واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: سقوط قيمت بحران جديد كشورهاي توليد كننده نفت
سقوط شديد و ناگهاني قيمت نفت طي هفته هاي اخير و سير نزولي آن تا بشكه اي 75 دلار چشم انداز بحران بزرگي را در مقابل كشورهاي توليد كننده نفت گشوده است .
قيمت نفت كه در ماههاي گلشته تا مرز 140 دلار بالا كشيده بود در بي ثباتي شديد ناشي از بحران هاي اقتصادي با حدود 50 درصد كاهش قيمت توليدكنندگان را با بحران و كسري بودجه هاي قيمت توليد كنندگان را با بحران و كسري بودجه هاي شديد مواجه كرده است . در همين راستا دبيركل اوپك خواستار اجلاس فوق العاده براي بررسي روند نگران كننده قيمت شد.
نوذري وزير نفت كشورمان نيز با بيان اينكه كشورمان خواستار تعادل در بازار نفت است درخصوص كاهش قيمت نفت به 75 دلار در هر بشكه گفت : اميدواريم در نشست فوق العاده اوپك با ايجاد تعادل در بازار باعث افزايش قيمت نفت و روند صعودي آن در بازار شويم .
نوذري درجمع خبرنگاران با ابراز اميدواري مبني بر اينكه در نشست فوق العاده اوپك در 28 آبان تصميمات خوبي اتخاذ شود در خصوص كاهش قيمت نفت به 75 دلار براي هر بشكه گفت : هزينه هاي اجراي پروژه هاي صنعت نفت 2 تا 3 برابر افزايش داشته است كه در اين راستا مصرف كنندگان زيان بسياري مي بينند.
وي با بيان اينكه پيش بيني قيمت نفت درحال حاضر امكان پذير نيست توضيح داد : اميدواريم در نشست فوق العاده اوپك با ايجاد تعادل در بازار باعث افزايش قيمت نفت و روند صعودي آن در بازار شويم . ضمن اينكه مشكل امروز بازار نفت بحث تقاضا است و ضمن اينكه در نشست فوق العاده اوپك وضعيت بازار و نحوه سهميه اعضا مورد بحث قرار مي گيرد.
وزير نفت همچنين با بيان اينكه بازار متلاطم نفت شرايط اقتصادي و تجاري كه آسيا را متاثر كرده مربوط مي شود ادامه داد : در چنين شرايطي توليد كنندگان و مصرف كنندگان هردو آسيب مي بينند.
وي در خصوص خط لوله صلح نيز توضيح داد : ساخت اين خط لوله به كمتر از 3 ميليارد دلار سرمايه گذاري نياز دارد و در مسير اين خط لوله طرحهاي بزرگ همچون فولاد آلومينيوم سازي نيروگاه عسلويه و ايرانشهر ساخته مي شود كه توجيه اقتصادي بالايي دارد.
وزير نفت با تاكيد بر اينكه پاكستان تمايل زيادي به حضور در خط لوله صلح دارد تصريح كرد : محل تحويل گاز نقطه مرزي پاكستان در نظر گرفته شده اما زمان اجرايي شدن قرار داد هنوز نهايي نشده است .
نوذري با اشاره به اينكه اولويت ايران سه جانبه بودن قرار داد است خاطرنشان كرد : در صورت حضور نيافتن هند تمام مفاد قرار داد را با پاكستان نهايي و قرار داد را با اين كشور امضا خواهيم كرد.
تحول اساسي در صنعت پالايش نفت ايران
همچنين وزير نفت ديروز در دومين اجلاس بين المللي صنعت پالايش نفت ايران در تهران از دو تحول اساسي در صنعت پالايش نفت ايران خبر داد و گفت : صنعت پالايش نفت كشور به 25 ميليارد دلار سرمايه گذاري نياز دارد . وي گفت :
هم اكنون صنايع پالايش نفت كشور در حال تكوين و تكميل است و اين امر موجب گشايش فرصتهاي ارزشمند همكاري در زمينه ارائه فناوريهاي فرآيندي مشاركت در سرمايه گذاريهاي ايجاد كنسرسيوم هاي فني و تخصصي با شركت هاي ايراني و پيشبرد طرحهاي عظيم صنعت پالايش نفت با پشتوانه دانش فني و حمايت مالي است .
