تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 22 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):رمضان ماه خدا و شعبان ماه رسول خدا و رجب ماه من است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1840477801




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

دانش - كلاغ هرگز چهره‌ها را فراموش نمي‌كند


واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: دانش - كلاغ هرگز چهره‌ها را فراموش نمي‌كند
دانش - كلاغ هرگز چهره‌ها را فراموش نمي‌كند

ميشل نيژوا/ ترجمه كاوه فيض اللهي:كلاغ‌ها و خويشاوندان‌شان‌ـ از جمله غراب، زاغي و جي‌جاق - به خاطر هوش و توانايي‌شان در شكوفايي در محيط زيست انسان معروف‌اند. اين توانايي شايد به مهارت‌هاي اجتماعي فراگونه‌اي مربوط باشد. در منطقه سياتل كه رشد سريع حومه شهر جمعيت رو به رشدي از كلاغ‌ها را به خود جلب كرده است، پژوهشگران دريافته‌اند كه اين پرندگان مي‌توانند چهره انسان‌ها را از هم تشخيص دهند. جان مرزلوف (J.Marzluff)، زيست‌شناس حيات‌وحش در دانشگاه واشنگتن، بيش از 20سال كلاغ‌ها و غراب‌ها را بررسي كرده و در تمام اين مدت از خود مي‌پرسيد آيا اين پرندگان مي‌توانند پژوهشگران مختلف را شناسايي كنند. به نظر مي‌رسيد كلاغ‌هايي كه قبلا به دام افتاده‌اند بيشتر مراقب بعضي از دانشمندان هستند و گرفتن آنها اغلب دشوارتر بود. دكتر مرزلوف مي‌گويد «با خودم فكر مي‌كردم خوب، كمي مزاحمت ايجاد مي‌كنند اما مانع كار ما نمي‌شوند. اما بعد فكر كردم بايد مستقيما آن را آزمايش كنيم.»

