واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: به بهانه سفر رياست جمهوري، نگاهي به توانمنديها و مشكلات گيلان ((۴
داخلي. سياسي. هيات دولت. سفر.
* جاذبهها و قابليتهاي طبيعي و گردشگري
بيشك گيلان زمين را بايد يكي از مناطق ارزشمند ايران در بخش گردشگري ناميد.
سرزميني كه در چهار سوي آن جاذبههاي گوناگوني در زمينههاي مختلف طبيعي و تاريخي نهفتهاست و آن را به يكي از مراكز گردشگري نام آشناي دنيا تبديل كرده است.
امروز كمتر گردشگر پيگيري در ايران وجود دارد كه نام برخي از جاذبههاي طبيعي و گردشگري گيلان چون شهرك تاريخي و باستاني ماسوله، تپههاو جام مارليك و يا تالاب بينالمللي بندرانزلي را نشنيده باشد.
با نيم نگاهي بهگيلان سرزمين جاذبهها و زيباييهاي گردشگري ايران ميتوان آن را چون نگيني درخشان كه برتارك ايران چشم ودل هربينندهاي را ميفريبد، مشاهده كرد.
جاذبههاي گردشگري اين استان آنقدر بسيار است كه تقريبا جايي نيست كه براي يك مسافر خالي از لطف و جذابيت باشد.
خانههاي روستايي ، بازارهاي هفتگي ، لباسهاي محلي، دريا و سواحل آن ، باغات چاي و زيتون، ابنيههاي تاريخي و آرامگاه شخصيتهاي علمي و فرهنگي و موزه و آثار باستاني همه و همه خبر از تنوع جاذبههاي گردشگري استان گيلان دارد.
اين جاذبههابطوركلي در دل تمامي شهرهاو روستاهاي استان باقدمت چند هزار ساله نهفتهاست و پذيراي ميهماناني است كه از نقاط دور و نزديك در سرزمين كوه و دريا و جنگل قصد تفرج دارند.
به گزارش ايرنا، شهرهاي مختلف استان گيلان با بناهاي تاريخي ، سواحل و تالابهاي زيبا ، مناظر طبيعي بكر در طول سال آماده پذيرايي از ميهمانان اين استان است.
سواحل ماسهاي و جذاب بنادر انزلي ، آستارا ، كياشهر ، چمخاله لنگرود ، چابكسر و كلاچاي تفرجگاه ديدني و مكاني مناسب براي قايقراني ،ماهيگيري و شنا است.
بارگاه رفيع سيدجلالالدين اشرف برادر امام رضا (ع )در آستانه اشرفيه ، خواهر امام رضا و داناي علي در رشت ، امامزاده هاشم در جاده رشت تهران ، شاهزاده ابراهيم در شفت از مهمترين مكانهاي مذهبي استان گيلان است كه هر ساله پذيرا صدها زائر بومي و غير بومي است.
همچنين بازديد از آرامگاه ميرزا كوچك جنگلي در رشت ، آرامگاه دكتر معين در آستانه اشرفيه ، بقعه شيخ زاهد در لاهيجان ، بقعه متبركه سبزقبا ،امام زاده ميرزا و پير جلودار در فومن ، بقعه شيخ تاجالدين محمود خيري ،مرقد مطهر امام زاده سيد قاسم (س ) و سيد ابراهيم (س) در آستارا ، بقعه بيبي حوريه درانزلي و بقعه شاه شهيدان در سياهكل مكان مناسبي براي گردشگراني است كه قصد عزيمت به استان هميشه سبز گيلان را دارند.
استان گيلان برغم بارشهاي مداوم در سه فصل بهار ، پاييز و زمستان داراي نقاط تاريخي و گردشگري بسيار جالب و ديدني است كه چشم هر بينندهاي را به تعجب وا ميدارد.
مناره آجري گسگر ، پل خشتي ، غار نارنج پره تنيان شهرستان صومعه سرا ، برج تاريخي ميل ، غار لياروي املش ، قلعه ليسار ، دو كاخ قشلاقي و ييلاقي نصراله خان سردار امجد، حمام قديمي آق اولر شهرستان تالش ، پل خشتي ، مقبره كاشف السلطنه باني چاي ، كوه بيجار ، موزه چاي ، حمام گلشن ، كاروانسراي تي تي كاروانسرا و غارشيخانور شهرستان لاهيجان ، آتشفشان درفك ، تپه باستاني مارليك ، پل خشتي و تپه گلشني شهرستان رودبار ، عمارت شهرداري ، ساختمان پست، عمارت كلاه فرنگي ، باغ محتشم ، كتابخانه ملي ، موزه، استخر طبيعي عينك و حمام پيرسرا شهرستان رشت ، كاخ ميان پشته ، فانوس دريايي ، موج شكن و برج ساعت شهرستان انزلي گوشهاي از بناهاي تاريخي و ديدني استان گيلان است كه هر ساله هزاران نفر توريست ايراني خارجي براي بازديد از اين مناطق به استان گيلان سفر ميكنند.
