واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: لاريجاني: قرار نبود چنين تورمي باشد
با وجود منابع عظيم نفت و گاز چرا بايد وضعيتمان اين گونه باشد؟برنامهاي براي انتخابات رياست جمهوري ندارمدنياي اقتصاد- رييس مجلس شوراي اسلامي در آخرين روز از سفر خود به استان فارس در شوراي اداري اين استان بارها بر اجراي درست اصل 44 قانون اساسي و كوچك كردن حجم دولت تاكيد و در عين حال از اين كه بخش عمده پول نفت صرف امور جاري و عمراني دولت ميشود، انتقاد كرد.
علي لاريجاني كه در سفر سه روزه خود محور مباحث مطروحهاش را مساله نابساماني وضعيت اقتصاد، تورم و خوب اجرا نشدن اصل 44 و تلاش براي تحقق اهداف سند چشمانداز 20 ساله قرار داده بود، باز هم در جمع اعضاي شوراي اداري استان فارس با اشاره به افزايش سالانه 150ميليارد دلار به سرمايه كشور، وضعيت تورم و صادرات كشور را قابل انتقاد خواند و تاكيد كرد كه ايجاد فضاي رقابتي در كشور لازمه اجراي عدالت است.
وي با انتقاد از اين كه بخش عمده پول نفت صرف امور جاري و عمراني دولت ميشود، اظهار كرد: وسيع بودن سيستم اداري كشور يكي از عواملي است كه دولت را از رسيدگي به بسياري از امور بازداشته است، ولي اگر دولت كوچك و چابك شود و صرفا قصد نظارت داشته باشد، آن گاه بقيه معادلهها به خوبي پيش ميرود.
به گزارش مهر، وي با اشاره به پيشرفت كشورهايي مانند هند، تركيه و برخي كشورهاي عربي خاطرنشان كرد: ما در مساله اقتصادي وضعيتمان به اين شكل است كه مجموع نفت و گازي كه استخراج ميكنيم، سالانه حدود 140 يا 150ميليارد دلار به سرمايه كشور اضافه ميكند. اين در حالي است كه بسياري از كشورها اين سرمايه را ندارند ولي در عين حال برخي از نابسامانيها را در داخل شاهد هستيم.
لاريجاني افزود: به عنوان مثال تورم موجود غيرقابل پيشبيني نبود و قرار نبود چنين نرخ تورمي داشته باشيم. در وضعيت صادرات نيز بايد شرايط بهتر از اين ميبود.
لاريجاني اضافه كرد: با وجود ثبات و امنيت در كشور، نيروي انساني متخصص و منابع عظيم نفت و گاز، چرا بايد وضعيتمان اين گونه باشد.
البته اين مسائل صرفا مربوط به دولت فعلي نيست، از گذشته وجود داشته است و براي ترميم اين وضعيت بايد در زمينه برنامهريزي اقتصادي، مديريت دقيقي اعمال نماييم و بدانيد كه اقتصاد علم دست يافتني است كه نياز به آموزش دارد.
لاريجاني با اشاره به همكاري خود با دولتهاي گذشته و دولت فعلي تصريح كرد: اينكه ما در هر دولت برخي مسائل خوب را به طور يكجا در نظر بگيريم، به معناي تحقق اهداف در نظر گرفته شده نيست.
رييس مجلس گفت: همه ميخواهند مولفههاي نيكو براي دولت داشته باشند، اما اين يك اسلوب دارد. ما براي اينكه به چشم انداز برسيم، نيازمند يك نقشه راه هستيم. داشتن يك برنامه دقيق در اين زمينه به همراه يك اسلوب علميمهم است، بسياري از مسائل علميجنبه عقلاني دارد و بايد از آنها استفاده كرد.
وي تصريح كرد: مجموعه توان مديريت كشور بايد به كار گرفته شود تا از دهه چهارم انقلاب به خوبي استفاده كنيم و با برنامهريزي علميو دقيق از تصميمات خرد پرهيز كنيم، مجلس طبعا اين نگاه را ميپسندد.
برخي مديران از واگذاري اصل 44 نگرانند
رييس مجلس با تاكيد بر اينكه رونق علميو توليد در كشور نيازمند يك سياست مدون است، به ابلاغ سياستهاي اصل 44 توسط رهبر انقلاب اشاره و خاطرنشان كرد: بايد بدانيم اين يك راه جديد است، پيام اين راه جديد اين است كه كارهاي كشور را به مردم واگذار كنيم نه اينكه تصنعي وارد آن شويم. اين اراده وجود داشته كه دستگاههاي ديواني كشور به درستي واگذاريها را انجام دهند.
