واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: گزارش: توسعه توليد نان هاي صنعتي و فرهنگ سازي مصرف ان
تهران / واحد مركزي خبر/ اقتصادي 1387/08/06
"نان صنعتي" مردم را در جامعه ما به ياد دستگاههاي دوار توليد نان مياندازد كه در
به " نان ماشيني" هم مشهور است.
بعضي از افراد لفظ " نان متري" و " فتوكپي" را براي اين نانها بكار مي برند.
اگرچه در چند سال گذشته اقدامات زيربنايي دولتي و خصوصي براي راه اندازي كارخانه هاي توليد كننده نان هاي صنعتي شده است و حتي برخي از آنها نيز به مرحله توليد رسيده اند اما هنوز استفاده صحيح و پايدار از نان صنعتي در ميان مردم رونق نگرفته و استقبال از نان صنعتي هم كم است.
بخشي از علت اين موضوع ، نداشتن شناخت كافي از كيفيت و تركيبات غذايي نان هاي صنعتي و حتي مزيت هاي ان است.
به نظر مي رسد بايد در كنار توسعه توليد نان صنعتي ، فرهنگ مصرف ان نيز ترويج شود.
* نان صنعتي ، مكانيزه شدن فرايند توليد
خان محمدي مدير عامل گروه صنعتي نان سحر گفت: نان صنعتي فقط مكانيزه شدن صنعت توليد نان است و خمير با حرارت غيرمستقيم اماده مي شود و از كيفيت ، ماندگاري و طعم خوبي هم برخوردار است.
اين توليد كننده نان همچنين با تاكيد بر اينكه در توليد نان هاي صنعتي از جوش شيرين استفاده نمي شود گفت: جوش شيرين علت دچار شدن به برخي بيماري هاي گوارشي است و تا خمير، عمل اوري نشود نان را نمي توان پخت.
وي افزود : نان صنعتي با مغزي هاي متفاوت پخت مي شود و به همين دليل براي مصرف افرادي كه رژيم غذايي دارند ، بسيار مفيد است.
خان محمدي تصريح كرد: واقعاً در فرايند توليد نان اگر بخواهيم از صنعت كمك بگيريم، به ناني بايد نان صنعتي بگوييم كه از ابتداي خط توليد كه آرد وارد سامانه ميشود تا انتها كه بسته بندي است ، بدون دخالت دست انجام شود ، ضمن اينكه
عمل وري مناسب خمير نيز مهم است و بايد ارزش تغذيهاي نان هم حفظ شود.
خان محمدي با تاكيد بر اينكه نان بايد با حرارت غير مستقيم پخته شود نه با شعله ، تصريح كرد: اينكه مي گويند تا 2 سال ديگر بيشتر توليد نان در كشور صنعتي مي شود مهم نيست بلكه بايد فرهنگ استفاده از نان صنعتي در جامعه ايجاد شود.
* تنوع نان هاي صنعتي يك مزيت است
عليرضا مروت پور مديرعامل شركت توليد كننده انواع نان هاي حجيم و صنعتي نان
اوران گفت: نان كه درواحدهاي صنعتي توليد مي شود غني سازي شده ، است و شكل و مزه هاي مختلف دارد و مواد آن براي سن هاي مختلف مردم مي تواند متفاوت باشد.
وي افزود : مواد استفاده شده در نان هاي صنعتي مي تواند براي هر وعده غذايي نيز متفاوت باشد و ارزش هاي غذايي آنها نيز با يكديگر فرق كند.
اين توليد كننده همچنين ياداور شد: در بعضي از واحدهاي پيشرفته در توليد اينگونه نانها، ابتكارات و خلاقيتهايي به كار برده اند، مثل: استفاده از سبوس، مخلوط كردن با آرد جو، استفاده از آرد كامل گندم، اضافه كردن پروتئين سويا.
مروت پور افزود: حتي استفاده از انواع سبزي در نان هاي صنعتي موجب شده است رضايت مشتريان بيشتر و حقوق مصرف كنندگان نيز لحاظ شود.
مدير عامل شركت توليد كننده انواع نان هاي حجيم و صنعتي نان آوران گفت : معمولاً وقتي نان صنعتي را كه مشتري انتخاب مي كند ضايعاتي ندارد و به طور كامل مصرف مي شود.
مدير عامل شركت توليد كننده انواع نان هاي حجيم و صنعتي نان آوران گفت : هم اكنون آرد مصرفي در واحد هاي صنعتي توليد نان فقط هفت درصد آرد توليدي در كشور و رقم بسيار پاييني است.
