واضح آرشیو وب فارسی:حيات: همايش ايران و استعمار انگليس؛هاشمي رفسنجاني: وظيفه محققان روشن كردن زواياي تاريك تاريخ است
تهران - حيات
رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام گفت: امروز وظيفه دلسوزان و محققان است كه زواياي تاريك اين تاريك خانه را روشن كنند.
به گزارش خبرنگار سياسي حيات، آيت الله هاشمي رفسنجاني رييس مجلس خبرگان صبح امروز در همايش ايران و استعمار انگليس در دانشگاه تهران گفت: اين قطعه از تاريخ ايران مظلوم است و در دوره قاجار و پهلوي عمدا اين واقعيات مكتوم مانده است.
وي با بيان اينكه طرف خارجي كه محكوم بوده است خواستار مكتوم ماندن اين قطعه از تاريخ است گفت: امروز وظيفه دلسوزان و محققان است كه زواياي تاريك اين تاريك خانه را روشن كنند.
وي ادامه داد: اين ماجرا در آستانه قرن نوزدهم شروع شد زماني كه استعمار غرب دوران تحرك و نشاط را مي گذراند و مظاهر استعمار درحال دست اندازي به نقاط مختلف دنيا بود.
رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام هدف استعمارگران را پيداكردن بازار براي محصولات، بردن مواداوليه و نيروي كار و سلطه سياسي براي دربند نگه داشتن ملت ها ذكر كرد و افزود: در آستانه قرن نوزدهم اولين حركت استعماري خودشان را نشان دادند و آن در شبه جزيره هندوستان بود.
وي افزود: يكي از راه هاي مهمي كه مي توانست ديگران را به هند برساند مسير ايران بود و انگليس قبل از سال 1800 ميلادي بدون هيچ دليلي قشم را اشغال كرد و در بوشهر نيز نيرو پياده كرد و به دنبال آن قرارداد بازرگاني را به ايران تحميل كرد.
هاشمي رفسنجاني در ادامه به نقش روسيه در ايران اشاره كرد و گفت: روس ها با توجه به وصيت نامه پتر كبير كه آرزوي رسيدن به آب هاي گرم جنوب ايران را داشت به طرف ايران حركت كردند و اولين كارشان اشغال گرجستان بود و در سايه اين تهديدات اولين قرارداد نظامي با ايران منعقد شد.
وي خاطرنشان كرد: ايران قرباني منازعات قدرت هاي استكباري شد و نقطه ضعف ايران نيز وجود استبداد خفقان آميز داخلي بود كه دوام كار خودش را در سايه حمايت خارجي ها مي ديد و اين دو عنصر شوم مثل دو لبه قيچي منافع ملت را قرباني كردند.
رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام ادامه داد: ايران در اين زمان مثل توپ فوتبال در اختيار سه بازيگر عمده قرار داشت كه جنگ اول روس ها با ايران شروع شد و ده سال ايران گرفتار اين جنگ شد.
وي با اشاره به نقش انگليس در امضاي پيمان گلستان تصريح كرد: برسر اصلاح مواد معيوب پيمان گلستان جنگ دوم ايران و روس آغاز شد كه به تركمن چاي منجر شد و آن قرارداد فوق العاده ننگين در تاريخ ما به ثبت رسيد.
هاشمي رفسنجاني ادامه داد: در جريان جنگ دوم كه از 1826 تا 1828 ميلادي طول كشيد انگليس بيشترين استفاده را كرد و پس از آن ايران بين انگليس و روسيه تقسيم شد.
وي با برشمردن امتيازهاي استعماري كه ايران در ازاي مقدار ناچيزي به روسيه و انگليس داده بود تاكيد كرد: در اين مدت هر شخصيتي كه خدوم بود از بين مي رفت و آخرين امتياز قاجارها به انگليس امتياز نفت بود كه ما تا آخر دوران پهلوي گرفتار آن بوديم.
رييس مجلس خبرگان در ادامه سخنان خود خاطرنشان كرد: بعد از اين دوره دست انگليس در ايران كاملا باز شد و جنگ جهاني اول با شكست آلمان و عثماني تمام شد. درروسيه انقلاب، تزار را خلع كرد وتنها انگليس فعال در صحنه باقي ماند.
هاشمي رفسنجاني تاكيد كرد: پس از آن زماني كه نفس هاي انگليس به شماره افتاده بود نقش خود را به آمريكا محول كرد.
وي سپس به پيروزي انقلاب اسلامي اشاره كرد و گفت: امتياز انقلاب اين بود كه با مردم سروكار داشت و مردم دو قرن از نبود شعار استقلال آزادي جمهوري اسلامي رنج برده بودند.
وي اضافه كرد: جمهوري اسلامي شيره جان ما است و پاك شدني نيست. ممكن است برخي بخواهند آزادي ها را محدود كنند ولي هركسي اين فكر را مي كند وقتش را تلف مي كند. ما بايد براساس اين سه ركن حركت كنيم.
وي با اشاره به پيشرفت هاي كشورمان در عرصه هسته اي، نانو و غيره اين پيشرفت ها را محصول استقلال كشورمان دانست و تاكيد كرد: بايد هوشيار باشيم بخاطر كارهاي افراطي و نسنجيده اين امتيازي را كه به دست آورده ايم را از دست ندهيم و با اين سه ركن، جمهوري اسلامي جايگاه خودش را در جهان پيدا كند.
پايان پيام
سه شنبه 23 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 121]