استان گيلان علاوه بر آثار تاريخي و مذهبي داراي ۵۶۵هزار هكتار جنگل و ۲۲۴هزارهكتار مرتع طبيعي است كه مانند كمربندي سبز از سواحل چابكسر شروع و تا سواحل آستارا امتداد دارد.
جنگلهاي سر سبز گيلان سرشار از چشمه و رودخانههاي خروشان است كه مايه حيات و دلپذيري هوايي اين مناطق شده و مسافران با ديدن اين طبيعت بكر و خداداد خود را به آغوش سر سبز مراتع استان گيلان ميسپارند و چند صباحي همهمه و دغدغه شهرهاي بزرگ را فراموش ميكنند و جان دل را با صداي نغمه پرندگان و شرشر آب چشمهها صفا ميبخشند.
وجود تالابهاي مانند تالاب خطيب گوران و كهنه گوراب فومن ،مرداب بندر كياشهر ،مرداب استيل آستارا ، تالاب بينالمللي انزلي توقفگاه و پناهگاه هزاران پرنده زيباو رنگارنگ دريايي و قوهاي سپيد، تالاب زيباي اميركلايه لاهيجان با انواع پرندگان دريايي ، آبشار پره سره هشتپر، تالاب زيباي زربيجار با پوشش گياهي مردابي زيستگاه پرندگان مهاجر املش ، تالاب سياه درويشان و نرگستان صومعه سرا مانند طاووسي زيبا پرهاي افسونگر خود را براي پذيرايي از مسافران گسترده است.
سالانه بيش از سه ميليون نفر گردشگر داخلي و خارجي از نقاط ديدني استان گيلان و بازارچههاي مرزي شهرهاي آستارا و انزلي ديدن و خريد ميكنند.
اما بهرغم اين توانمنديهاي بالقوه، متاسفانه بدليل عدم برنامهريزي و وسرمايهگذاري كافي در گذشته، استان گيلان هنوز براي بهرهگيريهاي كامل از اين توانمنديها داراي مشكلاتي است.
* سند ملي توسعهاستان گيلان
تهيه سند ملي توسعه گيلان يكي از برنامههاي مهمي است كه در سالهاي اخير از سوي مسوولان دستگاههاي اجرايي اين استان براي برنامه ريزيهاي بهتر در راستاي توسعه گيلان انجام شد.
در اين سند قابليتها، توانمنديها، مشكلات و تنگناهاي حوزه توسعه گيلان شهرستان به شهرستان تهيه شدهاست.
در اين سند در راستاي توسعه استان محورهاي مختلفي مورد نظر گرفته شده است كه با توجه به قابليتهاي متنوع گيلان در بخشهاي گردشگري و كشاروزي ، صنعتي و فرهنگي محور توسعه در چشم انداز اين سند در همه اين بخش ها لحاظ شدهاست.
از اين رو براي آشنايي بهتر با بسترهاي توسعه گيلان بهتر است تا قابليت هاي آن مورد ارزيابي قرار گيرد.
* اصليترين قابليتهاي توسعه گيلان
* موقعيت ممتاز طبيعي و قابليتهاي زيست محيطي، اقليم مناسب، وجود رودخانههاي متعدد و برخورداري از بالاترين ميزان بارندگي سالانه در كشور، مجاورت با درياي خزر، وجود تالابهاي متعدد و ديگر اكوسيستمهاي با ارزش در اين بخش ميتواند مورد ارزيابي قرار گيرد.
* بالا بودن سطح سواد ، آگاهي و فرهنگ عمومي ، بالا بودن سهم اشتغال و مشاركت اجتماعي و فرهنگي زنان و وجود نيروي انساني تحصيلكرده و داراي تخصص بالا از ديگر قابليتهاي اين استان است.
* قابليت توسعه كشاورزي و دامپروري در توليد محصولاتي چون برنج، چاي، زيتون، بادام زميني، توتون، مركبات، كشت گلخانهاي، گردو فندوق، گياهان و دارويي ، تزييني و علوفهاي و ابريشم و خاويار ، محصولات شيلاتي و ابزي پروري ، عسل ، انواع دام و طيور و توليد چوب از ديگر ويژگيها و مزيت هايي است كه اين استان از آن برخوردار است.
* قرار گرفتن در مسير فرا قارهاي كريدور بينالمللي حمل و نقل آزاد، توان ارائه و ارتقاي خدمات پيشرفته بندري ، گمركي و حمل و نقل شامل دريايي ، ريلي ، جادهاي و هوايي و وجود تنها منطقه ازاد تجاري ، صنعتي شمال كشور ( بندر انزلي ) ، بازار چه مرزي و منطقه ويژهاقتصادي در آستارا را ميتوان از ديگر پتانسيلهاي بالاي گيلان نام برد.
