميدي براي بازگشت به خويشتن خويش و البته بدون تعصب هاي خشك بود ،كه فكر مي كنم در صورت استمرار مي تواند الگوي خوبي براي احياي فرهنگ اقوام ايراني باشد.
* محتواي اين جشنواره با برنامه پيشين چه تفاوتي دارد؟
به طور طبيعي مفصل تر خواهد بود. چه اين كه اولاً در مكان بزرگ تري اجرا مي شود و ثانياً دو شب متوالي و بدون تكرار است. در جشنواره اخير علاوه بر گروه موسيقي شواش به سرپرستي احمد محسن پور كه دو سال پيش هم در خدمتشان بوديم، گروه موسيقي "مشتاق حسن" به سرپرستي محمدرضا اسحاقي اجراي برنامه دارند. همچنين برنامه تكخواني اميري توسط استادان عليزاده و بختياري پيش بيني شده است.
علاوه بر اين ها، سنت طشت زني، سرنا نوازي به همراه دهل و تكنوازي لَله وا را در برنامه داريم. گروه كر پارپيرار نيز با سرپرستي حسن مصطفي پور و خوانندگي كيامهر اولادزاد به همراه نونهالان مازندراني برنامه اي منحصر به فرد را اجرا خواهند كرد. اما شايد تفاوت عمده اين دور از شب شعر و موسيقي مازندران، اجراي برنامه منحصر به فرد هنرمند گرامي سيد عبدالحسين مختاباد باشد. چنان كه مي دانيد ايشان در حوزه موسيقي سنتي مشهورند و تا كنون كمتر به عنوان يك خواننده مازندراني معرفي شده اند. آقاي مختاباد با همراهي گروه موسيقي "طالبا" به سرپرستي جمال محمدي قرار است تعدادي از تصانيف محلي مازندران را اجرا كنند.[اجراي مختاباد در دومين جشنواره شعر و موسيقي مازندران]
* به جز موسيقي چه برنامه هايي خواهيد داشت؟
يكي از دغدغه هاي من و همكارانم در مركز فرهنگي هنري پارپيرار، توجه معنوي به فرهنگ مداران است. بارها شاهد بودم خيلي از اهالي فرهنگ، به صرف اين كه مورد توجه واقع نمي شوند، از ادامه فعاليت فرهنگي خويش دلسرد شده اند. به همين دليل تجليل از اهالي فرهنگ و هنر يك اصل براي ماست تا در هر فرصتي بدان بپردازيم.
گرامي داشت فرهنگ مداران نواحي مختلف ايران گر چه گاه در سطح ملي انجام مي گيرد ولي ما به عنوان مازندراني هاي مقيم مركز، وظيفه اي جداگانه در قبال ايشان داريم كه انشاءا... در اين جشنواره از تعدادي شاعر و موسيقيدان مازندراني تجليل خواهيم كرد. پيشكسوتاني همچون آقايان ستوده، يوسفي نيا، علي اصغر جهانگيري، غلامرضا كبيري، ولگه سري و ... فعلاً بدين منظور انتخاب شده اند.
در كنار اين ها، شعر خواني شاعران نامي مازندران، برگزاري نمايشگاههاي مختلف بومي شامل صنايع دستي، نقاشي، عكس و غيره هم در محل برگزاري جشنواره پيش بيني شده است. تهيه و تدوين كتاب ويژه نامه جشنواره با محتواي مشاهير و رجال مازندران و همچنين نقطه نظرات صاحبنظران از ديگر اقدامات ماست.
* فكر نميكنيد انتقال چنين برنامه اي از تالار وحدت به سطح تالار بزرگ كشور كمي بلند پروازانه است؟
خير، اين گام بزرگي براي اعتلاي فرهنگ بومي است. حتي اگر چنين باشد كه شما مي گوييد، ايرادي ندارد. ما اعتقاد راسخ داريم كه فرهنگ ملي، مجموعه اي به هم تنيده از عناصر بومي است و هيچ موردي ندارد كه پرداختن به چنين فرهنگ ارزشمندي در بزرگ ترين تالار كشور صورت بگيرد. ضمن اين كه از تجربه پيشين تالار وحدت به اين جمع بندي رسيديم در چنين نشست هاي معتبر، با دعوت از مديران مياني كشور و نمايندگان مجلس شوراي اسلامي، مي توان نگاه ايشان به عرصه فرهنگ را با آن چه هم اينك مي انديشند، تغيير داد. به نظر من چنين همنشيني هاي اهالي سياست با هنرمندان، به درك بيشتر و متقابل ايشان مي انجامد.
* به نظر شما تجربه برنامه تالار وحدت براي برداشتن گام بزرگ تري چون جشنواره پيش رو كه در تالار كشور برگزار مي شود، كافي است؟
نه، كافي نيست ولي خوشبختانه ما پس از آن برنامه نخستين در تالار وحدت، بيكار ننشستيم و به فاصله هشت ماه، برنامه مشابهي با عنوان "شبي با شعر و موسيقي بختياري" برگزار كرديم. ده روز بعد باز هم برنامه مشابهي تحت عنوان "شبي با شعر و موسيقي گيلان" داشتيم. چند ماه بعد نيز جشنواره "آب در شعر ايران زمين" را با همكاري شركت آب و فاضلاب استان تهران تجربه كرديم. فكر مي كنم اين ها پله هاي مطمئني براي صعود به تالار بزرگ كشور باشند.
* پيش از اين در اخبار آمده بود كه موسسه شما در خصوص پژوهش موسيقي نواحي ايران برنامه هايي پيش رو دارد. مي توانيد جزئياتي را عنوان كنيد؟
بله، تا كنون "موسيقي ايل قشقايي" با پژوهش خانم پروين بهمني را آماده انتشار كرديم و همچنين يك مجموعه تحت عنوان "موسيقي در ايل بختياري" با پژوهش پيمان بزرگ نيا در دست تدوين است. علاوه بر اين ها دايرة المعارف موسيقي مذهبي ايران شامل 5 جلد كتاب و يكصد و پنجاه حلقه CD صوتي توسط جهانگير نصري اشرفي به پايان رسيده و به زودي كار تدوين آن انجام آغاز مي شود.
اما مهم ترين و بزرگ ترين طرح پژوهشي مركز فرهنگي هنري پارپيرار اقدام به تهيه دايره المعارف موسيقي بومي فلات ايران شامل 12 جلد اثر مكتوب و يكصد حلقه CD صوتي موسيقايي ضميمه آن است كه پژوهشگران و نويسندگان متعددي در شكل گيري آن نقش دارند و آقاي جهانگير نصري اشرفي به عنوان سر مولف، ريسمان كلي طرح را در دست دارد.[دانشنامه موسيقي ايران در مرحله تدوين نهايي]
براي اين كار حتي سفرهايي به كشورهايي كه به لحاظ فرهنگي با ما در يك دايره قرار ميگيرند، انجام شد كه آخرين آنها سفر به تاجيكستان بود.[گفت وگو با سرمولف دانشنامه موسيقي درباره سفر تاجيكستان]
جمعه 10 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 264]