واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: برگزاري نشست تخصصي فقه و نوآوري در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي
تهران- خبرگزاري ايسكانيوز:نشست تخصصي فقه و نوآوري از سلسله نشستهاي مطالعه تخصصي نوآوري در دانشهاي ديني و حوزوي در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي برگزار شد.
به گزارش ايسكانيوز به نقل از روابط عمومي و امور بينالملل دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم، حجتالاسلام ابوالقاسم عليدوست در اين نشست اظهار داشت: نوآوري در شريعت معنا ندارد و شريعت معصوم است و فقه به حكم اين كه معرفت بشري است، نوآوري در آن معنا پيدا ميكند.
وي ادامه داد: ايجاد تحول صرف تغيير دادن نيست بلكه تغيير، ترميم و تكميل و انگيزه تكامل عموما با حفظ بنيانهاي گذشته صورت ميگيرد.
استاد حوزه علميه قم گفت: در بدعت هنجار و ضابطه وجود ندارد، ولي در نوآوري در دانش هنجارهاي آن حفظ ميشود.
وي بيان داشت: عرفي كردن فقه و عرفيانگاري در فقه يعني كسي بيايد از آثارفقهي خداحافظي كند و اين رقيب نوآوري است.
حجتالاسلام عليدوست با اشاره به توسعه منابع فقهي افزود: اصول فقهي ما عمدتا نقش منابع فهمنده را اجرا ميكنند.
وي تحول در ساختار، نوآوري در روششناسي و توجه به مقاصد را از ابزارهاي نوآوري عنوان كرد.
حجتالاسلام محمد قائمي نيز در اين جلسه نوآوري را بخشي از ابتكار دانست و اظهار داشت: نوآوري بخشي از ابتكار است و عبارت است از تطبيق موارد جديدي كه مورد تاييد قرار نگرفته است.
وي ادامه داد: ابتكار مباني جديد ميتواند بر اساس روشهاي معقول جديد باشد يا روشهاي غيرمعقول.
استاد حوزه علميه قم پرهيز از قواعدي كه با مذهب ما تعارض دارد را امر اصلي در صيانت از فقه دانست و افزود: بحث تبحر در اصول فقه نيز مهم است و در مسائل جديد قصور در اصول فقه عجز اجتهاد است.
آيتالله محسن اراكي نيز در اين جلسه نوآوري مورد بحث را نوآوري علمي عنوان كرد و افزود: براي روشن شدن موضوع ابتدا بايد علم فقه را معنا كرد.
وي اضافه كرد: فقه مجموعهاي از قواعدي است كه بر اساس روشهاي برهاني يا جامعهاي به اين مسائل شكل گرفته است و نوآوري ما بايد با حفظ شرط علميت باشد و نخستين شرطي كه بايد در نوآوري رعايت شود، علمي بودن آن است.
استاد حوزه علميه قم گفت: در نوآوري ابتدا بايد منبعيت منابع را پذيرفت و براي اسلامي بودن فقه، اقتضا ميكند منابع منتسب به دين مبين اسلام باشد.
وي ادامه داد: نوآوري بايد با شرايط عقلاني صورت بگيرد و كاري كه ما در اصول فقه انجام ميدهيم ساماندهي آن است.
آيتالله اراكي بيان داشت: ما بايد به فقه قديم خود به نظامي نظاممند بنگريم و بايد توجه داشته باشيم كه امروز با يك جامعه پيچيده و گسترده روبرو هستيم.
وي افزود: ما امروز با جامعهاي روبرو هستيم كه در آن پرسشهاي خوبي مطرح مي شود كه بايد به آنها پاسخ بگوئيم.
جمعه 10 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]