واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: گزارش متن كامل صحبت هاي رئيس جمهور همراه با ديدگاه هاي
سينماي ايران پس از فراز و نشيب هاي بسيار، طي 30 سال گذشته بارديگر درپي دست يافتن به جايگاه واقعي خودش است. يكي از دغدغه هاي اصولگرايانه اي كه در سه سال اخير همواره مطرح بوده است، دست يابي به هنري ارزشمند و تأثيرگذار بوده است. سينما نيز باتوجه به اهميت و نقش بسيار بالايي كه دارد، محكوم به تغيير رويه و پوست اندازي بوده است. پس از ديدار تاريخي و تعيين كننده رهبر فرزانه انقلاب اسلامي با سينماگران در سال 85 كه طي آن تكليف سينما روشن شد، اين بار رئيس جمهوردر همنشيني با كارگردانان، به رايزني براي دست يابي به آرمان ها در اين عرصه پرداخت. اگر در نشست با رهبري تكاليف و اهداف سينماي ايران ترسيم شده در جلسه رياست جمهوري، بازشناسي نقاط ضعف، شناسايي موانع وراه هاي دست يابي به توفيقات بيشتر داراي اهميت بود. ازطرفي تعامل بالاترين مدير اجرايي كشور با اصلي ترين عوامل خلق آثار سينمايي (كارگردان ها) داراي ارزش غيرقابل كتمان است. باتوجه به اين كه در اين جلسه طرفين- فيلمسازان و رئيس جمهور- مطالبات خود را عرضه كردند و احمدي نژاد نيز حمايت خود را از سينما آشكارتر از گذشته اعلام كرد، اكنون زمان سرعت بخشيدن به تحول سينما و آغاز همياري مسئولان و هنرمندان براي برپايي سينمايي شايسته ايران اسلامي است.
ظرفيت بالاي سينما
رئيس جمهور سخنانش را با مقايسه سينماي ايران و هاليوود آغاز كرد و گفت: چرا ما نمي توانيم مانند سينماي هاليوود كه مي توانند مفهوم موردنظر خود را در يك قالب تأثيرگذار جاي دهند و عرضه كنند، عمل كنيم؟ سينما ظرفيت بسيار بسيار بالايي دارد و هنوز ناشناخته است.
محمود احمدي نژاد در توضيح علت اصلي اين ناتواني در رسيدن به فيلم هاي تأثيرگذار و فراگير گفت: آن چه كه به انديشه انسان جهت مي دهد و آن را پربار و پرتوان مي سازد، تعيين يك هدف روشن و مشخص است و اگر در ارزيابي ها اختلاف نظر وجود دارد به خاطر آن است كه شاخص ها متفاوت است، با ترسيم و توافق بر يك هدف واحد و روشن به شاخص واحد مي رسيم.
رئيس جمهور با اشاره به هماهنگي سينماي هاليوود با اهداف نظام حاكم بر آمريكا، گفت: آمريكا دنياي آرماني خود را ترسيم كرد و براساس آن هدف، جهت كارهاي خود را شكل داد و به موفقيت هاي موردنظر خود دست يافت.
از وضع موجود راضي نباشيم
رئيس جمهور افزود: ما نيروي انساني و ذخاير ارزشمندي در سينما داريم. من بخشي از اين انتقادات را ناشي از اين مي دانم كه ما نبايد از وضع موجود راضي باشيم و اين نشانه كمال جويي است، اما ما هنوز تصوير آرماني وجامعه آرماني خود را ترسيم نكرده ايم. جامعه ليبرال دموكراسي غرب، نگاه و جامعه آرماني خود را ترسيم كرده و مشخصات آن را به هنرمندان ارائه داده است.
احمدي نژاد در ادامه گفت: امروز اگر جامعه آرماني ما ترسيم شود، كافي است هنرمند و فيلمساز خط ارتباط خود را در راه نيل به آن هدف متعالي ترسيم كند، آن وقت اثرش (در آن جامعه) معنا مي يابد.
