واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: نگاهي به نشريهي جهاني رسانه؛ شبكهاي براي مطالعهي رسانهها در سطوح ملي و بينالمللي
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: رسانه
نشريهي جهاني رسانه، شبكهي جهاني محققان و پژوهشگران ارتباطات است كه با هدف پوشش علايق گوناگون پژوهشگران، استادان، دانشجويان و موسسات دخيل در آموزش، پژوهش و فعاليتهاي ارتباطاتي در فضاي سايبر راهاندازي شده است.
به گزارش خبرنگار رسانهي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، نخستين نسخهي اين نشريه كه تاكنون در 11 نسخه ( با زبان و محتواي مستقل) ايجاد شده است (http://lass.calumet.purdue.edu/cca/gmj) به انگليسي و در پاييز سال 2002 راهاندازي شد و پس از آن نيز نسخههاي آفريقايي، عربي، چيني، مديترانهيي، هندي، لهستاني و اسپانيايي اين نشريه آماده و عرضه شدند.
نشريهي جهاني رسانه مقالاتي را منتشر ميكند كه در كل ساختار، عملكرد، نتايج و آثار رسانهها در سطوح ملي و بينالمللي را در سطح پژوهشي و كارشناسانه مورد مطالعه قرار ميدهند و موضوعاتي مانند تمركز مالكيت رسانهها در سطوح ملي و بينالمللي، جهاني شدن گونههاي تلويزيوني، رسانههاي جهاني و فرهنگ مصرفي، رسانهها و دموكراسي، نقش رسانهها در حكومت محلي و حكمراني دموكراتيك، تجاري شدن و توليد انبوه خبر، تكنولوژيهاي جديد ارتباطي و مطالعات فضاي مجازي، مقررات و مقرراتزدايي رسانهيي و همچنين ساير موضوعات روز و مرتبط با رسانهها و ارتباطات از جملهي اين مباحث است.
اما نسخهي فارسي نشريهي جهاني رسانه با توجه به ديد و مخاطبان خاص خود داراي ويژگيهاي خاصي است كه از آن جمله ميتوان به انتشار آن با كمك و مشورت علمي برخي از اساتيد و پژوهشگران برجسته در ايران و ساير كشورهاي جهان، انتشار مقالات داوري شده و همچنين مقالاتي با نظر سردبيري، چاپ مقالاتي در زمينهي نقد كتاب، انتشار به صورت دو شماره در سال و برخورداري هر شمارهي نشريه از مضمون ويژه و از قبل اعلان شده اشاره كرد، ضمن اين كه نظرات اظهار شده از سوي نويسندگان مقالات اين نشريه ضرورتا نظر سردبيران يا مشاوران علمي آن نيز نيست.
اين نشريه كه به سردبيري حميد عبداللهيان - دانشيار دانشكدهي علوم اجتماعي دانشگاه تهران - منتشر ميشود، داراي هيات تحريريريهاي متشكل از اساتيد برجستهي حوزهي علوم ارتباطات دانشگاههاي مختلف داخلي و خارجي نيز هست كه از آن جمله ميتوان به حسين افخمي، حسن بشير، حميدرضا جلاييپور، مهدي محسنيانراد، محمدرضا جوادي يگانه، عليرضا دهقان، علي ربيعي، سعيدرضا عاملي، علي سعيدي، مهدي سمتي، عليرضا ظهوري، حميد عبداللهيان، يحيي كماليپور و علياصغر كيا اشاره كرد.
عبداللهيان در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دربارهي اين نشريه اظهار كرد: خلاءهاي موجود دربارهي نبود مجلات علمي معتبر الكترونيكي در حوزهي علوم اجتماعي و به خصوص ارتباطات، در شرايطي كه بسياري از مجلات علمي دنيا به صورت الكترونيك منتشر ميشوند ما را بر آن داشت با ايجاد نسخهي فارسي نشريهي جهاني رسانه اين خلاءها را پر كنيم.
وي افزود: در حوزهي چگونگي برقراري ارتباط در فضايي كه جهان مجازي در حال گسترش است به نظر ميرسد شكستن فضاي مقاومت عليه توسعهي تكنولوژيهاي نوين، يكي از كارهاي بزرگي است كه اين مجله انجام داد.
