واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: افسردگي در يك نگاه فرد افسرده را به صحبت بگيريد و به حرفهاي او خوب گوش دهيد. احساساتي را كه از فرد افسرده بروز داده مىشود كوچك نشماريد ولي واقعيتها را گوشزد كرده و به او اميد دهيد.
سلامت نيوز: افسردگي هر چند كه از شايعترين اختلالات رواني انسان است، با اين حال شايد بيش از هر اختلال رواني ديگر ناشناخته مانده يا در تشخيص آن اشتباه مىشود. يكي از علل پنهان ماندن و عدم تشخيص افسردگي، در آميختن آن با غمگيني معمولي است. در زندگي هر كس موقعيتهايي پيش مىآيد كه خواه ناخواه او را غمگين مىسازد، اما اين حالت با آشفتگي واقعي رواني و تقليل بينش معنوي شخص همراه نيست. برعكس، افسردگي حالتي است كه بر كيفيت خلق شخص تاثير عميق گذاشته و نحوه ادراك او را از خويش و از محيطش دگرگون مىسازد.
اين بيماري اختصاص به يك طبقه معين اجتماع يا كشور بخصوصي ندارد. علائم زجر دهنده آن را در ميان مردم از ثروتمند و فقير گرفته تا دانشمند و بيسواد و شاه و گدا، زن و مرد و در هر گوشهاي از عالم مىتوان يافت.
افسردگي از شناخت تا درمان
1- يك ناراحتي افسردگي سندرمي (گروهي از علائم) است كه نشان دهنده يك روان غمگين، بيش از يك غمگيني و غصه ساده مىباشد. به طور ويژهتر، غمگيني در افسردگي با وسعت و قدرت بيشتري اتفاق مىافتد و با علائم شديدتر و ناتوانيهاي زيادتري از غمگيني معمولي و ساده همراه است.
2- علائم افسردگي نه تنها با افكار و رفتار منفي، همچنين با تغييرات مشخصي در اعمال بدني مثل خوردن و خوابيدن و اعمال جنسي مشخص مىشوند، اين تغييرات عملكردي، نشانههاي عصبي - نباتي (نوروژتاتيو) ناميده مىشوند.
3- به نظر مىآيد افراد معيني با ناراحتي افسردگي بويژه افسردگي مانيك (اختلال دو قطبي) يك استعداد ژنتيكي براي ابتلا به اين بيماري دارند.
4- اختلالات افسردگي يك شكل بزرگ و غول آسا در بهداشت عمومي هستند.
در يك مطالعه پزشكي گسترده نشان داده شد كه افسردگي به طور مشخصي مشكلات بيشتري نسبت به التهاب مفاصل، فشار خون، بيماريهاي مزمن ريوي و ديابت در عملكرد و كارايي افراد مبتلا ايجاد مىكند و هزينههاي مستقيم و غيرمستقيم افسردگي با بيماري شريان كرونر برابري مىكند.
5- افسردگي معمولاً ابتدا در يك درمانگاه معمولي، يا مطب پزشك عمومي شناسايي مىشود نه در مطب پزشكان متخصص روانپزشكى. به علاوه اغلب داراي چهرههاي متفاوتي مىباشد، كه سبب مىشوند افسردگي در فرد ناشناخته بماند و تشخيص داده نشود.
6- علي رغم مدارك مبتني بر تحقيقات انجام شده روشن و واضح و خط مشىهاي كلينيكي در درمان، درمان افسردگي اغلب موفقيتآميز نيست؛ ولي اميدهايي هست كه اين شرايط بهتر شود.
7- براي بهبود كامل يك ناراحتي رواني، بدون توجه به اينكه فاكتور پيشبرنده وجود دارد و يا اينكه علت ناشناخته باعث آن شده، درمان با دارو يا شوك الكتريكي (ect) و روان رماني ضروري مىباشد.
خصوصيات افراد مبتلا به افسردگي
يك فرد افسرده رفتار و ظاهري كند يا تحريك رواني - حركتي دارند، كه با تماس چشمي ضعيف، اشكباري غمگيني پژمردگي و بىتوجهي به ظاهر شخص همراه است.
تكلم او خود انگيخته نيست در صحبت كردن مكشهاي طولاني دارد و آهسته و يكنواخت حرف مىزند.
