واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: در 3 ماهه دوم سال 2008تحولات بازار گوشىهاى تلفن همراه
هومن كبيرى پرويزي- به رغم ركود اقتصادى در اغلب نقاط جهان در سه ماهه دوم سال 2008 بازار تلفن همراه با رشدى 8/11 درصدى به نسبت مدت مشابه در سال 2007 به ركورد 305 ميليون دستگاه دست يافت. هرچند كه ركود اقتصادى باعث صدمه خوردن بسيارى از توليدكنندگان گرديد.
با توجه به آمار فروش تلفنهاى همراه از ابتداى سال جارى ميلادى تاكنون، كارشناسان پيشبينى مىكنند فروش گوشىهاى تلفن همراه در سال 2008 به 28/1 ميليارد دستگاه، برسد. ركود اقتصادى در اين دوره بازار كشورهاى بسيارى را متاثر ساخت. از جمله اين كشورها مىتوان به مهد تكنولوژى جهان يعنى ژاپن اشاره كرد. بازار گوشىهاى تلفن همراه ژاپن در اين دوره كاهش فروش 21 درصدى را تجربه كرد و تنها 4/9 ميليون گوشى تلفن همراه در اين دوره فروخته شد.
اين موضوع باعث آسيب شديد بازيگران اصلى بازار تلفن همراه ژاپن يعنى شارپ، پانا سونيك و كيوسرا گرديد چرا كه اين شركتها صرفا به بازار ژاپن متكى هستند و در ساير كشورها فروش چندانى ندارند. بازار اروپاى غربى و آمريكاى شمالى نيز وضعيت چندان خوبى نداشتند و در اين دوره به ترتيب 42 و 44 ميليون دستگاه گوشى در اين مناطق به فروش رسيد. از ديگر تحولات مهم اين دوره مىتوان به خريد شركت انگليسى سيمبين، توليدكننده پرفروشترين سيستمعامل تلفنهاى همراه با نام سيمبين، توسط نوكيا اشاره كرد. نوكيا كه خود بزرگترين سهامدار سيمبين با 9/47 درصد سهم مىباشد، با پرداخت مبلغى بالغ بر 264 ميليون يورو (410 ميليون دلار) به ساير سهامداران متشكل از اريكسون (6/15)، سونىاريكسون (1/13)، پاناسونيك (5/10)، زيمنس (4/8) و سامسونگ (5/4)، مالكيت اين شركت را از آن خود ساخت. در تحولى ديگر شركتهاى نوكيا، سونىاريكسون، موتورولا و انتىتى دوكومو (NTT DoCoMo) كه مالك پلتفرمهاى S60، UIQ و MOAP، مبتنى بر سيمبين هستند، اعلام كردند كه با مشاركت شركتهاى سامسونگ، الجى الكترونيكس، AT&T، استى مايكروالكترونيكس، تگزاس اينسترومنتس و ودافون، بنياد سيمبين را با هدف يكپارچهسازى كليه پلتفرمهاى مبتنى بر سيمبين يعنى S60 (تحت مالكيت كامل نوكيا)، UIQ (تحت مالكيت مشترك سونىاريكسون و موتورولا) و MOAP (تحت مالكيت كامل NTT DoCoMo) و ايجاد پلتفرم كد باز (اپنسورس) تلفن همراه، تاسيس مىكنند. كارشناسان تحولات سيمبين را پاسخى بر سيستمعامل آندروئيد كه توسط كنسرسيومى به رهبرى گوگل، پايهگذارى شده و قرار است تا پايان سال جارى ميلادى نخستين تلفن همراه تحت اين سيستمعامل به بازار عرضه شود، مىدانند. عملكرد شركتهاى فعال اين حوزه در اين دوره به شرح زير بود:
1- نوكيا: سلطان بلامنازع تلفن همراه جهان، در اين دوره موفق به فروش 4/120 ميليون دستگاه تلفن همراه شد و سهم بازار خود را با 8/2 درصد افزايش به نسبت دوره مشابه در سال گذشته به 5/39 درصد رساند. اين شركت به دليل حضور قوى نه فقط در اروپا بلكه در بازار كشورهاى در حال توسعه، صدمه چندانى از ركود اقتصادى متحمل نشد. نوكيا در ماه ژوئيه گذشته از تصميم خود براى كاهش قيمتها خبر داد و فشارى مضاعف بر ساير رقباى خود تحميل كرد و پيشبينى مىشود با اين استراتژى بتواند سهم بازار خود را در سه ماهه آتى افزايش بيشترى ببخشد. نوكيا با طيف وسيعى از انواع گوشىها و داشتن كلكسيونى از گوشىهاى ساده و ارزان در كنار گوشىهاى پيشرفته و گران قيمت توانست از مهلكه ركود اقتصادى جهانى بگريزد. هرچند كه تمامى اخبار براى نوكيا خوشايند نبود و اين شركت به دليل ركود اقتصادى بخصوص در آمريكاى شمالى و نيز خساراتى كه به دليل بستن كارخانجات خود در بوخوم آلمان به كارگران و دولت اين كشور پرداخت، با كاهش سودآورى مواجه شد. همچنين سهم بازار گوشىهاى هوشمند اين شركت به دليل عدم عرضه گوشىهاى هوشمند مجهز به صفحه نمايش لمسى با كاهش مواجه بود.
