واضح آرشیو وب فارسی:فارس: نقشآفريني رسانههاي غربي در موضوع هستهاي ايران
خبرگزاري فارس: مروري بر روند موضوع هستهاي ايران و نقش رسانههاي غربي در اين زمينه نشان ميدهد به موازات موضعگيري و اعمال فشار دولتهاي غربي، رسانههاي تابعه آنها نيز با شيوههاي مختلف سعي در تكميل حلقه فشار داشتهاند.
به گزارش خبرنگار سياست خارجي خبرگزاري فارس، راديو فرانسه در گزارشي با عنوان نگراني آژانس از تبديل فعاليت اتمي ايران به برنامه نظامي به نقل از برخي منابع ديپلماتيك اعلام كرد، پيشرفت واقعي در فهم فعاليت ايران براي نظامي كردن برنامه هستهاياش مشاهده نميشود. اين راديو مدعي شد چند روز مانده به انتشار گزارش جديد البرادعي ايران همچنان مانع تحقيق آژانس است.
راديو آمريكا در گزارشي به نقل از ديپلماتها در وين مدعي شد برخلاف اظهارات مقامات ايراني كه مذاكرات با نمايندگان آژانس را مثبت خواندهاند، پيشرفتي در پرونده هستهاي ايران در آژانس ديده نميشود.
خبرگزاري آسوشيتدپرس نيز به نقل از منابع ديپلماتيك ناشناس در وين نسبت به محتواي گزارش جديد البرادعي به گمانهزني پرداخت. به گزارش اين خبرگزاري بعيد است كه گزارش جديد حاوي پيشرفت جديدي در رابطه با برنامه هستهاي ايران باشد.
سرانجام گزارش دورهاي البرادعي تحت فشارهاي شديد رسانهاي در خردادماه منتشر شد. در اين گزارش نيز البرادعي مجدداً بر ضرورت روشن شدن وضعيت مطالعات ادعايي و لزوم پاسخ روشن ايران به اين ادعاها تاكيد كرد.
متعاقب گزارش مزبور شبكه تلويزيوني بيبيسي به نقل از آژانس اعلام كرد كه ايران هنوز اطلاعات كافي در مورد برنامه هستهاياش ارائه نميدهد.
ساير رسانههاي غربي نيز به بزرگنمايي بخشهاي منفي گزارش پرداختند. خبرگزاري فرانسه حتي پيشبيني كرد كه گزارش جديد افزايش فشارها بر ايران خواهد شد چرا كه از لحاظ لحن و محتوا برخورد سختتري با ايران دارد. خبرگزاري مزبور همچنين به نقل از يك مقام ارشد نزديك به آژانس اعلام كرد كه نااميدي و دلسردي از كارشكنيهاي ايران در اين نهاد رو به افزايش است.
* حمله نظامي اسراييل
رسانههاي رژيم صهيونيستي در اين مقطع براي چندمين بار بحث حمله به ايران را طرح كردند. هاآرتص اواخر خردادماه در خبري به نقل از موفاز اعلام كرد اگر ايران همچنان برنامه هستهاياش را پي بگيرد اسرائيل به آن حمله خواهد كرد. همزمان اخباري مبني بر برگزاري رزمايش گسترده رژيم صهيونيستي در يونان منتشر شد. نيويورك تايمز اين اقدام را به مثابه چماقي دانست كه پس از هويج بسته جديد پيشنهادي غرب ارائه شد. اين روزنامه طي مقالهاي عدم توانايي بوش در حل مساله هستهاي ايران را مورد انتقاد قرار داد و اين امر را عامل اصلي اقدام احتمالي اسرائيل در اين زمينه معرفي كرد.
در مرداد ماه سالجاري بحث حمله اسرائيل به ايران يك بار ديگر مورد توجه محافل رسانهاي قرار گرفت. جورزاليم پست به نقل از رايس وزير خارجه آمريكا نوشت، اسرائيل از اين حق برخوردار است كه خود به طور مستقل در مورد اقدام نظامي عليه ايران تصميمگيري كند.
وي همچنين گفت ما نميتوانيم به اسرائيل براي اقدام نظامي عليه ايران جواب بلي يا خير بدهيم. از سوي ديگر موسسه علوم و امنيت بينالمللي آمريكا در گزارشي تحت عنوان آيا حمله نظامي به ايران ميتواند تاسيسات سانتريفيوژ اين كشور را نابود كند به اين جمعبندي رسيد كه بهترين راه پيگيري شيوه ديپلماتيك است.
همچنين اعلام شد دولت آمريكا اخيراً درخواست اسرائيل براي تجهيز اين رژيم براي حمله به تاسيسات هستهاي ايران را رد كرد. با اين حال روزنامه آمريكايي استارتريبون در مقالهاي به قلم يك استاد آمريكايي مدعي شد كنگره اين كشور در حال هموار كردن مسير جنگ عليه ايران است. فضاسازي رسانههاي غربي اين بار با اظهارات شگفتانگيز رئيس جمهور فرانسه همراه شد.
ساركوزي طي اظهاراتي بيسابقه اعلام كرد به اعتقاد او ايران در مسير دستيابي به بمب اتمي پيش ميرود و برنامه هستهاي نظامي دارد. وي به ايران هشدار داد كه خود را در معرض حمله اسرائيل قرار ميدهد، اين اظهارات با نگراني ساير متحدين فرانسه روبه رو شد.
