واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: نگاه برگ برندهاي به نام ايران در انتخابات آمريكا
حسن بنانجچندى است كه موضوع ايران به يكى از اصلىترين مباحث روز در محافل انتخاباتى آمريكا تبديل شده است. جنجال بر سر اين موضوع با مناظره اخير مك كين و اوباما(اولين مناظره) كليد خورد و سپس با اظهارات و واكنشهاي برخى از تحليلگران و شخصيتهاي سرشناس سياسى از جمله هنرى كسينجر در مورد اين مناظره به اوج خود رسيد.
هنوز بحث و جدلها در مورد اين مناظره به پايان نرسيده بود كه رييسجمهور ايران براى حضور در اجلاس عموميسازمان ملل وارد آمريكا شد و توجه بسيارى از رسانههاي اين كشور را به سوى خود معطوف كرد. احمدينژاد به دليل سخنرانى جنجالىاش در دانشگاه كلمبيا در سال گذشته به چهرهاي خبرساز تبديل شده بود. به همين دليل با ورود احمدي نژاد به نيويورك ميان رسانههاي آمريكايى براى تهيه خبر و گزارش در مورد ديدارها و اظهارات احمدى نژاد رقابتى جدى درگرفت.
حساسيت به موضوع ايران و تاثير آن بر انتخابات آمريكا پس از اجلاس سازمان ملل روندى نزولى را در پيش گرفته بود كه درز برخى اخبار و گزارشها درباره عقبنشينى دولت بوش از راهاندازى دفتر ديپلماتيك در ايران به دليل تاثيرى كه اين موضوع ميتواند روى كاهش محبوبيت مك كين و شعارهاى تبليغاتى وى داشته باشد، بارديگر همه توجهها را به سوى تهران معطوف كرد.
كارشناسان اين طور تحليل كردند كه اين اقدام كاخ سفيد كه بعدا از سوي كاندوليزا رايس تكذيب شد، بيانگر اهميتي است كه موضوع ايران در سياست خارجي آمريكا يافته و اين سوال را مطرح كرده است كه دولت ايران چه چشماندازي را در مناسبات خود با آمريكا در آينده متصور است.
اين توجهها اكنون به حدى است كه بهتازگي هر نوع واكنشى در مورد وقايع مربوط به انتخابات آمريكا از سوى ايران، نوعى تمايل به پيروزى يكي از نامزدها در اين انتخابات تفسير شود. حتى برخى كارشناسان سياسى اظهارات تازه علىاصغرسلطانيه، نماينده ايران در آژانس انرژى اتمي درباره دريافت تضمينى از سوى جامعه بينالملل براى دستيابى به سوخت اتمي را نوعى اشاره ضمنى به اين انتخابات و انتظارى كه ايران از نتايج آن دارد، قلمداد كردهاند. سلطانيه اعلام كرده بود كه ايران در صورتى ميتواند امكان بازنگرى در برنامه غنىسازي اورانيوم را در نظر بگيرد كه اجماعى بينالمللي دستيابى دائمي ايران به سوخت هستهاي را تضمين كند. اين اظهارات از سوى مقامهاي آژانس و كارشناسان مورد توجه قرار گرفت، اما اين توجه زمانى به ترديد تبديل شد كه وزير امور خارجه فرانسه گفت پيشنهادى مشابه پيشتر از سوى گروه 1+5 مطرح شده بود.
اظهارات وزير امور خارجه ايران درباره اهميت تغيير در سياست خارجه آمريكا نيز در اين راستا مورد توجه قرار گرفت. منوچهر متكى در نيويورك گفت كه روابط ميان تهران و واشنگتن بهبود پيدا نميكند، مگر اين كه پس از برگزارى انتخابات 2008 آمريكا در سياست خارجى اين كشور تحولاتى رخ دهد. اين اظهارات از سوى برخى تحليلگران نوعى تمايل به توجه بيشتر آمريكا به موضوع ايران قلمداد شد و موجب تقويت اين گمانه شد كه تهران متمايل به پيروزي باراك اوباما به عنوان نامزدى است كه از گفتوگوى بدون پيش شرط با ايران حمايت كرده است.
