واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: اجراي طرح ملي شبكه مبارزه با پوكي استخوان
سرويس سياسي - اجتماعي: مديرعامل انجمن پوكي استخوان ايران گفت: براي حل معضل پوكي استخوان طرح ملي شبكه مبارزه با پوكي استخوان با همكاري وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و مركز تحقيقات غدد دانشگاه علوم پزشكي تهران در 5 استان راهاندازي شد.
دكتر سيد محمود طباطبايي در گفتگو با خبرنگار اطلاعات با اعلام اين خبر در خصوص بيماري پوكي استخوان گفت: استخوان يك بافت زنده است كه در تمام دوران زندگي از موقعي كه جنين تشكيل ميشود تا آخر حيات به عنوان يك فعاليت متابوليك در حال ساخت و ساز و تخريب است منتهي از ابتداي تولد تا سن 20 سالگي در حال تقويت و افزايش ظرفيت و ضخامت سلولهاي استخوان است و از 20 سالگي تا 40 سالگي در حالت ثبات و از 40 سالگي به بعد به طور طبيعي در تعادل بين ساخت و تخريب اما به نفع تخريب است.
وي افزود: پوكي استخوان با افزايش سن رابطه دارد و چون بيسر و صدا انجام ميشود و هيچ گونه علامتي ندارد به بيماري خاموش نامگذاري شده است.
وي اضافه كرد: با تغيير الگوي بيماريها و تبديل بيماريهاي واگيردار به غير واگير، افزايش اميد به زندگي به خصوص در ايران كه با مراقبتهاي بهداشتي خوبي كه انجام شده و گسترش امكانات درماني بهداشتي - درماني به 70 سال رسيده است، طبيعتا مشكلات دوران كهولت از جمله پوكي استخوان اجتنابناپذير شده است.
دكتر طباطبايي با اشاره به اين كه پوكي استخوان را بايد در دو بعد فيزيولوژيك كه همراه با افزايش سن به وجود ميآيد و نوع زودرس آن مورد بررسي قرار داد، گفت: نوع زودرس آن ممكن است از دوران شيرخوارگي تا زمان پيري بر اثر انواع و اقسام بيماريها و مصرف بيرويه بعضي از داروها مثل كورتنها، داروهاي ضدتشنج و يا بر اثر بيماريهاي مزمني مانند رماتيسم بوجود آيد.وي اضافه كرد: زندگي صنعتي و آپارتماننشيني، كم شدن فعاليت فيزيكي بدن، بهرهگيري بيش از حد از ماشين در زندگي روزانه و پرهيز استفاده از نور آفتاب به علت كار در واحدهاي اداري و صنعتي از عوامل ديگري هستند كه برخلاف گذشته امكان بروز اين بيماري در جوامع ما را افزايش داده است.
دكتر طباطبايي افزايش سن به بالاي 60 سال، كم كردن ناگهاني وزن، نداشتن تحرك كافي، مصرف بيش از حد دخانيات و سوءتغذيه را از عوامل موثر ديگر در پوكي استخوان دانست.
وي تغذيه سالم از دوران كودكي تا دوران پيري مخصوصا مصرف لبنيات، سبزيجات، حبوبات، پروتئينها به اندازه كافي، ورزش و جلوگيري از بروز بيماريها در تمام سنين به تناسب سن و موقعيت اجتماعي و بهرهگيري از نور آفتاب حداقل 10 تا 15 دقيقه در فرصتهاي مناسب و مبارزه با انواع مواد دخاني اعتيادزا را از عوامل پيشگيري پوكي استخوان خواند.
استاد دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي در خصوص تشخيص اين بيماري گفت: همه افراد در معرض خطر ميتوانند در موقع لزوم با مراجعه به طبيب متخصص و گرفتن عكس ساده و آزمايش تراكم استخوان اين بيماري را تشخيص يا از بروز زودهنگام آن جلوگيري كنند.
وي اضافه كرد: خوشبختانه اين بيماري در مراحل پيشرفته نيز با درمان دارويي مناسب قابل درمان خواهد بود، لذا براي افراد بالاي 50 سال لازم است كه با انجام آزمايشات ساده در تشخيص اين بيماري و درمان آن اقدام كنند.
دكتر طباطبايي عوارض عمده اين بيماري را شكستگي استخوانها بالاخص در سر ناحيه استخوان ران، ستون فقرات و سپس ساير استخوانهاي بدن دانست.
وي اضافه كرد: در كشور ما تمام كساني كه دچار شكستگي استخوان ران ميشوند براساس آمار در سال اول 25 درصد فوت ميكنند و 50 درصد نيز قدرت برگشت به كار اوليه را ندارند كه اين مساله بيانگر بار سنگين اقتصادي و اجتماعي اين بيماري است.
طباطبايي با اشاره به اين كه در تمام جهان روز 29 مهر را به عنوان روز پوكي استخوان اعلام كردهاند، گفت: هدف از اعلام اين روز به عنوان پوكي استخوان اين است تا سران و مسئولين سلامت جوامع بشري به فكر شناخت و پيشگيري و درمان اين بيماري باشند.
وي با اشاره به چگونگي شكلگيري انجمن پوكي استخوان افزود: بهداشت و دانشگاه علوم پزشكي تهران طرح ملي شبكه پوكي استخوان در 5 استان تهران، آذربايجان شرقي، زنجان، خراسان رضوي و بوشهر راهاندازي كرده و بررسيهاي مقدماتي مويد اين امر است كه كشور ما از نظر كمبود كلسيم و ويتامين D به عنوان دو عنصر اصلي استخوان دچار مشكلاتي است كه آمارهاي دقيق متعاقبا اعلام خواهد شد.
وي تاكيد كرد: با تلاش تمام مسئولين موثر در بهبود تغذيه، مخصوصا تقويت شيرهاي خوراكي از نظر ويتامين D و افزايش تبليغات براي بهبود تغذيه براي تمام سنين و جلوگيري از مصرف بيرويه غذاهاي پرچرب و كمانرژي به خصوص در بوفههاي مدارس و كمك به تغذيه سالمندان ميتوان با اين معضل عمومي مقابله كرد.وي در پاسخ به پرسشي در خصوص تاثير نوشابههاي گازدار در پوكي استخوان گفت: متاسفانه تمام نوشابههاي گازدار ميتوانند اثر منفي در تغذيه كودكان داشته باشند از اينرو بايد تا حتيالامكان از مصرف آن جلوگيري و از دوغ به جاي نوشابه استفاده شود.
دكتر طباطبايي حجاب را در پوكي استخوان بيتاثير دانست و افزود: مسئولان ذيربط بايد مكانهاي سالم براي ورزش بانوان ايجاد كنند تا بتوانند بدون هيچگونه ممانعتي در اين مكانها ورزش كنند.
وي با اشاره به اقدامات بسيار خوب شهرداري تهران در ايجاد فضاي مناسب براي ورزش بانوان گفت: ما از شهرداران سراسر كشور ميخواهيم تا با احداث فضاهاي مناسب ورزش زنان كه در شان ملت ايران باشد زمينه ورزش دختران و بانوان كشور را فراهم كنند.
سه شنبه 30 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 104]