واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بررسي ابعاد فني سبك استاد «محمود خليلالحصري» در تلاوت قرآن كريمشاهميوه، داور بينالمللي:«حصري» سبك تلاوت قرآن را با توجه به ويژگيهاي صدايي خود برگزيده است
گروه فعاليتهاي قرآني: نميتوان دليل خاصي را براي اينكه چرا استاد «حصري» در تلاوتهاي خود به مقوله لحن چندان نپرداخته است، آورد ولي آنچه از صداي استاد حصري ميتوان برداشت كرد وي سبك تلاوت قرآن را با توجه به ويژگيهاي صدايي خود برگزيده است.
«غلامرضا شاهميوه» كارشناس و داور بينالمللي قرآن كريم و سرپرست گروه تواشيح كوثر اصفهان، در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا) با بيان اين مطلب افزود: استاد «محمود خليلالحصري» به طور اصولي در بين قاريان قرآن به عنوان يك قاري صاحب سبك از نظر لحني مطرح نيست، هرچند نوع الحاني كه در تلاوت خود ارائه ميكند متمايز است اما نميتوان سبك وي در قرائت را در رديف سبكهاي اساتيدي همانند «مصطفي اسماعيل» به حساب آورد.
وي افزود: آنچه كه استاد خليلالحصري را به عنوان يك قاري برجسته در عالم قرائت قرآن كريم مطرح كرده بيشتر آثار وي در اجراي دورههاي آموزشي قرائت قرآن كريم و حجيت تلاوتهاي اين قاري در زمينه تجويد است.
شاهميوه ادامه داد: استاد حصري يكي از قارياني است كه در قرائت خود به رعايت تجويد تلاوت قرآن به بهترين و فصيحترين شكل اهميت فراواني قائل بوده و در اين زمينه از مهارت بسيار بالايي برخوردار است.
اين كارشناس قرآني تصريح كرد: حصري در زمينه ترتيل آموزشي، دورههاي مختلفي را به روايتهاي گوناگون اجرا كرده كه در نوع خود بينظير است و به طور كلي يكي از قاريان پركار در زمينه پرداختن به تجويد تلاوت قرآن كريم است.
وي عنوان كرد: نميتوان گفت كه سبك تلاوت استاد حصري، سبكي ويژه است، وي در تلاوت خود از دامنههاي صوتي محدودي بهره ميگيرد و اين امر باعث ميشود كه وي از نغمات تلاوت قرآن از دو يا سه مقام بيشتر استفاده نكند.
شاهميوه اظهار كرد: در تلاوت ترتيل وي نيز استفاده از چند مقام محدود مانند «نهاوند» و يا «حجاز كار» مشاهده ميشود و يكي از دلايلي كه باعث شده سبك وي نسبت به سبك استاداني مانند مصطفي اسماعيل از شاخصه كمتري در بين قاريان برخوردار باشد همين محدود بودن الحان در تلاوت اين استاد است.
سرپرست گروه تواشيح كوثر اصفهان افزود: شهرت استاد حصري در مصر بيشتر به خاطر اين است كه وي «شيخالمقارء» مصر بوده و داراي مدرسههاي تلاوت قرآن به نام «معاهد القرائات» بوده و در سفري كه به مصر داشتم از چند نمونه از اين معاهد نيز بازديد داشتم.
اين داور بينالمللي قرآن كريم تأكيد كرد: نميتوان دليل خاصي را براي اينكه چرا استاد حصري در تلاوتهاي خود به مقوله لحن چندان نپرداخته است، آورد ولي به عقيده من آنچه از صداي استاد حصري ميتوان برداشت كرد وي سبك خود را با توجه به ويژگيهاي صدايياش برگزيده است.
وي ادامه داد: بعضي از قاريان قرآن معتقدند كه تلاوت قرآن بايد در سبكي مانند تلاوت استاد حصري اجرا شود و اين سبك بيشتر مورد قبول خداوند متعال قرار خواهد گرفت و شايد بيشتر شبيه تلاوت قرآني باشد كه در زمان رسول مكرم اسلام(ص) معمول بوده، هرچند اين مطلب يك امر يقيني و تحقيق شده نيست.
شاهميوه در پايان درباره ويژگيهاي صداي استاد حصري نيز گفت: صداي استاد حصري جزء صداهاي بم بوده و توان اجراي طبقات بالاي صوتي را ندارد ولي از نظر زنگ و طنين صدا جزء صداهاي بسيار ممتاز محسوب ميشود.
يادآوري ميشود، استاد «محمود خليلالحصري» در 17 سپتامبر سال 1917 ميلادي در شبرالنعله از توابع طنطاي مصر به دنيا آمد، وي كسي بود كه فكر قرائت قرآن را همراه با صداي خوش در سر پروراند و پس از آن راديوي مصر، صوت دلنشين قرآن او را از قاهره پخش كرد. اين استاد علاوه بر گنجينههاي بيشماري كه در علم قرائت قرآن از خود به يادگار گذاشته است داراي تأليفات بسيار ارزنده در زمينههاي مختلف علم قرائت است.
چهارشنبه 17 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 265]