واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: نقش رسانه ملي در مقابله با تجملگرايي و مصرفگرايي/ 11مدير گروه خانواده راديو ايران: تلويزيون مقصر اصلي رواج تجملگرايي و مصرفگرايي در جامعه نيست
گروه هنر: اگر جامعه متحمل يك آسيب فرهنگي شود هر كدام از نهادها به نحوي در آن نقش دارند كه در مساله رواج تجملگرايي و مصرفگرايي نبايد تلويزيون را مقصر اصلي اين ماجرا دانست.
«مريم جلالي» مدير گروه خانواده راديو ايران در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) درباره مقوله تجملگرايي و بازتاب آن در جامعه گفت: در زندگي هر فردي سه نوع سرمايه وجود دارد. سرمايه اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي. سرمايه اقتصادي با تلاش و كوشش فرد بدست ميآيد و يا از طريق ارثي كه به وي رسيده، تامين ميشود.
وي در ادامه افزود: سرمايه فرهنگي كمتر ارتباط به داشتههاي والدين دارد و زاييده و مولود تلاش خود فرد است. تحصيل، كتاب، فيلم و سفر بخشي از سرمايه فرهنگي محسوب ميشود كه با توجه به ميزان ضريب هوشي فرد بدست ميآيد.
اين تهيهكننده راديو در ادامه خاطرنشان كرد: در كسب سرمايه اجتماعي تلاش فرد موثر نيست و خود او نيز دخالتي ندارد، بلكه آنچه كه از طريق جامعه به او رسيده جزو اين سرمايه محسوب ميشود.
وي اذعان كرد: حال اگر اين سه سرمايه در ارتباط با يكديگر توازن خود را از دست بدهد باعث بروز مشكلاتي در جامعه ميشود كه يكي از اين آسيبها و مشكلات معضل تجملگرايي است. از ديگر نتايج بهم خوردن تعادل اين سه بخش، بروز شكاف اقتصادي در جامعه است.
جلالي تاكيد كرد: يكي از پيشامدهايي كه بصورت مستقيم باعث بروز تجملگرايي ميشود اين است كه بطور مثال فردي سرمايه فرهنگي ندارد، از سرمايه اجتماعي مناسبي هم برخوردار نيست، آنگاه به پشتوانه سرمايه اقتصادي كه بدست ميآورد ظواهر امر را با ماديات اصلاح ميكند و درگير مصرفگرايي و تجملگرايي ميشود.
وي درباره بروز تجملگرايي در رسانه عنوان كرد: هر رسانه با توجه به كاركردي كه دارد سهم موثري در انتقال و ترويج مصرفگرايي و تجملگرايي دارد. البته سهم راديو در تجمل، ذهني و كلامي است و سهم تلويزيون تصويري است و مصداقهاي مصرفي را به نمايش ميكشد.
جلالي تاكيد كرد: چندين سال است كه اتفاقي در رسانه رخ داده كه فاصله گرفتن از سبك زندگي ايراني در آن بسيار مشهود است و به سبك ديگري روي آورده كه ايراني نيست. يكي از عواملي كه باعث تغيير اين روند و رواج تجملگرايي شده، ضرورتهاي تكنيكي و استفاده از عوامل فني است.
وي در تكميل مطلب فوق افزود: در سريالها نحوه نورپردازي، صدابرداري، دكور و دكوپاژ بسته به شرايط كار مشكلي است. به همين دليل براي سهولت فيلمبرداري، مبل وارد صحنه ميشود و كار را آسانتر ميكند. بعد آشپزخانهها اپن ميشود و بالطبع اين تغييرات هم وارد فضاي معماري ايراني ميشود.
اين تهيهكننده راديو در ادامه افزود: در سريالها نوع پوشش، تزئينات و نحوه چيدمان خانهها تغيير كرده و به سمت تجملگرايي تمايل پيدا كرده است. در نتيجه ميل مخاطب را به تجملگرايي افزايش داده است. اين نكته شايان ذكر است كه در كنار مصرفگرايي، تجملات رفتاري و كلامي نيز وجود دارد و فقط شامل ظواهر زندگي نميشود.
مدير گروه خانواده راديو ايران عنوان كرد: از ديگر اين عوامل رشد اقتصادي جامعه، دوران پس از جنگ و تغيير فروشگاههاست كه در اين دوران، شيك و لوكس شده و استفاده از كالاهاي مصرفي و تزئيني افزايش پيدا كرده است. همه اين عوامل دست به دست هم داده و باعث شده شيوه زندگي تغيير كند.
