واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: مجيدي: اگر حمايت رهبر انقلاب نبود، سينما تعطيل ميشد
جام جم آنلاين: مجيد مجيدي كارگردان و نويسنده آواز گنجشكها با انتقاد از وضعيت سينما در كشور گفت اگر حمايت رهبر معظم انقلاب نبود سينماي ايران تعطيل ميشد.
به گزارش مهر ، نشست فيلم «آواز گنجشكها» با حضور مجيد مجيدي كارگردان، مهران كاشاني فيلمنامهنويس، كمال تبريزي كارگردان سينما و تلويزيون، رضا درستكار منتقد سينما و جمعي از خبرنگاران امروز شنبه در فرهنگسراي رسانه برگزار شد.
مجيدي درباره توقع متوليان فرهنگي از سينما گفت:معمولاً از سوي متوليان فرهنگي مانند مجلس و ... نقدهايي درباره سينماي ايران ميشود. ميخواهم سؤالي را در سطح مديريت كلان مطرح كنم كه چقدر در حيطه سينما سرمايهگذاري كردهايم كه از خروجي آن اينقدر توقع داريم؟ هزينهاي كه براي سينماي ايران در 30 سال گذشته در نظر گرفته شده بيشتر از 200 ميليارد تومان نبوده است.
وي افزود: در حال حاضر اين بودجه براي يكسال 32 ميليارد تومان در نظر گرفته شده است. بايد ديد از اين مبلغ چقدر به توليد و بدنه سينما تزريق خواهد شد؟ از اين ميزان بودجه 10 تا 15 ميليارد تومان براي حقوق افراد در بنياد سينمايي فارابي، وزارت ارشاد و ... هزينه ميشود. پنج تا شش ميليارد براي برگزاري جشنوارهها، بخشي براي ترميم سالنهاي سينمايي و در نهايت پنج تا شش ميليارد در بخش توليد هزينه ميشود.
مجيدي عنوان كرد: با توجه به آمار توليد سينماي ايران حدود 60 تا 70 فيلم در طول سال توليد ميشود. با اين ميزان به هر فيلم 40 تا 50 ميليون و نهايتاً 100 ميليون تومان كمك ميشود. در صورتيكه هزينه ساخت يك فيلم بسيار بيشتر از اين رقمهاست. چقدر در سطح مديريتي براي اين سينما هزينه شده كه حالا بايد طلبكار باشند؟
وي خاطر نشان كرد:همين مجلس اخير يكي از مدعيان اصلي سينما بود. كميسيون فرهنگي مجلس براي در نظر گرفتن بودجه تاثيري بسيار دارد اما فقط نقد ميكند. به عنوان مثال شهرداريها در همه دنيا توليدهاي سينمايي مرتبط با موضوع شهر را مورد حمايت قرار ميدهند. يكي از وظايف اصلي شهرداري پرداختن به معضلهايي همچون زنان و كودكان خياباني، ترافيك ... است. اين مشكلات با بخشنامه و قانون حل نميشود بايد بايد در حوزه فرهنگ تعريف شده و با فيلم ساختن به آنها پرداخته شود.
اين كارگردان سينما با اشاره به اهميت شهرداريها در بخش فرهنگ، افزود:هر چند شهرداري به ما لطف كرد اما نقش توليدي در كار ما نداشت. ما خودمان به دنبال شهرداري رفتيم نه اينكه آنها به دنبال ما بيايند. هنوز آخرين بخش قسط ما به شهرداري مانده و بخشي از بيلبوردهاي فيلم نيز در شهر نصب نشده است. البته ما از همين حمايتها هم تشكر ميكنيم.
كمال تبريزي كارگردان سينما و تلويزيون نيز در اين نشست با مقايسه سينماي ايران با تركيه گفت: در اين مقايسه مشخص ميشود كه چقدر سينماي ما نسبت به آنها جهانيتر است. آنها بايد مسير زيادي را طي كنند تا به جايگاه ايران در سطح جهان برسند. اما از جهت تجهيزات و امكانات نسبت به آنها در سطحي بسيار پايينتر قرار داريم. ما براي اين تجهيزات محتاج كشور تركيه هستيم اما مجموعه «شهريار» را پيشكش آنها ميكنيم. بايد اين تجهيزات براي فيلمسازان ما فراهم شود تا قدمهاي مهم برداشته شود.
