واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: درباره سلامت مادران
وضعيت سلامت مادران، آينه تمام نماي فاصله ميان فقر و ثروت است. فقط يك درصد مرگ مادران در كشورهاي ثروتمند و با درآمد بالا رخ ميدهد.
1 - در سطح جهان، در هر دقيقه يك مادر بهدليل عوارض حاملگي و يا حين زايمان جان خود را از دست ميدهد كه اين تعداد در طول سال، بالغ بر 500هزار نفر ميشود.در كشورهاي در حال توسعه و فقير، حاملگي و زايمان، دومين عامل مرگ بانوان ( بعد از بيماري ايدز) در سنين جواني و زايايي است.
2 - 5 علت اصلي، بيش از 70درصد مرگ مادران را در سطح جهاني سبب ميشوند كه شامل خونريزي شديد، عفونتها، مشكلات فشار خون (در مسموميتهاي زايمان)، جلوگيري از حاملگي و سقط جنين غيرايمن ميشوند. خونريزي پس از وضع حمل اگر سريعا به آن توجه نشده و جلوي آن گرفته نشود ميتواند در عرض دو ساعت باعث مرگ يك مادر سالم شود.
3 - طي سال، بيش از 136 ميليون مادر، فرزند خود را به دنيا ميآورند. پس از زايمان، در حدود 20 ميليون از اين مادران دچار بيماريهاي مرتبط با حاملگي ميشوند. فهرست اين بيماريها طولاني و مختلف بوده و شامل تب، كم خوني، فيستول، نازايي و افسردگي ميشود. در اغلب موارد، اين مادران بيمار دچاركم محلي و بيتوجهي همسران، خانواده و جامعه خود ميشوند.
4 - حدود 14 ميليون مادري كه در طي سال زايمان ميكنند، بين 15 تا 19 سال سن دارند و تخمين زده ميشود كه اين تعداد 10درصد تمام زايمانها در تمام دنيا باشد. در كشورهاي در حال توسعه در حدود 90 درصد زايمانها در سنين نوجواني رخ ميدهد. در بيشتر كشورها، احتمال خطر مرگ در بين مادران نوجوان، دو برابر بيشتر از ساير زنان باردار است.
5 - وضعيت سلامت مادران، آينه تمام نماي فاصله ميان فقر و ثروت است. فقط يك درصد مرگ مادران در كشورهاي ثروتمند و با درآمد بالا رخ ميدهد. به اين آمار توجه كنيد؛ ميزان احتمال مرگ مادران بهدليل عوارض زايمان يا حاملگي، يك نفر به هفت بانو در كشور نيجر، در مقايسه با يك به 4800 بانو در كشور ايرلند است.
6 - بيشتر موارد مرگ مادران درصورت وجود كادر ماهر و آموزش ديده در هنگام زايمان و دسترسي به امكانات بهداشتي درماني اورژانسي و فوري زايمان قابل پيشگيري است. در مناطق صحراي آفريقا كه ميزان مرگ مادران بالاترين حد است، فقط 40درصد بانوان تحت مراقبتهاي حاملگي بوده و زايمان آنها توسط پزشكان، ماماها و پرستاران آموزش ديده انجام ميشود.
7 - در كشورهاي در حال توسعه، درصد بانواني كه حداقل 4 معاينه پزشكي در طول حاملگي و تا قبل از زايمان داشتهاند از كمتر از 10درصد تا بيش از 90درصد متفاوت است. زنان فقير بهويژه در مناطق روستايي دسترسي به معاينه و اقدامات درماني اضطراري ندارند.
8 - سالانه در كشورهاي در حال توسعه، حدود 18 ميليون سقط جنين غيرايمن رخ داده كه باعث مرگ 70هزار مادر ميشود. اگر اطلاعات و آموزش كافي به خانوادهها داده شود و نيز امكانات پيشگيري از حاملگي مهيا بوده و توسط مردم نيز مورد استفاده قرارگيرد، بيشتر اين موارد مرگ قابل پيشگيري است.
9 - يكي از اهداف پيشرفت هزاره سازمان بهداشت جهاني (WHO)، كاهش مرگ مادران به ميزان سه چهارم و در فاصله سالهاي 1990 تا 2015 است. البته پيشرفت به سمت اين هدف آهسته است. تا سال 2005 ميزان مرگ مادران تا 5درصد، از 400 تا 430 مورد مرگ به ازاي هر 100هزار مورد تولد زنده كاهش يافت. نكته مهم اين است كه در منطقه صحراي آفريقا پيشرفتي بهدست نيامد، جايي كه ميزان خطر مرگ مادران در بالاترين حد است.
10 - مهمترين مانع براي پيشرفت به سمت سلامت بهتر مادران، فقر كادر آموزش ديده بهداشتي درماني است. كمبود كادر بهداشتي درماني آموزش ديده و با كيفيت در سطح جهاني وجود دارد. تا سال 2015 به 330هزار ماماي ديگر نياز است تا مراقبتهاي مادران حين حاملگي و زايمان را پوشش دهند.
پنجشنبه 2 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 286]