واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: روز جهاني ديابت ، روز مبارزه جهاني براي بالا بردن سطح آگاهي عمومي درباره ديابت است. هدف اين روز اطلاع رساني عمومي درباره علل ، علائم ، عوارض و درمان ديابت است. ديابت مشکلات اقتصادي و اجتماعي زيادي براي جوامع بشري به بار مي آورد و اين روند ادامه خواهد داشت ، مگر اين که براي فرو نشاندن آن بسرعت واکنش نشان دهيم. موضوع روز جهاني ديابت امسال ، ديابت در ميان مردمان و افراد آسيب پذير است. امسال فدراسيون بين المللي ديابت (idf)در پي تصويب قطعنامه سازمان ملل متحد براي مبارزه با ديابت است و هدفش بالا بردن آگاهي جوامع کشورهاي در حال توسعه و توسعه يافته است که در رسيدن به مراقبت کامل از ديابت مشکلات بسياري را تجربه کرده اند.
براساس انتشار آخرين راهکار جهاني فدراسيون بين المللي ديابت درباره ديابت نوع دوم ، انتخاب موضوع کاملا بموقع است ، زيرا براي ارتقاي سريع و طولاني مدت کيفيت زندگي افراد مبتلا به ديابت ، فرصتي به وجود مي آورد. اين فدراسيون مي کوشد توجه سياستگذاران بهداشتي هر کشور را به مردم محروم و آسيب پذير آنجا جلب کند.
شعار روز جهاني ديابت سال آينده به ديابت در کودکان و نوجوانان اختصاص دارد. هر سال روز جهاني ديابت به يک موضوع اختصاص دارد. عنوان هايي که در گذشته پوشش داده شده است ، عبارتند از: ديابت و حقوق انساني ، ديابت و روش زندگي و هزينه ديابت. گفتني است فدراسيون بين المللي ديابت در سال 1950 تاسيس شد.
در حال حاضر بيشتر از 190 سازمان ديابتي در بيش از 150کشور جهان فعاليت مي کنند که نماينده همه افراد ديابتي هستند. اين فدراسيون حامي واقعي مبتلايان و افزايش آگاهي افراد در سطح ملي ، منطقه اي و بين المللي است.
ديابت ، بيماري نيست
البته ديابت بيماري نيست ؛ بلکه مصونيت است و افراد ديابتي با رعايت کردن رژيم غذايي صحيح و ورزشهاي مناسب و دوري از استرس زندگي حتي مطلوب تر و شاداب تر از افراد عادي مي توانند زندگي کنند، حتي يک موهبت الهي است که با رعايت نکات بالا، عمري طولاني تر از افراد عادي دارند. ديابت يک بيماري مزمن و بدون واگير است که در نتيجه توليد نشدن انسولين به اندازه کافي به وسيله لوزالمعده (پانکراس) يا استفاده نکردن موثر بدن از انسولين ايجاد مي شود. انسولين هورموني است که پانکراس مي سازد تا سلول هاي گلوکز را از خون گرفته و به انرژي تبديل کنند، نبود توليد انسولين يا صحيح عمل نکردن انسولين يا هر دو مورد، سبب افزايش سطح قند خون (هايپرگليسمي) مي شود.
قند خون ناشتاي بالاتر از 126 را ديابت ناميده و قند خون ناشتاي بين 100 تا 126 را به اصطلاح ديابت پنهان مي گويند.
انواع ديابت
2 نوع ديابت وجود دارد.
نوع اول: در افراد مبتلا به ديابت نوع يک ، انسولين به مقدار بسيار کم توليد مي شود يا اصلا توليد نمي شود، اين افراد براي زندگي نياز مبرم به تزريق انسولين دارند. به طور معمول اين نوع ديابت در کودکان و نوجوانان شايع است ، اگرچه گاهي در بزرگسالان نيز ديده شده است.
نوع دوم: افراد مبتلا به ديابت نوع 2 نمي توانند به طور موثر از انسولين استفاده کنند، اين افراد مي توانند با ورزش و رژيم غذايي ديابت را کنترل کنند. اين افراد در بيشتر موارد به قرص و گاهي به انسولين نياز دارند. ديابت نوع 2 معمولا 90 درصد موارد ابتلا به ديابت را در بر مي گيرد. هر 2 نوع ديابت جدي است و نوع ملايم و ضعيف ديابت وجود ندارد.
نوع ديگري از اين بيماري نيز در بعضي از موارد ازجمله در زمان حاملگي مشاهده مي شود که به ديابت حاملگي معروف است.