وي با بيان اينكه تحولات در دو سرفصل اساسي صنعت پالايش نفت مورد بررسي و اجرا قرار گرفته است توضيح داد : بخش اول شامل توسعه بهينه سازي ارتقاي فناوري و افزايش سود دهي در پالايشگاههاي موجود است كه ارتقاي كيفيت محصولات با رعايت استانداردهاي كيفي جهاني و استقرار سامانه هاي پيشرفته بهره برداري و ايمني بهداشت حرفه اي و محيط زيست را شامل مي شود.
نوذري با اشاره به اينكه اجراي هر كدام از اين مراحل مستلزم مطالعات فني و تخصصي انتخاب گزينه هاي برتر سرمايه گذاري لازم و تدارك تجهيزات و قطعات مورد نياز است خاطرنشان كرد : به طور مثال اجراي نظام كيفي فرآورده ها در ظرفيت پالايشي موجود تنها در خصوص فرآورده هاي نفت سفيد و گازوئيل مستلزم ساخت واحدهاي تصفيه هيدروژني اين فرآورده ها با ظرفيت مجموع 20 هزار متر مكعب در روز براي نفت سفيد و 80 هزار مترمكعب در روز براي گازوئيل است كه اين امر به خوبي بيانگر وسعت و عظمت واحدهاي تصفيه فرآورده ها و گستردگي سرمايه گذاري در اين امور است .
وزير نفت ادامه داد : در اين تحول اساسي شركتهاي پالايشي با مبناي قيمتهاي بازار جهاني به صورت آزاد بهره برداري و وارد عمل مي شوند و در صورت تداوم قيمت يارانه اي در كشور يارانه ها توسط دولت پرداخت خواهد شد كه اين يك فرصت استثنايي براي حضور فعال بخش خصوصي اعم از شركتهاي ايراني و خارجي براي اداره پالايشگاههاي كشور است .
وزير نفت اضافه كرد : سياست سرمايه گذاريهاي جديد در طرح هاي بنيادي بر مبناي مشاركت بخش خصوصي داخلي يا خارجي انجام مي شود كه اين امر فرصت بسيار خوبي در راستاي همكاريهاي متقابل شركتهاي ايراني و خارجي در طرحهاي كلان و بلند مدت است .
ايران بهترين مسير انتقال انرژي
وزير امور خارجه نيز در اين همايش گفت : ايران با صرف هزينه مناسب طرحي را اجرا كرده است كه با بهترين فناوري كوتاهترين مسير و بالاترين ظرفيت بتواند نفت كشورهاي حوزه خزر را به خليج فارس و آبراه هاي آزاد جهان منتقل كند.
منوچهر متكي با اشاره به ارتباط سياست خارجي كشور با سياست انرژي افزود : استفاده از حامل هاي انرژي در منطقه بدون مسير امن و فضاي صلح امكان پذير نيست و بدون امنيت مسير امنيت عرضه محقق نمي شود.
وي با بيان اينكه منطقه قفقاز اكنون پرآشوب است و چندي پيش نيز خط انتقال باكو به جيحان به درياي سياه قطع شده است گفت : اكنون بازارهاي مصرف جهاني به خود آمده اند كه آنچه ايران درباره امنيت انرژي بر آن پافشاري مي كرد از سر سوداگري نبود بلكه از سر خيرخواهي و صداقت براي مصرف كنندگان انرژي بود.
وزير امور خارجه به كشورهاي منطقه توصيه كرد; هنوز فرصت و آمادگي براي قدم گذاشتن در مسير توسعه خط انتقال « خزر; خليج فارس » كه امن ترين و با صرفه ترين مسير است باقي است .
توافق ايران با كشورهاي همسايه براي ساخت خطوط لوله نفت
همچنين معاون وزير نفت از آغاز مراحل اجرايي سه پروژه پالايشگاهي مشاركتي در كشورهاي آسيايي و خاورميانه و توافق با كشورهاي همسايه براي ساخت خط لوله نفت و فرآورده خبر داد.