60 درصد بيماران افسرده افكار خودكشي دارند و 15 درصد آنها خودكشي مىكنند، داراي احساس نافذ نوميدي، وسواس،بىارزشي و گناه، بلاتصميمي، فقر محتوي، توهمات و هذيانها هستند.خواب فرد مختل است. الگوي خواب متفاوت اما غالباً به اين شكل است كه بيمار به سختي به خواب مىرود، خواب ناآرام و دورههايي از بيداري شبانه دارد و معمولاً چند ساعت قبل از بيدار شدن خواب راحتتري را تجربه مىكند.
علل ابتلا به افسردگي
بعضي از شكلهاي افسردگي كه در بعضي خانوادهها بيشتر ديده مىشوند و اين موضوع حاكي از آن است كه يك استعداد بيولوژيكي در افسردگي مىتواند به ارث برسد، مخصوصاً در مورد اختلال دو قطبى.
مطالعات نشان داده است كه افراد مبتلا داراي يك ژنتيك متفاوت در مقايسه با افراد غير مبتلا هستند.
زنان دو برابر مردان افسرده مىشوند اما دانشمندان علت اين تفاوت را پيدا نكردهاند.
فاكتورهاي رواني نيز در استعداد فرد در ابتلا به افسردگي دخيلند. با توجه به اين موضوع، محروميت دائمي در بچگي سوء استفاده فيزيكي و يا جنسي، مجموعهاي از صفات شخصيتي مشخص، همه و همه مىتوانند ميزان و شدت ناراحتىهاي افسردگي را، بايا بدون وجود استعداد ارثي، افزايش دهند.
خطر ابتلا افسردگي با بالا رفتن سن افزايش مىيابد و اين بيماري از 40 سالگي به بالا شيوع بيشتري دارد به طوريكه 15 درصد افراد بالاي 65 سال مبتلا به افسردگي هستند. افرادي كه قبلاً به افسردگي مبتلا بودهاند در سنين بالا به احتمال بيشتري دوباره مبتلا به اين بيماري مىشوند.
متخصصان سلامتي در دهه هاي اخير توجه عميقي به اين اختلال روحي داشته اند و با توجه به پيشرفت آن در سالهاي اخير در بين تمام اقشار انسانها در هر رده سني و جنسي و نژادي درصدد هستند كه علت اصلي آن را كشف كنند.
به گزارش گروه ترجمه سلامت نيوز،در بسياري از موارد يك عامل باعث بروز افسردگي نيست بلكه آميخته اي از مسائل بيولوژي ، روحي، اتفاقات تنش زا و دلخراش در اين بين موثر است.
مهم ترين دلايل بروز افسردگي عبارتند از:
1- بيولوژي: هنوز دانسته هاي محققان در مورد علت اصلي افسردگي كامل نيست. اما بعضي از متخصصان معتقدند كه علت افسردگي ناشي از بهم خوردن تعادل مواد شيميايي خاص در مغز است. اين مواد نوروترانسفر ناميده مي شود . در واقع داروهاي ضدافسردگي نيز با تاثير بر سطح اين مواد باعث حفظ تعادل آنها مي شوند. ارتباطات ژنتيكي نيز در اين بين موثر است. اگر افسردگي در بين افراد خانواده شايع باشد احتمال ابتلاي فرد به اين بيماري افزايش مي يابد. ابتلا به بيماريهاي عمومي ديگر نيز احتمال ابتلا به افسردگي را افزايش مي دهد. براي مثال اگر مبتلا به حمله قلبي شويد، احتمال ابتلا به افسردگي بعد از آن65% افزايش مي يابد. بيماري هايي نظير سرطان ، بيماري قلبي، ناراحتي هاي تيروئيدي ، ديابت و... نيز باعث افزايش احتمال ابتلا به افسردگي است. جنسيت نيز در اين بين موثر است. زنان دوبرابر بيشتر از مردان مبتلا به اين بيماري مي شوند. ولي دليل اين امر به درستي مشخص نيست. شايد تغييرات هورموني متناوب در زنان يكي از فاكتورهاي موثر بروز اين واقعه باشد.
2- فاكتورهاي رواني: مطالعات ثابت كرده كه افراد بدبين بيشتر از ديگران مبتلا به افسردگي ميشوند. البته اين بدان معنا نيست كه بهتر شدن بينش فرد باعث رفع افسردگي ميشود.