وي تأكيد كرد: فيلم «آواز گنجشكها» نماينده ايران در اسكار شد اما همين كمبود امكانات ميتواند بر روي انتخاب اين فيلم تأثير بگذارد. وقتي با چنين امكانات عقبافتادهاي كار ميكنيم، كسي هم ما را تحويل نميگيرد. در كار فرهنگي بايد نظافت فرهنگي داشته باشيم.
مهران كاشاني نيز درباره تغييرات كارگردان بر روي فيلمنامه گفت: "به عقيده من فيلمنامهاي كه منطبق بر فيلم باشد، نادرست است. من در تمام مراحل با مجيدي براي نوشتن فيلمنامه همفكري ميكردم و او حس خود را به عنوان كارگردان به من انتقال ميداد. هيچ سكانسي در فيلم نبود كه توسط مجيدي تغيير داده نشود. به عقيده من هر چقدر كارگردان در فيلمنامه تغيير ايجاد كند مرتبهاي بالاتر براي وي قائل ميشويم.
مجيدي درباره فرديت قهرمان فيلم عنوان كرد:كريم نماينده انسانهايي است كه در اين شهر زندگي ميكنند و بحث ما در فيلم كثرت بر فطرت است. معتقدم ما به سمت جامعهاي مدرن ميرويم، اما اين توسعه منطبق با شرايط فرهنگي اجتماعي ما نيست بلكه رشد غير متعارف دارد. سقوط مسائل اخلاقي كه در اين فيلم به تصوير كشيده شده براي يك كشور معتقد به باورهاي ديني و سنتي فاجعه است.
وي افزود:قرار بود در دوران رياست جمهوري آقاي احمدينژاد سالي 250 فيلم ايراني براي خارج از كشور توليد شود. اين موضوع به كجا رسيد؟ بايد پذيرفت كه سينما در كشور ما تعطيل است و اگر حمايت مقام معظم رهبري نبود اين سينما زودتر از اينها تعطيل ميشد. به گفته ايشان كليد شهر در دست سينما است. اما حالا كليد انباري هم در دست ما نيست، چه برسد به شهر!معتقدم سقوط اخلاقي در اشكال مختلف جامعه ما را در برخواهد گرفت.
رضا درستكار اين نشست عنوان كرد : به تصوير كشيدن اضطراب و تنهايي آدمها در اين فيلم يكي از ويژگيهاي خوب «آواز گنجشكها» به شمار ميرود. شخصيتهاي فيلمهاي مجيدي همه به پختگي لازم ميرسند و فطرتشان به طور غير مستقيم بيدار ميشود. به عقيده من اين فيلم يك نقد مدرن است.
مجيدي خاطر نشان كرد: من فيلمهايم را براي مردم ميسازم و حرفهايم را براي مسئولان ميگويم. پشتوانه ما خود مردم هستند و مسئولين قشر تاثيرگذرا جامعه. اما اين حرفها را نميتوان در فيلم عنوان كرد چون شعاري و كليشهاي ميشود.
تبريزي با اشاره به ويژگيهاي سينماي مجيدي ، عنوان كرد: فيلمسازي مانند مجيدي دوست دارد درباره خوبيها، فطرت انساني، سنت و آداب و رسوم، انسانيت، مقام و كرامت انساني فيلم بسازد كه در شرق و ايران قابل طرح است. ما در جامعهاي زندگي ميكنيم كه اين كرامتها در حال از بين رفتن است. يك فيلمساز نميتواند به جامعه خود دروغ بگويد.
