واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: در سومين جلسه ميزهاي تخصصي استادان با موضوع « نظام جامع تربيتي در دانشگاهها» مطرح شد: انتخاب و ايجاد رشتههاي دانشگاهي بايد متناسب با نيازهاي جامعه باشد
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: آموزشي
سومين جلسه از مجموع ميزهاي تخصصي استادان با موضوع « نظام جامع تربيتي در دانشگاه»، توسط مركز همانديشي استادان و نخبگان دانشگاهي در دانشكده علوم اجتماعي دانشگاه تهران برگزار شد.
به گزارش سرويس صنفي آموزشي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، مركز همانديشي استادان و نخبگان دانشگاهي با حضور دكتر مصطفي اجتهادي از دانشگاه شهيد بهشتي و دكتر محمد حسين ميرزا محمدي از دانشگاه شاهد در اين نشست به ارتباط بين نيازهاي جامعه با نحوه انتخاب رشتههاي دانشگاهي پرداختند.
اجتهادي با اشاره به ارزشگذاري برخي رشتهها توسط جامعه و خانوادهها، علت اصلي اين موضوع را نياز جامعه و بازار كار عنوان كرد و افزود: علت اصلي گرايش افراد به برخي رشتههاي خاص در مرحله اول تقاضاي بازار و جامعه است و در واقع اين نياز را عرضه و تقاضاي بازار تعيين ميكند بعنوان مثال تا دهه هشتاد خانوادهها به رشتههاي پزشكي علاقه زيادي را نشان ميدادند و بخش قابل توجهي از اين خواسته به اين دليل بود كه در اوايل جنگ نياز جامعه به پزشكان براي مداواي مجروحان جنگ زياد بود و بعد از آن نيز درآمد نسبتا بالاي برخي پزشكان باعث مقبوليت اين رشتهها در جامعه شد.
وي با اشاره به اينكه در ارزش گذاري رشتهها دو دسته عوامل دخيل هستند، گفت: اولين عامل واقعيتها و نياز جامعه است كه در اصل همان نظام بازار ميباشد.
وي با بيان اينكه بعد از انقلاب صنعتي در غرب نظام عرضه و تقاضا تعيين كننده ارزش هر محصولي بوده است و دولتهاي غربي با استفاده از اين اصل برنامهريزي كردهاند، گفت: در ايران به دليل توجه دين به رعايت عدالت در نظام عرضه و تقاضا، نميتوان همه چيز را به عهده نظام بازار سپرد و دولت در اين زمينه بايد برنامهريزي بلند مدت انجام دهد، در غير اينصورت مشكلات فراواني براي كشور ايجاد خواهد شد.
اجتهادي با اشاره به برنامهريزي بلند مدت غرب در حوزه هاي سياسي، اقتصادي و عدم توجه به حوزههاي فرهنگي و اجتماعي، افزود: در جامعه ايراني كه با محوريت دين حركت ميكند نميتوان اين حوزهها را در اختيار نظام بازار قرار داد و بايد دولت استراتژي و برنامه بلند مدت داشته باشد.
وي با اشاره به غفلت برخي مسوولان برنامهريز در حوزه آموزش، گفت: در نظام آموزش عالي كشور متاسفانه علوم انساني جدي گرفته نميشود در حالي كه علوم انساني از پيچيدگي خاصي برخوردار است.
وي با اشاره به گراني و تورم بالا در كشور به عنوان مشكلي اساسي، گفت: اگر به رشته علوم اقتصادي توجه ويژهاي صورت بگيرد ميتوان در حوزه اقتصادي و نظريههاي اقتصادي باري را از دوش كشور برداشت. كما اينكه در گذشته به علت نياز به رشتههاي مديريتي در جامعه، رشتههاي مديريت از اهميت خاصي برخوردار بود.
وي با بيان اينكه اگر ارزش گذاري ما منطقي و اصولي باشد، مشكلي را براي جامعه پيش نخواهد آورد، گفت: مشكل زماني بوجود خواهد آمد كه سليقهاي و مقطعي عمل كرده باشيم و اين اتفاق گرفتاريهاي زيادي را براي كشور بوجود ميآورد.
ميرزا محمدي گفت: بايد نيازهاي جامعه به طور كامل شناسايي و اصولي شناخته شود و از طرف ديگر نظام آموزشي ما هم شرايطي را فراهم كند تا دانش آموزان بر اساس استعدادها و علاقههاي ذاتي خود به سمت رشتههاي مورد نظرشان بروند و در اين راه هم ابزار مناسب تهيه شود در اين صورت نظام آموزشي ما موفق خواهد بود.
وي با بيان اينكه در دنياي امروز هيچ رشتهاي بهتر از رشته ديگر نيست، اظهار كرد: جامعه به همه رشتهها نياز دارد و براي ارزش گذاري براي رشتهها، بايد از خبرگان و كارشناسان استفاده كرد و اگر اين نظام ارزش گذاري را بر عهده خانوادهها و عامه قرار دهيم جامعه دچار مشكل شده و به بيراهه خواهد رفت چرا كه نياز، فاصله بين وضع موجود با وضع مطلوب است.
ميرزا محمدي در مورد بها ندادن به رشته هاي علوم انساني در جامعه، گفت: زماني حتي غرب هم در اين زمينه دچار اشتباه شد اما آنها خيلي زود متوجه اشتباه خود شدند و آن را اصلاح كردند ما هم بايد اين اشتباه خود را خيلي زود جبران كنيم.
ميرزا محمدي به رقابت علمي با غرب اشاره كرد و گفت: با توجه به پيشرفتهاي جهان غرب در علوم تجربي و فني، رسيدن به آنها بسيار سخت است. اما ما پيشينه قوي در حوزه علوم انساني داريم كه ميتوانيم در اين علوم از آنها جلو بزنيم. ما در رشتههاي علوم انساني مفاخر زيادي داريم.
انتهاي پيام
چهارشنبه 1 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 169]