3- اتفاقات تنش زا: بسياري از افراد در موقعيت هاي دشوار مبتلا به افسردگي مي شوند. از دست دادن يكي از افراد خانواده ، دوستان، ابتلا به بيماري جدي، طلاق و يا ساير وقايع دلخراش از جمله عوامل موثر در بروز افسردگي است.
4- داروها: بسياري از داروهاي تجويزي باعث بروز علائم افسردگي ميشود. الكل و سو ء مصرف دارويي در افراد مبتلا به افسردگي شايع است و بيماري آنها را وخيم تر مي كند.
بعضي افراد احساس بديهي از دليل ابتلا به افسردگي خود دارند. ولي براي بعضي ديگر علت مشخص نيست. آنچه لازم است بدانيد اين است كه اين بيماري تقصير و گناه شما نيست. بلكه خدشه اي است كه به شخصيت شما وارد شده است و اين عارضه مي تواند هركسي را درگير كند.
تست ابتلا به افسردگي
تست ابتلا به افسردگي يكسري سوالات كوتاه مىباشد كه براي تشخيص افسردگي در افراد مسن به كار مىرود. اين تست بطور بسيار سريع و آسان قابل انجام است:
1- آيا به طور كلي از زندگي خود راضي هستيد؟
2- آيا تعداد زيادي از فعاليتها و علاقههاي خود را از دست دادهايد؟
3- احساس مىكنيد كه زندگيتان پوچ و تهي گشته است؟
4- اغلب بىحوصله مىگرديد؟
5- آيا نسبت به آينده اميد داريد؟
6- آيا افكاري شما را رنج مىدهند و شما نمىتوانيد آنها را از ذهن خود خارج سازيد؟
7- اغلب اوقات روحيه خوبي داريد؟
8- از وقوع يك حادثه به نگران هستيد؟
9- اكثراً خوشحال مىباشيد؟
10- اغلب احساس درماندگي مىنمائيد؟
11- آيا بيشتر وقتها احساس بىقراري و ناآرامي مىكنيد؟
12- ترجيح مىدهيد به جاي بيرون رفتن و انجام كارهاي جديد، در خانه بمانيد؟
13- آيا در مورد آينده نگرانيد؟
14- آيا احساس مىكنيد مشكلات حافظه بيشتري نسبت به هميشه پيدا كردهايد؟
15- آيا احساس بسيار خوبي از اينكه اكنون زندهايد داريد؟
16- آيا اغلب احساس غم و ياس داريد؟
17- آيا در واقعيت كنوني خود احساس بىارزشي مىكنيد؟
18- آيا از گذشته خود ناراضي هستيد؟
19- آيا زندگي را بسيار جالب و ارزشمند ارزيابي مىنماييد؟
20- شروع پروژههاي جديد براي شما مشكل مىباشد؟
21- احساس مىكنيد پر انرژي و سرحال مىباشيد؟
22- آيا فكر مىكنيد كه موقعيت كنوني شما نااميد كننده مىباشد؟
23- آيا فكر مىكنيد كه اغلب مردم از شما بهتر هستند؟
24- آيا اغلب در مورد اتفاقات كوچك زود ناراحت مىشويد؟
25- مكرراً احساس مىكنيد كه نياز به گريه كردن داريد؟
26- در تمركز مشكل داريد؟
27- آيا صبحها از خواب بيدار شدن براي شما لذت بخش است؟
28- آيا از گردهمايىهاي اجتماعي دوري مىگزينيد؟
29- آيا تصميمگيري براي شما كار راحتي است؟
30- آيا همچون گذشته ذهن شما روشن و فعال است؟
هر پاسخ منفي به سوالات 1 و 5 و 7 و 9 و 10 و19 و 21 و 27 و 29 و 30 يك امتياز و هر پاسخ مثبت به بقيه سوالات نيز يك امتياز دارد مجموع امتيازات:
بين 1 تا 9: طبيعي
بين 9 تا 21: افسردگي خفيف
بين 18 تا 28: افسردگي شديد
اگر در فردي يك دوره افسردگي عمده اتفاق افتد تا 50% شانس اتفاق افتادن دومين دوره وجود دارد. و اگر از دو دوره افسردگي عمده رنج ببرد، شانس سومين دوره 75 تا 80 درصد است و براي سه دوره، احتمال چهارمين دوره 90 تا 95 درصد مىباشد. بنابراين بعد از اولين دوره افسردگي امكان دارد بيماران اين طور برداشت كند كه به تدريج دارو را قطع كند. اما اين طور نيست و بعد از دومين و مطمئناً بعد از سومين دوره، بيشتر پزشكان بيمار را در يك دوز مشخصي از دارو براي مدت طولاني يا دائمي نگه مىدارند.
