واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: سازش با شيطان
يك ضرب المثل اروپائي ميگويد . تحولات اخير در افغانستان نشان دهنده رويدادهائي است كه شايد مصداقي از اين ضربالمثل باشد.
بعد از آن كه مقامات نظامي انگليس به احتمال بازگشت طالبان به قدرت يا دست كم مشاركت در قدرت اشاره كردند خبرهائي به دست آمده است كه نشان ميدهد مقامات انگليسي، آمريكائي، سعودي، افغاني و حتي سازمان ملل متحد از مدتها پيش با باقيمانده طالبان در تماس و مذاكرهاند.
نيروهاي خارجي حاضر در افغانستان به استناد گزارشهاي رسمي نظامي، اطلاعاتي و سياسي آمريكائي نتوانستهاند در افغانستان به اهداف تام و تمام مورد نظر دست يابند. لذا به اين نتيجه رسيدهاند كه با بازگرداندن بخشي از طالبان به قدرت زمينه را براي ايجاد اختلاف بين طالبان و القاعده و در نتيجه نابود كردن القاعده فراهم سازند. مقامات آمريكائي بين القاعده و طالبان تفاوت ماهوي جدي قائلند.
سرتيپ كارلتون اسميت فرمانده تيپ 16 انگليس مستقر در افغانستان اخيرا به روز نامه چاپ لندن گفته است كه پيروزي بر طالبان نه ممكن است نه محتمل. پس بهترين راه مشاركت دادن طالبان در قدرت در افغانستان است.
اسنادي كه اخيرا از تحولات منتج به اشغال افغانستان به وسيله نيروهاي خارجي در سال 2001 انتشار يافته نشان ميدهد كه مقامات آمريكائي حتي قبل از حمله به افغانستان با برخي از فرماندهان نظامي طالبان در ارتباط بوده و آنها را به تسليم افغانستان ترغيب ميكردهاند. مذاكرات مقامات سيا با ژنرال ملاعثمان مرد شماره دوي رژيم طالبان و فرمانده نظامي قندهار در بلوچستان پاكستان كمي قبل از آغاز حمله نظامي آمريكائيان به افغانستان تنها بخشي از اين تماسها بوده است.
منابع آمريكائي معتقدند كه برخي از فرماندهان طالبان در افغانستان قبل از حمله آمريكا به افغانستان با تحويل دادن اسامه بن لادن به مقامات آمريكائي موافقت كرده بودند و در عوض آمريكائيان وعده داده بودند كه منافع آنها را تامين نمايند. تعدادي از اين فرماندهان طالبان در اقدام نظامي آمريكا عليه افغانستان جزو خائنان به ملا عمر و در رديف همكاران آمريكا در آمده بودند.
نكته ديگري كه در اين اسناد فاش شده است مخالفت شديد مقامات پاكستاني با حمله نظامي آمريكا به افغانستان با هدف حذف طالبان از قدرت بوده است. مقامات پاكستاني كه خود در روي كار آوردن طالبان نقش مهمي ايفا كرده بودند اصرار داشتهاند كه آمريكا به جاي حمله به افغانستان يا حذف طالبان از قدرت اجازه دهد طالبان همچنان به عنوان متحد آمريكا در قدرت باقي بماند مشروط بر اين كه اتحاد خود را با القاعده تعطيل كند.
اگر ديدار ژنرال محمود احمد رئيس سرويس اطلاعات پاكستان با ملاعمر رهبر طالبان قبل از حمله نظامي آمريكا به افغانستان توانسته بود عمر را به تحويل دادن اسامه بن لادن رهبر القاعده به آمريكا ترغيب كند شايد حمله نظامي آمريكا به افغانستان رخ نميداد و شايد طالبان راسا تصدي امور افغانستان را در ماموريتي تازه بر عهده ميگرفت.
شكست مذاكرات ژنرال محمود احمد با ملا عمر نه تنها آمريكا را به حمله نظامي تشجيع كرد كه باعث شد ژنرال پرويز مشرف رئيس جمهور پاكستان دستور عزل دوست صميمي و متحد خود ژنرال محمود را صادر كند تا نگراني آمريكا را از همداستاني پاكستان با طالبان و القاعده بر طرف كند.
آمريكائيان در جنگ افغانستان از حمايتهاي بسيار پاكستان بر خوردار بودند. پاكستان در دوران مشرف نه تنها امكان دسترسي نظامي، اطلاعاتي و لجستيكي را براي آمريكائيان فراهم كرد كه كوشيد نگراني آمريكا را نسبت به حمايت خود از طالبان بر طرف نمايد. پاكستان نگران بود كه حذف طالبان از قدرت موجب تقويت نيروهاي طرفدار هند در افغانستان شود زيرا در نظر اسلام آباد اتحاد شمال افغانستان گرايشهاي جدي به سمت دهلي نو داشته است.
بعد از آغاز جنگ در افغانستان بسياري از نيروهاي وفادار به طالبان و متحد استراتژيك آن القاعده به پاكستان فرار كردند و مناطق مرزي از جمله وزيرستان پاكستان را براي اقامت و تشكيل هستههاي فعال تروريستي انتخاب كردند. طالبان و القاعده از مزيت همرنگي و همداستاني فكري و روحي با مردم منطقه بهره كافي ميبردند. كيست كه نداند پاكستان زادگاه و مامن طالبان بوده و مدارس مذهبي پاكستان قبل از افغانستان كانون اشاعهانديشههاي طالباني بودهاند. از سوي ديگر بيشترين نيروي وابسته و فعال در القاعده متحد طالبان نيز عرب يا پاكستاني بودهاند و به اين دليل ريشه كن كردن القاعده از پاكستان و افغانستان بدون مساعدت پاكستان غير ممكن بوده است.