احمدي نژاد همچنين اظهار داشت: كار هنرمند فقط انتقاد نيست، بلكه بايد مسير جلورفتن و پيشرفت و تعالي را نشان دهد. بدون وجود جامعه آرماني و نگاه به آن، هنر معنا ندارد و اصلاح بدون توجه به هدف متعالي و نقطه كمال، امكان ندارد. هنرمند بايد يك مصلح باشد و اين اقتضاء كار اوست. كار هنرمند آن است كه بهتر زيستن و متعالي زيستن را نشان دهد.
مطالبه از كارگردانان
احمدي نژاد باتوجه به شرايط امروز ايران و جهان تأكيد كرد: گل كار هنرمندان ما تازه الان شروع شده، من به عنوان يك ديده بان امين به شما مي گويم، تنها انديشه اي كه مي تواند همه وجود بشر را پر كند و نيازهاي او را پاسخ دهد، اسلام است. الان دنيا اين ها را از ما مطالبه مي كند و كدام بيان تأثيرگذارتر از هنر و كدام زبان برنده تر از سينماست؟!
وي بانظر به كار هنرمند كه با موضوع انسان سرو كار دارد، افزود: كار شما چون موضوعش انسان است، سخت و پيچيده است و همه كساني كه در حوزه انسان و براي انسانيت كار فاخر انجام داده اند از درياي مشكلات عبور كرده اند. جنس اين كار با سختي همراه است. چون مي خواهيد با لجن ها و ناپاكي ها و خودخواهي ها و رذايل مبارزه كنيد. هر هنرمندي كه انگيزه اصلاحي دارد بايد نگاه آرماني او به مانند يك مصلح باشد هم چون انبياء و همه صلحا.
رئيس جمهور با اشاره به مأموريت دولت افزود: من از شما دو مطالبه دارم و مي خواهم بنشينيد و پاسخ اين را در يك بسته به من ارائه دهيد و براساس اين كه چه بايد بشود؟ به كجا بايد برويم؟ من از شما هنرمندان مي خواهم بنشينيد و جامعه آرماني ما را تعريف كنيد و مختصات آن را استخراج كنيد و عرضه كنيد. اين يك كار هنرمندانه است.
دوم آن كه راه حلي ارائه دهيد كه تمام ظرفيت سينمايي ما را بالفعل كند. رئيس جمهور مي خواهد يك اقدام مؤثر براي سينما انجام دهد. چه كاري بكند تا سينما استحكام بيابد و فضا براي حركت روبه جلو باز شود و سينما قوام بيابد؟
هنر پيشتاز سانسور نمي شود
احمدي نژاد با اشاره به گلايه بعضي از كارگردانان به نوع مميزي ها و نظارت هاي نابه جا گفت: هنر پيشتاز را هيچ دستي نمي تواند سانسور كند. سينماگران ما جزو متن مردم هستند. انديشه صالح مي تواند بر همه انديشه هاي ديگر غلبه كند.
وي باتوجه به اين كه هنرمند نبايد نيتي به جز خدا داشته باشد، افزود: موقعي كه به آقاي بوش نامه نوشتم، واقعاً هدف من هدايت او بود. نمي خواستم او را تخريب كنم و يا نكته اي براي ضربه زدن به او به كار ببرم. اعتقادات ما اجازه اين كار را نمي دهد. انبياء هم در مقابل حاكمان و پادشاهان مي گفتند، آمده ايم تا شما را انذار دهيم و هدايت كنيم. البته اگر كسي بخواهد در مقابل استقلال و عزت ما بايستد، ما بي ترديد و بدون هيچ ملاحظه اي جلويش مي ايستيم و مقابله مي كنيم.
وي افزود: من خيلي لذت مي برم كه راجع به ايران كار شود و ايران عزيز ما را سربلند كند.