وي با اشاره به مفهوم سينماي ملي گفت: سينماي ملي زماني رشد پيدا ميكند كه ويژگيهاي اصيل در جامعه آشكار شود. آيا در حال حاضر در جامعه ما چيزي وجود دارد كه به آن افتخار كنيم؟ به عقيده من يكي از دلايل الكن شدن سينما، اين است كه قهرمان در جامعه پيدا نميشود. تيرگيها در جامعه زياد و روشناييها كم شده است. اميدوارم در آينده بتوانيم به نقاط روشن در جامعه دست پيدا كنيم.
قهرمان آواز گنجشكها از بستر فطرت عبور ميكند
كارگردان و نويسنده فيلم سينمايي «آواز گنجشكها» با تكيه بر كهنه نشدن مضمون فطرت بشري به طراحي بستري مبتني بر زبان فطرت براي حركت قهرمان فيلم اشاره كرد.
مجيدي گفت: هميشه متهم ميشوم به اينكه رابطه خوبي با خبرنگاران ندارم. واقعيت اين است كه آنها را دوست دارم اما با حرف زدن ميانهاي ندارم و ترجيح ميدهم بيشتر كار كنم.
كمال تبريزي كارگردان و نويسنده سينما و تلويزيون با اشاره به انتخاب "آواز گنجشكها" به عنوان نماينده ايران در اسكار، گفت: "مطرح شدن اين فيلم در اسكار ميتواند به منزله پلي بين فرهنگ دو ملت باشد. بيشترين اهميت اسكار برقراري همين ارتباط است و گرفتن جايزه در درجه دوم قرار ميگيرد. فرهنگ و جهانبيني ما ميتواند از طريق يك فيلم در دنيا مطرح شود و اين وجه است كه اهميت دارد.
وي افزود: تبليغاتي كه از ايران در دنيا ميشود، كاملاً كاذب است. معتقدم اهميت حضور سينماي ايران در چنين محافل جهاني بيشتر از نامزد شدن و حتي جايزه گرفتن است . چنين حضوري ميتواند بخشي از اين تبليغات كاذب را بياثر كند.
مهران كاشاني فيلمنامهنويس «آواز گنجشكها» نيز درباره حضور فيلم در جوايز اسكار متذكر شد:من هم معتقدم حضور يك نماينده فرهنگي در اسكار و انتخاب يك فيلم بيشتر جايزه گرفتن اهميت دارد. به عنوان يك تماشاگر فكر ميكنم اين فيلم نقد جدي به مناسبات انساني وارد ميكند كه ميتواند بين ما حاكم باشد. شخصيت كريم استعارهاي است از انسان متجدد كه در فضاي شهري كشوري در حال توسعه زندگي ميكند.
وي افزود: متأسفانه در جامعه امروز اعتماد، ايمان و بردباري به تدريج از يادمان ميرود. اين ميراثي است كه در حال از دست دادن آن هستيم. «آواز گنجشكها» دعوت براي بازگشت كريم به خويشتن خويش است. اين بازگشت به سنت نيست بلكه نقدي بر فضاي موجود و نقدي بر انسان متجدد شهرنشين در يك كشور در حال توسعه است.
مجيد مجيدي با اشاره به فطرت انساني كه خداوند در وجود هر شخصي نهاده ، گفت: فطرت چيزي است كه خداوند در وجود ما نهادينه كرده است. تلاش كرديم قهرمان فيلم از بستري عبور كند كه مبتني بر زبان فطرت باشد. فيلمهايي همچون «بچههاي آسمان» ، «باران» و «رنگ خدا» به دليل همين تأثير ارتباطي و حسي توانستند با مخاطب جهاني خود رابطه برقرار كنند.
وي تأكيد كرد: وقتي يك اثر هنري با زبان فطرت آميخته شود ديگر مرزي وجود ندارد. سعي كردم اين نگاه را كاملتر و با پرداخت و ساختاري جديد به اين منظر عرضه كنم. آنچه خداوند در ما نهادينه كرده ممكن است در طول زمان غبار بگيرد اما تغييري نميكند و چيزي نيست كه تكراري و يا از مد افتاده تلقي شود.
