واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: عماد افروغ درنشست حلقه گفتوگوي جوانان: فقدان حقوق معنوي و شدت انواع سرقت علمي از آسيبهاي جدي آموزش عالي است
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: آموزشي
نماينده سابق مجلس شوراي اسلامي با بيان اينكه دانشگاه به عنوان يك جايگاه متعالي بايد ارزش و فرهنگ را توليد و به تعاملات اقتصادي و اجتماعي الگودهي كند، عنوان كرد: در حال حاضر اين نهاد در جايگاه مطلوبي قرار ندارد و به اعتقاد من دانشگاههاي ما در حال حاضر به جاي توليد كننده، مصرف كنندهاند و نوآوريهاي آنها اشاعهاي است نه توليدي.
به گزارش خبرنگار صنفي آموزشي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر افروغ در سلسله نشست هاي حلقه گفتگوي جوانان در سازمان ملي جوانان مركز تهران با اشاره به آسيبهاي نظام آموزش عالي ايران، گفت: دانشگاههاي ما با زمينههاي فرهنگي و تاريخي و اجتماعي ايران به ويژه در حيطه علوم انساني بيگانهاند و عموما نگاه پيشزمينهاي و سخت افزاري به علم دارند.
وي با اشاره به عدم انطباق بين دانشگاه نظري و عملي، عدم انطباق دانشگاه با ساختار شغلي و عدم سازگاري آن با نيازهاي جامعه به عنوان ديگر آسيبهاي نظام آموزش عالي، عنوان كرد: حاكميت تمركز گرايي و رابطه مركز پيراموني و جذب استعدادها به سمت تهران، حركت مرجعيت علمي از داخل به خارج، نبود تئوري در قالب جايگاه دانشگاه، توجه به مباني متافيزيكي علم، غفلت از فلسفه تعليم و تربيت به عنوان غايت علم، غفلت از نقش سوژه و محقق، عدم توفيق در جامعهپذيري و انتقال دانشهاي گذشته به نسل جديد، فقدان استقلال در فكر و انديشه، خط و ربط گرفتن از گروههاي سياسي به جاي خط و ربط دادن به گروههاي سياسي، فقدان رابطه با يك نهاد آموزشي ديگر يعني حوزه از ديگر آسيبهاي آموزش عالي كشورمان است.
فقدان حقوق معنوي وشدت انواع سرقتهاي علمي از آسيب هاي جدي در نظام آموزش عالي كشور است
به گزارش ايسنا، اين مدرس دانشگاه با اشاره به وجود برخي خط قرمزهاي سياسي و صنفي علم سوز در دانشگاهها، گفت: به عنوان مثال در تحقيقها بر كار آماري تاكيد مي شود و اجازه فعاليت نظري داده نمي شود و اين در حاليست كه در حوزه علوم انساني ثابت شده است كه علم نمونه خروار نيست.
دكتر افروغ همچنين فقدان حقوق معنوي و شدت سرقتهاي علمي در انواع و اقسام گوناگون در دانشگاهها را نيز از آسيب هاي جدي موجود در نظام آموزش عالي كشورمان بيان كرد.
وي با اشاره به اهميت معناي علم و دانش و رويكردي كه به اين مقولات وجود دارد، گفت: به طور كلي يكسري عوامل در بيرون از دانشگاه و يكسري عوامل در داخل دانشگاه بر آن اثر ميگذارند.
عدم انطباق علم با نيازهاي جامعه منجر به تحويل دادن عدهاي بيكار بالقوه به جامعه مي شود
وي افزود: حتي فلسفه رئاليسم نيز بر اين باور است كه بايد به سراغ مسائل فرهنگي، اجتماعي و تاريخي برويم و در واقع وقتي به اين ديدگاهها بي توجه ميمانيم نظام آموزش عالي كشور فقط به دنبال ايجاد رشته و رشد كمي ميرود و به اين مسئله كه اين رشتهها در كجا بايد ايجاد شوند و به پتانسيل شرايط اجتماعي و فرهنگي توجهي نميشود كه نتيجه آن عدم انطباق علم با نيازهاي جامعه و تحويل دادن عدهاي بيكار بالقوه به جامعه است كه به دليل داشتن تحصيلات دانشگاهي حاضر نيستند هر كاري را انجام دهند.
در رويكرد غالب كشور، ثبت مقاله ISI ملاك اصلي ارتقا قرارمي گيرد
وي با بيان اينكه در رويكرد غالب در كشور ما مرجعيت علم به غرب داده ميشود، گفت: مثلا بر اين باوريم كه امريكا و غرب مهد علم و رشد علمي هستند و بر اين اساس ثبت مقاله ISI را ملاك اصلي ارتقا در نظر ميگيريم كه نتيجه آن وابستگي استاد به دانشجو است تا از اين طريق بتواند راهي براي ارتقا پيدا كند.
وي افزود: وقتي پاي درد دل برخي دانشجويان مينشينيم متوجه ميشويم كه زحمت زيادي براي يك مقاله كشيدهاند ولي متاسفانه از طريق مقاله آنها استاد شرط ارتقا مييابد و اگر استادي حسب رسالت اجتماعي خود بخواهد مقالهاي را چاپ كند فقط يك امتياز به او تعلق ميگيرد ولي اگر مقاله دانشجويش را در قالب ISI چاپ كند، هفت امتياز براي ارتقا به او تعلق ميگيرد.
