واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: جنجال دستمزدهاي بالاي بازيگران سينماي ايرانپشت پرده رونق ميگيرد!
نگاه سوم- بالاخره پس از مدتها كشمكش بحث دستمزد بازيگران بين اهالي سينما به چالش كشيده شد و مسالهاي كه خيليها قصد داشتند آن را در هالهاي از ابهام نگه دارند...
با رسانهاي شدن نامه شوراي عالي تهيهكنندگان جنبه علني به خود گرفت و واكنشهاي مختلفي را برانگيخت. نكتهاي كه ميشود از اين جنجالها برداشت كرد اين است كه هنوز سينماي ايران تبديل به يك صنعت تاثيرگذار نشده است و اين مسائل پيشپا افتاده هنوز بر جان اين سينماي بيمار قرار است گزندهاي غيرقابل پيشبيني وارد كند. در اين شرايط البته هنوز بازيگراني هستند كه پشت پرده رقمهاي كلاني از تهيهكنندگان سرمايهدار سينماي ايران طلب كنند و احتمالا از اين به بعد در قراردادشان بندي را هم خواهند آورد مبني بر اينكه رقم دريافتي در قراردادشان ذكر نشود و تهيهكننده هم متعهد ميشود مساله آن بازيگر را رسانهاي نكند تا مشكلي برايش پيش نيايد.
جرقه اين اختلاف از كجا زده شد؟
پيش از اين ماجراي جديد، سالها قبل ماجرايي مشابه براي سوپراستار آن سالهاي سينماي ايران اكبر عبدي پيش آمد. اكبر عبدي از تهيهكنندهاي كه قرار بود او را قنداق كند و در كالسكه بگذارد تقاضاي دستمزد بالايي كرد و تهيهكننده هم از عبدي شكايت كرد و مدتي هم او ممنوعالفعاليت بود. ماجرا را محسن مخملباف در فيلم هنرپيشه به بازي گرفت و تصويري از آن نشان داد. بعدها براي ماهايا پطروسيان هم شبيه همين قضيه مسالهساز شد. او چند مدتي دور از سينما سر كرد.
اما قضيه تازه چه بود؟
چند روز قبل، شوراي عالي تهيهكنندگان و در راس آنها، منوچهر محمدي در بيانيهاي كه لحن آن به شدت تند بود خواستار نهادينه شدن دستمزدهاي بازيگران سينما شد. او در اين بيانيه تهديد كرده بود كه اگر انجمن بازيگران جلوي اين ماجرا را از راههايي كه ميداند نگيرد، شوراي عالي تهيهكنندگان راسا وارد عمل ميشود و مقابل اين جريان قد علم ميكند و با روشهاي تندتري با اين مساله برخورد ميكند. لحن بيانيه شوراي عالي تهيهكنندگان به هر حال آن قدر دوستانه نبود تا با انتشار آن حس شود قرار است تعاملي ميان تهيهكننده و بازيگر صورت بگيرد، معني بيانيه اين بود كه اگر بازيگران از يك رقم خاص بيشتر تقاضا كنند بايد به شدت با آنها برخورد كرد. اين معني همان سرنوشتي را انتظار ميكشد كه براي اكبر عبدي در سالهاي قبل پيش آمد. همان سرنوشتي كه ظاهرا درحالحاضر محمدرضا گلزار با آن دست به گريبان شده است.
شنيده شده گلزار با درخواست دستمزدي خارج از عرف معمول، دارد دوران ممنوعالفعاليت بودنش را ميگذراند.
انجمن بازيگران
محافظهكارانه عمل كرد
داود رشيدي در پاسخ به بيانيه شوراي عالي تهيهكنندگان كاملا محافظهكارانه پاسخ داد: «بهتر بود اين دوستان پيش از انتشار رسمي اين بيانيه با ما جلسهاي ميگذاشتند و مساله را مطرح ميكردند. اين شيوه برخورد درست نبود. اما با اين حال ما حاضريم با شوراي عالي تهيهكنندگان تعامل داشته باشيم و اين ماجرا را به خير و خوشي حل كنيم.» لحن رشيدي كه بوي محافظهكاري ميداد البته اين فضا را براي به سرانجام رساندن ماجرا بازتر ميكند، اما برخوردهاي قهري اگر به اين روش ادامه پيدا كند، سرنوشتي جز آشفتگي و پشتپرده بازي نخواهد داشت.