وي تاكيد كرد: نبايد زيباپسندي و ميل به آن را با تجملگرايي اشتباه گرفت. گاهي درآمد فردي در حد ضروريات زندگي شخصياش است اما ميخواهد يك تابلو نفيس بخرد. اين زيباپسندي است نه ميل به تجملگرايي. اما وقتي اين مسئله فراتر از ميزان درآمد افراد برود معاني ديگري پيدا ميكند. گرايش به زيبايي و مصرف كالاهاي لوكس در همه افراد وجود دارد اما وقتي استفاده از آن افراطي و غير متناسب با زيرساختهاي اقتصادي است تجملگرايي بوجود ميآيد.
اين سردبير راديويي يادآور شد: در جامعه يك سري زيرساختهاي فرهنگي وجود دارد. افراد در روابط اجتماعي به دنبال آبروداري هستند و به نوعي واقعيت را آرايش ميدهند. وقتي اين مسئله از مرز اعتدال خارج شود وارد تجمل ميشود.
جلالي با اشاره به حديثي ازحضرت علي(ع) تصريح كرد: يك فضيلت در بين دو رذيلت است. اين مسئله اشاره به افراط و تفريط دارد. خريد، زندگي روزمره، مناسك، مراسم و پيوندها از جمله عروسي و عزا آغشته به ظاهرسازيي شده كه به اسم عرف وارد زندگي شخصي مردم شده است و طي اين مسير تبديل به هنجار شده كه اگر در جامعه رعايت نشود شكل قبيحي دارد.
اين تهيهكننده برنامههاي راديويي تصريح كرد: در ترويج تجملگرايي نهادهاي ديگري هم موثرند و نبايد تمام تقصير را متوجه تلويزيون دانست. مثلا وزارت بازرگاني و اداره گمرك با ورود كالاهاي خارجي و مصرفي، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي با توليد فيلمهايي كه مروج تجملگرايي است، مطبوعات با عكسهاي پر زرق و برق و تبليغاتي كه چاپ ميكند در كنار تلويزيون كه بازتابدهنده آن است در ترويج اين مقوله نقش بسزايي دارند.
وي خاطرنشان كرد: همه مولفهها و نهادهاي فرهنگي به نحوي در اشاعه تجملگرايي تاثيرگذارند. رسانه نيز در اين پروژه اين قضايا را تشديد كرده است. به بيان ديگر رسانه در واقع آنچنان را آنچنانتر كرده است.
وي افزود: اگر جامعه متحمل يك آسيب فرهنگي شود هر كدام از نهادها، از جمله سختافزاري و اجرايي از گمرك و بازرگاني گرفته تا تلويزيون و رسانههاي ديگر به نحوي نقش دارند و مسئول اين بوجود آمدن و تشديد اين روند هستند.
مدير گروه خانواده راديو ايران اذعان كرد: در اين ميان نبايد تلويزيون را مقصر اصلي اين ماجرا دانست. ما فاقد يك نظام جامع فرهنگي در دستگاههاي فرهنگي هستيم و بخشهاي اصلي جامعه با يكديگر همسو نيستند.
وي تاكيد كرد: تاثير تلويزيون آبشاري است، اما تاثير راديو جويباري است. به همين دليل است كه تلويزيون نسبت به راديو تاثيرگذارتر است.
به زعم وي تلويزيون قطعهاي از زندگي است و شرايط و اقتضاعات، آن را مجبور ميكند كه برخي از زواياي زندگي را به نمايش بكشد. وقتي دوربين تلويزيون در خياباني كه مملو از رستوران و مبلمان و لباسهاي شيك و غيره است حركت ميكند، بالطبع بازنمايي آن نيز اجتنابناپذيراست.
مدير گروه خانواده راديو ايران خاطرنشان كرد: تلويزيون يك ابزار است، هم هنجارهاي جامعه را تشديد مي كند و هم آن را متوقف مي كند، اما كمتر نقش ايجاد كننده دارد زيرا كارش بازنمايي است. بنابراين مديريت فرهنگ رسانه بخش مهمي از آن است كه بايد به درستي اجرا شود.
جلالي در خاتمه، در پاسخ به اين پرسش كه رسالت رسانه در مقابله با روند تجملگرايي چيست، اظهار كرد: بايد تاثيرات حاشيهاي در حوزه سرگرمي كاهش پيدا كند و در حوزه اطلاعرساني و آگاهي با كيفيت بهتري كار شود و ضعفهاي موجود در اين زمينه را مرتفع كرد.
يکشنبه 5 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]