برخي از افراد بيشتر در معرض ديابت هستند اين افراد بايد به صورت دوره اي به پزشک مراجعه کنند و آزمايش بدهند، عواملي که خطر ابتلا به ديابت نوع 2را افزايش مي دهند عبارتند از: سابقه خانوادگي ، اضافه وزن و چاقي بويژه در ناحيه شکم ، فشار خون بالا، چربي خون بالا، تحرک فيزيکي کم و نژاد. از سوي ديگر هم عوامل ژنتيکي و هم عوامل محيطي در پيدايش ديابت نوع يک نقش دارد.
رشد ديابت در ايران
رشد فزاينده اين بيماري در ايران روند رو به بالا و چشمگيرتري از کشورهاي درحال توسعه دارد به علت روش غلط زندگي کنوني و کم تحرکي و ماشيني شدن زندگي. از ميان 3ميليون نفر ديابتي در ايران ، 2.5 ميليون نفر ديابت نوع 2 و نيم ميليون نفر ديابت نوع 1 را داراست. براساس يک غربالگري که سال گذشته در ايران انجام شده ، شيوع اين بيماري در ميان آقايان 21.4 درصد و در خانمها 3.67 درصد نسبت به 5 سال پيش افزايش يک درصد را نشان مي دهد.
استراتژي مناسب براي مقابله با ديابت
در ايران با افزايش پيشرفت اين بيماري ، زيان هاي اقتصادي زيادي به فرد و کشور وارد مي شود که با آموزش صحيح فرد، خانواده ، پزشکان و پرستاران مي توان کمک زيادي به کنترل و پيشگيري اين معضل اقدام کرد.
براين اساس دانشکده علوم پزشکي شهيد بهشتي و علوم پزشکي اصفهان و علوم پزشکي يزد برنامه آموزش پزشکان عمومي ويژه ديابت را راه اندازي کرده اند. چيزي بيش از 250 نفر آموزش هاي مربوط به ديابت را پشت سر گذاشته اند. همچنين در بيمارستان شريعتي هم اکنون مطالعات و بررسي هاي زيادي راجع به سلول هاي بنيادي صورت مي گيرد که اميد است در آينده نه چندان دور، روزنه هاي جديدي را براي افراد ديابتي داشته باشند.
تازه هاي ديابت
در همايش ديابت در دانشگاه تهران که هفته هاي گذشته برگزار شد قرصي به بيماران ديابت نوع 2 معرفي شد، به نام گلوتازون ، اين قرص يک عدد در روز مصرف مي شود و قابل مصرف در بيماران مبتلا به نارسايي کليه است که اثرات ناشي از مصرف آن عبارتند از: کاهش ندادن بيش از اندازه قند خون و عوارض ناشي از آن و افزايش مقدار (hdlکلسترول خوب) و کاهش ميزان تري گليسيريد در بيماران ديابتي و همچنين پمپ انسولين براي بيماران مبتلا به ديابت نوع 1 معرفي شد که روش جديدي براي تزريق انسولين است ، در اين روش به جاي 2 يا چند بار تزريق در روز، انسولين به صورت زيرجلدي در طول شبانه روز تزريق مي شود.
پمپ مانند يک رايانه کوچک بوده و مي توان آن را برنامه ريزي کرد. مقدار کمي انسولين در همه ساعات شبانه روز به بدن منتقل مي شود، اميدواريم که با ارزان شدن اين دستگاه افراد ديابتي بتواند راحت تر در دسترسشان قرار بگيرد. در عين حال در اين سمينار، مرکزي وجود داشت به نام آموزش ديابت گابريک که پزشکان و متخصصان اين مرکز همه شان افراد ديابتي بودند و شعار آنها ديابتي براي ديابتي بود.
و سخن آخر...
به نظر مي رسد دولت بايد روشي را اتخاذ کند که بيماران ديابتي حمايت شوند، به طور مثال براي کنترل قند خون ، افراد ديابتي هزينه هاي زيادي را متحمل مي شوند و اين بار منفي براي خود فرد ديابتي و خانواده اش دارد و پس از چند سال نااميد مي شوند. بسياري از افرادي که در همايش ديابت امسال شرکت کرده بودند به هزينه هاي سنگين اين بيماري اشاره مي کردند و انتظار داشتند که دولت با حمايتش ، افراد سالم تري را داشته باشد ؛ هر فرد ديابتي با کنترل قند و رعايت کردن استانداردهاي بهداشتي مي تواند از عوارض اين بيماري که هزينه زيادي را براي فرد و جامعه دربرمي گيرد، جلوگيري کند و با آرامش در کنار خانواده اش زندگي با لذت را تجربه کند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 154]