مروت پور خاطر نشان كرد: مي توان با توليد نان صنعتي به ارتقاي بهداشت، ثبات كيفيت، نيروي انساني كارآمد و جلوگيري از اتلاف وقت مردم كمك و از ضايعات بسيار زياد اين صنعت نيز جلوگيري كرد.
امارهاي هزينه و يارانه ارد و نان در كشور قابل توجه است.
هدف اصلي از توليد نان صنعتي هم كاهش ضايعات ، هدفمند ساختن يارانه نان و افزايش رضايت مصرف كنندگان است.
* ضايعات نان نگران كننده است
طبق امارها ، ايراني ها روزانه به طور ميانگين 300 گرم نان مصرف مي كنند كه
در يك سال حدودا 110 كيلوگرم مي شود.
توليد سالانه گندم كشورمان 15 ميليون تن اعلام شده كه نزديك به دو سوم يعني بيش از 9 ميليون تن آن در نانوايي ها به انواع نان تبديل مي شود و متاسفانه 3 ميليون تن آن هم به صورت ضايعات ، هدر مي رود.
يوسف احمدي رئيس انجمن صنفي نانوايان تهران در اين باره گفت : اين مقدار مصرف ، كشور ما را در بالاترين نقطه مصرف سرانه نان در جهان قرار داده و ميزان ضايعات نيز بالاست.
وي افزود: كارشناسان خارجي بخش نان معتقدند ايرانيان به لحاظ استفاده زياد از نان كه در سفره آنان همواره وجود دارد، "نان خورترين" مردم دنيا هستند.
احمدي همچنين گفت: در حال حاضر نياز مردم كشورمان به نان را حدود 60 هزار واحد نانوايي تامين مي كنند كه 8 هزار واحد در استان تهران فعاليت مي كنند كه البته اين رقم شامل نانوايي ها و تنورهاي خانگي نيست.
مسئولان دولتي نيز معتقدند دولت سالانه 4 هزار ميليارد تومان يارانه براي مصرف سالانه 9 ميليون تن آرد نان در كشور پرداخت مي كند كه اگر توليد و مصرف نان صنعتي در جامعه ترويج شود اين يارانه با كاهش محسوسي خواهد داشت.
كارشناسان هم معتقدند اگر توليد نان صنعتي در دستور كار جدي قرار گيرد ، ضايعات نان تا يك چهارم كنوني كاهش پيدا مي كند و از 32 درصد به 8 درصد مي رسد.
محمود عصارزادگان مدير عامل يك شركت ارد و نان با تاكيد بر اينكه دولت سالانه يارانه زيادي براي توليد آرد و پخت انواع نان درحدود 60 هزار واحد نانوايي مي پردازد ، گفت : توليد نان هاي صنعتي ، حجيم و نيمه حجيم ضروري است زيرا هم اكنون 3 ميليون تن از 9 ميليون تن آرد توليدي در كشور به صورت ضايعات به هدر مي رود.
وي با تاكيد بر جلوگيري از اتلاف منابع ملي به صورت ضايعات نان تصريح كرد:نان هاي صنعتي با ويژگي هاي پخت و رژيم غذايي آن، جايگزين خوبي براي نان هاي سنتي است.
* توسعه توليد نان صنعتي ؛ تدريجي همگام با فرهنگ سازي
قرار است تا دو سال آينده 60 درصد پخت انواع نان در كشور به صورت ماشيني و صنعتي انجام شود اما بايد فرهنگ سازي براي مصرف نان صنعتي هم مورد توجه بايد.
خان محمدي مدير عامل گروه صنعتي نان سحردر اين باره گفت: بايد در توليد نان صنعتي ، گام به گام حركت كنيم و با برطرف كردن مشكلات موجود در توليد نان هاي سنتي، توليد نان هاي صنعتي نيز در همان نانوايي ها رونق بگيرد.
وي تصريح كرد: توليد كنندگان نان صنعتي همچنين بايد توجه داشته باشند كه در توليد اين نان ها بايد از فناوري هاي بومي استفاده كنند زيرا استفاده از دستگاه هاي پيشرفته وارداتي در توليد نان صنعتي، ما را در توليد اين گونه نان ها به خارج وابسته مي كند.
پارسانيا معاون وزير بازرگاني نيز در اين باره گفت: زندگي سريع و صنعتي ، نيازهايي دارد و توليد حجم زياد نان با كيفيت ثابت با ساختار واحدهاي سنتي ممكن نيست.
وي تصريح كرد: توليد بهداشتي نان با شرايط استاندارد در واحدهاي سنتي نانوايي ها سخت است اما در واحدهاي صنعتي مي توان انواع نان را با ويژگي هاي مشخص
، سفارشي، شرايط ماندگاري معين و طعم مشخص توليد كرد.