رئيس جمهور بااشاره به تعبيرهاي مختلف از سينماي ديني گفت: آيا اين سينما مختص امور مذهبي و مثلاً نشان دادن فقط محيط هاي مذهبي است؟
وي افزود: بيان خوبي ها و بدي ها مي شود سينماي ديني، دين يعني همه استعدادهاي الهي انسان، انساني كه واجد اسماء الهي است و بالاترين مفاهيم، كرامت شخص انسان است كه بالاترين ارزش هاست. هيچ چيز به اندازه تخريب يك انسان بد نيست و درسينماي ديني، انسان و وجود او كرامت و ارزش دارد.
وي افزود: جامعه هنري بايد بتواند تئوري هاي خود را از ذخاير ارزشمند ما براي سينمايي كه مي خواهد بر اساس نگاه آرماني، راه روشن رسيدن به آن را ترسيم كند، استخراج كند. من به دنبال آن هستم تا از انديشه هاي شما به راه حل هاي مطلوب دست يابم.
احمدي نژاد در توضيح به اظهاراتي كه گفته شد دوره شما ممكن است كوتاه باشد و نتوانيد كاري بكنيد، تأكيد كرد: من به دنبال آن هستم براي سينما كار ويژه اي انجام دهم. امروز اگر به يك تصميم خوب برسم همين امروز آن را عملياتي و اجرايي مي كنم، حتي اگر فردا ديگر من نباشم.
ديدگاه هاي حاضران
در اين نشست 30 كارگردان حضور داشتند كه از ميان آن ها 23 نفر به بيان مطالبات و انتقادات خود پرداختند. اما اين جلسه داراي زوايا، اهميت و تاثيراتي خواهد بود. آنچه در ادامه مي يابد، نظرات برخي از شركت كنندگان در جلسه رئيس جمهور با فيلمسازان در دوشنبه شب گذشته است:
نگاه استراتژيك دولت
به سينما
مشاور رئيس جمهور در امور هنري صميميت و بي پرده بودن را مهم ترين ويژگي هاي نشست رئيس جمهور با كارگردانان سينما دانست و عدم دعوت از مديران و رسانه ها را نيز براي اين هدف عنوان كرد.
«جواد شمقدري» يكي از مهم ترين مباحث مطرح شده در اين جلسه را بحث بي عدالتي در سينما معرفي كرد و گفت: اين موضوع كه فرصت هايي در سينماي ايران عادلانه تقسيم نشده و گروهي سهم ويژه اي از فرصت هاي سينمايي ايران دارند و در هر شرايطي فيلم مي سازند و اين فارغ از جايگاه آنان است اما گروهي براي اين كه بتوانند يك سوژه را به فيلم تبديل كنند، بايد مدت ها صبر كنند و اين بي عدالتي، موضوعي بود كه خيلي ها آن را مطرح كردند و انتظار داشتند آقاي احمدي نژاد براي حل اين معضل فكري كند.
وي افزود: ما اين جلسه را براي اين ترتيب داديم كه سينماگران بيايند و مشكلات و دغدغه هاي خود را با بالاترين مقام اجرايي كشور در ميان بگذارند، چون ديدگاه دولت نهم به سينما، ديدگاهي استراتژيك است و همان طور كه مقام معظم رهبري فرمودند؛ «كليد پيشرفت كشور در دست سينماگران است»، ما مي خواهيم كه سينما به جايگاه واقعي خود در اين كشور برسد. درحقيقت، اين جلسه برگزار شد تا به سازوكارهاي مربوط به فعاليت هاي سينمايي كمك كند وكساني كه احساس مسئوليت داشتند و حرف و پيشنهادي براي گفتن داشتند، در آن حضور پيدا كردند و حتما دوستاني هم هستند كه شرايط را مطلوب مي دانند يا نمي خواهند شرايط تغيير كند و به همين خاطر، به اين جلسه نيامدند.
