واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: سازمان توسعه تجارت خبر داد:
حذف کامل دلار از ذخاير ارزي ايران
جام جم آنلاين: سازمان توسعه تجارت ايران از برنامه حذف کامل دلار از ترکيب ذخاير ارزي ايران خبر داد. در همين حال عربستان سعودي، کره جنوبي، چين، ونزوئلا، سودان و روسيه نيز براي تغيير سبد ارزي خود دست به کار شده اند.
به گزارش مهر، سازمان توسعه تجارت ايران اعلام کرد: به احتمال بسيار زياد، ايران دلار را از ترکيب ذخاير خود کنار خواهد گذاشت.
کشورمان اخيرا از ژاپن درخواست کرده است در قبال محموله هاي صادراتي نفت، به جاي دلار به اين کشور، ين تحويل دهد. علاوه بر اين، ايران درصدد است که يک بورس آزاد کالا ايجاد کند که بورس نفت ايران نامگذاري شده است.
ايجاد اين بورس به ايران اين امکان را مي دهد که نفت و گاز را با ارزهاي غيردلار به ويژه يورو معامله کند. اگرچه تاکنون سه بار زمان گشايش بورس نفت ايران به تعويق افتاده ، اما قدر مسلم آن است که انگيزه ايران از تاسيس آن، پيداکردن جانشيني به جاي دلار براي مبادله نفت و گاز بوده است.
سازمان توسعه تجارت ايران اعلام کرد: از اکتبر 2007 به بعد، ايران بهاي 85 درصد نفت صادراتي خود را به ارزهاي غيردلار دريافت مي کند و قصد دارد 15 درصد بقيه را به ارزهايي مانند درهم امارات متحده عربي دريافت کند.
همچنين محمود احمدي نژاد رئيس جمهوري نيز چندي پيش دستور جايگزيني "يورو" به جاي "دلار" در محاسبات حساب ذخيره ارزي را صادر کرده بود.
البته محمود بهمني رئيس کل بانک مرکزي ايران نيز اخيرا در گفتگو با مهر از سود سرشار ايران به دليل تغيير سبد ارزي خبرداد و گفت: بانک مرکزي تغييرات بازار ارز را کنترل مي کند.
برهمين اساس، برنامه حذف کامل دلار از ترکيب ذخاير ارزي ايران حلقه تکميلي کشورمان براي کنارگذاشتن اين ارز خواهد بود.
کاهش مستمر ارزش دلار در سالهاي گذشته افزايش بدهيهاي ايالات متحده و بي اعتمادي به اقتصاد آمريکا موجب شد که درسال 2007 تعدادي از کشورهاي در حال توسعه براي حفظ ارزش دارايي هاي خود لزوم کنار گذاشتن دلار از ترکيب ذخاير ارزي را مطرح کرده و در مواردي آن را به مورد اجرا گذارده اند.
نگراني کشورها از سقوط قيمت دلار کشورها از اينکه ارزش دارايي آنها به سبب سقوط دلار کاهش يابد، نگران هستند. بسياري از آنها مايلند که از منابع مالي خود حمايت کنند و برخي از آنها مي خواهند به اين وضع خاتمه دهند که آمريکا از حساب آنها برداشت نمايد؛ يعني اعتبار مجاني در اختيار ايالات متحده بگذارد.
اگر چه دقيقا مشخص نيست که چند کشور مايلند که دلار را کنار بگذارند اما آنچه روشن است آن است که موقعيت دلار به عنوان يک ارز معتبر جهاني دچار مشکل شده است. قدر مسلم آن است که خودداري کشورها از پذيرش دلار به عنوان يک ارز معتبر براي آمريکايي ها خبر ناخوشايندي است. به سادگي مي توان دريافت که هر چه تقاضا براي يک ارز کمتر شود ارزش آن تقليل مي يابد. علاوه بر آن، دلار ارزان ترين محصول صادراتي آمريکا به شمار مي رود که بخش حياتي اقتصاد آن را تشکيل مي دهد.
در همين حال، هم اکنون ميزان کل ذخاير ارزي دنيا بالغ بر 6 هزار ميليارد دلار است که 65.7 درصد آن به دلار و 25.2 درصد آن به يورو نگهداري مي شود؛ بنابراين مي توان نتيجه گرفت که کشورهاي دنيا با پذيرش دلار به عنوان پشتوانه ارزي در مجموع 4 هزار ميليارد دلار اعتبار رايگان و بدون قيد و شرط در اختيار آمريکا قرار داده اند.
تا سال 1971 ميلادي آمريکا متعهد بود که در صورت درخواست کشورها در قبال دلارهاي آنان طلا تحويل دهد اما از آنجا که چنين تعهدي قابل اجرا نبود آمريکا در همان سال قابليت تبديل پول خود به دلار را ملغي اعلام کرد.
برهمين اساس، در حال حاضر تعدادي از کشورها هم در نظر دارند که ترکيب ذخاير خود را تغيير داده و براي حفظ ارزش داراييهاي خود ارزهاي ديگر را جايگزين کنند.