تاثيرات افسردگي
اختلالات افسردگي باعث مىشوند فرد مبتلا احساس خستگي، بيچارگي و بىكسي و نااميدي نمايد. اين طور تفكرات و احساسات منفي در بعضي افراد ايجاد احساس يأس و تسليم شدن در برابر زندگي مىنمايند.
دانستن اين موضوع كه اين نظرات منفي قسمتي از افسردگي هستند نه اينكه بازتابي از شرايط واقعي زندگي، بسيار اهميت دارد.
چگونه به يك افسرده كمك كنيم؟
مهمترين چيزي كه هر فردي مىتواند براي بيمار افسرده انجام دهد اين است كه به او در به دست آوردن تشخيص و درمان مناسب كمك نمايد. اين كمك مىتواند شامل تشويق فرد براي ادامه دادن درمان تا زماني كه علائم شروع به رفع شدن مىنمايند (معمولاً در عرض چندين هفته)، يا براي جستجو كردن درماني ديگر در صورتي كه بهبودي حاصل نشود، باشد.
بعضي اوقات ممكن است نياز به وقت گرفتن و آماده كردن فرد بيمار براي ملاقات با پزشك باشد و ممكن است اين معني را نيز بدهد كه اگر بيمار دارو مصرف مىنمايد توسط پزشك بررسي گردد. يك افسردگي رو به وخامت را هميشه به پزشك بيمار گزارش دهيد.
دومين راه مهم براي كمك اين است كه پشتيباني عاطفي بيمار را عهدهدار شويد اين پشتيباني شامل درك نمودن، صبر، مهرباني و تشويق فرد است.
فرد افسرده را به صحبت بگيريد و به حرفهاي او خوب گوش دهيد. احساساتي را كه از فرد افسرده بروز داده مىشود كوچك نشماريد ولي واقعيتها را گوشزد كرده و به او اميد دهيد.
به نشانههاي تمايل به خودكشي دقت نموده و به آنها بىتوجهي نكنيد و آنها را به پزشك فرد گزارش كنيد.
فرد بيمار را به قدم زدن، گردش و تفرج و ديدن فيلم و غيره دعوت كنيد. اگر دعوت شما را رد كرد، به ملايمت اصرار نماييد.
فرد را به شركت در فعاليتهايي كه او را خشنود مىسازند مانند كارهاي تفنني، ورزش و يا فعاليتهاي فرهنگي يا مذهبي تشويق فرماييد. اما فرد افسرده را مجبور به انجام كار بسيار زياد در مدت كوتاهي نكنيد. فرد مبتلا به افسردگي احتياج به همنشيني و سرگرمي دارد اما مطالبات زياد مىتوانند احساس شكست را در او افزايش دهند.
افسردگي چندان هم بد نيست
ابتلا به افسردگي در مراحل اوليه ميتواند اثرات مفيدي بر روح انسان داشته باشد.
به گزارش ديلي، محققان انگليسي پس از انجام تحقيقات گسترده خود اعلام كردند كه ابتلا به بيماري افسردگي در مراحل اوليه كه ناچيز است ميتواند اثرات مفيدي بر روي روح انسان داشته باشد.
دكتر "پل كريدون" انگليسي با بررسي روي چندين بيماري كه در مراحل اوليه افسردگي قرار داشتند به اين نتيجه رسيدهاست كه گرچه ممكن است از نظر روحي روي افراد افسرده فشار زيادي وجود داشه باشد و احساس بدي داشته باشند اما در عين حال سبب ميشود كه روحيه انسان قوي شود و در مقابله با مشكلات بهتر عمل كند و حتي قوه تخيل و نو آوري بسيار بالا رود.
از نظر پزشكان تقريبا همه آدمها در طول زندگي خود دورهاي را با افسردگي ميگذرانند اما اگر اين دوره با خوردن انواع قرصهاي مخرب گذرانده شود قطعا سختتر خواهد بود و پيامدهايي نيز خواهد داشت.
اين تحقيق در عين حال تاكيد ميكند كه مفيد بودن اين بيماري تنها در درجات اوليه است و مطمئنا وقتي پيشرفت كند ضررهاي بسياري دارد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 270]