«عليرضا سجادپور»، دبير هيئت اسلامي هنرمندان نيز جلسه كارگردانان با احمدي نژاد را قابل تأمل خواند و اين پرسش را مطرح كرد كه چند رئيس جمهور در دنيا وجود دارند كه با توجه به حساسيت كار كشورشان، موقعيت هاي سياسي و گرفتاري هاي كاري و موضوعات جدي جهاني كه با آن روبرو هستند، طي ساعاتي متمادي با سينماگران خود به صحبت بنشينند؟
وي به نظرات رئيس جمهور درباره سينماي ايران اشاره كرد و گفت: ايشان سينماي ايران را داراي توانمندي هاي بسيار مي دانستند، سينمايي كه بالقوه مي تواند در جهان اثرگذار باشد و هنرمندان، بايد حامل اين بار سنگين باشند. ايشان معتقد بودند كه با تلاش مديران و سينماگران اين نيروي بالقوه بالفعل مي شود و نسبت به آن بايد خوش بين بود.
انتظار نمايش عدالت خواهي و سرافرازي
جمال شورجه كارگردان ديگري كه در نشست دوشنبه شب با احمدي نژاد حضور يافت تأكيد كرد: منظور رئيس جمهور از هدف گذاري در سينما و حركت به سمت «سينماي اسلامي» در برگيرنده عدالت محوري، ظلم ستيزي و كمال انساني با دربرگيري مسايل اعتقادي و ارزشي است.
شورجه از نبود تفاهم و به نوعي افتراق ايجاد شده ميان فيلمسازان به همراه مشكلات فكري و نبود هدف مشخص در سينما انتقاد كرد و گفت: همان طور كه رئيس جمهور تأكيد كردند بايد اين نشست ها به طور مستمر انجام شود و سينماگران با افكار هم بي واسطه آشنا شوند.
اين كارگردان از برخي مطبوعات و رسانه ها انتقاد كرد و گفت: برخي عنوان كردند كه نشست آقاي احمدي نژاد با كارگردانان تبليغي و در آستانه انتخابات ترتيب داده شده است، اين درحالي است كه رئيس جمهور داراي چنين روحيه اي نيستند و اين نشست بيشتر به مثابه معارفه و آشنايي بود.
وي تأكيد كرد: رئيس جمهور هيچ گاه قصد يارگيري از ترتيب دادن اين جلسه را نداشته است، «حاشيه سازي و ايجاد انحراف برخي مطبوعات موسوم به اصلاح طلب» در اين روزها حركت خوبي نبود.
«عبدا... باكيده» از كارگردانان حاضر در نشست ويژه با رئيس جمهوري نيز گفت: با موافقت رئيس جمهوري، 400 ميليارد ريال به حوزه سخت افزاري و نوين سازي تجهيزات سينمايي اختصاص مي يابد.
اين كارگردان با اشاره به حمايت مادي و معنوي نهادهاي فرهنگي و دولت از سينما، توضيح داد: در هر كشوري دولت در مقابل حمايت هاي خود از سينما، انتظاراتي دارد و سينماگران نيز در مقابل آن، خود را متعهد مي دانند.
او از عدالتخواهي، عدالتجويي و سرافرازي ايران و ايراني به عنوان انتظار دولت نهم براي ترسيم و تصوير سازي در سينما نام برد و ادامه داد: دكتر احمدي نژاد تأكيد داشت كه «كاري بسازيد كه سربلندي ايران باشد، اگر ظريف و زيبا باشد، هيچ كس نمي تواند مانع از آن شود.»
باكيده، گفت: قرار است كه مشكلات و كمبودها توسط كارگردانان در سينما مدون شود و زمينه تشكيل كار گروه براي برطرف كردن مسايل فراهم شود و رئيس جمهور قول مساعد دادند كه در نشست ديگري با كارگردانان براي بررسي كار گروه شركت كنند.
اين كارگردان در عين حال، نبود وحدت رويه در ميان سينماگران را از آسيب هاي جدي در اين عرصه برشمرد و ابراز داشت: فيلمسازان طيف هاي مختلف فكري مي توانند رو در رو و در قالب نشست هاي مستمر به طرح ديدگاه هاي خود بپردازند و براي پيشرفت سينما با كمك نخبگان چاره انديشي كنند.
تهيه و تنظيم: علي تربتي
پنجشنبه 2 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کيهان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]