ديلي تلگراف در مقالهاي به منظور كاهش اثرات منفي اظهارات ساركوزي اعلام كرد، غرب فعلاً به اسرائيل اجازه حمله به ايران را نميدهد. اين مقاله ميافزايد ايران يك تهديد است ولي غرب هنوز نميتواند به اسرائيل اجازه بمباران آن را بدهد. با اين حال روزنامه مزبور ادعا كرد برنامه هستهاي ايران هر روز يك گام به نقطه بحراني آن كه همان اقدام نظامي است نزديكتر شود.
* گزارش شهريور ماه
در آستانه انتشار گزارش جديد البرادعي اخباري مبني بر عدم همكاري ايران با آژانس منتشر شد. رويترز به نقل از ديپلماتها در وين اعلام كرد كه تحقيقات آژانس در مورد فعاليتهاي ايران در زمينه توليد بمب هستهاي با بن بست رو به رو شده است و آنها انتظار دارند اين موضوع در گزارش البرادعي انعكاس يابد.
همچنين برخي خبرگزاريها مدعي شدند مذاكرات ايران و آژانس در اين زمينه به مانع برخورد كرده است، راديو فردا بن بست در راه تعيين ماهيت فعاليتهاي ايران را مورد اشاره قرار داد.
روزنامه ديلي تلگراف در تاريخ 22 شهريورماه با انتشار گزارشي به قلم كان كافلين اعلام كرد، مقاديري اورانيوم غني شده كه براي ساخت شش بمب اتمي كفايت ميكند از تاسيسات هستهاي اصفهان ناپديد شده است. نويسنده مدعي شد اورانيوم غني شدهاي كه در اصفهان ناپديده شده در صورت غنيسازي در سطح بالاتر ميتواند براي توليد بمب اتمي به كار رود.
كافلين همچنين به نقل از منابع ناشناس ادعا كرد: ماهوارههاي جاسوسي آمريكا چند مركز و تاسيسات ديگر را در ايران شناسايي كردهاند كه به اعتقاد آنان براي فعاليت هستهاي از آنها استفاده ميشود و وجود آنها هنوز به آژانس انرژي اتمي گزارش نشده است.
همين روزنامه در گزارش ديگري نوشت: غرب فعلاً به اسرائيل اجازه حمله به ايران را نميدهد. تصميم حمله نظامي به ايران از سوي اسرائيل به مرحلهاي رسيده كه اسرائيل اخيراً فهرستي از ادوات و تجهيزات نظامي مورد نياز براي حمله موفقيتآميز به ايران را به دولت بوش ارائه داده است.
بمبهاي سنگر شكن و هواپيماهاي سوخت رسان براي بمبافكنهاي اف 16 از جمله اين اقلام هستند. همزمان روزنامه هاآرتص اعلام كرد: آمريكا درخواست اسرائيل براي دريافت بمبهاي نابود كننده سنگرهاي زيرزميني و هواپيماهاي سوخت رسان را رد كرده است.
به اين ترتيب گزارش البرادعي تحت فشار شديد رواني سازماندهي شده توسط رسانههاي غربي انتشار يافت، اين گزارش ماهيتي منفيتر از گزارشات قبلي به خود گرفت.
از بررسي عملكرد رسانههاي غربي ميتوان الگوهاي رفتاري زير را ترسيم كرد:
1- انتشار اخبار مبهم و به نقل از منابع ناشناس با هدف القاء عناصر منفي در روند تعامل ايران و آژانس
2- زمانبندي انتشار اخبار و گزارشهاي هدفدار به نحوي كه در آستانه هر تحول جديد درموضوع هستهاي، بر روند شكلگيري آن تاثيرگذاري مطلوب صورت گيرد.
3- اعمال فشار بر ايران باهدف وادار ساختن اين كشور به حداكثر همكاري با آژانس
4- گمانهزني در مورد محتواي گزارشهاي البرادعي و انتشار اخباري با هدف ممانعت از انتشار گزارشي مثبت و يا به حداقل رساندن موارد مثبت در گزارش
5- بزرگنمايي جنبههاي منفي در گزارشهاي آژانس با هدف، فراهم ساختن جو رواني لازم براي صدور قطعنامه جديد و همراه ساختن تمامي اعضاي شوراي امنيت
6- هماهنگي كامل ميان مقامات رسمي غربي و رسانههاي اين كشورها جهت طرح ادعاهاي جديد و ممانعت از حل و فصل موارد گذشته
7- طرح ادعاهاي دروغين با هدف انحراف افكار عمومي و ايجاد شوكهاي رواني و ممانعت از عاديسازي روند رسيدگي به موضوع هستهاي ايران، لازم به ذكر است كه اين رسانهها با اطمينان از تكذيب مطالب خود به توسط آژانس همچنان از اين ترفند بهرهبرداري ميكنند.
8- بهرهبرداري مكرر از عامل حمله نظامي اسرائيل به ايران با هدف هراسافكني در افكار عمومي غرب و اعمال فشار بر دولتهاي غربي به منظور همراه سازي آنها با روند تحريمها، اين ترفند حتي در برخي موارد جهت تحريك كاخ سفيد مورد بهرهبرداري قرار گرفت.
9- بزرگنمايي توان هستهاي ايران با هدف كاستن از فاصله اين كشور با توليد بمب هستهاي و در نتيجه ضرورت اتخاذ اقدام فوري و قاطع در اين زمينه
شناخت صحيح ترفندهاي تبليغي رسانههاي غربي، ضرورت تدوين راهكارهاي مناسب براي مقابله با آنها را روشن ميسازد.
انتهاي پيام/خ
سه شنبه 23 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 71]