وي خطاب به مديران استان يادآور شد اين راه را بايد شما اجرا كنيد. احساس من اين است كه برخي مديران از واگذاريها نگرانند، اما بايد اين اصل را بپذيرند. اگر ميخواهيم جهش پيدا كنيم، بايد كار را در يك دالان رقابتي به مردم واگذار كرد و نبايد شعاري با اين مسائل برخورد كرد.
وي تئوري رقابت را عين تفكر اسلامي خواند و گفت: اگر شما ميخواهيد عدالت در كشور ايجاد شود، بايد به رقابت تن دهيد. كشوري كه رقابت نباشد، دور از عدالت است. بايد اشكالات خود را دريابيم و مانعي براي بخش خصوصي ايجاد نكنيم، قوانين و ضوابط بايد سهل شود.
همچنين لاريجاني بر لزوم تجديد نظر در قواعد و ضوابط موجود و حذف قواعد زائد تاكيد كرد.
رييس مجلس بار ديگر بر مساله كوچك كردن سيستم اداري و ديواني كشور تاكيد كرد و گفت: هم اكنون بيشتر پول نفت خرج سيستم اداري ميشود و در شرايطي كه ما 56هزار ميليارد تومان بودجه جاري داريم و در عين حال معلمان و بازنشستگان مشكل دارند و 24هزار ميليارد بودجه عمراني داريم، به اين معنا كه كل درآمد كشور مصرف ميشود، علت آن اين است كه خانواده دولت بزرگ است و اين مبلغ به همه آن نميرسد و مجموعههاي زير نظر دولت به زندگي خود نميرسند.
وي فربه بودن سيستم اداري كشور را عامل زمينگير كردن اقتصاد كشور دانست.
براي صادرات سرمايهگذاري تسهيل شود
لاريجاني گفت: وضعيت دولت و سيستم ديواني كشور بايد متناسب با شرايط موجود تغييرات ماهوي داشته باشد، ما اگر بخواهيم جايگاه خود را متناسب با چشمانداز تنظيم كنيم، بايد همت بلند در صادرات داشته باشيم. اين همت بلند روي دوش توليد استوار ميشود نه مواد خام. سرمايهگذاري بايد تسهيل شود تا توليد به صادرات برسد و ما را از اتكا به نفت نجات دهد.
رييس مجلس با تاكيد بر اينكه قبول دارم كه در بعضي زمينهها براي رسيدن به چشمانداز گامهاي خوبي برداشته شده يادآور شد: اما در زمينه اقتصادي بايد شاهد جهش باشيم، زيرا رقبا در حال جهش هستند و پيش افتادهاند. بسياري از معضلات داخلي ما در پناه مسائل اقتصادي است.
وي گفت: درست است كه چالشهايي در سطح بينالملل داريم، اما ابزارهايي داريم و مجموعهاي از شرايط وجود دارد كه ميتواند ما را براي جهش آماده كند و ظرفيت ما را بالا ببرد. مسائل اقتصادي كشور بايد در سطح ملي علاج شود تا شرايط را در سطح استانها روانتر كند.
برخي رقابتهاي سياسي در جهت منافع ملي نيست
رييس مجلس همچنين در جمع تشكلهاي مختلف سياسي استان فارس، ضمن تاكيد بر اينكه در هر دو جريان اصلاحطلب و اصولگرا به مباني اقتصادي واحدي رسيدهايم و گروههاي سياسي به اين اصلاح ساختار اقتصادي معتقدند، گفت: گروهها و جريانات مختلف سياسي به يك برداشت واحد نزديك ميشوند كه اگر بتوانيم رقابت دقيق و نه تصنع را در عرصه اقتصاد، اجتماعي و فرهنگي تعريف كنيم، به توانمندسازي كشور كمك ميكند. وي همچنين تاكيد كرد: برخي موضوعات جزو حيطه منافع ملي ما است و همه بر روي آن وحدت نظر داريم و نيازمند همفكري و وحدت بر منافع ملي هستيم و ما نيز در مجلس تلاشمان اين است كه به اين موضوع توجه كنيم و از دعواهاي حيدري نعمتي و نزاعهاي كوچك پرهيز كنيم، هر چند برخي فضاهاي سياسي جريانات را به برخي سمتها هل ميدهند. همچنين بعضا ديده ميشود كه نوعي از رقابتهاي سياسي، كشور را به سمتي پيش ميبرد كه منافع ملي اقتضا نميكند و بايد از آن پرهيز كرد، بنابراين در اين گفتوگوها به سمتي پيش رويم كه در برخي امور به وحدت فكري برسيم.