اين كارگردان سينما بيان كرد: با تجربهاي كه كسب كردم، فكر ميكنم اين وجه از آثارم توانسته ارتباطي جهاتيتر پيدا كند. برخي گمان ميكنند فقر در «بچههاي آسمان» باعث شد فيلم برد جهاني پيدا كند. هميشه سينماي ايران از اين جهت به سياه نمايي متهم ميشود اما واقعيت اين است كه اين نگاه مخدوش شده است.
وي افزود: اگر موضوع فقر خوشايند غرب است ميتوان دوربين را به سمت كشورهاي چون پاكستان و يا حتي عقبافتادهتر برد و تصاويري را براي حضور در جهان ثبت كرد. آيا چنين فيلمي در ارتباط با مخاطب جهاني موفق ميشود؟ آنچه در سينماي ايران تجلي پيدا كرده، همان وجهه انساني است كه ميتواند در دنيا عرضاندام كند. البته سينماي ايران در سالهاي اخير به لحاظ فنآوري، تكنيكي و بازيگري توانسته توفيقهاي داشته باشد.
كمال تبريزي با تأييد حرف مجيدي در ارتباط با حضور جهاني سينماي ايران،عنوان كرد: در همه زمينههاي هنري از جمله سينما مرز بين كار سفارشي و فيلم شخصي از بين رفته و به نوعي دوغ و دوشاب يكي شده است. سينمايي كه هويت خاص ايران را دارد و در جهان نيز مطرح شده از سينماي سياهنما و سفارشي جدا است. فيلمهاي سفارشي عمدتاً يك نوع خاستگاه سياسي را تبيين ميكنند و ساختاري درست ندارند. حتي ارتباطي ملموسي بين آنها و جامعه ديده نميشود.
وي اظهار داشت: وقتي فيلمساز به عنوان دغدغه مسائل اجتماعي را دلسوزانه مطرح ميكند تا معضلات را برطرف كند، ميتواند در دنيا مورد توجه قرار بگيرد. فيلمسازان ايراني براي پيدا كردن جايگاه واقعي خود مسيري دشوار در پيش دارند. نامهنگاري رئيس جشنواره برلين براي حضور «آواز گنجشكها» در اين جشنواره و كسب جايزه بهترين بازيگر دليل كافي براي حضور اين فيلم به عنوان نماينده ايران در اسكار است.
مهران كاشاني نيز در ارتباط با نگارش فيلمنامه «آواز گنجشكها» و همكاري با مجيدي گفت: مجيدي براي نوشتن فيلمنامه اين كار بر دو وجهه بسيار تأكيد داشت. اول اينكه شخصيت اصلي داستان در شرايطي پيچيده به خويشتن خويش بازگشت ميكند و دوم وجه تقديري حاكم بر اين مسير. در واقع به دليل تمركز مجيدي بر وجه تقديري، سعي كرديم از داستان اصلي فاصله بگيريم و به همين دليل فراز و فرود به شكل معمول در آن ديده نميشود.
وي عنوان كرد: فيلمنامه مجيدي كامل بود و هر آنچه كه توسط من به آن اضافه شد از جنس نگاه مجيدي است. در طول كار سعي ميكردم جهانبيني و هستيشناسي مجيدي را كشف كرده و فيلمنامه را به نگاه وي نزديك كنم. در فيلمنامه مجيدي طراحي شخصيتها و ابتدا و انتها فيلم به همين ترتيب بود و بيشترين تغيير در پرده دوم فيلمنامه صورت گرفت. تجربه اي بسيار خوب در كنار وي داشتم و از او بسيار آموختم.
رضا درستكار منتقد سينما گفت: فيلمهاي مجيدي بيشتر از وجه مباني فني در جهان مورد توجه قرار ميگيرند و اين از شاخصههاي كار وي محسوب ميشود. جايزه رضا ناجي در جشنواره برلين تأييد همين وجه مجيدي در كارگرداني است. امكانات و تجهيز منابع در ايران بسيار ضعيف است و هنوز ظرفيت خود را پيدا نكرده، در صورتي كه سينما تنها هنري است كه در اين سه دهه پرچم ايران را در جهان برافراشته است.
يکشنبه 21 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 163]