واضح آرشیو وب فارسی:فارس: ديپلماسي پارلماني در خدمت ايران يا امريكا؟
گروه سياسي- اين براي اولين بار نيست كه نمايندگان مجلس شوراي اسلامي پس از دريافت درخواستي غيررسمي از سوي نمايندگان كنگره امريكا دست به كار شده و مي خواهند با حضور وزير امور خارجه به بررسي ابعاد پاسخ به نامه درخواست 60 تن از اعضاي مجلس امريكا در خصوص ايجاد رابطه پارلماني با نمايندگان خانه ملت بپردازند. در مجلس هفتم نيز خبر نامه غير رسمي 60 تن از نمايندگان مجلس امريكا براي ديدار با نمايندگان ايران كه مورد استقبال برخي از نمايندگان قرار گرفته بود، منجر به جمع آوري امضا از بين نمايندگان براي تشكيل گروه دوستي پارلماني ايران و امريكا شد. اقدامي كه بلافاصله در جلسه علني روز 25 ارديبهشت ماه سال 1386 با واكنش تند باقي نمايندگان مواجه شد و كار را تا جايي پيش برد كه پيشنهاد تشكيل گره دوستي پارلماني ايران و امريكا كه به امضاي نصيري، قنبري، جلال حسيني، عطارزاده، دانشيار، گراميمقدم و رودكي نمايندگان گرمي، ايلام، زنجان، نيشابور، ماهنشان، بجنورد و شيراز رسيده بود، از اعتبار افتاد و ديگر دنبال نشد.
اما در حالي كه در ارديبهشت ماه سال گذشته و همزمان با درخواست هاي امريكا براي كمك ايران به اين كشور براي حل بحران عراق، نانسي پلوسي، رييس مجلس نمايندگان امريكا و تام لانتوس رييس كميته روابط خارجي نمايندگان بر ضرورت گفتگو با نمايندگان ايران تأكيد كرده بودند، اين چند نماينده با ادعاي اينكه اگر دولت (ايران) با امريكا در حال نيل به توافق است چرا ملت ايران با مردم امريكا آشتي نكند، پيشقدم شده بودند. داريوش قنبري، يكي از نمايندگان امضاكننده اين پيشنهاد در گفت و گو با آسوشيتدپرس گفته بود: در نبود مناسبات ديپلماتيك رسمي، ما به دنبال برقراري رابطه پارلماني با كنگره امريكا و پر كردن خلأ كنوني در مورد تماس 2 ملت هستيم.
اما رييس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در آن زمان با انتقاد از اين اقدام جمعي از نمايندگان براي تشكيل گروه دوستي پارلماني، آنها را به ناداني متهم كرد و گفت: احتمالاً اين نمايندگان از اقدامات خصمانه امريكا عليه ايران اطلاعي ندارند.
علاءالدين بروجردي افزود: امريكا دهها ميليون دلار براي مقابله با ايران به تصويب رسانده و مجلس اين كشور مصوبات متعددي عليه ايران داشته است كه به خاطر اين تحريمها ايران 2 دهه در رنج بوده است. اين روشها خصمانه و غيرقابل قبول است و در چنين فضايي، تشكيل گروه دوستي پارلماني ايران و امريكا به جا نيست.
در همان زمان نيز تام لانتوس دموكرات، رييس كميته روابط خارجي مجلس نمايندگان، در يك كنفرانس خبري كه نانسي پلوسي، رييس مجلس نمايندگان امريكا نيز در آن حضور داشت، گفت: من از طرف خودم ميگويم، من همين فردا صبح آمادهام كه با هواپيما [به ايران] بروم. چرا كه هر اندازه هم بسياري از سخنان [احمدينژاد] ناخوشايند، غيرمنصفانه و نادرست باشد، مهم اين است كه ما با وي ديالوگ داشته باشيم.
پلوسي افزود: با اين حال فردي چون آقاي لانتوس كه از اين اعتبار و اين تجربه شخصي برخوردار است، ميگويد كه داشتن ديالوگ حائز اهميت است، كسي كه خود از بازماندگان هولوكاست است.
تام لانتوس، رييس كميته روابط خارجي مجلس نمايندگان امريكا، همچنين اظهار داشت كه بيش از يك دهه است كه با كمك كوفي عنان، دبير كل پيشين سازمان ملل، براي گرفتن ويزا جهت سفر به تهران تلاش ميكند اما تا به اين تاريخ، نه وي و نه هيچكدام از اعضاي كنگره موفق به دريافت رواديد نشدهاند.