اسير كميتگرايي شدهايم و به محتواي مقالهها توجه نمي كنيم
دكتر افروغ با انتقاد از عدم توجه به محتواي مقالهها، خاطر نشان كرد: متاسفانه اسير كميت گرايي شدهايم و به جاي پيگيري مباني نرمافزاري فقط به دنبال عدد و ارقام هستيم و علي رغم اينكه سالها بر اين مسئله تاكيد ميشود كه فقط محتواي مقالهها ارزشيابي شود و نه فرم آنها، اين مسئله تحقق نمييابد.
وي افزود: حتي در خود غرب هم به اين صورت است كه علي رغم اينكه شاخصهايي را براي ارتقا در مقالهها در نظر ميگيرند ولي در زير اين شاخصها عنوان ميكنند كه اين موارد به هيچ عنوان نميتواند نوآوري و خلاقيت را آزمون كند و اين همان مسئلهاي است كه ما به آن بي توجه بودهايم.
عالمان علوم انساني قرباني نگاههاي مهندسي و پزشكي شدهاند
شاخصهايي كه براي توسعه علمي مطرح ميشوند با علوم انساني قابل انطباق نيستند
به گزارش ايسنا اين مدرس دانشگاه با بيان اينكه اگر محتوا، خلاقيت، آزادي و جسارت مهم است، فرماليزم و شكلگيري ديگر معنا ندارد، خاطر نشان كرد: متاسفانه عالمان علوم انساني ما قرباني نگاههاي مهندسي و پزشكي شدهاند.
وي با تاكيد بر اينكه شاخصهايي كه براي توسعه علمي مطرح ميشوند به هيچ عنوان قابل انطباق با علوم انساني نيستند، گفت: به عنوان مثال يك استاد ادبيات بايد چگونه شعر و ادبيات را ترجمه كند تا بتواند مقاله ISI ثبت كند و ارتقا بگيرد.
دكتر افروغ با بيان اينكه دانش شناسي ما بايد دچار تحول شود، عنوان كرد: اگر دانش شناسي ما بخواهد مبناي انتقادي، بومي و محتوايي داشته باشد بايد با رويكردهاي جديد آشنا شود و با رويكرد ناشيانه داخل فاصله بگيرد و از اين طريق به جايگاه خلاقيت و نوآوري دست يابد.
فقط بر حفظيات تاكيد ميكنيم
تستي شدن آزمون دكترا به معني تاكيد بر حفظيات است
وي با بيان اينكه جايگاه تفكر و خلاقيت در غرب است و ما فقط بر حفظيات تاكيد ميكنيم، اظهار كرد: حتي مطرح شد كه آزمون دكترا نيز تستي شود كه اين به معني تاكيد ما بر حفظيات است.
اين مدرس دانشگاه در ادامه با بيان اينكه بايد به اين سوال پاسخ داد كه جايگاه دانشگاه كجاست، گفت: قطعا جايگاه دانشگاه، جايگاهي فرهنگي است و هر نهاد فكرسازي چه دانشگاه چه حوزه دست اندركار توليد دانش و ارزش است و در واقع نقش يك جعبه نرم افزاري را بازي ميكند و كنترل انرژي جامعه را بر عهده دارد و حال جاي اين سوال باقي است كه آيا نهادهاي اقتصادي و سياسي به فرهنگ خط مي دهند و يا فرهنگ به آنها راه را نشان ميدهد.
دانشگاه مستقل ميتواند به تعاملات اجتماعي، اقتصادي و سياسي جامعه الگودهي كند
وي تاكيد كرد: دانشگاهي كه مستقل است و كنترل هاي از بالا روي آن وجود ندارد ميتواند الگوساز باشد و به تعاملات اجتماعي، اقتصادي و سياسي جامعه الگو دهي كند.
وي افزود: اين بدان معنا نيست كه سياست گذاري در اين باره صورت نگيرد ولي بايد توجه شود كه كنترل با سياستگذاري و نظارت بسيار تفاوت دارد و در حال حاضر دانشگاههاي ما مستقل نيستند و حتي نميتوانند براي خودشان و با تصميم خودشان دانشجو جذب كنند و متاسفانه با نام عدالت اجتماعي يك سيستم مكندهاي در مركز ايجاد شده و تواناييها را به سمت تهران ميمكد.
دكتر افروغ خاطر نشان كرد: در كشوري مانند انگليس سالانه 2 بورد تخصصي برگزار ميشود و هر كدام دو بار آزمون برگزار ميكنند، در واقع داوطلبان ورود به دانشگاه امكان شركت در 4 امتحان تشريحي و غير تستي را دارا هستند و حتي جداول فرمولها نيز به آنها ارائه ميشود و پس از آنكه كارنامه خود را دريافت كردند با مكاتبه با دانشگاهها بر اساس نمرههاي خود ميتوانند وارد دانشگاه شوند و در واقع هم دانشجو و هم دانشگاه در استقلال در تصميم گيري بهرهمندند.
نماينده سابق مجلس شوراي اسلامي در خاتمه درباره بومي گزيني عنوان كرد: خيلي در جريان مسائل پيش آمده نيستم ولي به اعتقاد من ابتدا بايد نقشه راه مشخص مي شد، يعني تمركز زدايي مد نظر قرار مي گرفت و دانشگاهها با مستقل شدن دانشجو پذيرش مي كردند، ولي وقتي بدون تمركز زدايي به سمت بومي گزيني مي رويم قطعا اين مساله مشكل ساز است.
انتهاي پيام
دوشنبه 22 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 67]