او با اشاره به اين كه فعاليت اين نشريه از سال 84 شروع و نخستين شمارهي آن در بهار 85 منتشر شد، ادامه داد: تا امروز سعي شده است تاييديههاي لازم براي مجله اخذ شود كه در اين زمينه متاسفانه موسسات داخلي بيش از موسسات خارجي از خود مقاومت نشان ميدهند.
به گفتهي وي نسخهي فارسي اين شبكهي جهاني به نشاني http://gmj.ut.ac.ir كه مرحلهي نهايي طراحي و نصب سايت جديد آن در تاريخ 17 مردادماه به پايان رسيد و شمارهي بهار آن هم همزمان، برروي سايت قرار گرفت، اكنون بعد از دو سال خط و مشي مشخصتري پيدا كرده است و در هر شمارهي آن حداقل يك مقاله از نويسندگان بينالمللي و بقيه از دانشگاههاي گوناگون كشور به چاپ ميرسد.
او خاطر نشان كرد: البته با اين وجود هنوز هم نميتوان از نظر موضوعي خط و مشي مشخصي براي آن تعيين كرد و اين موضوع هم به نوپا بودن آن و اين كه به صورت الكترونيك منتشر ميشود برميگردد.
عبداللهيان دربارهي رويكرد مجله و مخاطبان نيز افزود: اكنون كه شمارهي پنجم مجلهي جهاني رسانه نيز به چاپ رسيده است، موفقيتهاي جالب توجهي در افزايش مخاطبان داخلي و خارجي مجله بهدست آمده و رويكرد مجله نيز بتدريج به سمت تخصصيتر شدن گام برميدارد.
او ادامه داد: از آبانماه 85 تا تيرماه 87، قريب به 15000 نفر از سايت بازديد كردند كه 72 درصد از آنها را مخاطبان داخلي و 28 درصد بقيه را نيز مخاطبان خارجي تشكيل دادهاند كه از اين نظر شايد براي يك مجلهي علمي ايراني موفقيت قابل قبولي باشد.
وي در ادامه با اشاره به اين كه اغلب مقالات منتشر شده در اين مجله توسط محققان داخلي و خارجي مورد استفاده قرار گرفته و ضريب نفوذ مقالات مجله نيز به نحو قابل قبولي در حال افزايش است، اضافه كرد: جهتگيري مجله آن است كه به عنوان يك مجلهي فارسيزبان در سايتهاي معتبر علمي نظير ISI ، Web of Science و CSA و نظاير آنها نمايه شود كه تاكنون نيز در مجلهي جهاني رسانه و در CSA و www.srlst.com نمايه شده است.
حميد ضيايي پرور- مدرس ارتباطات - هم با بيان اينكه انتشار نشريه در حوزهي ارتباطات در سطح جهان و به زبان فارسي، در شرايطي كه نشريهاي ايراني داراي رتبهي علمي جهاني در اين حوزه نداريم اقدام خوب و پسنديدهاي است، در اينباره ميگويد: متاسفانه فضايي غير مثبت در حوزهي ارتباطات در كشور وجود دارد كه هر دانشگاهي در موقعيتهاي خاصي چون سمينار، نشست تخصصي، انتشار نشريه، جشنواره و غيره به صورت قطبي عمل كرده و فقط محدودهي خاص خود را پوشش ميدهد.
وي اضافه كرد: چنين رويكردي باعث ميشود مثلا در انتشار نشرياتي مانند نسخهي فارسي نشريهي جهاني رسانه توليد محتوا در دايرهي انحصار يك دانشگاه خاص بوده و از سوي ديگر ساير دانشگاهها نيز كمك مناسب و درخور توجهي به آنها نكنند كه هر دو طرف اين ماجرا نادرست و ناپسند است.