محمدرضا نعمت زاده اظهار داشت : در اولين همايش صنعت پالايش اهداف و سياستهاي اين صنعت در ايران مطرح شد كه در 18 ماه گذشته پيشرفت هاي بسياري در اين زمينه حاصل شده است .
به گفته وي در 9 پالايشگاه قراردادهاي مورد نظر با پيمانكاران امضا و فعال شده است به نحوي كه با پيشرفت فيزيكي طرحها از 15 تا 55 درصد در پالايشگاههاي مختلف روبرو هستيم .
معاون وزير نفت با بيان اينكه اميد است اين طرحها به تدريج در دو تا 3 سال آينده به نتيجه برسند اظهار داشت : با اجراي اين پروژه ها ضمن ارتقاي كيفي محصولات به سطح يورو 5 شاهد افزايش توليد بنزين به ميزان 35 هزار متر مكعب در روز سوخت جت به ميزان 5 هزار متر مكعب و گاز مايع به مقدار 7 هزار متر مكعب در روز خواهيم بود .
به گفته نعمت زاده در همان زمان 1 7 ميليون تن در سال گوگرد گرانول اضافي توليد خواهد شد .
مدير عامل شركت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي در خصوص ساخت پالايشگاههاي جديد اظهار داشت : مطالعات اقتصادي فني مفهومي مهندسي پايه تعدادي از پالايشگاهها ازجمله پالايشگاه خليج فارس هرمز شهريار آناهيتا پارس و خوزستان انجام شده است ضمن اينكه مهندسي پايه پالايشگاه كاسپين نيز به زودي آغاز مي شود.
نعمت زاده خاطرنشان كرد : قرارداد پالايشگاههاي خليج فارس و هرمز جمعا با ظرفيت 660 هزار بشكه منعقد و فعاليتهاي ساختماني آن آغاز شده است .
به گفته وي براي سوخت رساني و انتقال فرآورده هاي پالايشگاههاي جديد و انتقال بيشتر فرآورده ها 5 هزار و 500 كيلومتر خط لوله نفتي و فرآورده جديد در دست طراحي و اجرا است كه به تناسب زمان به بهره برداري خواهد رسيد.
همچنين مديرعامل شركت پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران گفت : در صورتي كه يارانه ها در سال آينده حذف شود سهميه بندي بنزين هم قطع مي شود در غير اين صورت سهميه بندي بنزين در سال آينده نيز ادامه مي يابد.
نعمت زاده درباره بودجه واردات بنزين گفت : از آنجا كه كشور به بنزين نياز دارد نمي توانيم انتظار داشته باشيم كه واردات بنزين متوقف شود.
وي افزود : بودجه بنزين هم اكنون از منابع داخلي وزارت نفت تامين مي شود زيرا به دليل نياز كشور تحت هيچ شرايطي نمي توان واردات بنزين را متوقف كرد.
نعمت زاده با تاكيد بر اين كه مجوز لازم براي واردات بنزين از دولت و رياست جمهوري گرفته شده است ادامه داد : ادامه يافتن سهميه بندي بنزين در سال آينده نيز بستگي به تصميم دولت دارد كه هنوز تصميم نهايي در اين باره گرفته نشده است .
نعمت زاده درباره ذخاير بنزين در كشور گفت : هم اكنون به ميزان كافي از ذخيره بنزين در كشور بهره منديم .
وي افزود : تعيين قيمت بنزين بر عهده دولت و ستاد مديريت حمل و نقل و سوخت است و بر عهده ما نيست .
نعمت زاده ادامه داد : براي تامين منابع مورد نياز جهت ساخت پالايشگاه هاي جديد در داخل كشور مشكلاتي وجود دارد اما راه آن بسته نيست و ما به فعاليت خود ادامه مي دهيم .
مديرعامل شركت پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران درباره اثرگذاري روابط سياسي ايران با ساير كشورهاي جهان در سرمايه گذاري هاي داخلي اظهار داشت : چگونگي روابط سياسي ميان ايران و ساير كشورها در انتخاب كشور خارجي براي سرمايه گذاري در ساخت پالايشگاه آن كشورها اثر چنداني ندارد.
شنبه 20 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 193]