دكتر مرزلوف و دو تا از دانشجويانش براي آزمودن توانايي اين پرندگان در تشخيص چهره‌ها جدا از لباس، طرز راه رفتن و ساير ويژگي‌هاي فردي انسان، از ماسك‌هاي لاستيكي استفاده كردند. او ماسك انسان غارنشين را «خطرناك» و در ژستي تعمدي براي نشان دادن خوش‌قلبي مدني، ماسك ديك چني را «بي‌اثر» ناميد. سپس پژوهشگراني در ماسك خطرناك هفت كلاغ را در پرديس دانشگاه در سياتل به دام انداختند و حلقه‌گذاري كردند. طي ماه‌هاي پس از آن، پژوهشگران و داوطلبان در پرديس دانشگاه ماسك زدند و اين بار از مسيرهاي تعيين‌شده گذشتند و كاري به كار كلاغ‌ها نداشتند. كلاغ‌ها فراموش نكرده بودند. آنها به كساني كه ماسك خطرناك زده بودند به طرز معناداري بيشتر از زماني كه هنوز به دام نيفتاده بودند پرخاش مي‌كردند، حتي وقتي كه اين ماسك زير كلاه پنهان مي‌شد يا آن را وارونه مي‌گذاشتند. ماسك بي‌اثر واكنش چنداني را برنينگيخت. اين تاثير نه تنها به قوت خويش باقي مانده بلكه در طول دو سال گذشته زيادتر هم شده است. دكتر مرزلوف مي‌گويد چندي پيش كه با ماسك خطرناك قدم‌زنان از پرديس گذشته است، از 53 كلاغي كه با آنها روبه‌رو شده 47 تا به او پرخاش كرده‌اند، كه اين خيلي بيشتر از تعداد كلاغ‌هايي است كه در ابتدا به دام افتاده يا شاهد آن بودند. فرضيه پژوهشگران اين است كه كلاغ‌ها هم از پدر و مادرشان و هم از كلا‌غ‌هاي هم‌دسته ديگر ياد مي‌گيرند كه آدم‌هاي خطرناك را تشخيص دهند.
دكتر مرزلوف و دانشجويانش پس از آزمايش‌هايي كه در پرديس دانشگاه انجام دادند، سعي كردند اين پديده را با ماسك‌هاي واقع‌گرايانه‌تري آزمايش كنند. آنها يك ماسك‌ساز حرفه‌اي را به خدمت گرفتند تا از روي چهره شش دانشجوي مدل ماسك بسازد. سپس وقتي در چند مكان در داخل سياتل و حوالي آن كلاغ‌ها را مي‌گرفتند، اين ماسك‌هاي جديد را گذاشتند. پژوهشگران سپس مخلوطي از ماسك‌هاي بي‌اثر و خطرناك را در اختيار مشاهده‌گران داوطلبي گذاشتند كه بي‌خبر از سابقه ماسك‌ها، آنها را در مكان‌هاي دام‌گذاري مي‌گذاشتند و واكنش كلاغ‌ها را ثبت مي‌كردند. يكي از داوطلبان كه مدير بازنشسته يك شركت تلفن است مي‌گويد واكنش كلاغ‌ها به يكي از ماسك‌هاي خطرناك واقعا تماشايي بود. او مي‌گويد «صداي اين پرندگان واقعا گوشخراش بود، مدام فرياد مي‌كشيدند و معلوم بود كه در كل با چيزي مشكل ندارند. آنها با من مشكل داشتند.»
اين‌بار هم احتمال آنكه كلاغ‌ها به مشاهده‌گراني كه ماسك خطرناك گذاشته بودند واكنش نشان دهند به‌طرز معناداري بيشتر بود و وقتي همزمان با مشاهده‌گراني در ماسك‌هاي بي‌اثر و خطرناك روبه‌رو مي‌شدند، تقريبا بدون اشتباه چهره خطرناك را براي آزار دادن انتخاب مي‌كردند. در مركز شهر سياتل كه بيشتر رهگذران كلاغ‌ها را ناديده مي‌گيرند، پرندگان عصباني دشمنان انساني‌شان را تقريبا مي‌زنند. در مناطق روستايي كه كلاغ‌ها را بيشتر «موش‌هاي پرنده» پرسروصدا مي‌دانند و گاهي به آنها شليك مي‌كنند، اين پرندگان ناخشنودي‌شان را از فاصله ابراز مي‌كنند. اگرچه آزمايش دكتر مرزلوف نخستين بررسي رسمي تشخيص چهره انسان در پرندگان وحشي است، يافته‌هاي مقدماتي او حدس گمان‌هاي بسياري از پژوهشگران ديگر را تاييد مي‌كند كه توانايي‌هاي مشابهي را در كلاغ‌ها، غراب‌ها، كاكايي‌ها و گونه‌هاي ديگر مشاهده كرده‌اند. رفتارشناس پيشگام، كنراد لورنتس (K.Lorenz)، چنان به توانايي‌هاي ادراكي كلاغ‌ها و خويشاوندان‌شان اعتقاد داشت كه وقتي كلاغ‌هاي گردن‌بور را در دست مي‌گرفت، لباسي شيطاني مي‌پوشيد. خانم استيسيا باكنستو، دانشجوي كارشناسي ارشد دانشگاه آلاسكا در فيربنكس، كه در ميدان‌هاي نفتي نورث‌اسلوپ آلاسكا غراب‌ها را بررسي مي‌كند، لباس پرزحمتي براي خود جور كرده است- شامل يك ريش تقلبي و شكم گنده‌اي از جنس بالش ــ زيرا معتقد است چهره و شكم‌اش براي كلاغ‌هايي كه قبلا گرفته آشنا هستند.
كوين مك‌گوان (K.McGowan)، پرنده‌شناس آزمايشگاه پرنده‌شناسي كورنل كه در شمال ايالت نيويورك به مدت 20 سال كلاغ‌ها را به دام انداخته و حلقه‌گذاري كرده است، مي‌گويد پرندگاني كه از بادام‌زميني‌هايي كه او براي‌شان ريخته خورده‌اند مرتب او را تعقيب مي‌كنند و آنهايي كه در گذشته به دام افتاده‌اند او را به ستوه مي‌آورند. اينكه چرا كلاغ‌ها و گونه‌هاي مشابه تا اين حد با انسان هماهنگ هستند موضوع بحث و اختلاف‌نظر است. برند هاينريش (B.Heinrich)، استاد ممتاز دانشگاه ورمونت كه به خاطر كتاب‌هايش درباره رفتار غراب‌ها معروف است، معتقد است كه توانايي آشكار كلاغ‌ها براي تشخيص چهره‌ انسآنها از يكديگر «پيامد جانبي تيزهوشي آنهاست»، نتيجه توانايي غيرعادي آنها در تشخيص همديگر، حتي پس از ماه‌ها جدايي.
دكتر مك‌گوان و دكتر مرزلوف بر اين باورند كه اين توانايي به كلاغ‌ها و برادران‌شان نوعي برتري تكاملي مي‌دهند. دكتر مرزلوف مي‌گويد «اگربتوانيد ياد بگيريد كه از چه كسي پرهيز كنيد و دنبال چه كسي راه بيفتيد، خيلي آسان‌تر از آن است كه مدام آسيب ببينيد. به نظر من همين است كه به اين جانوران امكان مي‌دهد با ما زندگي كنند و به شيوه‌اي بسيار بي‌خطرتر و موثرتر از ما امتياز بگيرند.»
New York Times, Aug.26, 2008
 پنجشنبه 25 مهر 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[مشاهده در: www.donya-e-eqtesad.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن