واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: رييس بانك جهاني در سخنراني خود تصريح كردكشورهاي فقير بيدفاعترين اقتصادهاي جهان هستند
مونا مشهدي رجبي بحران اقتصادي و اعتباري جهان بسيار جدي است به همين دليل رابرت زوليك، رييس بانك جهاني در روز گذشته يك جلسه سخنراني در واشنگتن برگزار كرد تا در اين جلسه به بررسي وضعيت اقتصادي جهان و ارائه راهكار در اين مورد بپردازد.
وي در اين سخنراني گفت: «راهي كه دنيا براي حل مشكل اقتصادي خود در پيش گرفته است، بايد مورد ارزيابي مجدد قرار گيرد، زيرا تجربه ماههاي اخير نشان داد دنيا موفقيت چنداني بهدست نياورده است و از طرف ديگر بايد در نظام كنترل اقتصاد جهاني اصلاحاتي ايجاد شود و گروههاي تازه و كارآمدتري در جهان ايجاد شود. هم اكنون گروههاي مختلفي از جمله گروه هشت در جهان حضور دارند كه در سالهاي قبل نقش بسزايي در كنترل اوضاع اقتصاد داشتند، ولي به دليل بحرانهاي مالي غرب اوضاع اقتصادي اين كشورها و قدرت تاثيرگذاري آنها در جهان تضعيف شده و نميتوانند نقش خود را در دنيا به خوبي ايفا كنند.»
زوليك با اشاره به انتخابات پيش روي آمريكا در روز چهارم نوامبر سال 2008 ميلادي گفت: «رييس جمهوري جديد آمريكا بايد فراتر از ثبات مالي و اقتصادي آمريكا فكر كند و به دنبال اصلاح سياستهاي اقتصاد جهاني باشد. هر كسي كه در انتخابات آمريكا پيروز شود بايد با دستگاهها و روساي مالي و اقتصادي كشورهاي ديگر به خصوص كشورهاي در حال توسعه جهان همكاري كند تا نظام بينالمللي مالي دنيا را مدرنيزه كند تا هيچ عقبافتادگي و ضعفي در هيچ بخش از اين سيستم وجود نداشته باشد. اين همكاري جهاني سبب ميشود تا مسووليتپذيري براي سلامت و عملكرد كاراي نظام مالي دنيا بيشتر شود.»
وي با تاكيد بر اين نكته كه هم اكنون گروه هشت توانايي قبل را ندارد و نميتواند در عملكرد بخشهاي اقتصادي و مالي دنيا تاثير بسزايي به جاي بگذارد، گفت: «بحث من بر سر تبديل گروه هشت به گروه سيزده يا مسائل مشابه نيست، زيرا تا زمانيكه نظام كار آنها تغيير نكند نميتوان انتظار داشت بتوانند نقش گذشته را در جهان داشته باشند. بايد گروهي تشكيل شود كه نمايندگاني از گروههاي مختلف در آن حضور داشته باشند. يعني نمايندگاني از كشورهاي در حال توسعه، نمايندگاني از اقتصادهاي در حال گذار و نمايندگاني از
كشورهاي صنعتي.»
زوليك با هشدار در مورد تاثير بحرانهاي مالي دنيا گفت: «حوادثي كه در ماه سپتامبر اتفاق افتاد ميتواند نقطه عطفي براي كشورهاي در حال توسعه باشد. نقطهاي كه دستاندركاران اين كشورها را به سمت روزهاي تلخ گذشته هدايت ميكند، مگر اينكه برنامهريزيهاي دقيقي انجام دهند كه بتوانند از اين بحران به سلامت بگذرند. از جمله اين بحرانها ميتوان به سقوط بانكها و موسسات مالي غرب به خصوص آمريكا اشاره كرد.»
در ماه سپتامبر سال جاري صادرات در كشورهاي در حال توسعه كاهش يافت، در اين ماه درون ريز سرمايههاي خارجي به اقتصاد كشورهاي در حال توسعه تنزل يافت و به دنبال خود مشكلات اقتصادي عديدهاي را براي بخش صنعتي و خدماتي دنيا ايجاد كرد. بحران بازار مالي در كنار سياستهاي پولي ناكارآمد و ورشكستگي شمار زيادي از بانكهاي غربي كه به كاهش حجم فعاليتهاي بانكي در كشورهاي در حال توسعه انجاميد سبب شد تا كنترل اقتصاد جهاني بيشتر از قبل مورد توجه اقتصاددانان قرار گيرد. تجربه ماه سپتامبر نشان داد كه كشورهاي فقير بدون دفاعترين اقتصادهاي دنيا را دارند و هر نسيم مخالفي ميتواند اقتصاد آنها را با مشكلات عديدهاي
روبهرو كند.»
زوليك تاكيد كرد بينالمللي شدن اقتصاد بايد در كنار تمركز روي تجارت جهاني و سياستهاي بازرگاني مورد توجه قرار گيرد، زيرا گذر ناگهاني از يك سيستم به يك سيستم تازه ميتواند سبب فروپاشي اقتصاد شود. بهترين راه اين است كه اين گذار به صورت تدريجي انجام شود. انرژي، تغييرات جوي و تثبيت اوضاع اقتصادي كشورهاي جنگ زده كه اقتصادهاي شكننده دارند از مسائلي است كه اهميت جهاني دارد و بدون اصلاح اين مشكلات نميتوان انتظار داشت اقتصاد دنيا اصلاح شود. مسائل ذكر شده معضلات اقتصاد جهاني هستند و نميتوان اين مسائل را بخشي از مذاكرات جهاني در مورد امنيت دانست.
زوليك با اشاره به اينكه نظام بانك جهاني هم بايد تغيير كند، گفت: «ما در نظر داريم يك كميسيون سطح بالا تحت مديريت رييس جمهوري سابق مكزيك ارنستو زديلو تشكيل دهيم تا مشكلات اقتصادي جهاني را با ديدي ريزبينانهتر بررسي كنيم. اين كميسيون مدرنيزهكردن نظام اقتصادي دنيا را نيز با كمك دستگاههاي ديگر اقتصادي انجام ميدهد.»
اين سخنراني در شرايطي انجام شد كه بانك جهاني خبر از كاهش فقر در جهان داده است. بر طبق گزارشهاي اخير بانك جهاني با وجود رشد قيمت مواد غذايي در دنيا در ماههاي اخير نرخ فقر در جهان تنزل يافته است. اين كاهش فقر از سال 2005 ميلادي تا به حال بيشتر از قبل مورد توجه بود و اميد آن ميرود كه در ماههاي آينده اين وضعيت با سرعت بيشتري اصلاح شود. اگرچه رشد قيمتها سبب شد تا اهداف توسعه بانك جهاني به موقع محقق نشود، ولي باز هم وضعيت دنيا
قابل قبول است.
در سال 2008 ميلادي شمار افرادي كه زير خط فقر مطلق زندگي ميكنند نسبت به سال 1990 ميلادي 400ميليون نفر كمتر است. در سال جاري حداقل 90درصد از دختران و پسران در تمامي كشورهاي دنيا به استثناي دو كشور به مدرسه ميروند و از نعمت تحصيل بهره ميبرند.
هم اكنون 80درصد از كودكان جهان واكسينه ميشوند و از بسياري از بيماريها مصون ميمانند. از طرف ديگر شمار افرادي كه از آب سالم استفاده ميكنند در سال 2008 ميلادي 6/1ميليارد نفر بيشتر از سال 1990 ميلادي است و اين رشد، موفقيتي چشمگير
محسوب ميشود.
بر طبق گزارش سازمان ملل اين پيشرفتهايي است كه جهان طي 50 سال اخير به دست آورده است. به تعبير بهتر اصلاح سياستهاي اقتصادي دنيا در عرض 50 سال گذشته ما را به اين موفقيت رسانيد و ادامه اين برنامهها تا سال 2015 ميلادي ميتواند دنيا را به محلي ايمن براي زندگي تبديل كند. با وجود اينكه اين پيشرفتها در دنيا ايجاد شده است، هنوز 4/1ميليارد نفر در سراسر كره زمين با درآمدي كمتر از 25/1دلار در روز زندگي ميكنند كه
خط فقر مطلق است.
بان كي مون، دبير كل سازمان ملل متحد براي تحقق اهداف توسعه تا سال 2015 ميلادي خواستار اختصاص 72ميليارد دلار كمك مالي در هر سال به آفريقا شد. اين كمك مالي ميتواند ميليونها انساني كه در اين منطقه زندگي ميكنند را از مرگ تدريجي و بيماريهاي ناشي از كمبود مواد غذايي نجات دهد.
شايان ذكر است مشكلاتي كه هم اكنون اقتصاد جهان را تهديد ميكند ممكن است تحقق اهداف توسعه را به تاخير بياندازد و حذف فقر در جهان را به سال 2020 يا حتي سالهاي بعد از آن موكول كند، ولي جامعه جهاني بر اين باور است كه ادامه اجراي اين طرحهاي اصلاحي ميتواند روزهاي روشنتري را براي فقرا به همراه داشته باشد.
مهمترين مشكل در اين جريان بحران مالي آمريكا است كه با انتقال به كشورهاي ديگر به خصوص كشورهاي در حال توسعه ميتواند سبب تضعيف نرخ رشد اقتصاد جهاني و افزايش نرخ فقر در دنيا شود. اين بحران مالي از طريق تعاملات مالي با ديگر كشورهاي دنيا به كشورهاي در حال توسعه منتقل ميشود و از آنجا كه آنها اقتصادهاي آسيبپذيرتري دارند، بيشتر تحت تاثير قرار ميگيرند.
سه شنبه 16 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 145]