واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: عدم داشتن بصیرت در میان نخبگان باعث دیده شدن اینگونه تحلیلها-بخصوص بند دومش-در بین مطبوعات دشمن میشه و تاسف خوردن دردی را از کاهش اقتدار کشور کم نمیکنه دیگه،خط قرمز امنیت ملی به هیچ وحه نباید بازیچه تمایلات سیاسی افراد بشه که هرچند تاریخ بعدها اون را به عنوان خیانت به مانند قضایای ترکمنچای و گلستان تقبیح هم بکنه ولی به قول اون دیالوگ سینمایی این وسط گوشت قربونی فقط این سرزمین خواهد بود که باز تکه ای-حالا یا غرور یا اقتدار و یا خاکش را-از دست داده.
تضادهای ایران و تصمیم نهایی اسراییل
الوف بن ـ هاآرتس
اسرايیل تصميم دارد مانع دستيابى ايران به سلاح هستهاى شود و در عين حال تمايلى به جنگ با ايران نیز ندارد؛ زيرا جنگ به هر حال طولانى مدت و ويرانگر خواهد بود. اما این سوال مطرح است که اسرائيل چه راهكارهایى در پيش روى خود دارد؟ به نظر مىرسد كه اسرائيل دو راهحل راهبردى در پيش روى خود دارد که یکی هجومى است و دیگری خنثى كننده.
بر اساس استراتژى هجومى، مىبايستى اسرائيل هواپيماهاى جنگنده خود را آماده كرده و مراكز هستهاى ايران را فورا مورد تهاجم قرار داده تا ساخت بمب هستهاى توسط ايران را چند سال به تاخير بياندازد، به اين اميد كه در اين چند سال يك راهحل نهايى یافت شود. اين استراتژى بر اين پايه استوار است كه جهان نسبت به سلاح هستهاى ايران بىتفاوت گشته و تصميم ندارد به جز موضعگيریهاى خشك و خالى، اقدامى عليه ایران کند. طرفداران اين نظريه بر اين بارند كه اوباما مانند چمبرلين است كه به هيچ وجه نمىتواند با رییسجمهور ایران سازش نمايد و در نتيجه اسرائيل بايد اعتماد به نفس داشته باشد و خود دست به كار شده و همانند سال 1981 كه نيروگاه هستهاى عراق را ويران كرد و همانند سال 2007 كه نيروگاه هستهاى سوريه را منهدم نمود، به مراكز هستهاى ايران نيز حمله نمايد. بدون شك موفقيت اسرائيل در چنين حملاتى باعث افزايش توان بازدارندگى ارتش اسرائيل شده و اين ارتش را به عنوان قدرت نظامى برتر، بر همه منطقه مسلط میکند.
نقاط ضعف استراتژى هجومى ناشى از اين امر است كه به سهولت قابل پيشبينى است و ايران تلاشهاى زياد و تدابير متنوعى را براى خنثى كردن اين استراتژى برداشته است. ايران، مراكز هستهاى خود را بسيار پراكنده ساخته و انواع وسايل حمايتى و حفاظتى را براى اين مراكز تدارك ديده است و اسكادران موشكى قوى را براى پشتيبانى سياسى از اين مراكز تهيه كرده است. در واقع كشف مركز جديد غنىسازى اورانيوم در قم نشاندهنده اين امر است كه پيشبينى موفقيت چنين حملاتى كمى دشوار است؛ به خصوص با توجه به اينكه اين مركز جديد در نزديكى شهر مذهبى قم بنا شده كه ممكن است باعث شود شيعيان منطقه در صورت تعرض به آن، واكنش شدیدی داشته باشند.
استراتژى خنثىکننده، از درگيرى مستقيم خوددارى كرده و سعى مىكند با يك سرى اقدامات ايذايى، تلاشهاى هستهاى ايران را به تاخير انداخته تا زمان مناسب براى حمله آمريكا فراهم شده و يا اينكه نظام ايران به قدرى ضعيف شود كه حتى به حمله آمريكا نيز نيازى نباشد. اين استراتژى بسيار كم بها بوده و بدون هزينه زياد مىتوان حتى زندگى عادى را نیز در تلآویو دنبال كرد.
عيب اين استراتژى در اين است كه نياز به هماهنگى و همكارى ايالات متحده و تلاشهاى مخالفان حكومت ایران در داخل دارد. البته استراتژى خنثىکننده اين عيب را نيز دارد كه روحيه داخلى جامعه را فرسوده و مردم اسرائيل را كلافه مىكند. تلاشهاى محرمانه و زير زمينى كمتر در صحنه علنى منعكس شده و در نتيجه كمتر مىتواند اطمينان خاطر مردم اسرائيل را جذب كند.
اسرائيل تاكنون راهكار استراتژى خنثىساز سياسى را انتخاب كرده است كه اين امر باعث مىشود دستيابى ايران به بمب هستهاى براى مدتى به تاخير بيافتد و البته اين امر تا كنون بهاى سياسى و امنيتى متعددى داشته است ولى اين بها نسبت به جنگ احتمالى كمتر است. كم كم به زمانى مىرسيم كه در آن مشخص خواهد شد اين راهكار به چه ميزانى تاثير داشته است. آيا توانسته است ايران را به تغيير برنامهها و سياستهاى خود متقاعد كند يا خير. از طرف ديگر اسرائيل نمىتواند سياست «مرا بگيرید كه او را نزنم» را براى مدت زيادى به نمايش بگذارد و بالاخره مجبور مىشود وارد عمل شده و تهاجم واقعى خود را به اجرا بگذارد.
از طرف ديگر فراموش نكنيم كه تبليغات مستمر در مورد آمادگىهاى نظامى اسرائيل و انتقال تجهيزات نظامى براى تهاجم به ايران كم كم افكار عمومى اسرائيل را به سمت عملى شدن اين تهديدها مىكشاند و خود به عامل فشارى بر دولت براى عملى شدن اين تهديدها عليه ايران تبديل مىشود. در نهايت نخستوزير اسرائيل نيز مجبور خواهد شد در مقابل رشد رو به افزایش قدرت ايران در منطقه و جهان عكسالعمل نشان داده و تهاجم خود به مراكز هستهاى ايران را عملى سازد.
در ماههاى آينده مشخص خواهد شد كه استراتژى خنثىکننده در مورد ايران مفيد بوده يا نه. از طرف دیگر به نظر میرسد ایران اکنون قدرت سابق را ندارد و هر گونه استقامت ايالات متحده در مقابله با ایران مىتواند وضعيت را در آينده نزديك مشخص کند. در اين راستا نبايد از هولوكست دوم ترسيد؛ ولى در نهايت استراتژى خنثىکننده در صورتى كه مثمر ثمر باشد، بهتر از هر راهكار ديگرى است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]