* وجود جاذبههاي گردشگري طبيعي، تاريخي، زيارتي و فرهنگي و ظرفيتهاي بالقوه جهت توسعه مبادلات فرهنگي و هنري با كشورهاي حاشيه درياي خزر از ديگر قابليتهاي ارزشمند اين استان است.
* امكان گسترش صنايع متناسب با قابليتهاي استان گيلان و همچنين برخورداري از موسسات و مراكز آموزش عالي ، پژوهشي ، مهارتهاي فني و حرفه اي و امكان توسعه آن با توجه به استعدادهاي منطقهاي و تقاضاهاي تعريف شده در گستره ملي و فراملي در زمينه سلامت ، بازرگاني ، آبزيان ، توريسم و علوم دريايي را نيز بايد در اين بخش برشمرد.
* برخورداري از قابليتهاي خاص ژئواكونوميك ، ژئواستراتژيك و ژئوپلتيك به منزله تبديل استان به كانون تعاملات ملي و فراملي در شمال كشور و برخورداري از امكانات متنوع توليد انرژي برق با هدف صدور آن به ساير استانها و كشورهاي همجوار و برخورداري از توانايي به كارگيري انرژيهاي نو تجديد پذير براي تامين برق ( انرژي باد) از قابليتهاي مهم ديگري است كه در گيلان نهفته است.
* وجود زمينههاي قانوني براي توسعه ورزش، نگرش مثبت جامعه به فعاليتهاي ورزشي، گرايش بخش خصوصي و تشكلهاي داوطلب غير دولتي به سرمايهگذاري و خدمات رساني در توسعه ورزش و همچنين وجود دو خط گاز ۴۰اينچ و ۳۰اينچ سراسري كه مناطق مختلف استان را تحت پوشش قرار ميدهد و وجود سابقه طولاني مشاركت افراد خير در زمينه كمك رساني به فقرا، آسيب ديدگان اجتماعي و احداث مراكز آموزشي و درماني و عامالمنفعه از مهمترين قابليتهاي استان گيلان است كه در صورت برنامه ريزيهاي اصولي و مدون ميتوان از آنها در توسعه گيلان بهره مند شد.
* عمدهترين تنگناها و محدوديتهاي توسعه
* تراكم بالاي جمعيت و نرخ بالاي بيكاري ، محدوديت اراضي و فرسايش شديد منابع خاك، سيل و رانش زمين ، تخريب منابع آب به خصوص تخريب سفرههاي آب زير زميني، فرسودگي بافتهاي قديمي ، كيفيت نامناسب شبكههاي زير بنايي موجود و گسترش سكونتگاههاي غير استاندارد در شهرهاي مهم استان از تنگناها و محدوديتهاي مهم گيلان است.
* ضعف شبكههاي حمل و نقل جادهاي و هوايي و نبود شبكه ريلي در مسير كريدورهاي بينالمللي حمل و نقل ، ضعف تاسيسات بندري و فرودگاهي و نبود شبكه هاي مخابراتي نوين بينالمللي ، متناسب با نيازهاي توسعه گيلان و همچنين گسترش خطي مناطق جلگهاي ، تمركز جمعيت و فعاليتهاي اقتصادي و خدمات برتر اجتماعي و فني و مهندسي در شهر رشت ، نابرابري شديد فضايي در نظام شهري و خدماتي استان از مهمترين چالشها و مشكلات به شمار ميرود.
* بالا بودن سرعت فرسودگي و طولاني بودن دوره ساخت تسهيلات و امكانات زير بنايي با توجه به اقليم مرطوب و بارندگيهاي فراوان و حجم بالا و پراكندگي بافت روستايي و عدم تمركز واحدهاي مسكوني كه منجر به افزايش هزينه احداث شبكههاي خدمات رساني در استان ميشود و همچنين شكنندگي محيط زيست به لحاظ محدوديت اسكان جمعيتي و فعاليتهاي اقتصادي از ديگر تنگناها و محدوديتهاي توسعه گيلان ارزيابي ميشود.
* رعايت نكردن روشهاي اصولي و مقررات مبتني برحفظ، احياء و بهرهبرداري از ذخاير آبزي ، جنگلها و مراتع ، حضور دام در جنگل ، تغيير خود سرانه اراضي جنگلي به ساير كاربريها و مميزي نشدن اراضي مرتعي و چراي خارج از ظرفيت دام در مراتع و همچنين وابستگي شديد منابع مالي بخش ورزش به در آمدهاي عمومي از ديگر چالشهاي توسعه در اين استان به شمار ميرود.كد۴ ادامه دارد ....
چهارشنبه 24 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 210]