او نسخهي فارسي نشريهي جهاني رسانه را به طور كلي خوب ارزيابي كرد و ادامه داد: از آنجا كه دانشگاه تهران امتياز اين نشريه را گرفته طبيعي است كه اساتيد، دانشجويان و هيات علمي اين دانشگاه در انتشار اين نشريه، حضور فعالتري داشته باشند اما وضعيت فعلي علوم ارتباطات در ايران بهگونهاي است كه همفكري و كمك تمام دانشگاهيان اين حوزه را براي بهبود ميطلبد.
علي گرانمايه پور - مدرس ارتباطات - نيز با تاكيد بر اين كه انتشار نسخهي فارسي نشريهي جهاني رسانه در شرايط فعلي كه از فقر ادبيات در حوزهي ارتباطات رنج ميبريم اقدام بسيار خوب و موثري است، در اينباره معتقد است: اگر بخشينگري در حوزهي ارتباطات كشور كنار گذاشته شود و معتقد باشيم استعداد و كسب افتخار به دانشگاه خاصي مربوط نبوده و هر فردي در هر سمت و يا دانشگاهي ميتواند براي كشور و تمام جامعهي ارتباطي افتخار كسب كند، نشرياتي چون نسخهي فارسي نشريهي جهاني رسانه نيز غنيتر شده و فقر علمي كشور در اين حوزه جبران ميشود.
وي افزود: البته منظور كنار گذاشتن شاخصهاي پذيرش مقالات نيست بلكه معتقدم بايد به تمامي دانشجويان و اساتيد از تمامي دانشگاههاي كشور اجازهي ارايه مقاله داده شود.
او ادامه داد: به عقيدهي من عملكرد اين نشريه با توجه به نو پا بودن بسيار خوب بوده و ميتواند به كمك اساتيد و دانشجويان حوزهي ارتباطات كشور بهتر نيز شود.
اما عليرضا دهقان - مدرس ارتباطات و عضو هيات تحريريهي نسخهي فارسي نشريه جهاني رسانه - در گفتوگو با ايسنا دربارهي اين نشريه اظهار كرد: نشريهي جهاني رسانه نخستين نشريهي علمي الكترونيك در حوزهي ارتباطات و مطالعات فرهنگي است كه با هدف انتشار مقالات، نتايج تحقيقات، فعاليتهاي دانشجويان ارشد و دكترا و نقد كتابهاي مربوط به حوزهي ارتباطات و مطالعات فرهنگي از سال 85 كار خود را آغاز كرده است.
وي افزود: نسخهي فارسي نشريهي جهاني رسانه در حال حاضر در چند سايت علمي نيز ايندكس شده و داراي شمارهي ثبت بينالمللي نيز هست كه روز به روز به اعتبار آن اضافه شده و به زودي نيز براي اخذ مجوز اعتبار علمي آن اقدام ميشود تا جزو مجلات معتبر وزارت علوم قرار گيرد.
اين عضو هيات تحريريهي نسخهي فارسي نشريه جهاني رسانه اضافه كرد: هيات تحريريهي نشريه معمولا ثابت و متشكل از اساتيد و كارشناسان مختلف در دانشگاهها و مراكز علمي داخلي و خارجي هستند. البته گاهي به دليل گسترهي جهاني نشريه جهت داوري و يا انتشار مقالات ممكن است افرادي به اين تركيب اضافه شده و يا فرد جديدي جايگزين ديگري شود.
وي تاكيد كرد: به عقيدهي من اين نشريه با وجود نوپا بودن و همچنين امكانات كمي كه در مقايسه با ساير مجموعههاي علمي در اختيار دارد، در اين مدت توانسته است به موفقيتهاي خوبي دست يابد.
عليرضا افخمي - مدير گروه ارتباطات دانشگاه علامه طباطبايي - نيز در اينباره ميگويد: اين پايگاه علمي در حقيقت يك نوع ويترين براي حوزهي ارتباطات ايران است كه مقالاتي آكادميك در آن عرضه ميشود.
وي افزود: وجود چنين نشريهاي در مجموع خوب بوده و با نقد و بررسي علمي كتابهاي حوزهي ارتباطات دريچهاي جديد به دنياي اينترنتي ارتباطات ميگشايد.
انتهاي پيام
يکشنبه 21 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 176]