خود تهيهكنندهها به قانون پايبند نيستند
بازيگران البته در اين مورد عكسالعمل نشان دادند و آب و تاب ماجرا را به اندازه خود حفظ كردند. در اين ميان حامد بهداد، بازيگر جوان سينماي ايران در پاسخ به اين ماجرا مثل نقشهايش به شدت تند رفت: «سينما بازيگر ميخواهد و با بازيگر زنده است. اگر به اين واقعيت معتقد باشيم بايد منطقيتر عمل كنيم. من فكر ميكنم دستمزدهاي بازيگران نه تنها نظاممند نخواهد شد، بلكه خود تهيهكنندگان براي بازيگران سر و دست ميشكنند و قوانيني را كه خودشان در صورت قانونمند شدن وضع ميكنند، خواهند شكست. وي افزود: من فكر ميكنم بايد يك مقدار زمان بگذرد و قوانيني در اين خصوص وضع شود و بايد ديد كه چه اتفاقي رخ خواهد داد و آيا اين نظاممند كردن كه دوستان از آن حرف ميزند، اتفاق خواهد افتاد يا خير؟
دستمزد بازيگران سينماي ايران بسيار كم است و شايد گفتن اين جمله درست نباشد، اما واقعا يك بازيگر درجه يك در اين مملكت مانند يك گدا زندگي ميكند!
بهداد گفت: مگر از فوت خسرو شكيبايي چقدر ميگذرد؟ وضعيت هنرمندي به اين بزرگي بايد بسيار شكوهمندتر از اين ميبود و براي من اصلا قابل قبول نيست كه ستارههاي سينما در چنين وضعي زندگي كنند.
بازيگر نبايد براي اينكه زندگي خودش را اداره كند در ده فيلم بازي كند. بازيگر ستاره بايد سالي يك فيلم بازي كند و بقيه سال را بايد يا استراحت يا تحقيق، مطالعه و پژوهش كند.
در همين كشور تركيه در همسايگي ما به بازيگران دستمزدهاي ميليون دلاري ميدهند، اما متاسفانه در ايران انگار ميخواهند به بازيگر صدقه بدهند.
اين بازيگر گفت: به نظر من اگر قرار است بازيگران از همين پول ناچيزي هم كه هيچ ضمانت جانبي و مالي برايش وجود ندارد، چشمپوشي كنند، پس بهتر است در اين سينما را زودتر تخته كنند!
اين بازيگر سينماي ايران ادامه داد: به دلار مقايسه كنيد، ببينيد بازيگران سينماي ايران چقدر دستمزد ميگيرند... من خودم را مثال نميزنم و سوپر استارها را ميگويم. ببينيد حتي يك سوپر استار به دلار چقدر دستمزد ميگيرد. اگر يك بازيگر و سوپر استارها در حد يكسان در هيچ فيلمي بازي نكنند، چه اتفاقي خواهد افتاد؟ خود تهيهكنندگان قانوني ميگذارند تا قوانين تصويب شده خودشان را بشكنند. وي افزود: سينماي ايران در همين حالت هم فروش مطلوبي ندارد و احتياج به بازيگران و سوپراستارهاي خود دارد تا سرپا بماند، حال اگر سوپراستارها كنار بمانند، چه بلايي سر سينما خواهد آمد؟ اين سوالي است كه جواب آن را فقط بايد تهيهكنندگان بدهند.
در اين قايق افراد ديگر هم هستند
سيدضياء هاشمي از تهيهكنندگاني است كه سابقه خوبي در سينماي ايران دارد. او در اين مورد به خبرنگار دنياياقتصاد گفت: ما با سينمايي بيمار طرفيم كه هر كسي ميآيد، يك تكه از گوشتش را برميدارد با خود ميبرد. هركس ميخواهد توشه خود را از اين سينما بگيرد، كاري ندارد به اينكه در اين قايق آدمهاي ديگري هم هستند كه اگر قايق را سوراخ كني آنها هم غرق ميشوند. بيشك قانون مدوني بايد براي اين ماجرا تدوين شود. نميشود بدون قانون با اين مساله مواجه شد. نميشود رقم فروش يك فيلم دويست ميليون باشد و نصفش به تهيهكننده برسد و آن وقت بازيگري كه در آن بازي ميكند مثلا 50ميليون تومان طلب كند. من طرفدار قانونمند كردن دستمزدها هستم، به شرطي كه همه به آن پايبند باشند.
بازيگران تافته جدا بافته نيستند
حميد اعتباريان، تهيهكننده ديگري كه مدتها صحبت تهيه فيلم بهرام بيضايي توسط او بود نظر ديگري درباره اين موضوع دارد: «بازيگران از ساير اجزاي سينما جدا نيستند. درست است كه پيش چشم هستند، اما به طور قطع بايد مثل بقيه مشاغل سينما با آنها برخورد كرد. بازيگران تافته جدا بافته نيستند.»
چهارشنبه 8 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]