خانم پلوسي نيز با اشاره به سفر خاورميانهاي خود يادآور شد كه به هرجايي كه سفر كردهاند، يك پيام واحد داشتهاند: ايمني و امنيت اسراييل، نبرد با تروريسم.
اما اين چراغ سبز برخي از نمايندگان مجلس هفتم به انجام ديالوگ با نمايندگان مجلس امريكا كه به سرعت با چراغ قرمز دولت و ساير نمايندگان دنبال شد، اين بار در حاشيه اجلاس بانك جهاني بار ديگر با ديدار اتفاقي محمدرضا تابش نماينده اردكان و تام لانتوس رييس كميته روابط خارجي به بحث اول اعضاي كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس تبديل شده است.
محمدرضا تابش با اشاره به بازديد دوهفته پيش 3 نماينده مجلس -تابش، دلخوش و مصباحيمقدم- از كنگره امريكا گفت: در كنگره، نمايندهاي كه در دوره مجلس هفتم تشكيل گروه دوستي پارلماني با ايران را به همراه 60 نماينده ديگر با ارسال نامهاي پيگيري ميكرد، نيز حضور داشت كه در مواجهه اتفاقي با وي، اين نماينده عضو كنگره گلايهمندي خود از بدون پاسخ ماندن اين درخواست از سوي مقامات مسئول در ايران را اعلام كرد.
وي يادآور شد: ما توضيح داديم كه اصولاً با ارتباطات و تعاملات پارلماني بين ايران و آمريكا موافقيم اما اين امر بايد فرآيند خاص خود را طي كند، به طوري كه مقامات رسمي كنگره درخواست ارائه دهند و در كشور ما نيز توسط مقامات مربوطه و رييس مجلس مورد بررسي قرار گيرد و پاسخ داده شود.
وي با اشاره به اينكه 60 تن از نمايندگان امريكا سال گذشته طي مكاتبهاي با غلامعلي حدادعادل رئيس مجلس هفتم درخواست گفتوگو و حضور در ايران و بازديد از مجلس شوراي اسلامي را مطرح كرده بودند، ادامه داد: رئيس اين گروه از نمايندگان امريكا كه درخواست مذاكره با نمايندگان ايران را مطرح كرده بود، در اجلاس بانك جهاني حضور داشت كه طي نشست دوستانه ميان نمايندگان ايران و امريكا بار ديگر درخواست آنها مطرح شد.
وي با بيان اينكه نمايندگان امريكا همچنان خواستار مذاكره با نمايندگان ايران هستند، تصريح كرد: در اين ديدار دوستانه به آنها اعلام كرديم كه جمهوري اسلامي ايران با تمامي كشورها به جز اسراييل آماده گفت وگو و مذاكره است، البته به هيچ وجه از حقوق ملت خود و استقلال كشور نميگذرد.
دلخوش با تأكيد بر اينكه جمهوري اسلامي ايران با هيچ كشوري به جز اسراييل خصومت ندارد، ادامه داد: در صورت مساعد بودن شرايط و عدم دخالت امريكا در امور داخلي ايران، ميتوان باب گفت وگو با نمايندگان اين كشور را گشود.
نماينده صومعهسرا در پاسخ به اينكه براي پيگيري درخواست نمايندگان امريكا چه خواهيد كرد، گفت: طي جلسهاي با رئيس مجلس درخواست نمايندگان امريكا را به ايشان منتقل ميكنيم.
در عين حال محسن كوهكن از اعضاي هيات رييسه مجلس نيز دريافت نامه از سوي نمايندگان كنگره امريكا براي مذاكره با نمايندگان مجلس شوراي اسلامي را تأييد كرد و گفت: تعداد نمايندگان كنگره امريكا كه اين نامه را امضا كردهاند، محفوظ خواهد ماند.
سخنگوي هيأت رييسه مجلس افزود: تصميمگيري در خصوص نامه ارسالي نمايندگان كنگره امريكا بر عهده نمايندگان مجلس است و نمايندگان پس از بررسي ابعاد مختلف اين موضوع درباره آن تصميم نهايي را خواهند گرفت.