در نهايت دوستي با احمدينژاد هستيم
رييس مجلس شوراي اسلامي، در پاسخ به سوال يكي از تشكلهاي سياسي مبني بر اينكه رابطه شما به عنوان يك شخص حقيقي با احمدينژاد به عنوان يك شخص چگونه است، افزود: ما از سابق با هم دوست و خيلي هم صميمي هستيم، البته اختلافنظر در مسائل اداره كشور وجود دارد، اما از نظر شخصي حقيقي سوال كرديد كه رابطهتان چگونه است كه بايد بگويم در نهايت دوستي هستيم.
وي همچنين در پاسخ به سوال ديگري كه رابطهاش از نظر حقوقي با رييس جمهور چگونه است، تصريح كرد: مجلس شوراي اسلامي براي خود يك هويت دارد كه موضع آن در برخي موارد هويدا است و مجلس در مبنا قصد همكاري با دولت را دارد و اگر بداند كه ميتواند معضلات كشور را برطرف كند، اقدام ميكند، اما چنانچه احساس كند تشخيص دولت به نفع كشور نيست رو دربايستي ندارد و اين امر را نشان داده است.
رييس مجلس شوراي اسلامي، در پاسخ به اينكه آيا كانديداي رياست جمهوري دوره دهم خواهيد شد يا خير، گفت: برنامهاي براي اين موضوع ندارم.
لاريجاني همچنين در پاسخ به اين سوال كه چرا مجلس از هدفمند كردن يارانهها حمايت نميكند، يادآور شد: مساله ما اين است كه اگر طرح تورمزا باشد با احتياط مورد بررسي قرار گيرد، حقوق ملت اين را اقتضا ميكند، بنابراين ما نگران آن هستيم كه در شرايط فعلي اين طرح نتواند پويايي اقتصادي به وجود آورد يا تورم را سامان دهد.
رييس مجلس شوراي اسلامي، در ادامه اظهاركرد: البته برخي از نكات طرح هدفمند كردن يارانهها مثبت است؛ اگر يارانهها هدفمند و از اين وضع خارج شود مهم است، اما راههاي آن بايد مورد بررسي قرار گيرد و اين موضوع در مجلس در حال بررسي است.
لاريجاني در پاسخ به سوال يكي از جريانات سياسي استان فارس مبني بر اينكه در شرايط فعلي آيا با وجود تحريمهاي پيدرپي اجراي طرح تحول اقتصادي به صلاح است يا خير، گفت: اگر دقيق عمل شود و بتوانيم به يك فرصت معقول برسيم به صلاح است. البته اگر يك مرتبه كار غيركارشناسي انجام دهيم مضر بوده و بايد با دقت عمل كرد.
دولت در مورد كردان اقدام كند
وي در پاسخ به سوال يكي از حاضرين نشست تشكلهاي سياسي استان فارس كه چرا مجلس در مورد كردان خوب عمل نكرد، افزود: مجلس به وظيفه خود خوب عمل كرد و پس از آنكه متوجه شد بحثهايي در اين موضوع وجود دارد گروهي را مشخص كرد تا بررسي كرده و نظرشان را علني اعلام كنند و اعلام كرديم. حال بايد دولت در اين زمينه اقدام كند.
وي در مورد علت تصويب افزايش پذيرش دانشجو در برخي دانشگاهها نيز پاسخ داد: اينكه دانشگاههاي كشور را يك جور بومي كنيم، معقول نميدانيم و اطلاق بوميسازي اينگونه درست نيست و بايد اين ضابطه تغيير كند.
به گزارش ايسنا، در اين جلسه از لاريجاني در مورد وام 100ميليوني به نمايندگان مجلس سوال شد و اينكه آيا نمايندگان براي تامين مسكن با مشكل روبهرو هستند، وي پاسخ داد: مبلغ را خلاف گفتهاند. البته من خودم اين مبلغ را نه گرفتهام و نه ميگيرم و حتي حقوق هم از مجلس نميگيرم، اما در اين زمينه از نمايندگان دفاع ميكنم و مبلغ 100 تومان هم نيست.
رييس مجلس شوراي اسلامي يادآور شد: يك عده از اين مساله ميخواهند سوءاستفاده كنند كه ناحق است.
لاريجاني همچنين درباره نقدي كردن يارانهها نيز تاكيد كرد كه بايد در فرصت معقول به اجراي طرح برسيم. اينكه يك مرتبه يك كار غيركارشناسي انجام دهيم، موفق نميشديم چون كار شتابزده در حوزه اقتصاد خسارتبار است. لاريجاني همچنين ضمن شركت در صبحگاه مشترك نيروي انتظامي استان فارس از نيروي انتظامي خواست تا براي آرامش رواني مردم، صاحب سبك و تئوري ويژه شود.