2- سامسونگ: سامسونگ در اين دوره توانست 7/45 ميليون دستگاه گوشى به فروش رسانده و سهم بازار خود را با 9/1 درصد افزايش به نسبت دوره مشابه در سال گذشته به 2/15 درصد برساند.
سامسونگ هم مانند نوكيا اقدام به توليد طيف وسيعى از تلفنهاى همراه براى تمامى سلايق نموده است. بيشترين تلاش سامسونگ در توليد تلفنهاى همراه هوشمند و با قابليتهاى بالا بوده است. اين شركت علاوه بر توليد تلفنهاى همراه با سيستمعامل ويندوز موبايل و سيمبين به عنوان عضوى فعال در توليد سيستمعامل آندروئيد مشاركت كرده است و اين نشان از عزم سامسونگ براى حضور در بازار تلفنهاى همراه هوشمند دارد و توليد گوشىهايى همچون امنيا و يا INNOV8 كه از سه ماهه سوم سال جارى عرضه خواهند شد، مويد اين امر مىباشد. در هر حال انتظار مىرود سامسونگ بتواند با گوشىهاى زيبا و توانمند خود، سهم بارزى بيش از پيش در سه ماهه سوم رقم بزند.
3- موتورولا: اگرچه موتورولا توانست مراسم سوگوارى را برهم زده و كماكان رتبه سوم خود را در جدول حفظ كند ولى كارشناسان پيشبينى مىكنند اين شركت در سه ماهه سوم جايگاه خود را به الجى واگذار نمايد.
موتورولا در اين دوره توانست 4/30 ميليون دستگاه گوشى به فروش برساند كه اين مقدار اگرچه كاهشى 9 ميليونى به نسبت دوره مشابه سال گذشته را نشان مىدهد ولى افزايشى به ميزان 3 ميليون دستگاه به نسبت سه ماهه اول سال 2008 را نيز رقم مىزند. سهم بازار موتورولا در اين دوره با 5/4 درصد كاهش به نسبت دوره مشابه در سال گذشته به 10 درصد رسيد ولى اين شركت توانست پس از مدتها زياندهي، سودى معادل 4 ميليون دلار را كسب نمايد كه البته اين سود نه به دليل فروش محصولات بلكه به جهت اخراج تعداد زيادى از پرسنل اين شركت در اقصى نقاط جهان به دست آمده است. در تحولى ديگر دكتر «سانجاى جها» كه پيش از اين در سمت مدير ارشد عملياتى شركت كوآلكوم، يكى از بزرگترين توليدكنندگان تراشهها و نيمههادىهاى مورد استفاده در تلفنهاى همراه، فعاليت مىكرد، به سمت مدير ارشد عملياتى مشترك موتورولا و رياست بخش توليد تلفن همراه اين شركت، برگزيده شد. بايد ديد آيا «جها» خواهد توانست موتورولاى بحران زده را نجات دهد.
4- الجي: شايد بتوان الجى را موفقترين شركت در سه ماهه دوم سال 2008 دانست. اين شركت به دور از حواشى توانست با دو درصد افزايش سهم بازار در اين دوره 8/8 درصد بازار را از آن خود سازد.