اين وعده اوباما به همان اندازه كه مورد توجه مقامهاي ايران قرار گرفته، حساسيت و در عين حال حمايت بسياري از راىدهندگان آمريكا را نيز براى بهبود رابطه واشنگتن و تهران در دوران زمامدارى اوباما در پي داشته است. در حال حاضر موضوعى كه بيش از هر چيز براى اين راىدهندگان از اهميت برخوردار است، امنيت ملى و اوضاع نابسامان اقتصادى در كشورشان است. در حالى كه باراك اوباما تلاش دارد اهميت بحران اقتصادى آمريكا و راههاي خروج از آن را براى راىدهندگان آمريكايى روشن كند، مككين تلاش ميكند كه همچنان معضلات امنيتى را برجسته ساخته و خطرات كشورهايى نظير ايران و برنامه هستهاي آن براي آمريكا و اسرائيل را به آنان گوشزد كند. با توجه به اين كه معضلات كنونى مبتلابه اقتصاد آمريكا ريشه در هزينه سرسام آور حضور نظامياين كشور در عراق و افغانستان و عدم همراهى ايران در كنترل اوضاع اين كشورها دارد، بسيارى از تحليلگران سياسى و حتى اقتصادى بر اين باور هستند كه يكى از راههاي خروج از اين بحران بهبود رابطه آمريكا و ايران خواهد بود.
اين در حالي است كه عدهاي ديگر با تداوم تلاش دولت بوش براى تاكيد بر خطرات ناشى از برنامههاي هستهاي و مقابله با افزايش قدرت منطقهاي ايران در معادلات سياسى موافق بوده و معتقدند كه برنامههاي مك كين براي كنترل ايران حمايت رايدهندگان را درپي خواهد داشت. اما مك كين زماني ميتواند پروژه تاكيد بر تهديد ايران را به سرانجام برساند كه اين خطر براي رايدهندگان آمريكايي طي چند هفته باقي مانده تا زمان برگزاري انتخابات نهايي آمريكا جا افتاده و ملموس جلوه كند.
بدين ترتيب يكي از اقداماتي كه احتمالا طي اين دوره زماني در دستور كار مبارزات انتخاباتي مككين قرار خواهد گرفت، تلاش براي جايگزيني بحران اقتصادي با يك خطر جدي امنيتي براي آمريكا از طريق برجستهسازي تهديد هستهاي ايران خواهد بود. اين تاكتيك زماني از سوي بوش در انتخابات رياست جمهور 2004 با تاكيد بر تهديد بن لادن آزموده شد و به ثمر نشست. اكنون برخي جمهوريخواهان به مك كين توصيه ميكنند كه چنين راهكاري را بار ديگر به كار گيرد. تنها تفاوت اين دوره با آن زمان اين است كه بحران بيش از گذشته بر پيكره اقتصاد آمريكا رسوخ كرده است و تهديد امنيتي جديد بايد بسيار قويتر از موضوعي نظير ارسال پياميجديد از سوي بن لادن در بحبوحه انتخابات جلوه كند؛اقدامي كه وي در زمان مبارزات انتخاباتي 2004 آمريكا انجام داد و در نهايت به نفع بوش تمام شد. دولت بوش با كمرنگ كردن تلاشهاي خود براي راه اندازي دفتر نمايندگي در تهران، اولين گام را براي تاكيد بر خطرناك بودن ايران برداشت. اكنون توپ در زمين مك كين است و بايد ديد كه آيا او ميتواند با اين برگ برنده خوب بازي كند، يا اين كه اوباما ابتكار عمل را در مورد موضوع ايران به دست خواهد گرفت.
منبع:ايران ديپلماسي
يکشنبه 21 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 170]