گزارشهاي اخير نشان ميدهد كه آمريكائيان مدتها است طرح دستگيري زنده بن لادن را كنار گذاشته و به كشته شدن او در حين عمليات هم رضايت دادهاند. بخشي از شبكه نظامي و سياسي طالبان كه اصولا در موازنههاي قدرت منطقه قابل خريد و فروش هستند همچنان كه قبل از حمله نظامي آمريكا به افغانستان با آمريكائيان مصالحه و همكاري كرده بودند اين روزها نشانههاي تازهاي را از رضايت براي تحويل دادن سران القاعده و طالبان به آمريكائيان نشان دادهاند. اين احتمال نيز بالا گرفته است كه اگر ملا عمر حاضر به سازش نهائي نباشد خود او را هم تحويل مقامات آمريكائي بدهند.
در چنين برنامهاي است كه آمريكائيان يك بار ديگر پاكستان را زير فشار براي قبول بمباران وزيرستان قرار دادهاند تا بخشهاي مهمي از طالبان سازش نكرده را در مقرهاي امن در پاكستان نابود كرده راه را براي سازش بخش سازشكار طالبان فراهم كنند.
يك گزارش نيز حاكيست كه مقامات اطلاعاتي طالبان اخيرا در عربستان سعودي با مقامات عربستان سعودي ديدار داشته و آمادگي خود را براي همكاري با مقامات سعودي اعلام كردهاند. خبرها حاكيست كه مذاكرات در حضور ملك عبدالله پادشاه سعودي صورت گرفته كه حاكي از اهميت آن است.
شركت كنندگان طالباني در نشست عربستان عبارت بودهاند از وكيل احمد متوكل وزير خارجه طالبان، ملاعبدالسلام ضعيف و ملا محمد طيب آقا. وكيل احمد متوكل كه در سال 2002 خود را تسليم آمريكائيان كرده بود در سال 2003 به اتهام خروج از مواضع طالبان از تشكيلات طالبان اخراج شده است. ملا عبدالسلام ضعيف سفير طالبان در پاكستان بوده كه در سال 2002 از سوي مقامات امنيتي پاكستان دستگير شد. وي پس از تحويل به آمريكائيان تا سال 2006 در زندان گوانتانامو ماند و پس از آزادي از تشكيلات طالبان اخراج شده است. ملا عمر و مقامات طالبان قبل از اين هر گونه سازش با آمريكا را مردود اعلام كرده بودند.
عبدالسلام ضعيف كه در كابل اقامت دارد تائيد كرده است كه در اين ديدار كه همراه با صرف افطاري در ماه رمضان رخ داده افراد ديگري چون نمايندگان گلبدين حكمتيار و نمايندگان دولت كرزاي نيز حضور داشتهاند. عبدالسلام ضعيف اعلام كرده است كه در اين ديدار هيچ طرح صلحي مورد مذاكره قرار نگرفته است در حالي كه دولت حامد كرزاي اخيرا كرارا از احتمال آشتي با طالبان سخن رانده است. تا به حال نه آمريكائيان و نه سعوديها حاضر به تائيد خبر افشا شده از سوي عبدالسلام ضعيف نشدهاند.
از سوي ديگر مقامات پاكستان دستور اخراج حدود پنجاه هزار نفر از اعضاي القاعده مستقر در پاكستان را صادر كردهاند. اين احتمال وجود دارد اعضاي اخراجي القاعده حاضر شدهاند در چارچوب يك معامله خود را در اختيار مقامات سعودي قرار دهند.
در حالي كه ارتش پاكستان هميشه هند را دشمن شماره يك پاكستان اعلام كرده است آصف علي زرداري رئيس جمهور پاكستان اعلام كرده است كه هند هرگز تهديدي براي پاكستان نبوده است. وي شبه نظاميان مسلمان در كشمير و منطقه را تروريست خوانده است.
يكي از كساني كه پشت پرده مشغول آشتي دادن طالبان با آمريكا است نواز شريف نخست وزير اسبق پاكستان است كه به پدر خوانده طالبان شهرت دارد. وي كه به نزديكي رابطه با رياض شهرت وافر دارد نقش بسيار موثري در سازماندهي طالبان و روي كار آمدن آن در افغانستان داشته است.
معلوم نيست كنار رفتن اخير دولت نظامي و روي كار آمدن دولت غير نظامي در پاكستان بخشي از برنامه حل مشكلات افغانستان بوده است يا استفاده از فرصت حضور دولت غير نظامي در پاكستان است كه در دستور كار قرار گرفته است. به هر حال ارتش پاكستان كه در آينده ماموريتهاي مهم ديگري را ايفا خواهد كرد از توافق و اجراي برنامه فعلي كنار مانده تا همه هاي احتمالي در زمينه سازش با آمريكا در بمباران خاك پاكستان بر عهده دولت غير نظامي تلنبار گردد.
پنجشنبه 18 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 259]