كوهكن در پاسخ به اينكه چه زماني مجلس به اين درخواست نمايندگان امريكا پاسخ خواهد داد، گفت: ما عجلهاي براي پاسخگويي به اين درخواست نداريم.
اما فاطمه آليا، نماينده تهران و عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در اين زمينه به خبرنگار ما گفت: با توجه به اينكه همه چيز در امريكا تحت الشعاع سياست هاي دولت امريكا و نفوذ دولت است و در برخي موارد لابي هاي صهيونيستي هم در روابطشان تأثير گذار است، نفس اينكه نمايندگان پارلمان امريكا تقاضا كردند با پارلمان ما رابطه برقرار كنند، بايد به صورت جدي در كميسيون روابط خارجي و كميسيون امنيت ملي مورد بررسي قرار گيرد، به خصوص ملاقاتي كه قرار است بين نمايندگان شكل بگيرد، بايد با اين رويكرد انجام شود كه آنها نمايندگان ملت امريكا هستند و بعد از اين در مورد موضوعاتي كه قرار است در اين مذاكرات در موردشان بحث شود، تصميم گيري شود.
وي افزود: نمايندگان مجلس ايران بايد بدانند هدف اصلي از درخواستهاي مكرر نمايندگان مجلس امريكا براي ايجاد رابطه با مجلس شوراي اسلامي چيست و بايد بدانيم اين نمايندگان تا چه ميزان در روابط ديپلماتيك تأثيرگذار هستند؟
آليا در ادامه تصريح كرد: با اين حال در شرايط فعلي و با درخواست غير رسمي چند تن از نمايندگان كنگره امريكا، كميسيون امنيت ملي شروع به مذاكره و ايجاد رابطه نمي كند و ما نيز درخواست رابطه با پارلمان امريكا را به دليل اينكه سياست كلي ما اين است كه در بررسي نوع رابطه با امريكا بايد تغييرات محسوسي در مواضع امريكايي ها چه در پارلمان و چه در دولتشان ببينيم، مطرح نكرديم. هنوز ديوار بي اعتمادي وجود دارد و وقتي مردم ما متوجه مي شوند در پارلمان امريكا براي مبارزه عليه نظام ايران بودجه اي تصويب مي شود يا براي كمك مالي به گروههاي اپوزيسيون و فرقه تروريستي منافقين، مواضع حمايتي در اين كنگره اخذ مي شود، ديوار بي اعتمادي سياسي فرو نمي پاشد. در عين حال محور اصلي براي باز شدن باب گفت و گو ها به رسميت شناختن فعاليتهاي صلح آميز هسته اي كشورمان و سرمايه گذاري و حمايت نكردن از اپوزيسيون نظام است.
كاظم جلالي مخبر كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس اما با رد اهميت اين موضوع بيان كرد: اين بحث ها تا زماني كه حسن نيت مسئولان دولت امريكا و نمايندگان كنگره در رابطه با ايران ثابت نشود، اصلاً نبايد جدي تلقي شود.
وي افزود: امريكا يا برخي از نمايندگان مجلس امريكا بارها درخواستهايي را براي مذاكره با نمايندگان مجلس ايران بيان كرده اند و هنوز هم مطرح مي كنند و طبيعي است كه اين موضوع در كشور ما در مراجع ذي صلاح مورد بررسي قرار گيرد. طبعاً در حال حاضر كه امريكا در آستانه انتخابات رياست جمهوري قرار دارد، بايد منتظر ماند تا اين انتخابات انجام شود و بعد در زمان مقتضي ميزان تغيير سياست هاي اين كشور در مقابل جمهوري اسلامي سنجيده شود تا ببينيم امكان گفت و گو بر اساس عزت و مصلحت ما وجود دارد يا خير؟
مخبر كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس با اشاره به حركتي كه در مجلس هفتم براي تشكيل گروه دوستي پارلماني ميان ايران و امريكا شكل گرفته بود، اضافه كرد: اين بحث، حرف نامربوطي بود زيرا هيچ دوستي اي وجود نداشت تا گروه دوستي شكل گيرد. اما بحث گفتگو، بحث ديگري است كه بايد از طريق مراجع ذيربط انجام گيرد نه به طور يكجانبه از كانال كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي.
نظرات كاربران:
سه شنبه 30 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 179]