وي خطاب به نيروهاي مسلح گفت: شما يك ظرفيتي در جمهوري اسلامي ايجاد كرديد كه باعث اقتدار كشور و امنيت در كشور شديد و اين جنبه بازدارنده دارد، بايد اين سرمايه را حفظ كرد و در پناه چنين استواري و پايداري امنيتي است كه ميشود كشور را توسعه داد.
لاريجاني با اشاره به تصويب طرح برخورد با اخلالگران در امنيت رواني جامعه، اهميت مجلس به مبارزه با افراد مفسد و شرور را يادآور شد و گفت: در اين عرصه حتما از نظر كارشناسي شما استفاده ميشود تا زمينه كار شما مستعد شود.
همچنين به گزارش خبرگزاري مهر، لاريجاني پيش از ترك شيراز در فرودگاه اين شهر، در نشستي با خبرنگاران گزارشي از اين سفر ارائه كرد.
وي در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبني بر اينكه وضعيت اجراي قانون ماليات بر ارزش افزوده چه خواهد شد، گفت: قبل از اجراي آن به ساماندهي در وزارت اقتصاد و برخي صنوف و همچنين بازار نيازمنديم.
رييس مجلس با اشاره به نگراني بوجود آمده در بخشهاي صنعتي و بازار در پي اعلام اجراي قانون ماليات بر ارزش افزوده تاكيد كرد: قصد اين بود كه سيستم مالياتي نظام پيدا كند. در جلسهاي با احمدينژاد صحبت شد و مقرر شد تمهيدات لازم فراهم شود. وي گفت: فعلا منتظر ايجاد زمينه هستيم، ظرف چند ماه آينده اين قانون اجرايي ميشود.
لاريجاني اين تصميم كه تا فراهم شدن زمينهها براي اجراي قانون ماليات بر ارزش افزوده متوقف بماند را كار عاقلانهاي دانست.
وي همچنين در پاسخ به سوال ديگري مبني بر اينكه آيا اشكال شوراي نگهبان به طرح افزايش ظرفيت دانشگاهها همان مساله بارمالي است، تصريح كرد: بله مساله همان است، اما چيز مهمي نيست يكشنبه (امروز) حل خواهد شد.
لاريجاني درباره حضور خود درجلسه روز چهارشنبه شوراي نگهبان كه به بررسي اين طرح اختصاص داشت، توضيح داد : روز چهارشنبه با شورا تماس گرفتم و سپس در جلسه مربوط به بررسي طرح دو فوريتي افزايش ظرفيت برخي دانشگاههاي كشور كه در آن وزير علوم و رييس سازمان سنجش كشور نيز حضور داشتند، شركت كردم.
دولت در مسير سند چشمانداز حركت نكند، مجلس وارد ميشود
خبرنگاري خطاب به لاريجاني گفت: شما تاكيد كردهايد كه مجلس حامي دولت است و براي توسعه و آباداني كشور در كنار دولت گامهايي بر ميدارد، اما برداشتي كه از مجلس هشتم و شخص شما در نظر مردم است اين است كه مجلس هشتم تا حدودي منتقد دولت و احمدينژاد است كه لاريجاني پاسخ داد: موضوع را بايد دقيق تر شناخت، قواي مختلف در كشور مستقل هستند و بايد براي يك هدف مهمتر كه اعتلاي كشور است، مشاركت داشته باشند.
وي افزود: در ابتداي مجلس هشتم نيز تاكيد داشتم تعامل بين مجلس و دولت يك تعامل سازنده و تاثيرگذار خواهد بود اين تعامل در جهت آرمانها و چشمانداز است و در اين زمينه همواره كمك دولتها هستيم.
رييس مجلس تاكيد كرد: اگر دولت در اين جهت گامهايي برداشت حامي او هستيم و اگر گامي برنداشت خود اقدام ميكنيم و اگر بدانيم اقدام دولت در مسير آرمانها و چشمانداز نيست بايد آن را اصلاح كنيم.
وي با تاكيد بر اينكه بايد از اختلافات پرهيز كرد، گفت: فرصت و وقت مردم بايد صرف مسائل مهم شود استراتژي مجلس هشتم پرهيز از ورود به اين مباحث است و مجلس در جهتي كه رهبر انقلاب براي مجلسيها و مسوولان ترسيم كردند گام بر ميدارد. اگر دولت در جهت سند چشمانداز حركت نكند نبايد انتظار داشت مجلس وارد نشود.
يکشنبه 21 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 201]