الجى كه در سه ماهه نخست سال جايگاه چهارم خود را از سونىاريكسون باز پس گرفته بود در اين دوره به تهديدى جدى براى موتورولا بدل شد و تا پيش از اعلام گزارش موتورولا، كارشناسان الجى را به عنوان سومين توليدكننده تلفن همراه در اين دوره قلمداد مىكردند. اين شركت توانست با گوشىهاى زيبا و كارآى خود خريداران را به خود جلب نموده و 7/26 ميليون دستگاه گوشى تلفن همراه به فروش رساند. با توجه به عملكرد خوب الجى و تداوم بحران در موتورولا و سونىاريكسون، پيشبينى مىشود اين شركت بتواند عنوان سومين توليدكننده تلفن همراه در سه ماهه سوم سال 2008 را از آن خود كند.
5- سونىاريكسون: با فروشى نزديك به 23 ميليون دستگاه، سونىاريكسون كاهشى 4/1 درصدى به نسبت دوره مشابه در سال گذشته را تجربه كرد و سهم بازار اين شركت به 5/7 درصد كاهش يافت. علاوه بر اين سودآورى اين شركت نيز 97 در صد به نسبت دوره مشابه در سال گذشته كاهش يافت تا يكى از بدترين دورههاى مالى اين شركت رقم بخورد.
اتكاى بيش از حد سونىاريكسون به بازار اروپاى غربى و ركود اقتصادى اين منطقه عمدهترين دليل عملكرد ضعيف اين شركت بوده است. هرچند كه كارشناسان استراتژى اين شركت براى افزايش سهم بازار با تمركز بر افزايش توليد گوشىهاى ارزانقيمت و غفلت از توليد گوشىهاى قدرتمند و پيشرفته كه اين شركت از ديرباز به توليد آنها مشهور است را دليل عمدهترى در ناكامى اين شركت مىدانند. سونىاريكسون براى جلوگيرى از گسترش ادامه اين بحران به ناچار اقدام به اخراج 2000 نفر از پرسنل خود در سراسر جهان كرد. كاهش شديد سودآورى اين شركت موجب بحران در شركتهاى مادر يعنى سونى و اريكسون نيز شد. اين بحران تا بدانجا وسيع شده است كه «سر هوارد استرينگر» مدير ارشد اجرايى سونى را به نقد علنى عملكرد سونىاريكسون در گفتوگو با روزنامه آلمانى «دى ولت» وادار كرد.
به دنبال سخنان استرينگر شايعات و گمانهزنىهاى مختلفى در خصوص احتمال جدايى سونى و اريكسون منتشر گرديد. اين گمانهزنىها با تشكيل شركت مشترك (Joint Venture) اريكسون و استى مايكروالكترونيكس براى توليد تراشهها و نيمههادىهاى مورد استفاده در تلفنهاى همراه، تقويت گرديد. همچنين شايعاتى مبنى بر قصد سونى براى توليد تلفنهاى همراه تحت برند PSP يا همان كنسولهاى بازى قابل حمل، با برند سوني، آينده سونىاريكسون را درهالهاى از ابهام قرار داده است. در هر حال به نظر مىرسد اگر سونى اريكسون نتواند جايگاه از دست رفته خود در توليد تلفنهاى همراه پيشرفته و گوشىهاى هوشمند را مجددا به دست آورد، آينده تاريكى پيش روى خود داشته باشد.
6- ساير توليدكنندگان: سهم بازار ساير توليدكنندگان در اين دوره با 8/0 درصد كاهش به 19 درصد رسيد و مجموعا 58 ميليون دستگاه گوشى توسط ساير توليدكنندگان به فروش رسيد. در بين توليدكنندگان اين گروه عملكرد اپل همواره زير ذرهبين بوده است سهم بازار اپل در اين دوره با 5/0 درصد كاهش به 2/0 درصد رسد و فروش اين شركت از 7/1 ميليون دستگاه در دوره مشابه سال گذشته به تنها 700 هزار دستگاه كاهش يافت كه البته دليل آن عدم توليد گوشى آيفون و آماده شدن اين شركت براى عرضه آىفون 2 يا همان آىفون 3G بوده است. پيشبينى مىشود. اپل با آىفون 2 بتواند در سه ماهه سوم به فروشى بالغ بر 5/3 ميليون دستگاه و سهم بازارى برابر با 1/1 درصد دست پيدا كند.
دوشنبه 22 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 197]