عربستان سعودي بنا به گزارش روزنامه ديلي تلگراف، عربستان سعودي براي نخستين بار از کاهش نرخ بهره ، همزمان با اتخاذ اين تصميم توسط فدرال رزو بانک خودداري کرده است. اين موضوع نشانه آن است که عربستان به زودي رابطه پول خود با دلار را قطع خواهد کرد و پادشاهي سعودي در حال توسل جستن به اقدامات مناسبي است که از اقتصاد خود در قبال مشکلات ناشي از سقوط دلار حمايت کند.
کارشناسان معتقدند تصميم عربستان موقعيت بسيار خطرناکي براي دلار ايجاد خواهد کرد چرا که داراييهاي ارزي که عربستان مي تواند به تجديد مديريت آن اقدام کند به 800 ميليارد دلار بالغ مي شود.
کره جنوبي در سال 2005 کره جنوبي تمايل خود را به تغيير سرمايه گذاريهاي خود به ارز کشورهايي که واحد پول آنها به دلار وابسته نيست اعلام داشت. متنوع سازي ذخاير ارزي کره جنوبي برنامه اي است که در آينده عملي خواهد شد و در حال حاضر کره جنوبي قصد ندارد به مقياس وسيع به کاهش دلار در ترکيب ذخاير خود مبادرت نمايد. اما به طوري که شايع است بانکهاي کره در آينده نزديک معادل يک ميليارد دلار از اوراق قرضه خزانه داري ايالات متحده را که در ترکيب آن قرار دارد براي فروش عرضه خواهد کرد.
چين چين پس از آنکه در سال 2005 رابطه پول خود را با دلار آمريکا کمرنگ کرد اکنون در صدد است که مشکلات بيشتري ايجاد نمايد به اين ترتيب که اين کشور تهديد کرده است که اگر براي تقويت يوآن تحت فشار قرار گيرد يا مورد تحريم تجاري واقع شود نقدينگي عظيم دلاري خود را به بازارهاي جهاني سرازير خواهد کرد.
بايد توجه داشت که ميزان ذخاير ارزي چين به هزار و 300 ميليارد دلار در سال جاري بالغ شده است که بيش از هزار ميليارد دلار از اين ذخاير را دلار و اوراق قرضه خزانه داري آمريکا تشکيل مي دهد.
ونزوئلا همچنين ونزوئلا وفاداري کمي نسبت به دلار از خود نشان داده است. زمامداران اين کشور عدم موافقت خود را با پذيرش اين ارز ابراز داشته اند و گزينه مبادله نفت با کالا را انتخاب کرده اند.
تهاتر نفت با کالا از زماني که هوگوچاوز در ونزوئلا به قدرت رسيده متداول شده است. چاوز نه تنها از تصميم خود ناخرسند نيست بلکه آشکارا ساير کشورها را نيز ترغيب مي کند که چنين ترتيباتي را در مبادلات بين المللي خود بپذيرند.
در سپتامبر 2007 چاوز به شرکت دولتي نفت ونزوئلا دستور داد که داراييهاي دلاري خود را به يورو و ساير ارزهاي معتبر بين المللي تبديل کند تا از خطرات ناشي از نوسان دلار در امان بماند.
سودان سودان بار ديگر در صدد برآمده است که ذخاير دلاري خود را به يورو و ارزهاي ديگر تبديل کند. علاوه بر آن مقامات سوداني به بانکهاي بازرگاني و سازمانها و وزارتخانه هاي دولتي و بازرگانان بخش خصوصي توصيه کرده اند که همين روش را در پيش گيرند. تصميم سودان براي کنار گذاشتن دلار به خاطر آن است که تحريم هاي ايالات متحده به اقتصاد آن کشور لطمه نزند.
روسيه ايران تنها کشوري نيست که مايل است نفت و ساير کالاهاي صادراتي خود را با ارزهايي غير از دلار معامله نمايد. در اکتبر 2006 ولاديمير پوتين تمايل خود را به تاسيس بورسي در روسيه اعلام کرد که مجاز خواهد بود نفت، گاز و ساير کالاهاي اين کشور را با دريافت روبل معامله کند.
تمايل روسيه به تاسيس چنين بورسي به هيچ وجه محرمانه نيست. در سالهاي گذشته نيز روسها بارها نگراني خود را از در اختيار گذاشتن ذخاير عظيم دلار ابراز کرده اند؛ به همين دليل روسيه در سال 2005 ميلادي رابطه پول ملي خود با دلار را قطع کرده و چنين رابطه اي را با يورو برقرار کرده است.
روسها در خصوص قيمت گذاري نفت با يورو با شرکاي تجاري مذاکره کرده اند که اين اقدام مي تواند تحول بزرگي براي کنار گذاشتن دلار از جانب روسيه که دومين صادر کننده بزرگ نفت در دنيا است و حرکت اين کشور به سمت يورو باشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 361]