معاون وزير بازرگاني با اشاره به علاقه مردم ايران به "نان داغ و تازه " خاطر نشان كرد: براي تامين نان صنعتي داغ نيز راهكارهايي وجود دارد و اگر85 درصد عمليات توليد ، صنعتي و مرحله نهايي پخت به محل مصرف واگذار شود، با حفظ اصالت ها مي توان نان داغ را عرضه كرد ، با اين اطمينان كه مراحل توليد نيز به خوبي طي شده است.
پارسانيا افزود: در توليد گندم رشد خوبي داشتيم اما فضاي كافي و استاندارد را براي نگهداري گندم كه از حلقه هاي چرخه توليد نان مرغوب است نداشتيم كه با مشاركت بخش خصوصي و استقبال اين بخش در اين مورد هم خودكفا شده ايم.
* نان سنتي حدف نمي شود
* نان سنتي و ماندگاري آن
علاقه مردم به استفاده از نان هاي سنتي موجب شده است تا توليد اين نوع نان همچنان در دستور كار باشد.
هرچند مسئولان معتقدند براي افزايش ماندگاري و كاهش ضايعات نان بايد رويكرد توليدي به سمت نان هاي صنعتي تغيير يابد.
معاون وزير بازرگاني در اين باره تاكيد كرد : توليد نان سنتي هم ادامه مي يابد و شاخص هاي كيفي ان را كامل خواهيم كرد.
وي ياداور شد: دولت سالانه 4 هزار ميليارد تومان براي يارانه ها هزينه مي كند اما شهروندان از كيفيت نامرغوب نان ، ناراضي هستند و بايد توليد نان صنعتي گسترش يابد.
پارسانيا با تاكيد بر اينكه هم اكنون حدود 70 واحد صنعتي توليد نان صنعتي درحال ساخت است ، گفت: برخي از اين واحدها از بانك ها پيش افتاده و با اختصاص بودجه در حال ايجاد خط توليد هستند كه اگر به بهره برداري برسند تا 7 درصد نان مورد نياز در كشور را تأمين مي كنند.
معاون وزير بازرگاني تصريح كرد: انتظار داريم با بهره برداري از اين واحدهاي صنعتي از ضايعات 20 تا 30 درصدي نان پيشگيري شود.
* توليد نان صنعتي تا 60 درصد
سيد مسعود ميركاظمي وزير بازرگاني گفت: تا دو سال آينده 60 درصد پخت انواع نان در كشور به صورت ماشيني و مدرن خواهد بود.
وي تاكيد كرد: نان هاي صنعتي نه تنها كيفيت و ماندگاري بيشتري از نان هاي سنتي دارند ، بلكه ضايعات انها نيز كمتر است.
وزير بازرگاني با بيان اينكه توليد و رشد نان هاي صنعتي به منزله حذف نانهاي سنتي نيست گفت : در ادامه طرح جامع گندم ، آرد و نان به حلقه آخر اين فرايند يعني توليد نان صنعتي رسيده ايم.
وي تصريح كرد: بحث توليد و سرمايه گذاري كلان در بخش نان هاي صنعتي به معني حذف بخش سنتي نيست بلكه نانهاي سنتي نيز مي توانند همگام با روش صنعتي ، راههاي افزايش كيفيت ، ماندگاري و كاهش ضايعات را تجربه كنند.
ميركاظمي گفت: ساليانه 9 ميليون تن آرد در بخش نانوايي ها مصرف مي شود كه اگر 60 درصد اين مقدار وارد بخش پخت صنعتي شود حداقل 5/5 تن توليد نان صنعتي خواهيم داشت و دور ريز آن هم بسيار كم مي شود.
* فرهنگ سازي مصرف نان صنعتي مهم است
دولت در اجراي طرح هاي توليد نان هاي صنعتي كاملا جدي است و تسهيلاتي هم پيش بيني كرده است اما بايد فرهنگ مصرف نان هاي صنعتي نيز مورد توجه باشد.
نان هاي صنعتي از تنوع و بهداشت خوبي برخوردار است و بايد براي ترويج مصرف ان در كشور فرهنگ سازي شود تا شهروندان از ارزش هاي غذايي و تركيبات ان اگاه شوند.
استفاده درست آن بايد به مردم آموزش داده شود زيرا بخشي از مردم تصور مي كنند بخش مياني نان باگت خمير است در حالي كه اين گونه نيست و اين گونه خميرها در حرارت غيرمستقيم پخته شده است.
گزارش: مصطفي قمري وفا
سه شنبه 7 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 721]